Koolhydraatarme kokosrasp koekjes met bosbes of amandelpasta
Een simpel basisreceptje voor koolhydraatarme kokoskoekjes. Het basisrecept heeft slechts 4 ingrediënten: kokosrasp, erythritol, kokosolie en ei.
Lijken beetje op makronen
Ze lijken op kokosmakronen, maar dan mét kokosolie of roomboter en zónder opgeklopt eiwit. Daardoor zijn ze wat makkelijker te maken. En je drukt ze iets platter (minder bol dan een makroon, meer als een ‘normaal’ koekje).
Varianten
Naast het basisrecept kun je 2 varianten maken: met bosbessen en met notenpasta en geschaafde amandelen (niet laag oxalaat). Die laatste heeft wel wat weg van een romeo koekje.
Bosbessen
Er zijn 2 soorten bessen te koop. De grote bessen in bakjes in de koeling zijn veelal gekweekte bessen (deze heten vaak blauwe bessen). De wilde, biologische variant is kleiner en wordt bosbes genoemd. Deze zijn vers alleen in het seizoen te koop en buiten het seizoen uit de diepvries. Wilde bosbessen zijn over het algemeen iets lager in koolhydraten dan gekweekte blauwe bessen.
Noten
Sommige noten zijn koolhydraatarm, maar notenpasta’s zijn vaak niet net zo koolhydraatarm als de noten waarvan ze gemaakt zijn. Pasta’s onder de 10 gr khd per 100 gram: amandelpasta van Bulk (6,9), walnotenpasta van koro-shop.nl (8), verse amandelpasta van de Notenshop (9,1), Pit&Pit hazelnootpasta (9,5) en Biotoday geroosterde notenpasta (9,6).
Koolhydraatarme kokosrasp koekjes met bosbes of amandelpasta
Benodigdheden
- oven op 200 graden, kom, bakplaat, bakpapier
Ingrediënten
Basis
- 100 gr kokosrasp geen kokosmeel
- 1 ei
- 50 gr kokosolie
- of 50 gr (grasgevoerde) roomboter
- 30 gr Ery Bronze (bruine erythritol)
Bosbessen
- 1 tl wilde bosbes (blauwe bes) per koekje
Noten
- 1 tl amandelpasta per koekje
- ½ tl amandelschaafsel per koekje
Bereiding
- Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier. Warm de oven voor op 200 graden.
- Meng de rasp, de kokosolie (eventueel even laten smelten), het ei en de erythritol door elkaar. Je krijgt een soort pasta, niet echt deeg, maar ook geen beslag. Verdeel dit in bolletjes van ongeveer 40 gram.
- Voor het basisrecept van de kokoskoekjes druk je de bolletjes licht in tot een dikke koekjesvorm. Niet te plat, ze zullen nog een klein beetje uitlopen, al gebeurt dat wel minder dan bij koekjes van meel. Je kunt eventueel de scheurtjes met je vingers dichtknijpen voor mooie randjes.
- Voor de bosbes variant druk je het midden wat dieper in en maak je een klein opstaand randje. In het midden van ieder koekje schep je een theelepel bosbessen. Gebruik je grote blauwe bessen uit de koeling, druk deze dan even kapot en prak licht door elkaar. Als je biologische wilde bosbessen uit de vriezer gebruikt, laat deze dan vooraf ontdooien en uitlekken. Deze hoef je alleen wat aan te drukken (deze staan op de foto, aanrader!).
- Voor de notenkoekjes vouw je ook de randjes omhoog. Voor de binnenkant neem je één theelepel notenpasta en een half theelepeltje amandelschaafsel.
- Zet de koekjes in de oven voor 12 minuten. Laat de koekjes nog een half uurtje afkoelen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!