| | | | | |

Koolhydraatarme bitterkoekjes

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Hollandse bitterkoekjes! Het traditionele recept voor bitterkoekjes is al helemaal glutenvrij en suikervrij. Er gaat wel een hoop suiker in, dus dat heb ik vervangen door erythritol. Dat geeft wel een iets ander effect dan suiker omdat het niet karameliseert. Maar als je een tijdje koolhydraatarm eet raak je daaraan gewend. En het is een heerlijk gevoel dat je op deze manier kunt snoepen zonder suiker.

Hou je van amandelkoekjes? Kijk dan ook eens naar mijn:

Koolhydraatarm meel

Als je koolhydraatarm wilt bakken met meel zijn er maar weinig opties. Amandelmeel kan heel laag zijn in koolhydraten. Maar let op: het kan per merk en per oogst verschillen! Het laagst in koolhydraten is het amandelmeel van Pit&Pit. Dat heeft 4,1 gr khd per 100 gram voor het gewone meel en 3,9 voor de biologische variant. Het amandelmeel van Lowcarbcenter was ooit net zo laag, maar de huidige is 7,5. De meeste andere melen zijn nog iets hoger.

Amandelextract

Bitterkoekjes hebben een diepe amandelsmaak die je krijgt door een klein beetje amandel extract toe te voegen. Amandelextract is (online) te koop bij bakwinkels. Zorg ervoor dat je natuurlijk extract neemt en geen aroma. Extract wordt gewonnen uit amandelen, aroma is kunstmatig. Het enige ingrediënt moet zijn: amandelen. Je kunt de koekjes uiteraard ook zonder bakken, maar dan mis je de uitgesproken smaak. En juist als je erg moet letten op wat je eet, wil je toch genieten van de uitgesproken smaken van datgene wat je nog wel kunt eten…

Materiaal

De koekjes zijn het makkelijkst van de kom op de bakplaat te krijgen met een spuitzak. Als je een beetje opziet tegen het werken met een spuitzak: gewoon doen. Ik ben absoluut geen technische kok, bij mij lijkt wat eruit komt vaak op drolletjes. Maar zelfs ik kan dit. En lukt het de eerste keer niet, het beslag kan gewoon weer terug in een nieuwe spuitzak 😉 Niemand die dat ziet. Ik gebruik zakken zonder mondje, gewoon een stukje eraf knippen.

Dieet en ‘vrij van’

De koekjes zijn paleo en koolhydraatarm. Maar… let op. Amandelmeel kan nog best wat koolhydraten bevatten. Pit&Pit (biologisch!) en Lowcarbcentrer hebben amandelmeel laag in koolhydraten.

Koolhydraatarme bitterkoekjes

Marjolein
Het basis recept voor bitterkoekjes is al helemaal gluten- en zuivelvrij. Om het recept koolhydraatarm te maken heb ik simpelweg de suiker vervangen door erythritol. Dat geeft wel een iets ander effect dan suiker omdat het niet karameliseert. Maar als je een tijdje koolhydraatarm eet raak je daaraan gewend. En het is een heerlijk gevoel dat je op deze manier kunt snoepen zonder suiker. Bitterkoekjes hebben een diepe amandelsmaak die je krijgt door een klein beetje amandel extract toe te voegen. Zorg ervoor dat je natuurlijk extract neemt en geen kunstmatig aroma.
5 van 1 stem
Vooraf 10 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Basisrecept
Gang Gebak & koekjes
Keuken Europees
Porties 6 koekjes
Calorieën 110 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 100 gr amandelmeel
  • 2 eiwit
  • 25 gr erythritol poedersuiker
  • 1 tl amandelextract dubbele als je van de smaak houdt
  • 1 snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee

Bereiding
 

  • Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier. Warm de oven voor op 200 graden.
  • Scheid de eiwitten van de dooiers. De dooiers gebruik je niet. Kluts de eiwitten even los. Ze hoeven niet stijf geklopt te worden zoals bij kokosmakronen. Meng met het amandelmeel, het amandel extract, de erythritol en een beetje zout.
  • Je krijgt nu een beslagje dat net te zacht is om met de hand of met behulp van lepels op de bakplaat te krijgen. Het beste kun je een spuitzak gebruiken met een grote opening (1 cm). Spuit 6 gelijke hoopjes op het bakpapier. Je kunt de vorm nog iets aanpassen met je vingers (bv een toefje plat drukken).
  • Zet de koekjes in de oven voor een kleine 15 minuten. Dat kan bij iedere oven net iets anders zijn. Je wilt dat je koekjes bovenop lichtbruin worden. De onderkant is dan iets donkerder. Laat je ze er te lang in dan wordt de onderkant té donker.
  • Laat de koekjes nog minimaal een half uurtje afkoelen. Ik vind ze persoonlijk een paar uur later of zelfs de volgende dag het lekkerst.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 110kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.