Koolhydraatarme bloemkool pita broodjes van kaas en pecan noten
Broodjes zonder meel!
Yummie! Koolhydraatarme pita’s. Lekker beleggen met wat roomkaas, gegrilde rode paprika en rucola. Maar ze zijn ook heel lekker om zonder beleg te eten. En ze zijn makkelijk te maken. Een restje gekookte bloemkool prakken, kaas erbij en wat gevijzelde pecan noten. Twintig minuten de oven in en klaar! Je kunt ermee ontbijten maar ze zijn ook mee te nemen als lunch of snack voor onderweg. Geschikt voor een koolhydraatarm of keto dieet.
Variant op avocado pita’s
Ik heb deze broodjes gemaakt als variant op broodjes die ik eerder maakte van avocado, ei en kaas.
Bloemkool
Je gebruikt bloemkool die al gekookt is. Perfect om restjes van de vorige dag op te maken.
Pecan noten
Ik gebruik pecan noten die ik niet volledig fijn maal maar vijzel. Dat is net even wat luchtiger en knapperiger dan gemalen amandelmeel. Wil je noten met meer omega 3? Dan kun je kiezen voor walnoten.
Kaas
Je kunt iedere kaas gebruiken die smelt. Je hebt namelijk wel wat binding nodig. Dat kan gewoon Goudse zijn, maar bijvoorbeeld ook een iets droger kaasje als Pecorino. Liever geen verse Mozzarella, dat is net te nat voor dit recept. Pecorino is overigens meestal lactosevrij en bevat dus ook weinig tot geen koolhydraten.
Zelf kaas schrappen
Rasp kaas bij voorkeur zelf. In zakjes voorgeraspte kaas wordt vaak van alles toegevoegd. Smaakversterkers, conserveringsmiddelen, maar soms ook zelfs zetmeel!
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en koolhydraatarm. Met Pecorino koemelk- en lactosevrij.
Koolhydraatarme bloemkool pita broodjes met kaas en pecan noten
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- bakplaat
- rooster
- kom
- vork
Ingrediënten
- 150 gr bloemkool gekookt
- 75 gr pecan noten
- 75 gr kaas geraspt
- 1 teentje knoflook
- ½ tl paprikapoeder
- ½ tl korianderzaad
- ¼ tl komijnzaad
- ¼ tl chilipoeder
Voor koemelk- en lactosevrij
- 75 gr Pecorino = schapenkaas
Bereiding
- Warm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Prak de bloemkool met een vork in een kom. Rasp de kaas. Vijzel de noten. Pers de knoflook.
- Meng de kruiden door elkaar. Meng dan alle ingrediënten door elkaar.
- Kneed met de hand tot een 'deeg'. Schrik niet als de bloemkool wat vocht loslaat, dat is juist de bedoeling.
- Maak twee ballen. Druk deze plat op het bakpapier tot de maat van een pitabroodje (iets meer dan een cm dik en 11 tot 12 cm in doorsnede).
- Zet 20 minuten in de oven. Mogelijk kunnen ze daarna nog 5 minuutjes, maar elke oven is anders, dus blijf er dan even bij.
- Haal uit de oven en laat zodra je ze van de plaat af kunt halen afkoelen op een rooster. Dan worden iets krokanter dan wanneer je ze op de plaat laat afkoelen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.