Koolhydraatarme Indonesische konjac goreng met ei, prei en witte kool
Een recept voor heerlijke koolhydraatarme konjac noodles met Indische smaken. Dit recept is gebaseerd op Indonesische bami goreng. Maar in plaats van bami gebruik ik konjac noodles. En daarom noem ik dit gerecht konjac goreng.
Koolhydraatarme bami?
Bami goreng is gebakken bami of mihoen. Dat wordt gemaakt van tarwemeel. Tarwe is niet koolhydraatarm.
Bami van konjac noodles
Dezelfde Indonesische smaken kun je ook toevoegen aan zero noodles: ook wel shirataki of konjac noodles. Bami wordt ook vaak gemaakt met lekker veel ui, ketjap en gebakken sambal. Ook dat is allemaal niet strikt koolhydraatarm. Maar met ook wat kleine aanpassingen aan die ingrediënten en je hebt een kommetje noodles dat past binnen jouw leefstijl. Maak bijvoorbeeld zelf ketjap.
Meer konjac goreng?
Ik eet best vaak konjac goreng. Net als vroeger de bami of nasi. Ik heb op de website varianten geplaatst met ei en kip, beide met ui en boontje of prei en witte kool. Allemaal vooral een uitnodiging om zelf lekker te gaan experimenteren met wat er in je groentela ligt.
- Konjac goreng met kip, prei en witte kool
- Konjac goreng met ei, prei en witte kool
- Konjac goreng met kip, ui en haricots verts
- Konjac goreng met ei, ui en boontjes
Konjac of kelp noodles
Naast konjac noodles zijn kelp noodles (zeewier) geschikt. Ze bevatten beide nauwelijks koolhydraten. Daarom worden ze ook wel zero noodles genoemd. Helemaal hetzelfde als rijstnoodles of bami zullen beide soorten noodles niet worden. Ze komen het dichtst in de buurt van glasnoodles (gemaakt van mung bonen), maar zijn iets taaier.
Wat is konjac?
Het lijkt alsof konjac iets nieuws is, gecreëerd in een laboratorium om zo te kunnen verdienen aan de koolhydraatarme leefstijl. Maar shirataki noodles zijn traditionele Japanse noodles die worden gemaakt van de wortels van de konjac plant. Ze bevatten nauwelijks calorieën maar vooral veel voedingsvezels die een pre-biotische werking hebben voor je darmen. In die zin zijn ze dus gezond, maar ze bevatten verder nauwelijks vitamines en mineralen.
Wat is kelp?
Kelp noodles worden gemaakt van poeder uit bruin zeewier. Zeewieren zijn sterk en veerkrachtig en met die eigenschap kun je een bindende, gelei-achtige structuur aan voeding geven. Net als bijvoorbeeld met agar agar uit rode zeewieren.
Waar kun je konjac en kelp kopen?
Je kan dit gerecht maken met dikke of dunne shiratiki of kelp noodles. Op de foto staan de dikke shirataki. Shirataki zijn te koop bij de Jumbo. Ook de Puur Mieke en Lowcarbcenter hebben varianten. Kelp noodles zijn online te koop bij Puur Mieke, Ekoplaza en Wereld van Zeewier.
Nieuwe klanten krijgen bij Puur Mieke 5% welkomstkorting met code Eetlekkeranders5.
Bereiding van konjac en kelp
De noodles zijn verpakt in water en ze zijn al gekookt. Voor een snelle bereiding hoef je ze alleen af te spoelen onder de koude kraan. Bij konjac komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt al voor een groot deel door het spoelen. En na het bereiden merk je hier straks niets meer van. Kelp noodles zijn nagenoeg geurloos.
Laat de noodles uitlekken in een vergiet. Als je dunne noodles gebruikt beter in een zeef anders glijden ze door de gaten van de vergiet. Eventueel nog even droog deppen zodat je saus niet te nat wordt. De noodles zijn glad en hebben een beetje een rubberachtige bite. Door het meebakken/koken in de saus worden ze iets zachter.
Aziatische sauzen passen perfect bij gewone rijst of gewone noodles omdat die het vocht opnemen. Konjac en kelp noodles doen dat bijna niet waardoor het bij te dunne sauzen meer een soep wordt. Gebruik dus niet te veel saus en maak de saus zo dik mogelijk.
Ketjap manis
De recept is het lekkerst met ketjap manis. Ketjap manis heeft een typisch Indonesische smaak. De basis is sojasaus die wordt ingekookt met specerijen. Ook worden melasse, palm- of kokosbloesemsuiker toegevoegd. Ketjap is daardoor veel dikker en zoeter van smaak. Het bevat ook veel meer koolhydraten dan sojasaus. Ketjap heeft meestal tussen de 50 en 75 gr khd per 100 gram. Inproba heeft een variant met minder suiker, deze bevat nog steeds 34 gr.
Zelf koolhydraatarme ketjap maken
Koolhydraatarme ketjap kun je daarom beter zelf maken (recept koolhydraatarme ketjap). Het is niet helemaal hetzelfde natuurlijk omdat zoetstof zich anders gedraagt dan suiker, maar ik vind ‘m zelf goed geslaagd. Geen tijd om zelf ketjap te maken? Gebruik dan sojasaus en een vloeibare karamelsiroop gemaakt van zoetstof.
Trassie en kemirie
Trassie vind je bij de supermarkt (Jumbo). Neem geen trassie trafasie. Dat is een Surinaamse pasta die suiker bevat. Kemirie noten vind je bij de toko of online. Beide smaken zijn eigenlijk onmisbaar in de Indische keuken. Maar kemirie noten zijn strikt genomen niet kha (boven de 5 gr khd per 100 gram). Je hebt er maar weinig van nodig (1 noot is genoeg), dus maak hierin je eigen keuze.

Indonesische konjac goreng met ei, prei en witte kool
Benodigdheden
- vergiet of zeefje
- knoflookpers
Ingrediënten
- 1 portie konjac, shirataki of kelp noodles
- 2 teentjes knoflook
- 75 tot 100 gr witte kool
- ½ prei
- ½ tot 1 rode peper (Chili of Spaanse)
- 1 stukje trassie 1/2 cm
- 2 el koolhydraatarme ketjap (zelfgemaakt)
- of 1 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
- en ½ el vloeibare karamel zoetstof
- kokosolie om in te bakken
Optioneel
- 1 kemirie noot khb
Gebakken eitje
- 1 ei
- 1 druppel sesamolie
- paar snippers rode peper (Chili of Spaanse)
- kokosolie om in te bakken
Bereiding
- Spoel de noodles af onder de koude kraan. Er komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt voor een groot deel door het spoelen, na het bereiden merk je hier niets meer van.
- Laat de noodles uitlekken in een vergiet. Als je dunne noodles gebruikt beter in een zeef anders glijden ze door de gaten van de vergiet.
- Warm je de bakpan op en voeg je olie toe. Vijzel de kemirie noot en het stukje trassie. Kemirie noten zijn giftig als je ze rauw eet. Ze moeten dus echt even goed meebakken. Zorg ook dat je je vijzel goed schoon maakt zodat je de volgende keer niet per ongeluk een stukje rauwe kemirie in je eten krijgt. Voeg samen toe aan een pan met hete olie. Dit gaat meteen al zo lekker naar Indonesië ruiken!
- Voeg de rode peper in kleine stukjes toe. Pers de knoflook en voeg toe. Was en snij de kool en de prei in reepjes/halve ringetjes en voeg toe. Zet het vuur nu niet te hoog, anders bakt het aan.
- Voeg op het laatst de uitgelekte noodles toe aan de groente en roer goed door. Als laatste voeg je naar smaak de ketjap toe.
- Schep de noodles op je bord.
- Kluts daarvoor een ei met wat rode peper of chilivlokken en een druppeltje sesamolie. Bak in wat olie net gaar en rol op. Snij daarna in reepjes.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!