Koolhydraatarm amandel zadenbrood
Lekker luchtig brood van amandelmeel met lijnzaad, hennepzaad en pompoenpitten. Koolhydraatarm omdat er alleen noten en zaden gebruikt worden die laag zijn in koolhydraten. Paleo omdat geen granen of peulvruchten gebruikt worden.
Bakpoeder in plaats van gist
Dit broodje bevat geen gist. Er wordt bakpoeder gebruikt om het brood luchtig te maken. Bakpoeder heeft niets extra’s nodig om goed te kunnen werken. In tegenstelling tot baking soda waarvoor je altijd een extra zuurtje nodig hebt. Bakpoeder begint zijn werk te doen zodra het warm wordt.
Ik gebruik persoonlijk het liefst wijnsteenbakpoeder. Dat kun je 1 op 1 vervangen door gewoon bakpoeder.
Lijnzaad
Een deel van de binding in dit brood komt van lijnzaad. Lijnzaad moet je altijd eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd.
Psylliumhusks
Psylliumhusks zijn vezels die vaak worden toegevoegd aan notenmeel. Als je geen volkoren granen eet is het een goede manier om toch vezels binnen te krijgen. Bij obstipatie kan het uitkomst bieden. Het kan ook los gebruikt worden, opgelost in een glas water. Het trekt heel veel vocht aan waardoor je stoelgang ook juist wat dikker kan worden als je niet genoeg drinkt. Nu het in het beslag verwerkt zit, moet je daar extra op letten. Drink per broodje een flink glas water extra op wat je normaal drinkt!
Dieet en ‘vrij van’
Het broodje is paleo en koolhydraatarm.
Als je koolhydraatarm eet let dan amandelmeel dat laag is in koolhydraten (<5gr per 100 gram). Amandelmeel is een natuurproduct waar het koolhydraat gehalte erg uiteen kan lopen. Het meel van Pit&Pit is 4,3 gram, het bio meel is zelfs 3,9 gram. Alle zaden zijn zeer laag in koolhydraten én vezelrijk.
Koolhydraatarm amandel zadenbrood
Benodigdheden
- oven op 175 graden, bakvorm, bakpapier
- schaal/kom
Ingrediënten
- 200 gr amandelmeel Pit&Pit, zeer laag in khd (4,1)
- 100 gr kokosolie
- of 100 gr (grasgevoerde) roomboter
- 4 ei
- 4 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 1 tl xanthaangom
- 2 el psylliumvezels
- 2 el lijnzaad
- 2 el pompoenpitten
- 2 el hennepzaad
- 1 tl zout roze Himalaya of Keltisch zee
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden. Zet de bakvorm klaar met een vel bakpapier erin.
- Meng het meel met de bakpoeder, de xanthaangom, het zout en de psylliumhusk. Smelt de kokosolie en voeg toe, net als de eieren. Even goed doorroeren.
- Maal het lijnzaad en de pompoenpitten. Die laatste mag je een beetje grof houden voor wat extra bite. Meng samen met het hennepzaad door het beslag.
- Zet de bakvorm in de oven voor 30 minuten. Haal de vorm daarna uit de oven, en trek (‘liften’) via het bakpapier het brood uit de vorm zodat het uit kan wasemen. Als het afgekoeld genoeg is kun je het bakpapier eraf halen. Laat het brood nog even rusten.
- Je kunt het brood ongeveer 2 dagen bewaren of invriezen (als het afgekoeld is). Snij het bij invriezen alvast wel in plakjes! Bij warm weer in de koelkast bewaren als je gebakken hebt met kokosolie.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!