| | |

Konjac (shirataki) en kelp noodles

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

14x recepten met zero noodles

Je hebt er vast wel eens van gehoord: konjac noodles. Maar wat is konjac nou eigenlijk? En wat is het verschil met zero, shirataki of kelp noodles?

Als je koolhydraatarm eet heb je keus uit 2 soorten zero noodles of keto ‘noedels’:

  1. Konjac noodles of shirataki noodles
  2. Kelp noodles

Ik vertel waar ze van gemaakt zijn, waar je kan je ze kopen en hoe je klaar maakt. En ik heb 10 recepten met konjac noodles verzameld om je te inspireren.

Meer inspiratie: koolhydraatarm Aziatisch koken (uitleg en tips) en koolhydraatarme Aziatische recepten.

Wat zijn konjac noodles?

Het lijkt alsof konjac noodles iets nieuws zijn, gecreëerd in een laboratorium om zo te kunnen verdienen aan de koolhydraatarme leefstijl. Maar het zijn traditionele Japanse noodles. Ook wel shirataki noodles genoemd.

Ze bevatten nauwelijks calorieën. Daarom heten ze ook wel zero of keto noedels. Maar ze bevatten veel voedingsvezels die een pre-biotische werking hebben voor je darmen. In die zin zijn ze dus gezond, maar ze bevatten verder nauwelijks vitamines en mineralen.

Wat is konjac?

Konjac is poeder dat gewonnen wordt uit de wortels van de konjac plant. Het is ook wel bekend als glucomannan. Het poeder wordt niet alleen voor noodles gebruikt maar bijvoorbeeld ook als bindmiddel. Vergelijkbaar met agar agar.

Soorten konjac noodles

Konjac noodles zijn bij diverse koolhydraatarme onlinewinkels kun je ze kopen, bijvoorbeeld bij Lowcarbcenter onder de naam Slim.

Jumbo verkoopt dikke en dunne konjac noodles, beide onder de naam shirataki. Bij AH kun je ook shirataki kopen, deze zijn van het merk Saitaku. Bij AH XL is het merk Damhert te koop. Tot slot heeft de Action varianten. Deze zijn te koop onder de naam zero noodles, rijst en pasta. Maar daar heb ik de minst goede feedback over gekregen.

Wat zijn kelp noodles?

Kelp is een zeewier. Zeewier is een enorm sterke en veerkrachtige plant die goed kan meebewegen met de krachten van de zee. Dat komt doordat de celwand van zeewier bestaat uit een gelei-achtige substantie. Die stof kan gebruikt worden in voeding. Misschien ken je agar agar om pudding en vegan cheesecake mee te maken? Dat is poeder dat gewonnen wordt uit rode zeewieren. Kelp is een bruin zeewier en de gelei die je daarvan kunt maken is zeer geschikt voor noodles.

Soorten kelp noodles

Ik ken 2 merken kelpnoodles die online in Nederland goed verkrijgbaar zijn. Het merk ‘Schultz & König’ bevat minder dan 0,5 gr khd en is te bestellen bij Wereld van Zeewier. Het merk ‘Sea tangle’ bevat 3 gr khd per 100 gram en is te bestellen bij Ekoplaza en iHerb.

Kelp is geen puur zeewier

Gewone kelp, dus het PURE zeewier, heeft een hoog jodium gehalte. Schildklier patiënten en zwangere vrouwen moeten daar voorzichtig mee zijn. Maar… De noodles bestaan NIET uit pure kelp. Alleen uit een stof die gewonnen wordt uit de celwand van kelp. De noodles bevatten slechts 25 mcg jodium per 100 gram. Gedroogde kelp of kombu bevat 25 tot wel 65 mg per 100 gram. Dat is dus microgram (mcg) ten opzichte van milligram (mg).

Kortom: de noodles bevatten op z’n minst 1000x minder jodium dan gedroogd puur wier. Puur zeewier eet je dan ook in veel kleinere hoeveelheden, zelfs als geen schildklier patiënt bent of zwanger. Zo’n 2 tot 3x per week en maximaal 50 gram per keer.

Bereiding konjac

Als je konjac noodles gaat maken is het volgende van belang:

  1. Pas je verwachting aan.
  2. Spoel ze af met koud water.
  3. Dep ze droog na het spoelen.
  4. Bak ze mee in je saus of kook ze in bouillon.
  5. Maak de saus niet te nat.
1. Pas je verwachting aan

Helemaal hetzelfde als rijstnoodles of bami zal een gerecht met konjac of kelp noodles niet worden. Het komt het dichtst in de buurt van glasnoodles (gemaakt van mung bonen).

2. Spoel ze af met koud water

De noodles zijn verpakt in water en ze zijn meteen klaar voor gebruik. Voor een snelle bereiding hoef je ze alleen af te spoelen onder de koude kraan. Bij konjac noodles komt een vrij specifieke geur vrij, deze verdwijnt al voor een groot deel door het spoelen. En na het bereiden merk je er niets meer van. Kelp noodles zijn nagenoeg geurloos.

3. Dep ze droog na het spoelen

Laat de noodles na het spoelen uitlekken in een vergiet. Als je dunne konjac noodles gebruikt wellicht in een zeef, anders glijden ze door de grotere gaten van de vergiet. Daarna droog deppen zodat je saus niet te nat wordt.

4. Bak ze mee in de saus of kook ze in bouillon

Konjac en kelp noodles zijn beide glad en hebben een beetje een rubberachtige bite. Vooral bij konjac noodles verschilt dit erg per merk. De noodles van de Action schijnen wat taai te zijn, maar die heb ik zelf nog niet gegeten.

Door het meebakken/koken in de saus worden de noodles al iets zachter. Hele taaie konjac noodles kun je eventueel nog iets zachter maken door ze van tevoren 10 minuten te koken, met een eetlepel bouillonpoeder in het kookwater. Wel ook dan vóór het koken eerst goed afspoelen. Na het koken afgieten en weer uit laten lekken en droog deppen.

5. Maak je saus niet te nat

Maak je saus niet te nat. Natte Aziatische sauzen passen perfect bij gewone rijst of gewone noodles omdat die het vocht opnemen. Konjac en kelp noodles doen dat bijna niet waardoor het bij te dunne sauzen meer een soep wordt.

Gebruik dus niet te veel saus en maak de saus zo dik mogelijk. In Thaise en Indonesische recepten kan je dat doen met bijvoorbeeld santen (kokos) of tomatenpuree. In Chinese recepten maak ik gebruik van de dikte van de tahin (sesampasta) en notenpasta.

Recepten konjac noodles

Konjac en kelp noodles kun je combineren met alle Aziatische smaken die je normaal bij bami, rijstnoodles of mihoen zou gebruiken. Haal je inspiratie uit Japan, Thailand, China, Indonesië en Suriname.

Strikt koolhydraatarm (kha)

Alle recepten zijn ketogeen of koolhydraatarm. Ik vervang alle ingrediënten waar ook maar een beetje toegevoegde suiker in zit. Eet je wat ruimer lowcarb, bijvoorbeeld koolhydraatbeperkt? Neem je wel af en toe hoisin of ketjap? Vervang dan eventueel wat ingrediënten terug naar ‘normaal’.

1. Chinese sticky konjac noodles

Ik begin met lekkere sticky noodles. Dat sticky komt vaak van hoisin. Dat plakkerige, zoete van die saus is zo lekker. Maar hoisin bestaat bijna volledig uit suiker. Ik los dat op met een gezonde zoetstof en wat amandelpasta. En die spek is zóóó lekker!

1. Koolhydraatarm Chinees spek met sticky konjac noodles
Krokant gebakken spek met een pittige, zoete saus en een klein beetje 'umami'. Gecombineerd met sticky konjac noodles in sesamolie en sojasaus met bosui en knoflook. Heerlijke Chinese smaken, en toch helemaal koolhydraatarm.
2. Japanse terriyaki konjac noodles

Subtiele smaken van terriyaki, maar dan op een hele snelle en simpele manier vertaald naar koolhydraatarme noodles.

2. Japanse konjac of kelp noodles terriyaki
Een snel en simpel basisrecept voor heerlijke konjac of kelp noodles met een Japanse twist. Ik heb dit gerechtje gebaseerd op de smaken van de saus die je krijgt bij Japanse terriyaki.
3. Thaise konjac noodles

Makkelijk te maken noodles met Thaise smaken. En supersnel klaar. Het past goed als bijgerechtje bij andere Thaise gerechten met kip of vis, maar je kunt er ook mee lunchen. Op de foto gecombineerd met shiitake.

3. Thaise konjac of kelp noodles met limoen en koriander
Een fris en pittig basisrecept voor heerlijke Thaise konjac noodles.
4. Surinaamse konjac bami

Ik hou van Aziatisch eten en vooral van Indonesisch. Maar Surinaamse bami blijft de allerlekkerste. Moet je die nou koolhydraatarm gaan maken… Het is bijna een belediging van de nationale trots, te vergelijken met ananas op je pizza. Ik heb het toch geprobeerd. Om de smaken.

Met onmisbare smaakmakers als piment, selderij en bouillonpoeder die eigenlijk wel door ieder Surinaams gerecht gaan. De Javaanse invloeden zijn de trassie (‘geen nasi zonder trassie’ 😉 en het Indonesisch laurierblad: daun salaam).

4. Surinaamse konjac bami
Een snel en simpel basisrecept voor konjac noodles gebaseerd op Surinaams Javaanse bami.
5. Indonesische konjac kuning

Ken je die gele, lichtzoete Indonesische rijst? Die smaken heb ik vertaald naar konjac noodles.

5. Indonesische konjac of kelp kuning (gele kokos bami)
Een snel en simpel recept voor zoete konjac noodles met kokos en kurkuma. Ik heb dit gerechtje gebaseerd op de Indische nasi kuning. Dat is gestoomde rijst, die eerst gekookt is met santen (of in kokosmelk), sereh en kurkuma (koenjit).
6. Konjac noodles met Szechuan peper

Szechuan peper is een soort vuurwerk in je mond. Tintelend en fris. Het doet in eerste instantie denken aan gewone zwarte peper maar is dan ineens compleet anders. Je moet het een keer gegeten heb om te weten wat ik bedoel. Tip: proef even een stukje voor 😅, zonder de saus.

6. Konjac of kelp noodles met groente in Szechuan pepersaus
Een koolhydraatarme manier om sticky noodles met Szechuan pepersaus te maken. Met konjac (shirataki) of kelp (zeewier) noodles. Zonder hoisin, oestersaus en suiker.
7. Indonesische konjac goreng met ei

Simpele bami goreng, maar dan met konjac. Met het beroemde gebakken eitje.

7. Indonesische konjac goreng met ei, prei en witte kool (koolhydraatarme en paleo shirataki noodles)
Gebaseerd op de heerlijke Indonesische bami goreng. Bami goreng is gebakken bami of mihoen, vaak met lekker veel ui. Deze smaken kun je ook toevoegen aan konjac bami. En zelfs de ui kun je vervangen met prei waardoor het gehalte koolhydraten nog lager wordt.
8. Indonesische konjac goreng met kip

Bami goreng variant met kip. Alle smaken van gebakken bami maar dan met konjac noodles.

8. Konjac goreng met kip, ui en haricots verts
Makkelijk en snel recept voor konjac of kelp noodles met kip, geïnspireerd op de Indonesische bami goreng. Met (zelfgemaakte) koolhydraatarme ketjap manis en sambal badjak. Koolhydraatbeperkt door het gebruik van ui en de sambal badjak (waar ook ui in zit).
9. Konjac noodles met kip en groente

Dit gerechtje maak ik wekelijks meerdere keren voor mijn dochter als lunch of avondeten. Voor haar met rijstnoodles. Hier met konjac noodles.

Heel geschikt voor een doordeweeks maaltje. Waar ik anders met verse ingrediënten werk gebruik ik hier alleen gedroogde en gemalen kruiden. Altijd in huis, makkelijk, snel klaar.

9. Kipdijfilet met noodles, paksoi, prei en taugé
Een snel en eenvoudig basisreceptje voor Aziatische noodles met kip en groente. Als je glutenvrij eet kun je rijstnoodles gebruiken. Voor koolhydraatarm neem je konjac noodles. Het recept heeft varianten voor laag histamine, laag oxalaat en laag salicylaat.
10. Sticky konjac noodles met garnalen

Heerlijke plakkerige noodles met een dikke saus.

10. Konjac noodles in sticky saus met garnalen, shiitake en Szechuan pepertjes
Heerlijke sticky noodles met met garnalen, paksoi en shiitake. Een makkelijk en gezond receptje geïnspireerd op de Chinese keuken. Maar dan suikervrij, want zonder oestersaus of hoisin.
11. Dandan noodles

Ook sticky noodles. Iets zoeter. En met varkensgehakt.

11. Dandan noodles – suikervrij en koolhydraatarm
Heerlijke koolhydraatarme versie van de bekende Chinees streetfood noodles met varkensgehakt en een zoet pittige saus.
12. Kelp noodles

De enige foto.met kelp noodles. Als je het niet weet zie je het verschil nauwelijks met dunne shirataki.

12. Kelp noodles
Makkelijk te maken, snelle noodles van kelp met paksoi, ui, chilivlokken, sesamolie en sojasaus.
13. Ramen met gemarineerd ei

Tot slot twee soepjes met konjac. Eerst een ramen.

13. Ramen met kip, gemarineerd soja ei en zeewier
Koolhydraatarme en vegan (maaltijd)soep met shiitake, paksoi en bosui. Met miso, zeespaghetti, tempeh en noodles. Japans Koreaanse smaken.
14. Champignonsoep met zeewier

En de laatste: een Japanse soep met shiitake en zeewier.

14. Shiitake champignonsoep met miso, zeewier, tempeh en noodles
Koolhydraatarme en vegan (maaltijd)soep met shiitake, paksoi en bosui. Met miso, zeespaghetti, tempeh en noodles. Japans Koreaanse smaken.

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *