Koolhydraatarm brood van kokosmeel
In dit brood wordt alleen kokos gebruikt. Ideaal als je geen granen, peulvruchten of noten kunt eten
Kokosmeel
Kokosmeel is naast amandelmeel het meest gebruikte meel in de koolhydraatarme keuken. Maar het bevat wel meer dan 5 gr khd per 100 gram. De reden dat het over het algemeen toch als kha gezien wordt is dat je er meestal maar heel weinig van nodig hebt. Het neemt veel vocht op en dient vaak als aanvulling. Maar let op:
- Omdat aan kokosmeel vet is ontrokken, is de voedingswaarde van kokosmeel anders dan die van vers vruchtvlees of van kokosrasp. En kan de voedingswaarde van het eindproduct erg variabel zijn. De bandbreedte voor de variatie is nóg groter dan bij amandelmeel.
- Let dus goed op het gehalte aan koolhydraten dat op het etiket staat.
- Ga NIET uit van de waarden in Nevo-online of in de app die je gebruikt om je koolhydraten te tellen. Er is namelijk veel lager beschikbaar.
- Het kokosmeel van Steviala (te koop bij Lowcarbcenter) is het laagst in koolhydraten (8,9).
Bakpoeder in plaats van gist
Het brood bevat ook geen gist. Er wordt bakpoeder gebruikt om het brood luchtig te maken. Bakpoeder heeft niets extra’s nodig om goed te kunnen werken. In tegenstelling tot baking soda waarvoor je altijd een extra zuurtje nodig hebt. Bakpoeder begint zijn werk te doen zodra het warm wordt. Ik gebruik persoonlijk het liefst wijnsteenbakpoeder. Dat kun je 1 op 1 vervangen door gewoon bakpoeder.

Koolhydraatarm brood van kokosmeel
Benodigdheden
- oven op 180 graden, bakvorm met bakpapier
- schaal/kom
Ingrediënten
- 100 gr kokosmeel Steviala = het laagst in koolhydraten (8,9 gr)
- 100 gr kokosyoghurt
- 75 gr kokosolie
- 4 ei
- 4 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 1 el psylliumvezels
- 2 tl xanthaangom
- 1 tl zout roze Himalayazout of naar smaak
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden. Zet de bakvorm klaar met een vel bakpapier erin.
- Meng het meel met de bakpoeder, de xanthaangom en het zout. Smelt de kokosolie en voeg toe, net als de eieren. Even goed doorroeren. Het wordt uiteindelijk een dik en zwaar beslag. Giet/schep het beslag in de vorm (op het bakpapier). Zet de bakvorm in de oven voor 40 minuten.
- Haal de vorm daarna uit de oven, en trek ('liften') via het bakpapier het brood uit de vorm zodat het uit kan wasemen. Als het afgekoeld genoeg is kun je het bakpapier eraf halen. Laat het brood nog even rusten.
- Je kunt het brood ongeveer 2 dagen bewaren of invriezen (als het afgekoeld is). Snij het bij invriezen alvast wel in plakjes! Bij warm weer in de koelkast bewaren als je gebakken hebt met kokosolie.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!