Koolhydraatarm Aziatisch koken
De beste tips om écht koolhydraatarm Aziatisch te koken
Ik hou van Aziatisch eten! Maar écht koolhydraatarm Aziatisch koken kan best lastig zijn. Niet alleen vanwege de noodles en rijst, maar in bijna alle sausjes zit suiker of zetmeel. Ik geef je mijn beste tips om toch zo koolhydraatarm mogelijk Aziatisch te kunnen koken. Koolhydraatarm, maar wél lekker!
Niet op zoek naar theoretische uitleg maar meteen aan de slag? Kijk dan hier voor een overzicht van alle koolhydraatarme Aziatische recepten.
Verschil keto, kha en khb
Als je lowcarb wilt koken is het belangrijk te bepalen hoe strikt je voor jezelf wilt zijn. Om je te helpen maak ik een onderscheid in keto/koolhydraatarme (kha) recepten en koolhydraatbeperkte (khb) recepten.
Keto en kha
De koolhydraatarme (kha) recepten bevatten:
- alleen ingrediënten met minder dan 5 gram koolhydraten per 100 gram (<5gr khd)
- géén suiker
- geen kant en klaar producten waar suiker aan is toegevoegd
- geen rijst of noodles van graan of peulvruchten
- geen tropisch fruit
- wel de meeste groenten
- wel sommige noten
- alle kruiden en specerijen (als smaakmaker)
Khb
De koolhydraatbeperkte (khb) recepten bevatten:
- één of meerdere ingrediënten >5gr khd
- geen suiker die je zelf extra toevoegt
- matig kant en klaar producten waar witte suiker aan is toegevoegd
- geen rijst/noodles van graan
- peulvruchten met mate
- alle soorten fruit
- alle soorten groente
- alle noten
Noodles en rijst
Als je koolhydraatarm Aziatisch wilt koken is het weglaten van noodles en rijst veruit de grootste aanpassing. Maar meteen ook wel de meest effectieve!
Je eet geen:
- rijst
- noodles van rijst, tarwe, boekweit (soba) en mungbonen (glasnoodles)
Om te vervangen gebruik je:
- shirataki of konjac noodles
- kelp noodles
- bloemkool- en broccolirijst
- gele wortelnasi
- courgette of koolraap’pasta’
- of: vervang niet en neem extra groente
Voor koolhydraatbeperkt:
- noodles (pasta) van peulvruchten (zwarte bonen, kikkererwten en gewone erwten)
Shirataki noodles zijn te koop bij Jumbo. Bij Lowcarbcenter zijn Slim noodles en rijst te koop van konjac. Ook bij Puur Mieke koop je konjac. Kelp noodles zijn te koop bij Puur Mieke, Ekoplaza en Wereld van Zeewier.Nieuwe klanten krijgen bij Puur Mieke 5% welkomstkorting met code Eetlekkeranders5. Just Taste heeft pasta van peulvruchten die zeer laag is in koolhydraten. Dit is te koop bij Lowcarbcenter.
Deeg
Naast rijst en noodles is Aziatisch eten vaak ‘verpakt’ in cadeautjes als wontons of loempiaatjes.
- Alle pasteitjes, loempia’s, spring/summer rolls en wontons vallen af in de standaardvorm. Gebruik een omelet of sla- en groentebladen als wrap.
- Alle gefrituurde hapjes met beslag of deeg vallen af. Bak vis, garnalen, vlees, etc gewoon in de pan in ghee of kokosolie.
Saus binden
Let ook op minder opvallende ingrediënten met zetmeel. Vooral in sauzen. Je eet geen
- bloem (fijn tarwemeel)
- tapioca of cassavemeel
- maīzena (maïszetmeel) of maismeel
- (zoete) aardappelzetmeel
- zetmeel van peulvruchten
Sauzen kun je dikker maken met:
- notenpasta zoals amandelpasta*
- tahin (sesampasta)**
- zwarte sesampasta
- tomatenpassata of tomatenpuree*
- santen (ook wel kokosboter genoemd)
- gepofte knoflook
- lijnzaad en chiazaad
- johannesbroodmeel
- xantaangom
- agar agar
* Amandelpasta en tomatenpuree zitten vaak boven de 5 gr khd per 100 gram maar worden wel vaak gebruikt als koolhydraatarm.
** Koolhydraatarme tahin vind je bij Lowcarbcenter: van nut&me. Ook de tahin van Sebahat is laag in koolhydraten. Bijna alle andere merken zien boven de 5.
Voor koolhydraatbeperkt:
- 100% pindakaas
- arrowroot
Een ander truukje is om sauzen gewoon iets minder nat te maken door minder vocht toe te voegen of langer in te laten koken.
Olie en vetten
De Aziatische keuken maakt gebruik van veel en veel verschillende vetten. Gelukkig zijn vetten geen probleem als je koolhydraatarm eet. Maar kijk uit: want Aziaten koken vaak met omega 6 olie zoals zonnebloem- en sesamolie. En omega 6 moet je zoveel mogelijk mijden. Lees meer over slechte en goede vetten.
Je bakt niet in:
- zonnebloemolie: erg veel omega 6, genetisch gemodificeerd, veel bestrijdingsmiddelen, slecht fabricageproces
- koolzaadolie: genetisch gemodificeerd, veel bestrijdingsmiddelen, slecht fabricageproces
- extra vierge olijfolie (bevat polyfenolen, erg gezond maar verbranden snel en dan niet meer gezond)
Bakken doe je het best in:
- kokosolie: juist in de Aziatische keuken past een goede kokosolie die niet bewerkt is en dus nog naar kokos smaakt.
- ghee: op speciale manier geklaarde boter die hoog verhit kan worden.
- dierlijke vetten zoals ossenwit en spekvet, wel met mate want te veel verzadigd dierlijk vet is niet gezond.
- milde olijfolie (hier zijn de polyfenolen uit gefilterd): heeft een neutrale smaak, bevat bijna geen omega 6 en is beter bestand tegen hoge temperaturen dan zonnebloemolie.
Sesamolie gebruik je spaarzaam. Dit is een smaakmaker waar je maar weinig van nodig hebt. Liefst koud gebruiken of kort meebakken (op het laatst toevoegen).
Noten en zaden
Alle Aziatische noten en zaden zijn khb. De meest gebruikte zijn:
- pinda
- cashew
- sesam
- kemirie
Noten en zaden die veel gebruikt worden in de kha keuken (amandel, walnoot, lijnzaad, chia, pompoen) komen helaas weinig voor in de Aziatische keuken.
Pinda
De meest gebruikte noot is eigenlijk geen noot maar een peulvrucht, namelijk de pinda. Bekende gerechten zijn Pad Thai (Thaise kip met groente en pina’s) en Katjang pedis (= hete pinda): lekkere pittige geroosterde of gebakken pinda’s. Pinda’s zijn 11,8 gr per 100 gram en dus khb. Ik ben er allergisch voor, dus in mijn gerechten zal je het niet zo snel tegenkomen.
Ook satésaus wordt gemaakt van pinda. Daarnaast bevat het sambal (oelek en gebakken), ketjap, aangevuld met specerijen en vaak kemirie noten en trassie. Zelf maken is hier de beste oplossing omdat alle kant en klaar saus (veel!) toegevoegde suiker bevat. Aangezien pinda khb is én er veel pinda’s in een lepel saus zitten, kan dit behoorlijk aantikken voor je dagwaarden. Door mijn allergie maak ik mijn eigen satésaus met cashewnoten (ook khb). Voor kha kun je ze vervangen door amandelen of macademia’s.
Cashew
In Thaise salades en sauzen zie je nog wel eens cashewnoten in plaats van pinda’s, ook op Pad Thai. Cashewnoten zijn eigenlijk ook geen noten maar het zaad dat onder de vrucht van de caju/kasjoe boom groeit. Cashews zijn 20,8 gr per 100 gram en dus ook khb.
Sesam
Vooral in de Koreaanse en In de Japanse keuken wordt veel gewerkt met sesamzaad. Met 6 gr khd per 100 gram ook net niet kha. Sesam bevat net als de meeste noten en zaden in verhouding veel omega 6. Sesam is wat smaak betreft niet goed te vervangen, dus gewoon met mate eten. Als je het gebruikt voor de sier (garnering) kun je ook lijn- of chiazaad gebruiken. Voor zwarte sesam is Nigella sativa een vervanger (zwarte komijn of black cumin).
Kemirie
Kemirie noten zijn typisch Indonesische noten met een diepe smaak. Er is weinig algemene informatie over het koolhydraatgehalte. Bij diverse leveranciers kom ik uit op ergens tussen de 10 en 20 gr per 100 gram. Daarmee zijn ze khb. Let op: ze zijn rauw giftig. Dus altijd goed verhitten.
Pasta’s
Kant en klare notenboter of noten- en zadenpasta is helaas niet automatisch laag in koolhydraten als de noot dat is. Notenpasta’s rond of onder de 10 gr khd per 100 gram: amandelpasta van Bulk (6,9), walnotenpasta van koro-shop.nl (8), verse amandelpasta van de Notenshop (9,1), Pit&Pit hazelnootpasta (9,5) en Biotoday geroosterde notenpasta (9,6) en amandelpasta van nut&me (10,1)
Sesampasta (tahin) bevat gek genoeg soms juist minder dan 5 gr khd: De tahin van Lowcarbcenter (van nut&me) bevat slechts 1,9 en Sebahat (supermarkt) bevat 3,1 gr koolhydraten. Verder vind je bij de supermarkt Souq (8,5), Al’Fez (11,2 en BioToday (12). Ik vind zelf de volkoren tahin van Pit&Pit het lekkerst, maar die bevat juist het meeste koolhydraten.
Kokos
Kokosnoten vormen een belangrijk onderdeel van de Aziatische keuken. En goed nieuws: kokos bevat weinig koolhydraten en veel vet. Het is dus zeer geschikt als je koolhydraatarm eet. Een kokosnoot is officieel fruit, namelijk een steenvrucht. Maar het vruchtvlees is niet zacht maar vezelig.
Kokosmelk
Kokosmelk wordt gemaakt van het gemalen vruchtvlees van de kokosnoot. Het is uitstekende te gebruiken in stoofpotten. Zowel de blikjes als de pakjes zijn goed te gebruiken, maar neem wel de volvette en niet de magere. Dat is gewoon extra verdund.
Als je een vetblik in de koelkast zet scheidt het vet zich van het water. Het dikke deel kun je gebruiken als zuivelvrije room.
Santen
In de Indische en Taise keuken wordt ook vaak met santen gewerkt. Dat is in een blokje geperste kokos en dit kun je zelf nog naar smaak verdunnen. In het Engels wordt santen vaak ‘coconut butter’ genoemd. Dit is dus wat anders dan ‘coconut oil’. Dat is namelijk gewoon wat wij ook kokosolie noemen. Uit kokosnoot geperste olie en niet het volledige vruchtvlees.
Rasp of schaafsel
Kokosvlees kun je ook gedroogd kopen in geraspte of geschaafde vorm. Dat noemen we kokosrasp (dun, vorm van hagelslag) of kokosschaafsel (groter en plat, lijkt meer op chocolade vlokken).
Kokosmeel
Kokosmeel wordt ook gemaakt van het vruchtvlees maar dat is niet alleen gedroogd, het vet is er ook uit onttrokken. Kokosmeel is dus iets anders dan gemalen kokosrasp. Kokosmeel is nog vrij hoog in koolhydraten. Maar het wordt wel in koolhydraatarme baksels gebruikt. Het neemt veel vocht op en je hebt eet jaar weinig van nodig.
Groente en fruit
Groente en fruit zijn essentieel in de Aziatische keuken. Helaas bevat al het tropisch fruit >5 gr khd per 100 gram en ook sommige groenten zijn hoog in koolhydraten.
Met name ui wordt vaak gebruikt en dat is boven de norm van 5 gr khd. Maar het wordt als smaakmaker gedoogd in kleine hoeveelheden.
- Kha: bosui (4,2), prei (2,1 tot 3,5), rode peper (4,2), paprika (2,3 tot 5,1), paksoi (1,4 tot 1,7), witte kool (1,8 tot 4), Chinese kool (2), spitskool (1,6), bloemkool (1,8 tot 3), broccoli (0,8), taugé (1,7 tot 3,2), radijs (4), kokosnoot (3) en citroen (3)
- Khb: ui (6,3), wortel (5,3), limoen (7,7), bamboe (6)
- Minder geschikt: cassave/telo (33,5)
- Niet geschikt: tapioca/cassave zetmeel (80)
Kruiden en specerijen
Kruiden en specerijen zijn eveneens essentieel in de Aziatische keuken. Met name specerijen zouden op grond van het koolhydraatgehalte khb zijn. Veel deskundigen ‘gedogen’ deze echter bij kha omdat het zulke belangrijke smaakmakers zijn en je er maar weinig van gebruikt. Ik noem een gerecht daarom toch kha als één van de onderstaande ingrediënten gebruikt wordt. De ‘regels’ zijn dus niet zo zwartwit en ook hier kun je het beste je eigen keuzes maken.
- Kha: bieslook, selderij, maggi, verse koriander, kaffir limoenblad (djeroek poetoet), Indonesisch laurierblad (daun salaam)
- ‘Gedoogd’ binnen kha: knoflook (23 tot 31), gember/djahé (15,7), laos/galanga (6,5), citroengras/sereh (30), chilipoeder (32), korianderzaad (49) en komijn (34)
Sauzen
Eerst een korte opsomming: wat is kha/khb/randje khb. Daarna een langere uitleg per soort saus.
Koolhydraatarm: alles met pure ingrediënten <5 gr khd per 100 gram:
- (tamari) sojasaus (Kikkoman blauwe dop)
- de meeste sambal oelek
- zelfgemaakte keto chilisaus
- trassie
- suikervrije vissaus (Red Boat fishsauce)
- zelfgemaakte satésaus van amandelen of macademia
- zelfgemaakte koolhydraatarme ketjap van sojasaus en erythritol
Koolhydraatbeperkt: alles waarbij pure ingrediënten gebruikt worden >5 gr khd per 100 gram. Zoals:
- kokosamino’s
- zelf gemaakte gebakken sambals (met ui)
- zelf gemaakte satésaus van pinda of cashewnoot
- miso
- gochujang
Ter discussie: alles waar witte suiker aan toegevoegd is, is eigenlijk ook niet khb.
- ketjap, hoisin, oestersaus (suiker is onderdeel van het basisrecept)
- tamarindepasta
- de meeste vissauzen (suiker toegevoegd terwijl dat er niet in hoort)
- gewone/supermarkt chilisaus (toegevoegde suiker en zetmelen)
- de meeste supermarkt gebakken sambals (toegevoegde suiker en zetmelen)
Waarmee ik niet wil zeggen dat je ze absoluut nooit moet gebruiken. Je gebruikt kleine hoeveelheden, die zonder veel invloed op je dagwaarden al veel smaak opleveren. Maar voor mij voelt het lang niet altijd goed om bij khb witte suiker te eten. In mijn recepten zoek ik dus zo veel mogelijk naar alternatieven. Op die manier heb je opties waar je vervolgens zelf uit kunt kiezen.
Sojasaus, ketjap, miso
De meeste gebruikte saus is sojasaus. Sojasaus wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Sojasaus heeft een zoutige, umami smaak die gebruikt worden in dips en marinades. Je eet het los of het dient als basis van sauzen als ketjap, hoisin of oestersaus.
Sojasaus
Sojasaus bevat over het algemeen tarwe en dus gluten. Japanse tamari sojasaus, kortweg tamari, bevat in principe geen tarwe. Oorspronkelijk werd (Japanse) sojasaus met een koji gefermenteerd. Dat is een langdurig proces op basis van een soort schimmel. De sojasaus die je bij de supermarkt koopt is meestal gefermenteerd met een korter en eenvoudig fabrieksproces. Sommige (duurdere) tamari is nog wel gemaakt met een koji.
Tamari
Je gebruikt het liefst (tamari) sojasaus die zo laag mogelijk is in koolhydraten. Voor deze glutenvrije website is eigenlijk vooral de glutenvrije sojasaus van Kikkoman (blauwe dop) interessant. Deze bevat gelukkig ook de minste koolhydraten, namelijk maar 2 gr per 100 gram. Voor de volledigheid: Kikkoman (rode dop) is 3,2, AH sojasaus is 4 en Jumbo is 6,1. Ik heb overigens ook hele goede tamari gezien met bijna evenveel koolhydraten als ketjap, dus blijf wel op de etiketten lezen.
Chinese sojasaus
In China gebruikt me twee soorten sojasaus: een lichte en een donkere. De donkere smaakt ook wat zwaarder. Chinese sojasauzen bevatten in principe geen of minder tarwe. Maar de etiketten zijn niet altijd leesbaar, ik spreek geen Mandarijn of Kantonees… Ik neem meestal het risico niet en hou het bij Kikkoman met de blauwe dop.
Ketjap
Ketjap manis heeft een typisch Indonesische smaak. Het wordt ingekookt en er worden specerijen en vooral kokosbloesemsuiker of melasse aan toegevoegd. Ketjap is daardoor veel dikker en zoeter van smaak dan sojasaus. In het Engels heet ketjap ook wel sweet soy sauce. Naast ketjap manis bestaat er ook ketjap asin, deze is minder zoet en wordt ook minder gebruikt. Als er ergens alleen ketjap staat kun je er vanuit gaan dat manis bedoeld wordt. Ketjap heeft meestal tussen de 50 en 75 gr khd per 100 gram. Bij kha gebruik je die dus niet en eigenlijk ook liever niet bij khb. Inproba heeft een variant met minder suiker, deze bevat nog steeds 34 gr.
Ketjap is zelf koolhydraatarm te maken (recept ketjap). Het is niet helemaal hetzelfde natuurlijk omdat zoetstof zich anders gedraagt dan suiker, maar ik vind ‘m zelf goed geslaagd.
Hoisin
Hoisin is ook een dikke, gladde Chinese (Kantonees). Het meest bekend van de saus op het pannenkoekje bij Pekingeend. De smaak is echt anders dan die van ketjap. Het is juist erg zoet, een beetje zuur en wat minder umami. Het bevat naast sojabonen ook knoflook, suiker en rijst. Mede door die laatste 2 is het niet zo geschikt voor kha of khb eten.
Kokosamino’s
Kokosamino’s s een alternatief voor sojasaus voor mensen die geen soja willen eten. Het is ook gefermenteerd, maar gemaakt van het sap van kokosbloesem, vermengd met zeezout. In tegenstelling tot sojasaus is het niet kha want het bevat net iets meer koolhydraten.
Miso
Miso is een Japanse pasta van gefermenteerde sojabonen (ook met de koji schimmel, net als tamari) met zout en water en gerst of rijst en heel af en toe tarwe. Miso is een dikke pasta van de hele sojaboon en bevat mede daardoor nog behoorlijk wat meer koolhydraten dan sojasaus. Maar in principe wordt geen extra suiker toegevoegd. Er zijn verschillende soorten: wit (shiro miso, de bekendste), geel, rood en zwart. De zwarte smaakt het sterkst. Reishunger heeft miso met de minste koolhydraten (15), overige zitten allemaal rond de 20-25.
Doenjang en taotjo
Doenjang is een Koreaanse pasta. Taotjo is een Chinese pasta van gele bonen. Beide lijken enigszins op miso, smaken umami en zoutig.
Vissaus, oestersaus, trassie
Naast gefermenteerde bonen komt veel umami ook van gefermenteerde vis of zeevruchten.
Vissaus
Vissaus bevat gefermenteerde ansjovis, water en zout. Het liefst neem je vissaus die natuurlijk gefermenteerd is. Dat is een langdurig proces maat levert wel de meeste smaak op een is gezond. Veel goedkope vissaus is versneld gefermenteerd met enzymen of chemicaliën.
Vissaus zou geen suiker hoeven te bevatten. Maar helaas is aan de meeste vissaus in Nederland wel suiker toegevoegd. De beste saus, zonder suiker en langzaam gefermenteerd, is van Red Boat. Deze bevat maar 0,5 gr khd per 100 gram. Deze is zeer aromatisch,echt een aanrader.
Blue Elephant (2,5), Squid Brand (3,4) en Koh Tai (3,7) zitten op zich wel onder de 5, maar het gaat hier dus wel om toegevoegde suiker en niet om complexere koolhydraten (zoals in miso). AH vissaus (7,1) en Jumbo vissaus (16,9) zou ik in ieder geval mijden.
Trassie
Trassie is gefermenteerde garnalenpasta met zeezout en is in principe suiker en koolhydraatvrij. Gemengd met sojasaus wat mij betreft een goed alternatief voor vissaus en oestersaus, al is de smaak net wat anders. Hoewel het pasta heet zit het in een hard blok, het is namelijk samengeperst en dus enrom geconcentreerd.
Trassie trafasie en pedis udang zijn weer minder geschikt. Het is beide ook garnalenpasta, maar hier zijn extra smaakmakers aan toegevoed. Zoals, je raadt het vast al…. Suiker!
Oestersaus
Oestersaus wordt gemaakt door een soort bouillon te trekken van oesters. De basis is dus wel suikervrij en glutenvrij, maar daarna wordt sojasaus, suiker en bindmiddelen toegevoegd.
Geen enkele oestersaus is dus kha. En omdat de koolhydraten vooral bestaan uit suikers eigenlijk ook niet echt khb: Blue Elepahnt (14), AH oestersasu (25), Inproba (25), Lee Kum Kee (27), Go Tan (27). Glutenvrije die ik ken: Dek Som Boon en Green Turtle, online te verkrijgen bij Asian Food Lovers en Lee Kum Kee professional glutenvrij, te verkrijgen bij Hanos (niet de gewone Lee Kum Kee bij de supermarkt!).
Ik blijf er meestal van weg en los het op met een combinatie van vissaus/trassi met sojasaus/zelfgemaakte ketjap en eventueel sesampasta of erythritol.
Sambal, chilisaus, gochujang
Sambal
Sambal oelek bestaat uit verse rode pepers en is in principe suikervrij. Toch bevat sommige sambal in de supermarkt suiker (in ieder geval Koningsvogel en de knijpfles van AH). Geschikt voor kha zijn: AH in potje (dus niet in plastic fles), Jumbo, Inproba, Conimex en Flower Brand. Sambal kun je ook vrij eenvoudig zelf maken (recept sambal oelek).
Gebakken sambals (badjak, manis, brandal, Surinaamse) bevatten eigenlijk altijd suiker en ui. Soms ook bindmiddelen.
Eigenlijk is een gebakken sambal zonder suiker zoiets als een suikervrije suikerspin. Maar ook deze sambals kun je zelf maken en ik ben er persoonlijk echt helemaal aan gewend om dat zonder suiker te doen (recept sambal badjak). Een sambal manis (=zoet) kun je eventueel zoeten met erythritol.
Persoonlijk vind ik de ui er wél echt in horen, maar je kunt zelfs een echte keto/kha versie maken zonder ui. Voor de volledigheid het aantal khd per 100 gram van de kant en klaar sambals: Go Tan (18,7), Conimex sambal badjak (28), Koningsvogel sambal badjak (40).
Chilisaus
Chilisaus is een gebonden en zoete saus van rode peper, vaak ook met knoflook, gember, laos en citroengras. Chilisaus bevat meestal maïzena of tapioca en flink veel suiker. Ook bij khb zou ik echt ver weg blijven van kant en klare chilisaus.
Chilisaus kun je goed zelf maken (recept chilisaus).
Gochujang
Gochujang is een gefermenteerde pasta van speciale Koreaanse rode pepers (gochugaru). In het fermentatieproces worden ook sojabonen en vaak tarwe gebruikt. Het heeft wel wat weg van een combinatie van sambal oelek en misopasta. Het is niet heel pittig, maar wel ontzettend smaakvol. Het bekendst is het als basis van echte kimchi. Ik maak zelf een easy kimchi waar ik gebruik maak van ‘makkelijke’ ingrediënten. Niet authentiek Koreaans, maar wel gewoon te koop in de supermarkt.
Overige smaakmakers
Tamarinde
Tamarindepasta (assem) wordt gemaakt van plakkerig sap waar de tamarinde vrucht in ligt in de peul. Het is wel afkomstig van een vlinderbloemige plant (peulvruchten familie). Maar omdat het niet van de peulvruchten wordt gemaakt wordt het niet benoemd als peulvrucht. Het smaakt ook echt anders dan een bonenpasta. Het heeft een diepe zoetzure smaak. Er wordt altijd een vorm van suiker aan toegevoegd en het is hoog in koolhydraten (rond de 75 of hoger). Geen optie voor kha dus. En voor khb eventueel alleen met mate. Een alternatief zonder toegevoegde witte suiker is tomatenpuree met citroen.
Gula jawa
Gula jawa is Indonesische palmsuiker met een rijke, diepe smaak. Niet geraffineerd, dus een minder slechte keuze dan witte suiker of basterdsuiker. Maar absoluut niet kha of khb.
Melasse
Melasse is een bijproduct van de productie van rietsuiker. Het is stroopachtig en smaakt bitterder dan suiker. Het bevat veel mineralen, maar ook nog steeds behoorlijk wat suiker, dit varieert van 50 tot wel 75 gr per 100 gram. Niet geschikt voor kha of khb dus.
Wasabi
Wasabi is de pittige, groene pasta die je bij sushi krijgt. Het wordt van oorsprong gemaakt van de geraspte wortel van de wasabi plant.
De wasabi die wij in Nederland bij de supermarkt kopen bevat echter helemaal GEEN echte wasabi maar mierikswortelpoeder. Helaas bevat het ook verdikkingsmiddelen met zetmeel, vaak mais. Wasabi bevat daardoor onverwacht veel koolhydraten, wel 39 gr per 100 gram. Nou zal je er nooit heel veel van eten, dan komt het letterlijk je neus uit, maar koolhydraatarm is het dus niet. Je kunt beter zelf wat mayonaise mengen met wasabipoeder of mierikswortelpoeder.