| | | |

Koolhydraatarme kokosrasp koekjes met bosbes of amandelpasta

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een simpel basisreceptje voor koolhydraatarme kokoskoekjes. Het basisrecept heeft slechts 4 ingrediënten: kokosrasp, erythritol, kokosolie en ei.

Lijken beetje op makronen

Ze lijken op kokosmakronen, maar dan mét kokosolie of roomboter en zónder opgeklopt eiwit. Daardoor zijn ze wat makkelijker te maken. En je drukt ze iets platter (minder bol dan een makroon, meer als een ‘normaal’ koekje).

Varianten

Naast het basisrecept kun je 2 varianten maken: met bosbessen en met notenpasta en geschaafde amandelen (niet laag oxalaat). Die laatste heeft wel wat weg van een romeo koekje.

Bosbessen

Er zijn 2 soorten bessen te koop. De grote bessen in bakjes in de koeling zijn veelal gekweekte bessen (deze heten vaak blauwe bessen). De wilde, biologische variant is kleiner en wordt bosbes genoemd. Deze zijn vers alleen in het seizoen te koop en buiten het seizoen uit de diepvries. Wilde bosbessen zijn over het algemeen iets lager in koolhydraten dan gekweekte blauwe bessen.

Noten

Sommige noten zijn koolhydraatarm, maar notenpasta’s zijn vaak niet net zo koolhydraatarm als de noten waarvan ze gemaakt zijn. Pasta’s onder de 10 gr khd per 100 gram: amandelpasta van Bulk (6,9), walnotenpasta van koro-shop.nl (8), verse amandelpasta van de Notenshop (9,1), Pit&Pit hazelnootpasta (9,5) en Biotoday geroosterde notenpasta (9,6).

Koolhydraatarme kokosrasp koekjes met bosbes of amandelpasta

Marjolein
Een simpel basisreceptje voor glutenvrije en koolhydraatarme kokoskoekjes. Ze lijken op kokosmakronen, maar dan mét kokosolie of roomboter en zónder opgeklopt eiwit zodat ze makkelijk te maken zijn. Met 2 varianten: bosbes of amandelpasta.
5 van 2 stemmen
Vooraf 10 minuten
Bereiding 12 minuten
Totale tijd 22 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine
Trefwoord Basisrecept
Gang Gebak & koekjes
Keuken Europees
Porties 6 koekjes
Calorieën 271 kcal

Benodigdheden

  • oven op 200 graden, kom, bakplaat, bakpapier

Ingrediënten
  

Basis

Bosbessen

  • 1 tl wilde bosbes (blauwe bes) per koekje

Noten

Bereiding
 

  • Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier. Warm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de rasp, de kokosolie (eventueel even laten smelten), het ei en de erythritol door elkaar. Je krijgt een soort pasta, niet echt deeg, maar ook geen beslag. Verdeel dit in bolletjes van ongeveer 40 gram.
  • Voor het basisrecept van de kokoskoekjes druk je de bolletjes licht in tot een dikke koekjesvorm. Niet te plat, ze zullen nog een klein beetje uitlopen, al gebeurt dat wel minder dan bij koekjes van meel. Je kunt eventueel de scheurtjes met je vingers dichtknijpen voor mooie randjes.
  • Voor de bosbes variant druk je het midden wat dieper in en maak je een klein opstaand randje. In het midden van ieder koekje schep je een theelepel bosbessen. Gebruik je grote blauwe bessen uit de koeling, druk deze dan even kapot en prak licht door elkaar. Als je biologische wilde bosbessen uit de vriezer gebruikt, laat deze dan vooraf ontdooien en uitlekken. Deze hoef je alleen wat aan te drukken (deze staan op de foto, aanrader!).
  • Voor de notenkoekjes vouw je ook de randjes omhoog. Voor de binnenkant neem je één theelepel notenpasta en een half theelepeltje amandelschaafsel.
  • Zet de koekjes in de oven voor 12 minuten. Laat de koekjes nog een half uurtje afkoelen.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 271kcal | Koolhydraten: 2gr | Eiwitten: 3gr | Vetten: 28gr | Verzadigd vet: 22g | MO vet: 1g | EO vet: 4g | Vezels: 3gr | Vitamine A: 338IU | Vitamine B1: 0.03mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.1mg | Vitamine B12: 0.2µg | Vitamine C: 0.3mg | Vitamine D: 0.5µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 64mg | Magnesium: 16mg | Kalium: 104mg | Calcium: 19mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 15µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 72mg | Selenium: 8µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven