Koolhydraatarm Chinees spek met sticky konjac kelp noodles

Heerlijk krokant gebakken spek met een pittige, zoete saus en een klein beetje ‘umami’. Gecombineerd met kelp of konjac noodles, ook wel shirataki noodles genoemd. Of op z’n Hollands ‘noedels’. De noodles zijn heerlijk ‘sticky’ door een saus van sesamolie, sojasaus en tahin of amandelpasta met bosui en knoflook. Heerlijke Chinese smaken doe doen denken aan een hoisinsaus. Maar toch zonder suiker en helemaal koolhydraatarm.

Meer info en inspiratie? Kijk hier voor mijn special over konjac noodles met 10 recepten: met kip, garnalen of als bijgerecht. Op z’n Thais, Indonesisch en Japans.

Koolhydraatarm Chinees…!?

Koolhydraatarm Chinees koken is eigenlijk heel lastig. Zo lastig dat de gemiddelde Chinees waarschijnlijk zal vinden dat het niet kan en dat iedere poging de Chinese stijl van koken aantast. Maar ik doe het toch… Ik hou gewoon te veel van die smaken. En ik mis het!

Van alle Aziatische keukens vergt de Chinese de meeste aanpassingen. Waar je in de Thaise keuken bij de meeste stoofpotjes alleen de rijst hoeft te vervangen, is dat bij de Chinese wokschotels een stuk moeilijker. Vaak wordt maïzena gebruikt om sauzen in te dikken en om een krokant laagje mee te geven aan vlees en vis. Ook wordt veelvuldig hoisin en oestersaus gebruikt. In beide zit suiker.

Met een beetje creativiteit kun je de smaken toch heel goed benaderen. Hieronder de aanpassingen die ik heb gedaan voor het spek en voor de noodles. Meer weten? Lees hier meer over koolhydraatarm Aziatisch koken in het algemeen.

Spek

De manier van het bakken van het spek lijkt een beetje op dat van het spek met spruitjes in miso. Ik bak dit alleen iets vetter. Ook is de smaak wat heftiger: met wat meer vissaus en Szechuan pepertjes.

Voor het vlees gebruik je liefst spek van varkens die echt nog in de modder hebben mogen wroeten. Vaak is dit varkensvlees te koop bij leveranciers die ook grasgevoerd rundvlees verkopen. Ik bestel zelf de speklappen van Vlees van Ons. Wil je dit ook eens proberen? Gebruik dan de code Eetlekkeranders10 voor 10% welkomstkorting.

Glutenvrije sojasaus

Vaak wordt vlees in de Chinese keuken gemarineerd in wat baking soda en azijn. Dat doe ik hier ook, samen met wat chiliflakes en sojasaus. De baking soda zorgt er samen met de azijn voor dat het vlees mals wordt. Het is echt een Chinees truukje waar ik graag gebruik van maak.

In de Chinese keuken worden lichte en donkere sojasaus gebruikt. Chinese sojasaus is anders dan de Japanse (die in Nederland het bekendst is). In tegenstelling tot de Japanse bevat Chinese sojasaus over het algemeen geen tarwe.

Maar ik neem voor deze glutenvrije website geen risico’s. Ik gebruik de ‘gewone’ glutenvrije sojasaus/tamari die voor iedereen te verkrijgen is in de supermarkt: Kikkoman met de blauwe dop. Waarschijnlijk niet geheel toevallig is dit ook sojasaus met heel weinig koolhydraten.

Als je geen soja of peulvruchten eet kun je kokos amino’s gebruiken.

Suikervrije vissaus

In de marinade gaat ook vissaus. Ik gebruik daarvoor een hele mooie aromatische saus: Red Boat fish sauce. Dat is de enige vissaus die ik ken die geen suiker bevat. Ik heb deze nog in geen enkele fysieke winkel kunnen ontdekken. Ik bestel deze online bij de Duitse Amazon.

Erythritol

In Chinees eten wordt ook vaak extra suiker toegevoegd. Dat zorgt voor een dikke, gekarameliseerde saus. Om dat te benaderen gebruik ik erythritol. Je kunt eventueel Ery Bronze of Steviala Gold gebruiken, al is dat wel weer bewerkt. Overigens krijg je hier wat structuur betreft niet hetzelfde effect mee als wanneer je witte of bruine suiker, kokosbloesemsuiker, maple syrup of honing zou gebruiken.

Notenpasta

De sticky sauce voor de noodles maak ik op basis van amandelpasta. Daar is overigens wel wat raars mee aan de hand. Want hoewel amandelen wel degelijk te verkrijgen zijn <5 gr khd per 100 gram is de meeste notenpasta dat niet.

Wil je echt alle ingrediënten onder de <5 gr khd norm? Gebruik dan tahin. Dat is sesampasta. De tahin van lowcarbcenter heeft de minste koolhydraten (1,9). Daarna volgt Sebahat met 3,1 gr khd per 100 gram. Persoonlijk vind ik de smaak met notenpasta wel wat romiger en lekkerder.

Konjac en kelp noodles

Er zijn 2 soorten noodles die dé perfecte oplossing vormen als je koolhydraatarm eet en toch zin hebt in noodles. Konjac noodles (shirataki) en kelp noodles (zeewier). Ze bevatten beide nauwelijks koolhydraten. Daarom worden ze ook wel zero noodles genoemd.

Het lijkt alsof konjac iets nieuws is, gecreëerd in een laboratorium om zo te kunnen verdienen aan de koolhydraatarme leefstijl. Maar shirataki noodles zijn traditionele Japanse noodles die worden gemaakt van de wortels van de konjac plant. Ze bevatten nauwelijks calorieën maar vooral veel voedingsvezels die een pre-biotische werking hebben voor je darmen. In die zin zijn ze dus gezond, maar ze bevatten verder nauwelijks vitamines en mineralen.

Kelp noodles worden gemaakt van poeder uit bruin zeewier. Zeewieren zijn sterk en veerkrachtig en met die eigenschap kun je een bindende, gelei-achtige structuur aan voeding geven. Net als bijvoorbeeld met agar agar uit rode zeewieren. Kelp noodles bevatten veel minder nutriënten dan puur zeewier. Verwar het ook niet met zeewier dat zeespagehtti heet, dat is wel puur zeewier.

Helemaal hetzelfde als rijstnoodles of bami zullen beide soorten noodles niet worden. Ze komen het dichtst in de buurt van glasnoodles (gemaakt van mung bonen).

Bereiding van konjac

Je kan dit gerecht maken met dikke of dunne shiratiki of met kelp noodles. Op de foto staan de dikke shirataki. Shirataki zijn te koop bij de Jumbo. Ook de Action en Lowcarbcenter hebben varianten. Kelp noodles zijn te koop bij Puur Mieke, Ekoplaza en Wereld van Zeewier.

De noodles zijn verpakt in water en ze zijn al gekookt. Voor een snelle bereiding hoef je ze alleen af te spoelen onder de koude kraan. Er komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt al voor een groot deel door het spoelen. En na het bereiden merk je hier straks niets meer van. Laat de noodles uitlekken in een vergiet. Als je dunne noodles gebruikt beter in een zeef anders glijden ze door de gaten van de vergiet. Eventueel nog even droog deppen zodat je saus niet te nat wordt.

De noodles zijn glad en hebben een beetje een rubberachtige bite. Door het meebakken/koken in de saus worden ze iets zachter.

Maak je saus niet te nat

Aziatische sauzen passen perfect bij gewone rijst of gewone noodles omdat die het vocht opnemen. Konjac en kelp noodles doen dat bijna niet waardoor het bij te dunne sauzen meer een soep wordt. Gebruik dus niet te veel saus en maak de saus zo dik mogelijk. In Thaise en Indonesische recepten kan dat met bijvoorbeeld santen (kokos) of tomatenpuree. In dit recept maak ik gebruik van de dikte van de sesam- of notenpasta.

Szechuan peper

Bij optioneel staat Szechuan peper. Dat lijkt wat uiterlijk betreft een klein beetje op zwarte peper. Het pittige lijkt in eerste instantie ook op zwarte peper, maar tegelijk proeft het wat anijsachtig en je na een tijdje gaat je hele mond ervan tintelen.

Neem hele korrels die je vlak voor gebruik vers maalt. Ik gebruik daar een elektrisch koffiemolentje voor, maar een vijzel werkt ook prima.

Als je nog niet weet of je vaker op deze manier gaat koken zou ik het even achterwege laten. Zonder smaakt het ook prima.

Dieet en ‘vrij van’

Dit recept is, naast glutenvrij, suikervrij en koolhydraatarm, ook paleo. Erythritol is wel een grijs gebied, maar wordt in tegenstelling tot andere, ongezondere zoetstoffen toch vaak als passend gezien. Voor ‘vrij van’ soja en peulvruchten en passend binnen paleo gebruik je kokos amino’s in plaats van sojasaus.

Varkensvlees is waarschijnlijk van alle vleessoorten het minst geschikt bij gezondheidsproblemen. Het bevat veel van het ontstekingsbevorderende arachidonzuur (omga 6). Voor mij is het een guilty pleasure waar ik intens van geniet. Maak hierin je eigen keuzes.

Koolhydraatarm Chinees spek met sticky konjac of kelp noodles

Krokant gebakken spek met een pittige, zoete saus en een klein beetje 'umami'. Gecombineerd met sticky konjac noodles in sesamolie en sojasaus met bosui en knoflook. Heerlijke Chinese smaken, en toch helemaal koolhydraatarm.
5 van 4 stemmen
Voorbereiding 1 uur
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Gang Bijgerechten, Hoofd: vlees & kip, Lunch
Keuken Aziatisch, Chinees
Porties 1 persoon
Calorieën 721 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Spek

  • 2 speklappen (liefst van scharrelvarkens, bestel met korting)
  • ½ tl baking soda
  • 2 tl witte azijn of appelciderazijn
  • 1 tl (suikervrije) vissaus
  • 3 el sojasaus, tamari of kokosaminos
  • 1 el chilivlokken
  • 2 el affiliate linkerythritol
  • of 2 el Ery Bronze of Steviala Gold
  • flinke scheut milde olijfolie

Optioneel

Konjac noodles

  • 1 portie konjac, shirataki of kelp noodles
  • 3 el milde olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 bosui
  • 1 el tahin
  • of 1 el amandelpasta
  • 1 el sojasaus, tamari of kokosaminos
  • 1 el sesamolie

Bereiding
 

  • Snij de speklappen in reepjes of blokjes. Marineer de stukjes spek met de baking soda, de azijn, de chiliflakes, de vissaus en 2 eetlepels sojasaus of kokos amino's. Laat minimaal een uurtje staan.
  • Was de noodles onder de kraan in een vergiet. Laat uitlekken en dep droog.
  • Verwarm de milde olijfolie in een klein pannetje. Niet gloeiend heet. Pers de knoflook en voeg toe aan de olie. De smaak van de knoflook kan zo langzaam in de olie trekken.
  • Verhit de wok of bakpan en doe er een flinke scheut olie in. In de Chinese keuken bezuinig je niet op olie… Bak het spek op hoog vuur terwijl je omschept.
  • Als het spek een bruin randje heeft kun je het vuur wat lager zetten. Voeg de erythritol toe en de laatste eetlepel sojasaus. Eventueel meer naar smaak. Af en toe om scheppen. Bakken voor ongeveer een kwartier in totaal
  • Als je het gebruikt: maal de Szechuan peper en voeg toe aan het vlees.
  • Voeg de noodles en de sojasaus of kokos amino's toe aan de olie en knoflook in het kleine pannetje. Laat meestoven. Nog steeds niet op te hoog vuur.
  • Voeg voor de laatste paar minuten verwarmen/stoven de bosui in ringetjes toe aan de noodles. Voeg ook de notenpasta toe. Even laten smelten en goed doorroeren.
  • Voeg vlak voor opdienen de sesamolie toe aan de noodles.

Voedingswaarde

Calorieën: 721kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept