Koolhydraatarm broodje van amandelmeel (met ei en lijnzaad)
Een heerlijk luchtig bruin bolletje van amandelmeel. Ideaal als je koolhydraatarm of paleo eet en toch trek hebt in een lekker broodje.
Baking soda in plaats van gist
Dit broodje bevat geen gist. Er wordt baking soda gebruikt om het brood luchtig te maken. Baking soda gaat licht bruisen als het in aanraking komt met zuur waardoor het beslag luchtiger wordt. Door daarnaast eiwit te gebruiken ontstaat een soepel en zacht deeg waarbinnen de luchtbelletjes extra goed hun werk kunnen doen.
Baking soda heeft altijd een zuurtje nodig om goed te kunnen werken. Hier komt dat van de appelazijn. Bakpoeder heeft een andere werking.dat gebruik ik hier bewust niet.
Lijnzaadmeel
Naast amandelmeel gebruik ik lijnzaadmeel. Dat geeft wat extra binding en luchtigheid. Lijnzaadmeel is kant en klaar te koop. Maar beter is het om zelf kort van te voren heel lijnzaad te vermalen. Lijnzaad verliest namelijk al snel veel voedingstoffen zodra het gebroken of gemalen wordt. Ik gebruik voor het malen van lijnzaad een elektrisch koffiemolentje. Vijzelen kan, maar ik zou het niet aanraden want dan ben je hier wel even bezig. Bovendien is dan lastig om er echt meel van te maken.
Portiegrootte
Lijnzaad is gezond en goed voor de stoelgang. Maar het bevat ook anyti-nutriënten. Ongeveer 2 à 3 eetlepels per dag wordt als veilig gezien, dat is zo’n 30 gram oper dag. Met één bolletje zit je dus al op de helft.
Als je bakt met notenmeel zit je al heel snel op de aanbevolen dosering per dag. Eén bolletje bevat al meer: namelijk 2 handjes. Eet de rest van de dag dus liever geen of niet te veel noten meer.
Dieet en ‘vrij van’
Het broodje is paleo en koolhydraatarm. Maar let op! Het koolhydraatgehalte van amandelen kan erg variëren. Gebruik voor kha dus amandelmeel met zo weinig mogelijk. Het bio meel van Pit&Pit en dat van Lowcarbcenter zijn het laagst en zijn beide zelfs onder de 4 gr per 100 gram.
Koolhydraatarm broodje van amandelmeel (met ei en lijnzaad)
Benodigdheden
- oven op 180 graden, bakplaat, bakpapier
- schaal, kommetje, lepeltjes
Ingrediënten
- 50 gr amandelmeel
- 20 gr lijnzaad
- 1 eiwit
- 1 tl baking soda
- 3 tl witte azijn of appelazijn
- amandelschaafsel als topping
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden. Leg de bakplaat klaar met een vel bakpapier erover.
- Maal het lijnzaad fijn tot meel. Meng het met het amandelmeel en de baking soda in een kom.
- Breek het ei en scheid het eigeel van het eiwit. Het wit voeg je toe. Het geel gebruik je niet. Roer het eiwit met de olijfolie door de droge ingrediënten totdat je een kruimelig beslagje hebt.
- Sprenkel de azijn over het beslag. Meng meteen alles door. Het gaat bruisen en slaat een beetje wit uit, dat hoort (zuur en baking soda). De structuur wordt wat plakkerig en kleverig.
- Maak van het beslag een bolletje met je handen. Dat hoeft niet superglad of mooi, de bolletjes gaan flink rijzen dus het korstje wordt vanzelf mooi glad.
- Leg het bolletje op de bakplaat en druk licht plat. Garneren met het amandelschaafsel (licht in het deeg drukken).
- Zet de bakplaat meteen in de oven (nu de baking soda nog werkt). Zet de timer op 40 minuten. Laat daarna de broodjes nog even rusten.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!