Koolhydraatarm en zuivelvrij chocolade roomijs

Kun je roomijs maken als je geen zuivel eet? En ook als je koolhydraatarm eet? Ja hoor, dat kan. En nog lekker ook! Namelijk met avocado. Dat heeft de perfecte basis met gezond vet en romigheid. Nou heeft het ook een vrij specifieke smaak die je wellicht niet goed kunt associëren met ijs. Daarom gebruik ik het ook niet als basis voor sorbetijs met fruit, maar combineer ik het met cacao.

Benieuwd naar koolhydraatarm en zuivelvrij sorbetijs? Kijk dan een naar dit bramenijs met kokosroom. Een andere zuyivelvrije optie is ijs van banaan. Ook wel nicecream genoemd. Daarvan is dit mango bananenijs een mooi voorbeeld. Dit is overigens niet koolhydraatarm, maar als je let op je portiegrootte wel koolhydraatbeperkt.

Hou je van ijs? Kijk dan ook eens bij de waterijsjes (perenijsjes, limoenijsjes of bosbessenijsjes).

Dezelfde combinatie van avocado en chocola vind je ook terug in deze chocolademousse.

Zo koel mogelijk

Voor ijsrecepten is het fijn om met koude producten te werken. Bij zacht fruit kan dat zelfs compleet bevroren zijn. Bevroren stukjes avocado werken helaas niet zo goed in dit recept omdat het dan niet goed mengt met de cacao. Even kort de vriezer in om ze goed koud te maken kan wél.

Extra zoet?

Ik voeg in fruitijs geen extra zoetstof toe. Maar in dit ijs is het extra zoetje wel nodig. Ik gebruik 10 gram erythritol en 10 gram cacao op 1 avocado. Erythritol is, naast groene stevia, de enige zoetstof die wordt aangeraden door natuur voedingsdeskundigen. Wil je desondanks liever juist geen zoetstof gebruiken, neem dan honing of goede maple syrup.

Geen ijsmaker nodig

Voor dit ijsrecept heb je geen ijsmaker nodig. Heb je er wel één dan is dat wel fijner en gemakkelijker, dus gebruik hem dan gewoon. Dan kun je het proces goed plannen, je krijgt veel minder kristallen en de temperatuur wordt niet te laag.

IJs maken zonder ijsmaker is intensief. Je moet namelijk ieder half uur het ijs breken en door elkaar roeren. Dit is nodig om kristalvorming zoveel mogelijk tegen te gaan.

Hard ijs

Zelfgemaakt roomijs wordt altijd wat harder in de diepvries dan roomijs uit de supermarkt. Het roomijs uit de supermarkt blijft namelijk zo zacht door allerlei toevoegingen. En het roomijs van de ijsboer kan zacht blijven omdat zijn vriezer zachter staat dan de gemiddelde huishoud diepvriezer.

Ook in een ijsmaker kun je de temperatuur lager houden dan in een diepvries. Wil je zacht ijs zonder ijsmaker, dan wordt het een kwestie van plannen waarbij je het ijs op tijd eet en niet té lang in de diepvries laat.

Het toevoegen van een zuurtje (paar druppels citroensap) kan ook helpen om het ijs wat zachter te houden. Maar stel ook vooral je verwachtingen bij: het is gewoon geen roomijs uit de supermarkt!

Dieet en ‘vrij van’

Paleo en lowcarb maar niet strikt koolhydraatarm door de cacao. Pure cacao bevat meer dan 5 gr khd per 100 gram en is dus koolhydraatbeperkt. Het gehalte kan wel variëren, de laagst bekende heeft 8,8 gr khd (Kruger).

Zuivelvrij en koolhydraatarm chocolade roomijs

Marjolein
Heerlijk schepijs op basis van avocado met pure cacao. Vegan, koolhydraatarm en paleo.
5 van 1 stem
Bereiding 10 minuten
Vriezer 3 uur
Totale tijd 3 uur 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo, Vegan
Trefwoord Lente en zomer
Gang Toetjes
Keuken Europees
Porties 2 personen (4 bolletjes)
Calorieën 397 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 2 avocado rijpe, zachte
  • 20 gr rauwe cacao
  • 20 gr erythritol poedersuiker
  • 3 el kokosmelk
  • of room, zuivel of plantaardig ik gebruikte amandelroom
  • snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee

Variatie

  • ½ tl kaneel
  • 1 tl Bourbon vanille poeder

Juist liever geen zoetstof?

  • 1 el rauwe honing is een schatting, voeg toe naar smaak
  • of ahornsiroop

Bereiding
 

  • Snij de avocado's in stukjes. Maak de de stukje zo koud mogelijk zonder dat ze bevriezen bevriezen en te hard worden om goed te kunnen verwerken.
  • Maal de koude avocado met de melk/room, de cacao en erythritol goed door elkaar. Je wilt geen groene klontjes meer zien.
  • Doe de mousse in een bakje met deksel en zet in de vriezer. Dat zal zo'n drie uur nodig hebben.
  • Breek ieder half uur de kristallen en roer zo goed mogelijk om.
  • Het ijs is het lekkerst als het nog een beetje zacht is.

Notities

Het ijs is het lekkerst als het nog niet te hard is bevroren. Meteen eten heeft dus de voorkeur. Uiteraard kun je het best een nachtje in de vriezer laten staan, maar hou er rekening mee dat het op een andere manier ontdooit dan schepijs uit de winkel. Kleine porties die gelijkmatig ontdooien werkt het beste.
Als het ijs precies goed is maar je wilt het nog niet eten? Maak er dan vast bolletjes van en vries die bolletjes weer in. Op die manier kan het ijs straks wat makkelijker gecontroleerd en gelijkmatig ontdooien.

Voedingswaarde

Calorieën: 397kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept