Koolhydraatarme ajoblanco als amuse (koud Spaans amandelsoepje)

Echt zo’n bijzonder soepje uit de wereldkeuken. Een koude soep met vooral amandelen en wat knoflook en extra vierge olijfolie. Deze Spaanse soep wordt gegeten in Andalusië en is daar mogelijk door de Moren geïntroduceerd.

Sit recept is hetzelfde als deze ajoblanco. Alleen schenk je de soep hier niet in diepe borden maar in amuse glaasjes.

Zonder brood

In ajoblanco gaat normaal gesproken geweekt oud brood. Ik maakte een glutenvrije en koolhydraatarme variant met gepofte knoflook voor extra romigheid. Om de soep minder korrelig te maken verwarm ik de amandelen en ga er dan nog even met de staafmixer door. Wil je soep nog wat gladder? Dan kun je hem nog zeven.

Bouillon

Je kunt ajoblanco gewoon maken met (ijs)water. Persoonlijk vind ik kippenbouillon net dat beetje extra geven.

Vaak maak ik mijn bouillon zelf maar voor deze soep is een goed biologisch poeder iets praktischer. Omdat ajoblanco een koude soep is kan er bij zelf getrokken bouillon een hard bovenlaagje vet op komen te staan. Als je de bouillon zelf trekt zorg dan dat.je het vet er goed af schept.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm, paleo en vegan.

Koolhydraatarme ajoblanco als amuse (koud Spaans amandelsoepje)

Marjolein
Heerlijke koude soep van amandelen, knoflook en extra vierge olijfolie. Afkomstig uit de streek Andalusië in Spanje. Ik maak een koolhydraatarme versie waar geen wit brood in gaat.
5 van 2 stemmen
Bereiding 30 minuten
Koelen 1 dag
Totale tijd 1 dag 30 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Kerst, Lente en zomer, Out of the box
Gang Voorgerecht
Keuken Europees, Spaans
Porties 8 tot 10 personen
Calorieën 411 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 200 gr amandelen, witte
  • of 200 gr affiliate linkamandelmeel Pit&Pit, laag in khd (4,1)
  • 1 bol knoflook
  • milde olijfolie
  • 400 ml bouillon liefst kippenbouillon
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • 50 ml sherry of balsamico azijn
  • 20 witte druiven
  • 4 el amandelschaafsel

Bereiding
 

  • Warm de oven voor op 240 graden. Als je hele amandelen gebruikt vermaal ze dan zo fijn mogelijk.
  • Haal de buitenste velletjes van de bol knoflook. Snij de topjes van alle teentje van de bol, maar laat ze wel aan de bol zitten. Sprenkel wat milde olijfolie over de bol en pak de bol in in aluminiumfolie. Leg een half uur in de oven. Laat daarna afkoelen zodat je de knoflook eruit kunt knijpen.
  • Warm de bouillon op, knijp de knoflook erin uit, voeg de azijn en het amandelmeel toe. Mix nu zo glad mogelijk met de staafmixer.
  • Door het weglaten van brood is deze ajo blanco iets korreliger dan de originele. Voor een iets minder korrelige structuur kun je soep zeven. Maar dit hoeft niet.
  • Na het zeven meng je de olijfolie erdoor. Daarna in de koelkast verder af laten koelen. Liefst een nachtje laten staan zodat de smaken goed blenden.
  • Voor het opdienen de geschaafde amandelen roosteren in een hete pan zonder olie. Halveer de druiven. Verdeel de soep over de glaasjes en garneer met een paar amandelschaafseltjes en één of twee halve druifjes.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Notities

Voedingswaarde berekend voor 8 personen. met witte amandelen. Voor kha bezuinigen op de druiven. 

Voedingswaarde

Calorieën: 411kcal | Koolhydraten: 8gr | Eiwitten: 11gr | Vetten: 37gr | Verzadigd vet: 4g | MO vet: 4g | EO vet: 17g | Vezels: 5gr | Vitamine A: 10IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.2mg | Vitamine B6: 0.05mg | Vitamine B12: 0.04µg | Vitamine C: 0.4mg | Vitamine E: 8mg | Natrium: 195mg | Magnesium: 71mg | Kalium: 228mg | Calcium: 119mg | Koper: 0.3mg | Foliumzuur: 14µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 133mg | Selenium: 1µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept