| | | |

Kokosmeel

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Hoe bak je met kokosmeel?

En past het in een glutenvrij, lowcarb, paleo of AIP dieet?

Jazeker! Kokosmeel is, naast amandelmeel, één van de meest gebruikte glutenvrije melen in koolhydraatarme en paleo en AIP recepten. Het is geen graan én het is geen noot. Het bevat ook een stuk minder koolhydraten dan granen, maar (meestal) wel iets meer dan amandelmeel.

Wat zijn kokosnoten?

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zijn kokosnoten geen noten. Kokosnoten vallen onder het fruit. Omdat het geen noten zijn worden ze meestal gewoon goed verdragen bij een notenallergie en zijn ze geschikt voor een AIP dieet.

Wat is kokosmeel?

Kokosmeel wordt gemaakt van het gemalen vruchtvlees van kokosnoten. Het is min of meer een restproduct van kokosolie. Het vet wordt aan het vlees onttrokken en zo krijg je ‘extra vierge’, of wel de beste kokosolie. Hier kun je goed in bakken. Het vlees dat je overhoudt na het maken van de olie wordt gedroogd. Deze pulp wordt vervolgens vermalen tot meel.

Kokosmeel bevat dus geen vet. Het is ook iets anders dan heel fijn geraspte kokos of kokos vlokken (flakes). Dat is ook gedroogd maar bestaat nog uit het oorspronkelijk vruchtvlees. Kokosrasp en kokosflakes bevatten nog wél vet.

Voedingswaarde

Omdat aan kokosmeel vet is ontrokken, is de voedingswaarde van kokosmeel anders dan die van vers vruchtvlees of van kokosrasp. Dat bevat immers nog vet. Omdat kokosmeel bewerkt is kan de voedingswaarde van het eindproduct erg variabel zijn. De bandbreedte voor de variatie is nog groter dan bijvoorbeeld bij amandelmeel. Let bij kokosmeel dus nog beter op het gehalte aan koolhydraten dat op het etiket staat. Ga niet uit van de waarden in Nevo-online of in de app die je gebruikt om je koolhydraten te tellen. Het kokosmeel van Steviala is het laagst in koolhydraten.

Per 100 gram:

Calorieën: tussen 350 en 400
Koolhydraten: tussen de 8,9 en 20 gram, soms zelfs >40
Vetten: tussen de 15 en 25 gram
Eiwitten: ongeveer 20 gram
Vezels: ongeveer 40 gram

Kokosmeel bevat nog best wat koolhydraten. Kokosmeel van Steviala is het laagst in koolhydraten (8,9 gr). Maar het kan wel oplopen 40. Het is daarmee niet strikt koolhydraatarm (kha). Maar omdat er weinig andere keus is wordt het vaak wel voor kha gebruikt en is het dus gedoogd. Meestal gebruik je van kokosmeel ook erg weinig: het neemt veel vocht op waardoor het gewicht van je eindproduct zwaarder wordt en het koolhydraatgehalte in verhouding lager.

Hoe bak je met kokosmeel?

Kokosmeel is een lastig meel om mee te bakken. Het is heel compact meel dat ook nog eens compacter wordt doordat het veel vocht opneemt. Tegelijk heeft het van zichzelf nauwelijks binding. Daardoor kan een baksel met kokosmeel erg droog worden. Kokosmeel wordt daarom vaak gecombineerd.

Combinaties met kokosmeel voor koolhydraatarm bakken:

  1. opgeklopt ei: maakt het luchtiger en geeft binding
  2. yoghurt of roomkaas: maakt het luchtiger en smeuïger
  3. amandelmeel

Combinaties met kokosmeel voor paleo bakken:

  1. opgeklopt ei: maakt het luchtiger en geeft binding
  2. kokosroom: maakt het minder droog en smeuïger
  3. amandelmeel
  4. banaan of (bak)bananenmeel
  5. tapioca of arrowroot
  6. avocado (zoals bij deze pannenkoeken van kokosmeel en avocado).

Andere truuks zijn xanthaangom en Johannesbroodmeel. Dat vind ik zelf snel slijmerig worden en gebruik ik nog weinig. En een truuk is gelatine poeder. Maar daar heb ik zelf te weinig mee geëxperimenteerd en kan ik (nog) geen goed advies over geven.

Kokosmeel vervangen

Je gebruikt van kokosmeel veel minder dan van amandelmeel. Je kunt het daarom ook nooit zomaar 1op1 vervangen. Dat geldt ook voor andere melen. De overige ingrediënten in een recept zijn over het algemeen heel specifiek afgestemd op de eigenschappen van kokosmeel.

Je kunt kokosmeel ook niet 1 op 1 vervangen met kokosrasp. Kokosmeel neemt veel vocht op. Kokosrasp doet dat niet. Kokosrasp wordt wel gebruikt om mee te bakken (bijvoorbeeld bij kokosmakronen), maar dan is het recept daarop afgestemd.

Meer lezen?

Terug naar meel vervangen.

Hoe bak je met glutenvrij en koolhydraatarm meel?

Soorten melen: