Koolhydraatarme en glutenvrije kokoskoekjes
Een simpel basisreceptje voor glutenvrije en koolhydraatarme kokoskoekjes. Het basisrecept heeft slechts 4 ingrediënten: kokosrasp, ongeveer de helft aan erythritol en kokosolie en één heel ei of twee eidooiers.
Lijken beetje op makronen
Ze lijken op kokosmakronen, maar dan mét kokosolie of roomboter en zónder opgeklopt eiwit zodat ze ook geschikt zijn voor een laag histamine dieet. Deze koekjes zijn daardoor wel iets compacter en vetter. En je drukt ze iets platter (minder bol dan een makroon, meer als een ‘normaal’ koekje).
Varianten
Naast het basisrecept kun je 3 varianten maken: met bosbessen, met chocolatechips (niet laag histamine en niet laag oxalaat) en met notenpasta en geschaafde amandelen (niet laag oxalaat). Die laatste heeft wel wat weg van een rondo.
Bosbessen
Er zijn 2 soorten bessen te koop. De grote bessen in bakjes in de koeling zijn veelal gekweekte bessen (deze heten vaak blauwe bessen). De wilde, biologische variant is kleiner en wordt bosbes genoemd. Deze zijn vers alleen in het seizoen te koop en buiten het seizoen uit de diepvries. Wilde bosbessen zijn over het algemeen iets lager in koolhydraten dan gekweekte blauwe bessen.
Cacaonibs
Er zijn verschillende soorten cacaonibs. Sommige zijn absoluut niet koolhydraatarm (tot wel 27 gr khd per 100 gr). Ik gebruik rauwe en pure nibs van Pit&Pit. Deze zijn 4,9 en passen dus binnen een koolhydraatarm dieet.
De meeste pure chocola uit de supermarkt bevat nog veel koolhydraten. Maar online het is gelukkig ook (bijna) keto/kha te verkrijgen. Ik gebruikte Funky Fat pure chocola. Die is suikervrij en vegan.
Noten
Sommige noten zijn koolhydraatarm, maar notenpasta’s zijn vaak niet net zo koolhydraatarm als de noten waarvan ze gemaakt zijn. Pasta’s onder de 10 gr khd per 100 gram: amandelpasta van Bulk (6,9), walnotenpasta van koro-shop.nl (8), verse amandelpasta van de Notenshop (9,1), Pit&Pit hazelnootpasta (9,5) en Biotoday geroosterde notenpasta (9,6).
Dieet en ‘vrij van’
Alle varianten zijn koolhydraatarm en paleo. ‘Vrij van’ noten is afhankelijk van de gekozen variant. De notenvariant is uiteraard níet vrij van noten.
Laag histamine en laag oxalaat
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
Basis
Kokosrasp staat in de SIGHI lijst op 0. Maar bij MC360 staat gedroogde kokosnoot op higher. Zelf even goed uittesten dus wat jij kunt verdragen. Kokosrasp is in ieder geval wél laag in oxalaat.
Voor laag oxalaat is ook het recept voor kokosmakronen geschikt.
Notenvariant
NIET laag oxalaat, afhankelijk van notensoort wel laag histamine. Notenpasta is goed verkrijgbaar, maar zorg er wel voor dat het alleen amandelen bevat. Kies geen notenpasta waarin noten zijn verwerkt die hoog zijn in histamine (in ieder geval geen pinda of walnoot en over cashew is discussie). Veiligere opties zijn hazelnoot of amandel (SIGHI 1).
Chocolatechip variant
NIET laag histamine en niet laag oxalaat.
Bosbessen variant
Is laag histamine én laag oxalaat. Wilde bosbessen zijn voor laag histamine aan te raden boven gekweekte blauwe bessen. In Amerika zijn ze iets hoger getest in oxalaten dan gekweekte blauwe bessen (medium voor iets minder dan 100 gram).

Koolhydraatarme en glutenvrije kokoskoekjes
Benodigdheden
- oven op 200 graden, kom, bakplaat, bakpapier
Ingrediënten
Basis
- 100 gr kokosrasp geen kokosmeel
- 1 of 2 eidooier
- 50 gr kokosolie
- of 50 gr (grasgevoerde) roomboter
- 40 gr affiliate linkerythritol
Bosbessen
- 1 tl wilde bosbes (blauwe bes) per koekje
Chocolate chip (niet laag his/laag ox)
- 1 tl cacaonibs per koekje, of
- 1 tl affiliate linkpure chocola suikervrij, keto en vegan 10% korting met code Eetlekkeranders10
Noten (niet laag ox)
- 1 tl amandelpasta per koekje
- ½ tl amandelschaafsel per koekje
Bereiding
- Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier. Warm de oven voor op 200 graden.
- Als je gewoon eiwit mag eten dan gebruik je een heel ei. Mag je geen eiwit eten dan splits je twee eieren. Het wit gebruik je dan niet.
- Meng de rasp, de kokosolie (eventueel even laten smelten), het hele ei of de twee eidooiers en de erythritol door elkaar. Je krijgt een soort pasta, niet echt deeg, maar ook geen beslag. Verdeel dit in bolletjes van ongeveer 40 gram.
- Voor het basisrecept van de kokoskoekjes druk je de bolletjes licht in tot een dikke koekjesvorm. Niet te plat, ze zullen nog een klein beetje uitlopen, al gebeurt dat wel minder dan bij koekjes van meel. Je kunt eventueel de scheurtjes met je vingers dichtknijpen voor mooie randjes.
- Voor de bosbes variant druk je het midden wat dieper in en maak je een klein opstaand randje. In het midden van ieder koekje schep je een theelepel bosbessen. Gebruik je grote blauwe bessen uit de koeling, druk deze dan even kapot en prak licht door elkaar. Als je biologische wilde bosbessen uit de vriezer gebruikt, laat deze dan vooraf ontdooien en uitlekken. Deze hoef je alleen wat aan te drukken (deze staan op de foto, aanrader!).
- Voor de notenkoekjes vouw je ook de randjes omhoog. Voor de binnenkant neem je één theelepel notenpasta en een half theelepeltje amandelschaafsel.
- Voor de chocolatechip variant voeg je aan ieder bolletje een theelepel cacaonibs of stukjes pure chocolade toe. Cacaonibs smelten niet en blijven krokant, chocoladestukjes worden zacht en geven extra smeuïgheid. Ik vond ze allebei lekker.
- Zet de koekjes in de oven voor 12 minuten. Laat de koekjes nog een half uurtje afkoelen.
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!