Koolhydraatarme smurfen ijsjes van (kokos)yoghurt en blauwe spirulina
Verfrissende ijsjes met een waanzinnige felblauwe kleur. Alleen van het kijken naar die kleur koel je al af. Dat wordt scoren bij de kinderen! Super makkelijk zelf te maken. En gewoon gezond: van kokosyoghurt en blauwe spirulina. Maar ik heb ze ook wel eens gemaakt met Griekse yoghurt of kokosmelk. Verder geen enge toevoegingen of E-nummers. Deze ijsjes zijn koolhydraatarm, zuivelvrij, paleo en vegan te maken.
Vormpjes
Er zijn verschillende soorten makkelijke vormpjes te koop. Als je eenmaal vormpjes in huis hebt voor waterijsjes, kun je ze altijd snel maken. Nooit meer een reden om ze in de supermarkt te kopen! Ik heb er zelf twee: harde kunststof vormpjes met een kunststof ‘stokje’ en zachte siliconen vormpjes met losse, houten stokjes. Wat mij betreft zijn dit twee totaal verschillende, maar allebei praktisch. Online zijn talloze varianten en tussenvormen.
Kunststof vormpjes
Kunststofvormpjes nemen me echt terug naar mijn jeugd. Deze hadden wij thuis ook al. Hiermee maak je kleine ijsjes perfect voor wat jongere kinderen. Je hangt ze per vormpjes in een houdertje. Dat is overigens niet heel stabiel. Vooral als veel mensen de vriezer la open en dicht doen kunnen ze omvallen als ze nog niet bevroren zijn. Het voordeel van deze vormpjes is dat je ze makkelijk los kunt bewaren zodra ze ingevroren zijn. Daarnaast heb je geen apart stokje nodig. Het nadeel is dat ze net wat minder echt lijken en ik vind het kunststof stokje wat kort voor grote mensen handen. Dit soort vormpjes zijn te koop bij de HEMA of IKEA. Deze hebben exact dezelfde vorm en maat, ze hebben alleen anders van kleur.
Siliconen vormpjes
Meer echt lijkende ijsjes maak je met siliconen vormpjes. De mijne zijn meteen ook 1,5 keer zo groot. En er gaat een echt stokje in. Het nadeel is dat dat stokje niet volledig herbruikbaar is (de stokjes kunnen verkleuren en niet alle stokjes komen terug, er verdwijnen er altijd een paar). De vormpjes zitten aan elkaar vast en vormen een blok. Daardoor vallen ze niet om. Maar ze zitten dus ook als ze klaar zijn nog aan elkaar vast. Dan nemen ze veel ruimte in. Soms haal ik ze daarom alvast uit het vormpje en bewaar ze los in een zakje of bakje. Ik heb mijn siliconen vormpjes gekocht bij Bol.
Kokosyoghurt
Ik gebruikte vroeger kokosmelk, maar inmiddels maak ik ze ook met kokosyoghurt. Kokosyoghurt is lekker dik waardoor je licht romige ijsjes krijgt. Kokosmelk kan ook, dat is lekker vet. Ook daarvan worden de ijsjes iets romiger dan van andere plantaardige melk. Gebruik je (plantaardige) melk met minder vet dan gaat de smaak en textuur iets meer naar waterijsjes. Om dezelfde reden kun je ook voor Griekse yoghurt kiezen, gewone yoghurt vind ik net iets minder geslaagd.
Wat is spirulina?
Spirulina is een algensoort die veel eiwitten, omega 3, mineralen en vitamines bevat. De meest bekende is de groene spirulina. Deze is ook wel als ondersteunend en ontgiftend voedingssupplement te koop. De blauwe spirulina is meestal niet te koop als supplement omdat het wat duurder is dan de groene. Je koopt het poeder lis in een zakje of potje. Je hebt er overigens maar heel weinig van nodig om een mooie blauwe kleur te krijgen. Je kunt het kopen bij Bol of bij de Notenshop.
Koolhydraatarme honing als zoetje
Deze ijsjes zijn lekker door hun honingsmaak. Als je koolhydraatarm eet kun je geen honing nemen. Gebruik een zoetsstof die op honing lijkt.
Smurfenijsjes van (kokos)yoghurt en blauwe spirulina
Benodigdheden
- vriezer
- kom
- garde of handmixer
- satéprikker
Ingrediënten
- 300 gr kokosyoghurt of Griekse yoghurt
- of 300 ml kokosmelk
- 1½ tl blauwe spirulina
- 2 el vloeibare zoetstof met honingsmaak
Bereiding
- Meng de yoghurt (of melk) met de spirulina en de honing of stevia druppels.
- Verdeel over de vormpjes. Steeds een lepeltje en dan even roeren met de satéprikker om de luchtbelletjes eruit te halen.
- Doe de stokjes erop en zet minimaal 3 uur in de vriezer.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!