Indonesische konjac goreng met ei, prei en witte kool (koolhydraatarme en paleo shirataki noodles)
Een recept voor heerlijke koolhydraatarme konjac noodles met Indische smaken. Dit recept is gebaseerd op Indonesische bami goreng. Maar in plaats van bami gebruik ik konjac noodles. En daarom noem ik dit gerecht konjac goreng.
Koolhydraatarme en paleo bami?
Bami goreng is gebakken bami of mihoen. Dat wordt gemaakt van tarwemeel. Tarwe is niet glutenvrij en ook voor een koolhydraatarm of paleo dieet is het een no go. Glutenvrije opties zijn boekweit- of rijstnoodles. Maar beide zijn nog steeds niet koolhydraatarm of paleo.
Dezelfde Indonesische smaken kun je ook toevoegen aan zero noodles: shirataki of konjac noodles. Bami wordt ook vaak gemaakt met lekker veel ui, ketjap en gebakken sambal. Ook dat is allemaal niet strikt koolhydraatarm of paleo. Maar met ook wat kleine aanpassingen aan die ingrediënten en je hebt een kommetje noodles dat past binnen jouw leefstijl. Maak zelf ketjap (of gebruik sojasaus of kokosaminoi’s).
Meer konjac goreng?
Ik eet best vaak konjac goreng. Net als vroeger de bami of nasi. Ik heb op de website varianten geplaatst met ei en kip, beide met ui en boontje of prei en witte kool. Allemaal vooral een uitnodiging om zelf lekker te gaan experimenteren met wat er in je groentela ligt.
- Konjac goreng met kip, prei en witte kool
- Konjac goreng met ei, prei en witte kool
- Konjac goreng met kip, ui en haricots verts
- Konjac goreng met ei, ui en boontjes
In plaats van de bekende konjac noodles kun je ook de iets minder bekende kelp noodles gebruiken.
Konjac of kelp noodles
Er zijn 2 soorten noodles die dé perfecte oplossing vormen als je koolhydraatarm eet en toch zin hebt in noodles. Konjac noodles (shirataki) en kelp noodles (zeewier). Ze bevatten beide nauwelijks koolhydraten. Daarom worden ze ook wel zero noodles genoemd.
Helemaal hetzelfde als rijstnoodles of bami zullen beide soorten noodles niet worden. Ze komen het dichtst in de buurt van glasnoodles (gemaakt van mung bonen), maar zijn iets taaier.
Konjac
Het lijkt alsof konjac iets nieuws is, gecreëerd in een laboratorium om zo te kunnen verdienen aan de koolhydraatarme leefstijl. Maar shirataki noodles zijn traditionele Japanse noodles die worden gemaakt van de wortels van de konjac plant. Ze bevatten nauwelijks calorieën maar vooral veel voedingsvezels die een pre-biotische werking hebben voor je darmen. In die zin zijn ze dus gezond, maar ze bevatten verder nauwelijks vitamines en mineralen.
Kelp
Kelp noodles worden gemaakt van poeder uit bruin zeewier. Zeewieren zijn sterk en veerkrachtig en met die eigenschap kun je een bindende, gelei-achtige structuur aan voeding geven. Net als bijvoorbeeld met agar agar uit rode zeewieren.
Waar kun je konjac en kelp kopen?
Je kan dit gerecht maken met dikke of dunne shiratiki of kelp noodles. Op de foto staan de dikke shirataki. Shirataki zijn te koop bij de Jumbo. Ook de Puur Mieke en Lowcarbcenter hebben varianten. Kelp noodles zijn online te koop bij Puur Mieke, Ekoplaza en Wereld van Zeewier.
Nieuwe klanten krijgen bij Puur Mieke 5% welkomstkorting met code Eetlekkeranders5.
Bereiding van konjac en kelp
De noodles zijn verpakt in water en ze zijn al gekookt. Voor een snelle bereiding hoef je ze alleen af te spoelen onder de koude kraan. Bij konjac komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt al voor een groot deel door het spoelen. En na het bereiden merk je hier straks niets meer van. Kelp noodles zijn nagenoeg geurloos.
Laat de noodles uitlekken in een vergiet. Als je dunne noodles gebruikt beter in een zeef anders glijden ze door de gaten van de vergiet. Eventueel nog even droog deppen zodat je saus niet te nat wordt. De noodles zijn glad en hebben een beetje een rubberachtige bite. Door het meebakken/koken in de saus worden ze iets zachter.
Maak je saus niet te nat
Aziatische sauzen passen perfect bij gewone rijst of gewone noodles omdat die het vocht opnemen. Konjac en kelp noodles doen dat bijna niet waardoor het bij te dunne sauzen meer een soep wordt. Gebruik dus niet te veel saus en maak de saus zo dik mogelijk.
Welke ketjap?
De recept is het lekkerst met ketjap manis. Ketjap manis heeft een typisch Indonesische smaak. De basis is sojasaus die wordt ingekookt met specerijen. Ook worden melasse, palm- of kokosbloesemsuiker toegevoegd. Ketjap is daardoor veel dikker en zoeter van smaak dan sojasaus. Lees hier meer over (glutenvrije en koolhydraatarme) sojasaus en tamari.
Naast ketjap manis bestaat ook ketjap asin. Dat is een zoutere variant. Als in een recept ketjap staat omschreven zonder verder toevoeging, dan wordt meestal ketjap manis bedoeld. Eet je niet glutenvrij, sojavrij, suikervrij of koolhydraatarm dan kun je gewoon iedere ketjap manis nemen die je in de winkel kunt kopen.
Glutenvrije ketjap manis
Omdat veel sojasaus gefermenteerd wordt met tarwe is ketjap niet standaard tarwe- of glutenvrij. Er is glutenvrije ketjap te koop, maar dan moet het wel specifiek op de verpakking staan.
Inproba heeft tarwevrije ketjap. Go-Tan en Vanka-Kawat (trademark A) hebben ketjap waar tarwe in verwerkt is maar waar de gluten uit zijn onttrokken, deze bevat <20ppm en mag daarom glutenvrij genoemd worden.
Koolhydraatarme ketjap manis
Omdat ketjap wordt ingekookt met suiker bevat het veel meer koolhydraten dan sojasaus. Ketjap heeft meestal tussen de 50 en 75 gr khd per 100 gram. Inproba heeft een variant met minder suiker, deze bevat nog steeds 34 gr.
Koolhydraatarme ketjap kun je daarom beter zelf maken (recept koolhydraatarme ketjap). Het is niet helemaal hetzelfde natuurlijk omdat zoetstof zich anders gedraagt dan suiker, maar ik vind ‘m zelf goed geslaagd. Geen tijd om zelf ketjap te maken? Gebruik dan sojasaus en erythritol of een vloeibare karamelsiroop gemaakt van zoetstof.
Sojavrije en paleo ketjap manis
Omdat sojasaus de basis vormt van ketjap is het niet sojavrij en daardoor ook niet geschikt binnen een paleo dieet. Sojavrije ketjap kun je daarom beter zelf maken (recept paleo ketjap). Geen tijd om zelf ketjap te maken? Gebruik dan kokosamino’s en kokosbloesemsuiker, Gula Jawa of maple syrup.
Trassie en kemirie
Trassie vind je bij de supermarkt (Jumbo). Neem geen trassie trafasie. Dat is een Surinaamse pasta die suiker bevat. Kemirie noten vind je bij de toko of online. Beide smaken zijn eigenlijk onmisbaar in de Indische keuken. Maar kemirie noten zijn strikt genomen niet kha (boven de 5 gr khd per 100 gram). Je hebt er maar weinig van nodig (1 noot is genoeg), dus maak hierin je eigen keuze.
Dieet en ‘vrij van’
Dit recept is glutenvrij bij gebruik van glutenvrije ketjap. Koolhydraatarm bij gebruik van koolhydraatarme ketjap of sojasaus.
Niet strikt paleo vanwege de rode peper. Toch wordt in een paleo dieet soms nachtschade gegeten. In dat geval maak je dit recept paleo (en vrij van soja en peulvruchten) door te kiezen voor kokosamino’s voor het maken van de koolhydraatarme ketjap.
Vrij van noten indien de sambal gemaakt is zonder kemirie. Kemirie noten zijn strikt genomen niet kha (boven de 5 gr khd per 100 gram). Je hebt er maar weinig van nodig (1 noot is genoeg), dus maak hierin je eigen keuze.
Indonesische konjac goreng met ei, prei en witte kool (koolhydraatarme en paleo shirataki noodles)
Benodigdheden
- vergiet of zeefje
- knoflookpers
Ingrediënten
- 1 portie konjac, shirataki of kelp noodles
- 2 teentjes knoflook
- 75 tot 100 gr witte kool
- ½ prei
- ½ tot 1 rode peper (Chili of Spaanse)
- 1 stukje trassie 1/2 cm
- milde olijfolie om in te bakken
- of kokosolie om in te bakken
- 2 el koolhydraatarme ketjap (zelfgemaakt)
- of 1 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
- en ½ el vloeibare karamel zoetstof Caramel Crush
Optioneel
- 1 kemirie noot khb
Gebakken eitje
- 1 ei
- 1 druppel sesamolie
- paar snippers rode peper (Chili of Spaanse)
- milde olijfolie om in te bakken
- of kokosolie
Bereiding
- Spoel de noodles af onder de koude kraan. Er komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt voor een groot deel door het spoelen, na het bereiden merk je hier niets meer van.
- Laat de noodles uitlekken in een vergiet. Als je dunne noodles gebruikt beter in een zeef anders glijden ze door de gaten van de vergiet.
- Warm je de bakpan op en voeg je olie toe. Vijzel de kemirie noot en het stukje trassie. Kemirie noten zijn giftig als je ze rauw eet. Ze moeten dus echt even goed meebakken. Zorg ook dat je je vijzel goed schoon maakt zodat je de volgende keer niet per ongeluk een stukje rauwe kemirie in je eten krijgt. Voeg samen toe aan een pan met hete olie. Dit gaat meteen al zo lekker naar Indonesië ruiken!
- Voeg de rode peper in kleine stukjes toe. Pers de knoflook en voeg toe. Was en snij de kool en de prei in reepjes/halve ringetjes en voeg toe. Zet het vuur nu niet te hoog, anders bakt het aan.
- Voeg op het laatst de uitgelekte noodles toe aan de groente en roer goed door. Als laatste voeg je naar smaak de ketjap toe.
- Schep de noodles op je bord.
- Kluts daarvoor een ei met wat rode peper of chilivlokken en een druppeltje sesamolie. Bak in wat olie net gaar en rol op. Snij daarna in reepjes.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!