Koolhydraatarm brood van kokosmeel
In dit brood wordt alleen kokos gebruikt. Ideaal als je geen granen, peulvruchten of noten kunt eten
Bakpoeder in plaats van gist
Het brood bevat ook geen gist. Er wordt bakpoeder gebruikt om het brood luchtig te maken. Bakpoeder heeft niets extra’s nodig om goed te kunnen werken. In tegenstelling tot baking soda waarvoor je altijd een extra zuurtje nodig hebt. Bakpoeder begint zijn werk te doen zodra het warm wordt.
Ik gebruik persoonlijk het liefst wijnsteenbakpoeder. Dat kun je 1 op 1 vervangen door gewoon bakpoeder.
Dieet en ‘vrij van’
In het recept wordt naast kokosmeel kokosyoghurt gebruikt. Er zijn verschillende merken kokosyoghurt die tussentijds nog wel eens wisselen van samenstelling. Kijk goed op de ingrediëntenlijst voor jouw intoleranties.
De kokosyoghurt kan vervangen worden door iedere andere dikke yoghurt. Bijvoorbeeld haveryoghurt Griekse stijl of, als je zuivel eet, gewone Griekse yoghurt.
Voor koolhydraatarm: neem kokosmeel dat zo laag mogelijk is in koolhydraten. Het meel van Steviala is 8,9 gram koolhydraten per 100 gram, Smaakt 15, Pit&Pit 16,8, Molensteen 18.
Koolhydraatarm brood van kokosmeel
Benodigdheden
- oven op 180 graden, bakvorm met bakpapier
- schaal/kom
Ingrediënten
- 100 gr kokosmeel Steviala = het laagst in koolhydraten (8,9 gr)
- 100 gr kokosyoghurt
- 75 gr kokosolie
- 4 ei
- 4 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 1 el psylliumvezels
- 2 tl xanthaangom
- 1 tl zout roze Himalayazout of naar smaak
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden. Zet de bakvorm klaar met een vel bakpapier erin.
- Meng het meel met de bakpoeder, de xanthaangom en het zout. Smelt de kokosolie en voeg toe, net als de eieren. Even goed doorroeren. Het wordt uiteindelijk een dik en zwaar beslag. Giet/schep het beslag in de vorm (op het bakpapier). Zet de bakvorm in de oven voor 40 minuten.
- Haal de vorm daarna uit de oven, en trek ('liften') via het bakpapier het brood uit de vorm zodat het uit kan wasemen. Als het afgekoeld genoeg is kun je het bakpapier eraf halen. Laat het brood nog even rusten.
- Je kunt het brood ongeveer 2 dagen bewaren of invriezen (als het afgekoeld is). Snij het bij invriezen alvast wel in plakjes! Bij warm weer in de koelkast bewaren als je gebakken hebt met kokosolie.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!