Koolhydraatarme ajoblanco als amuse (koud Spaans amandelsoepje)
Echt zo’n bijzonder soepje uit de wereldkeuken. Een koude soep met vooral amandelen en wat knoflook en extra vierge olijfolie. Deze Spaanse soep wordt gegeten in Andalusië en is daar mogelijk door de Moren geïntroduceerd.
Sit recept is hetzelfde als deze ajoblanco. Alleen schenk je de soep hier niet in diepe borden maar in amuse glaasjes.
Zonder brood
In ajoblanco gaat normaal gesproken geweekt oud brood. Ik maakte een glutenvrije en koolhydraatarme variant met gepofte knoflook voor extra romigheid. Om de soep minder korrelig te maken verwarm ik de amandelen en ga er dan nog even met de staafmixer door. Wil je soep nog wat gladder? Dan kun je hem nog zeven.
Bouillon
Je kunt ajoblanco gewoon maken met (ijs)water. Persoonlijk vind ik kippenbouillon net dat beetje extra geven.
Vaak maak ik mijn bouillon zelf maar voor deze soep is een goed biologisch poeder iets praktischer. Omdat ajoblanco een koude soep is kan er bij zelf getrokken bouillon een hard bovenlaagje vet op komen te staan. Als je de bouillon zelf trekt zorg dan dat.je het vet er goed af schept.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm, paleo en vegan.
Koolhydraatarme ajoblanco als amuse (koud Spaans amandelsoepje)
Benodigdheden
- oven op 240 graden
- aluminiumfolie
- klein pannetje
- koelkast
- 8 tot 10 borrelglaasjes en kleine lepetjes
Ingrediënten
- 200 gr amandelen, witte
- of 200 gr amandelmeel Pit&Pit, laag in khd (4,1)
- 1 bol knoflook
- milde olijfolie
- 400 ml bouillon liefst kippenbouillon
- 100 ml extra vierge olijfolie
- 50 ml sherry of balsamico azijn
- 20 witte druiven
- 4 el amandelschaafsel
Bereiding
- Warm de oven voor op 240 graden. Als je hele amandelen gebruikt vermaal ze dan zo fijn mogelijk.
- Haal de buitenste velletjes van de bol knoflook. Snij de topjes van alle teentje van de bol, maar laat ze wel aan de bol zitten. Sprenkel wat milde olijfolie over de bol en pak de bol in in aluminiumfolie. Leg een half uur in de oven. Laat daarna afkoelen zodat je de knoflook eruit kunt knijpen.
- Warm de bouillon op, knijp de knoflook erin uit, voeg de azijn en het amandelmeel toe. Mix nu zo glad mogelijk met de staafmixer.
- Door het weglaten van brood is deze ajo blanco iets korreliger dan de originele. Voor een iets minder korrelige structuur kun je soep zeven. Maar dit hoeft niet.
- Na het zeven meng je de olijfolie erdoor. Daarna in de koelkast verder af laten koelen. Liefst een nachtje laten staan zodat de smaken goed blenden.
- Voor het opdienen de geschaafde amandelen roosteren in een hete pan zonder olie. Halveer de druiven. Verdeel de soep over de glaasjes en garneer met een paar amandelschaafseltjes en één of twee halve druifjes.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!