Indonesische konjac goreng met ei, prei en witte kool (shirataki noodles)

Gebaseerd op de heerlijke Indonesische bami goreng. Bami goreng is gebakken bami of mihoen, vaak met lekker veel ui. Deze smaken kun je ook toevoegen aan konjac bami. En zelfs de ui kun je vervangen met prei waardoor het gehalte koolhydraten nog lager wordt.

In plaats van de bekende konjac noodles kun je ook de iets minder bekende kelp noodles gebruiken.

Konjac of kelp noodles

Er zijn 2 soorten noodles die dé perfecte oplossing vormen als je koolhydraatarm eet en toch zin hebt in noodles. Konjac noodles (shirataki) en kelp noodles (zeewier). Ze bevatten beide nauwelijks koolhydraten. Daarom worden ze ook wel zero noodles genoemd.

Het lijkt alsof konjac iets nieuws is, gecreëerd in een laboratorium om zo te kunnen verdienen aan de koolhydraatarme leefstijl. Maar shirataki noodles zijn traditionele Japanse noodles die worden gemaakt van de wortels van de konjac plant. Ze bevatten nauwelijks calorieën maar vooral veel voedingsvezels die een pre-biotische werking hebben voor je darmen. In die zin zijn ze dus gezond, maar ze bevatten verder nauwelijks vitamines en mineralen.

Kelp noodles worden gemaakt van poeder uit bruin zeewier. Zeewieren zijn sterk en veerkrachtig en met die eigenschap kun je een bindende, gelei-achtige structuur aan voeding geven. Net als bijvoorbeeld met agar agar uit rode zeewieren.

Helemaal hetzelfde als rijstnoodles of bami zullen beide soorten noodles niet worden. Ze komen het dichtst in de buurt van glasnoodles (gemaakt van mung bonen).

Bereiding van konjac en kelp

Je kan dit gerecht maken met dikke of dunne shiratiki of kelp noodles. Op de foto staan de dikke shirataki. Shirataki zijn te koop bij de Jumbo. Ook de Action en Lowcarbcenter hebben varianten. Kelp noodles zijn te koop bij Puur Mieke, Ekoplaza en Wereld van Zeewier.

De noodles zijn verpakt in water en ze zijn al gekookt. Voor een snelle bereiding hoef je ze alleen af te spoelen onder de koude kraan. Bij konjac komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt al voor een groot deel door het spoelen. En na het bereiden merk je hier straks niets meer van. Kelp noodles zijn nagenoeg geurloos.

Laat de noodles uitlekken in een vergiet. Als je dunne noodles gebruikt beter in een zeef anders glijden ze door de gaten van de vergiet. Eventueel nog even droog deppen zodat je saus niet te nat wordt.

De noodles zijn glad en hebben een beetje een rubberachtige bite. Door het meebakken/koken in de saus worden ze iets zachter.

Maak je saus niet te nat

Aziatische sauzen passen perfect bij gewone rijst of gewone noodles omdat die het vocht opnemen. Konjac en kelp noodles doen dat bijna niet waardoor het bij te dunne sauzen meer een soep wordt. Gebruik dus niet te veel saus en maak de saus zo dik mogelijk.

Trassie

Trassie vind je bij de supermarkt. Kemirie noten bij de toko of online. Beide smaken zijn eigenlijk onmisbaar in de Indische keuken. Maar kemirie noten zijn strikt genomen niet kha (boven de 5 gr khd per 100 gram). Je hebt er maar weinig van nodig (1 noot is genoeg), dus maak hierin je eigen keuze.

Dieet en ‘vrij van’

Dit recept is, naast glutenvrij en suikervrij, ook koolhydraatarm en paleo. Paleo en ‘vrij van’ soja en peulvruchten indien gekozen wordt voor kokos amino’s voor het maken van de koolhydraatarme ketjap en in de sambal badjak.

Voor glutenvrij: Kikkoman heeft een glutenvrije sojasaus (blauwe dop). Kokos amino’s zijn altijd glutenvrij Niet in de supermarkt verkrijgbaar, wel online (bijvoorbeeld bij Pit&Pit of Ahealthylife).

Voor vegan en ‘vrij van’ schaal- en schelpdieren gebruik je miso of taotjo in plaats van trassie. Voor vegan dan uiteraard ook zonder het eitje.

‘Vrij van’ noten indien de sambal gemaakt is zonder kemirie. Kemirie noten zijn strikt genomen niet kha (boven de 5 gr khd per 100 gram). Je hebt er maar weinig van nodig (1 noot is genoeg), dus maak hierin je eigen keuze.

Indonesische konjac goreng met ei, prei en witte kool

Marjolein
Gebaseerd op de heerlijke Indonesische bami goreng. Bami goreng is gebakken bami of mihoen, vaak met lekker veel ui. Deze smaken kun je ook toevoegen aan konjac bami. En zelfs de ui kun je vervangen met prei waardoor het gehalte koolhydraten nog lager wordt.
5 van 1 stem
Bereiding 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Out of the box
Gang Bijgerechten, Lunch
Keuken Aziatisch, Indonesisch
Porties 1 persoon
Calorieën 336 kcal

Benodigdheden

  • bakpan, kookpan, vergiet, knoflookpers, vijzel, mes

Ingrediënten
  

  • 1 portie konjac, shirataki of kelp noodles
  • 2 el ketjap manis, glutenvrij of koolhydraatarm
  • of sojasaus, tamari of kokosaminos
  • 2 teentjes knoflook
  • 75 tot 100 gr witte kool
  • ½ prei
  • ½ tot 1 rode peper (Chili of Spaanse)
  • stukje trassie 1/2 cm
  • milde olijfolie om in te bakken
  • of kokosolie om in te bakken

Optioneel

  • 1 kemirie noot khb

Gebakken eitje

  • 1 ei
  • 1 druppel sesamolie
  • paar snippers rode peper (Chili of Spaanse)
  • milde olijfolie om in te bakken
  • of kokosolie om in te bakken

Bereiding
 

  • Spoelen de noodles af onder de koude kraan. Er komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt voor een groot deel door het spoelen, na het bereiden merk je hier niets meer van. Laat de noodles uitlekken in een vergiet. Als je dunne noodles gebruikt beter in een zeef anders glijden ze door de gaten van de vergiet.
  • Warm je de bakpan op en voeg je olie toe. Vijzel de kemirie noot en het stukje trassie. Kemirie noten zijn giftig als je ze rauw eet. Ze moeten dus echt even goed meebakken. Zorg ook dat je je vijzel goed schoon maakt zodat je de volgende keer niet per ongeluk een stukje rauwe kemirie in je eten krijgt. Voeg samen toe aan een pan met hete olie. Dit gaat meteen al zo lekker naar Indonesië ruiken!
  • Voeg de rode peper in kleine stukjes toe. Pers de knoflook en voeg toe. Was en snij de kool en de prei in reepjes/halve ringetjes en voeg toe. Zet het vuur nu niet te hoog, anders bakt het aan.
  • Bak ondertussen een ei. Als je maar 1 pan hebt kun je ook eerst de noodles afmaken, op een bord doen en dan het eitje bakken. Kluts daarvoor een ei met wat rode peper of chiliflakes en een druppeltje sesamolie. Bak in wat olie net gaar en rol op. Snij daarna in reepjes.
  • Voeg op het laatst de uitgelekte noodles toe aan de groente en roer goed door. Als laatste voeg je naar smaak de ketjap toe.

Voedingswaarde

Calorieën: 336kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept