Crackers van amandelmeel met lijnzaad en chiazaad
Eenvoudig te maken crackers van amandelmeel, lijnzaad en chiazaad. Gemengd met wat amandelmelk. Je hebt verder geen ingrediënten nodig. De crackers zijn dus zuivelvrij en bevatten geen ei. De benodigde binding komt van het chiazaad of het lijnzaad. Optioneel gebruik je wat bakpoeder om de crackers luchtiger maken. En wat zout voor de smaak. Door het gebruik van noten en zaden zijn deze crackers koolhydraatarm en paleo.
Makkelijk rollen
Om het deeg makkelijk uit te rollen en mooie randjes te krijgen kun je een vel bakpapier gebruiken. Dat vouw je eerst op de gewenste maat (hier 20×30 cm). Even goed de randjes dichtvouwen. Als het deeg klaar is vouw je het deegpapier weer even open, deeg erin platdrukken, dan goed afsluiten en omkeren (vouwrandjes naar beneden op je werkbank). Tot slot met de deegroller erover. Bekijk het filmpje voor een impressie.
Omega 3
In een koolhydraatarm dieet eet je zoveel mogelijk goede vetten. Eén van de belangrijkste is omega 3. En je moet echt flink je best doen om daar voldoende van binnen te krijgen, vooral in verhouding met omega 6 (waar je al snel te veel van eet). Lijnzaad is één van de weinige producten van het land waar omega 3 in zit. Andere zijn chiazaad en walnoten.
Vezels!
Lijnzaad bevat veel goede vezels. En het kan erg behulpzaam zijn bij de stoelgang. Niet onbelangrijk als je koolhydraatarm eet… Maar, wel genoeg erbij drinken. Anders werkt het averechts.
Niet té veel lijnzaad
Lijnzaad is gezond, maar te veel lijnzaad niet: gebruik dagelijks gemiddeld 3 tot 4 eetlepels (= 30 tot 45 gram). Eén wrap bevat 50 gram, dat betekent de volgende dag gewoon even wat minder lijnzaad eten!
Lijnzaad zelf malen
Chiazaad kun je gebruiken zoals je het gekocht hebt, het heeft van tevoren geen bewerking nodig. Lijnzaad kun je het beste heel kopen, bijvoorbeeld deze van Lowcarbcenter. Heel lijnzaad moet je altijd wel eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het zelf ver van tevoren in bulk, dan oxideert het vrij snel en verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd.
Voor de wraps maal je het lijnzaad net iets langer door dan alleen ‘breken’. Je wilt liever iets dat lijkt op meel dan op gebroken zaadjes. Breken kan normaal gesproken ook met een vijzel. Maar hier is het handiger om het lijnzaad echt helemaal fijn te malen. Ik gebruik daarvoor zelf een elektrisch koffiemolentje.
Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor alle elektrische koffiemolentjes bij Bol.com.
Koolhydraatarm meel
Als je koolhydraatarm wilt bakken met meel zijn er maar weinig opties. Amandelmeel kan heel laag zijn in koolhydraten. Maar let op: het kan per merk en per oogst verschillen! Het laagst in koolhydraten is het amandelmeel van Pit&Pit. Dat heeft 4,1 gr khd per 100 gram voor het gewone meel en 3,9 voor de biologische variant. Het amandelmeel van Lowcarbcenter was ooit net zo laag, maar de huidige is 7,5. De meeste andere melen zijn nog iets hoger.
Dieet en ‘vrij van’
De crackers zijn glutenvrij, koolhydraatarm, paleo en vegan. Niet AIP. Laag histamine, maar wel met wat opmerkingen, zie onder.
Laag histamine
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
Let op dat veel mensen die gevoelig zijn voor histamine ook niet goed tegen oxalaat of salicylaat kunnen. Voor laag salicylaat vallen helaas alle zaden af! Voor laag oxalaat kan lijnzaad wel, maar amandelmeel niet.
Lijnzaad staat niet vermeld in de SIGHI lijst, maar wordt op MC360 aangeraden.
Crackers van amandelmeel met lijnzaad en chiazaad
Benodigdheden
- oven op 175 graden
- bakplaak
- kom
Ingrediënten
- 50 gr lijnzaad
- 50 gr chiazaad
- 100 gr amandelmeel
- 2 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 175 ml melk, zuivel of plantaardig
- 2 snufjes (Keltisch zee)zout
Bereiding
- Maal het lijnzaad (ik gebruik een koffiemolentje).
- Meng het gebroken lijnzaad samen met het chiazaad, het amandelmeel en de bakpoeder in een kom.
- Voeg de amandelmelk toe en laat een kwartiertje staan. Dit is nodig om het lijn- en chiazaad het vocht kunnen opnemen. Er ontstaat een compact deeg met meer plakkerigheid.
- Warm de oven voor op 180 graden. Leg de bakplaat klaar.
- Vouw het bakpapier dubbel. Meet een rechthoek af van ongeveer 20cm bij 30cm. Vouw langs de randen dicht. In deze vorm kun je het deeg uitrollen.
- Vouw het bakpapier open. Verspreid het deeg in de rechthoek. Vouw het bakpapier dicht en leg met de vouwraden naar beneden. Rol het deeg met een deegroller plat in de vorm.
- Vouw het bakpapier open en trek met een mes of pizzasnijder groeven in het deeg zodat je breekranden krijgt. Ik maak meestal 9 crackers.
- Zet in de oven voor 25 minuten. Haal dan even uit de oven. Breek de crackers op de snijraden en draai om. daarna nog 10 tot 15 minuten de oven in
- Je kunt de crackers 3 tot 4 dagen bewaren. Doe het niet in een afgesloten plastic zak, dan wordt het zacht en taai. Ik bewaar ze door het gebruikte bakpapier in 8 kleine en een groter stuk te knippen, de kleintjes voor tussen de crackers en de grote wikkel ik er luchtig omheen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Volle 5 sterren. Heerlijke crackers, recept perfect uitgeschreven, volledig en resultaat beter dan verwacht. Smaak van deze crackers is echt goed. Ik heb amandelmelk gebruikt en ben meteen een voorraad voor een paar dagen aan het maken . Blij met dit recept! Dank daarvoor! Auke
Dankjewel voor de lovende woorden Auke! Fijn om te horen ❤️