Koolhydraatarme en paleo amandelcrackers
Eenvoudig te maken crackers van amandelmeel, chia- en lijnzaad. Je hebt verder geen ingrediënten nodig. Optioneel alleen wat bakpoeder om de crackers nog wat luchtiger maken.
Door het gebruik van noten en zaden zijn deze crackers koolhydraatarm en paleo. Ook bevatten de crackers geen ei en geen zuivel. De benodigde binding komt van het chiazaad of het lijnzaad.

Koolhydraatarme en paleo amandelcrackers
Eenvoudige crackers waar je alleen zaden en amandelmeel voor nodig hebt.
Benodigdheden
- oven op 175 graden
- bakplaat, bakpapier
Ingrediënten
- 50 gr affiliate linklijnzaad
- 50 gr affiliate linkchiazaad
- 100 gr affiliate linkamandelmeel Pit&Pit: laag jn khd (4,1)
- 2 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 175 ml melk, zuivel of plantaardig
Bereiding
- Vijzel of maal het lijnzaad (ik gebruik een koffiemolentje). Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd. Chiazaad kan heel gebruikt worden, lijnzaad moet je altijd even malen. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan verlies je goede voedingsstoffen.
- Meng het gebroken lijnzaad samen met het chiazaad, het amandelmeel en de bakpoeder in een kom. Voeg de amandelmelk toe en laat een kwartiertje staan. Dit is nodig om het lijn- en chiazaad het vocht kunnen opnemen. Er ontstaat een compact deeg met meer plakkerigheid.
- Warm de oven voor op 175 graden (dit is dus lager dan bij meel van granen!). Zet de bakplaat klaar met een vel bakpapier erop. Leg het deeg op het papier en vorm een plak van ongeveer 20 bij 30cm. Dat kan door het met een deegroller uit te rollen tussen 2 vellen bakpapier. Maar verspreiden met de hand en de achterkant van een lepel kan ook. Zet in de oven voor 25 minuten. Haal dan de plaat even uit de oven en snij met een pizzaroller in 9 stukken. Je kunt de crackers nu voorzichtig omdraaien met een platte, brede spatel. Zet terug in de oven voor 15 minuten.
- Je kunt de crackers 3 tot 4 dagen bewaren. Doe het niet in een afgesloten plastic zak, dan wordt het zacht en taai. Ik bewaar ze door het gebruikte bakpapier in 8 kleine en een groter stuk te knippen, de kleintjes voor tussen de crackers en de grote wikkel ik er luchtig omheen.
Notities
Alle zaden en noten zijn paleo. Amandelmeel en de zaden bevatten ook weinig koolhydraten en worden gebruikt binnen een koolhydraatarm dieet.
Ik gebruik bio amandelmeel van 3,9 gram khd. Het lijnzaad laat de crackers in de macro berekening (zie foto) nét boven de norm van 5 gram khd uitkomen. Ik gebruik bio lijnzaad die 13 gram khd per 100 gram bevat. Dit kun je volledig vervangen door chiazaad of door lijnzaad met minder khd.
Voedingswaarde
Calorieën: 122kcal | Koolhydraten: 2gr | Eiwitten: 4gr | Vetten: 10gr | Verzadigd vet: 1g | MO vet: 3g | EO vet: 1g | Vezels: 5gr | Vitamine A: 3IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.02mg | Vitamine B6: 0.03mg | Vitamine C: 0.1mg | Vitamine E: 0.05mg | Natrium: 53mg | Magnesium: 40mg | Kalium: 68mg | Calcium: 110mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 8µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 88mg | Selenium: 4µg | Zink: 0.5mg
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?
