Koolhydraatarm chocolade roomijs – ook zuivelvrij te maken
Kun je roomijs maken als je koolhydraatarm eet? Ja hoor, dat kan. En nog lekker ook! Namelijk met avocado. Dat heeft de perfecte basis met gezond vet en romigheid. Het is niet geschikt voor sorbetijs maar wél om chocolade roomijs mee te maken! Dezelfde combinatie van avocado en chocola vind je ook terug in deze chocolademousse.
Benieuwd naar koolhydraatarm en sorbetijs? Kijk dan een naar dit bramenijs met kokosroom. Een andere optie is ijs van banaan. Ook wel nicecream genoemd. Daarvan is dit mango bananenijs een mooi voorbeeld. Dit is overigens niet koolhydraatarm, maar als je let op je portiegrootte wel koolhydraatbeperkt.
Kijk dan ook eens bij de waterijsjes (perenijsjes, limoenijsjes of bosbessenijsjes).
Zo koel mogelijk
Voor ijsrecepten is het fijn om met koude producten te werken. Bij zacht fruit kan dat zelfs compleet bevroren zijn. Bevroren stukjes avocado werken helaas niet zo goed in dit recept omdat het dan niet goed mengt met de cacao. Even kort de vriezer in om ze goed koud te maken kan wél.
Zoetstof
Vaak werk ik.met erythritol, maar dat kristaliserrt op koude temperaturen zodat je ijs wat sneller hard wordt. Ik raad hier een vloeibare aan het honing of maple smaak.
Geen ijsmaker nodig
Voor dit ijsrecept heb je geen ijsmaker nodig. Heb je er wel één dan is dat wel fijner en gemakkelijker, dus gebruik hem dan gewoon. Dan kun je het proces goed plannen, je krijgt veel minder kristallen en de temperatuur wordt niet te laag.
IJs maken zonder ijsmaker is intensief. Je moet namelijk ieder half uur het ijs breken en door elkaar roeren. Dit is nodig om kristalvorming zoveel mogelijk tegen te gaan.
Hard ijs
Zelfgemaakt roomijs wordt altijd wat harder in de diepvries dan roomijs uit de supermarkt. Het roomijs uit de supermarkt blijft namelijk zo zacht door allerlei toevoegingen. En het roomijs van de ijsboer kan zacht blijven omdat zijn vriezer zachter staat dan de gemiddelde huishoud diepvriezer.
Ook in een ijsmaker kun je de temperatuur lager houden dan in een diepvries. Wil je zacht ijs zonder ijsmaker, dan wordt het een kwestie van plannen waarbij je het ijs op tijd eet en niet té lang in de diepvries laat.
Het toevoegen van een zuurtje (paar druppels citroensap) kan ook helpen om het ijs wat zachter te houden. Maar stel ook vooral je verwachtingen bij: het is gewoon geen roomijs uit de supermarkt!
Zuivelvrij en koolhydraatarm chocolade roomijs
Benodigdheden
- ijsmachine of vriezer
- bakje
Ingrediënten
- 2 avocado rijpe, zachte
- 20 gr rauwe cacaopoeder
- 2 el maple syrup zoetstof
- of vloeibare zoetstof met honingsmaak
- of 20 gr erythritol poedersuiker
- 3 el kokosmelk
- of sojaroom
- of kookroom
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
Variatie
- ½ tl kaneel
- 1 tl Bourbon vanille poeder
Bereiding
- Snij de avocado's in stukjes. Maak de de stukje zo koud mogelijk zonder dat ze bevriezen bevriezen en te hard worden om goed te kunnen verwerken.
- Maal de koude avocado met de melk/room, de cacao en erythritol goed door elkaar. Je wilt geen groene klontjes meer zien.
- Doe de mousse in een bakje met deksel en zet in de vriezer. Dat zal zo'n drie uur nodig hebben.
- Breek ieder half uur de kristallen en roer zo goed mogelijk om.
- Het ijs is het lekkerst als het nog een beetje zacht is.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!