Smurfenijsjes van (kokos)yoghurt en blauwe spirulina
Verfrissende ijsjes met een waanzinnige felblauwe kleur. Alleen van het kijken naar die kleur koel je al af. Dat wordt scoren bij de kinderen! Super makkelijk zelf te maken. En gewoon gezond: van kokosyoghurt en blauwe spirulina. Maar ik heb ze ook gemaakt met Griekse yoghurt of kokosmelk. Verder geen enge toevoegingen of E-nummers. Deze ijsjes zijn koolhydraatarm, zuivelvrij, paleo en vegan te maken.
Vormpjes
Er zijn verschillende soorten makkelijke vormpjes te koop. Als je eenmaal vormpjes in huis hebt voor waterijsjes, kun je ze altijd snel maken. Nooit meer een reden om ze in de supermarkt te kopen! Ik heb er zelf twee: harde kunststof vormpjes met een kunststof ‘stokje’ en zachte siliconen vormpjes met losse, houten stokjes. Wat mij betreft zijn dit twee totaal verschillende, maar allebei praktisch. Online zijn talloze varianten en tussenvormen.
Kunstof vormpjes
Kunstofvormpjes nemen me echt terug naar mijn jeugd. Deze hadden wij thuis ook al. Hiermee maak je kleine ijsjes perfect voor wat jongere kinderen. Je hangt ze per vormpjes in een houdertje. Dat is overigens niet heel stabiel. Vooral als veel mensen de vriezer la open en dicht doen kunnen ze omvallen als ze nog niet bevroren zijn. Het voordeel van deze vormpjes is dat je ze makkelijk los kunt bewaren zodra ze ingevroren zijn. Daarnaast heb je geen apart stokje nodig. Het nadeel is dat ze net wat minder echt lijken en ik vind het kunststof stokje wat kort voor grote mensen handen. Dit soort vormpjes zijn te koop bij de HEMA of IKEA. Deze hebben exact dezelfde vorm en maat, ze hebben alleen anders van kleur.
Siliconen vormpjes
Meer echt lijkende ijsjes maak je met siliconen vormpjes. De mijne zijn meteen ook 1,5 keer zo groot. En er gaat een echt stokje in. Het nadeel is dat dat stokje niet volledig herbruikbaar is (de stokjes kunnen verkleuren en niet alle stokjes komen terug, er verdwijnen er altijd een paar). De vormpjes zitten aan elkaar vast en vormen een blok. Daardoor vallen ze niet om. Maar ze zitten dus ook als ze klaar zijn nog aan elkaar vast. Dan nemen ze veel ruimte in. Soms haal ik ze daarom alvast uit het vormpje en bewaar ze los in een zakje of bakje. Ik heb mijn siliconen vormpjes gekocht bij Bol.
Kokosyoghurt
Ik gebruikte vroeger kokosmelk, maar inmiddels maak ik ze ook met kokosyoghurt. Kokosyoghurt is lekker dik waardoor je licht romige ijsjes krijgt. Kokosmelk kan ook, dat is lekker vet. Ook daarvan worden de ijsjes iets romiger dan van andere plantaardige melk. Gebruik je (plantaardige) melk met minder vet dan gaat de smaak en textuur iets meer naar waterijsjes. Om dezelfde reden kun je ook voor Griekse yoghurt kiezen, gewone yoghurt vind ik net iets minder geslaagd.
Wat is spirulina?
Spirulina is een algensoort die veel eiwitten, omega 3, mineralen en vitamines bevat. De meest bekende is de groene spirulina. Deze is ook wel als ondersteunend en ontgiftend voedingssupplement te koop. De blauwe spirulina is meestal niet te koop als supplement omdat het wat duurder is dan de groene. Je koopt het poeder lis in een zakje of potje. Je hebt er overigens maar heel weinig van nodig om een mooie blauwe kleur te krijgen. Je kunt het kopen bij Bol of bij de Notenshop.
Honing als zoetje
Ik gebruik honing om de ijsjes te zoeten. Je kunt eventueel ook maple syrup gebruiken, dan worden de ijsjes iets donkerder. Suiker helpt om de (bijna onvermijdelijke) kristalisering in de ijsjes tegen te gaan.
Zoetstof in plaats van honing
Als je suikervrij of lowcarb eet kun je geen honing nemen. Ik gebruik om te bakken het liefst pure erythritol of stevia als zoetstof. Erythritol is lekker zoet én het geeft, in tegenstelling tot andere polyolen, geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel. In koude gerechten gebruik ik minder vaak omdat het na afkoelen weer wat gaat kristalliseren (het wordt hard). Gebruik je het? Neem dan de poedersuikervorm.
Stevia
Eigenlijk is pure, groene stevia het beste omdat het onbewerkt is. Maar dat heeft een bitterse masmaak en het groene poeder is lastig te verwerken. Wat hier het beste werkt zijn stevia druppels. Er zijn druppels die weinig bewerking ondergaan hebben en dicht bij de originele stevia blijven.
Monkfruit en allulose
Er zijn inmiddels twee nieuwe zoetstoffen bijgekomen die de bloedsuikerspiegel ook niet laten schommelen en geen darmklachten geven. Dat zijn monkfruit en allulose. Deze worden op Amerikaanse sites nog wel eens aangeraden, maar ze zijn in de EU nog niet goedgekeurd. Ik vind het lastig om te zeggen of ze veilig zijn. De natuurvoedingsdeskundigen waar ik op vertrouw zeggen er nog niets over. Ze zijn eventueel te koop bij iHerb.
Kristallen
Als je zelf ijs maakt (zonder ijsmachine) ontstaan er altijd wel wat kristallen. Meer dan in kant en klaar waterijsjes waaraan stofjes toegevoegd zijn om dat te voorkomen. Suiker zorgt voor iets minder kristallisering. Maar zuur ook. Eventueel zou je ook een deel van de yoghurt kunnen vervangen door wat citroensap. Maximaal 1 citroen op 6 kleine of 4 grote ijsjes.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm, zuivelvrij, paleo, vegan. Laag histamine met kokosmelk, geen yoghurt (fermentatie = histamine).
Passend in dieet en ‘vrij van’ zuivel, noten, (pseudo)granen en peulvruchten uiteraard afhankelijk van de gekozen melk. Alleen kokosmelk en amandelmelk zijn paleo en koolhydraatarm.
Laag histamine
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
Yoghurt is gefermenteerd en bevat daardoor meer histamine. Voor laag histamine kun je kokosmelk nemen.
Spirulina staat niet in de SIGHI lijst maar wordt aangeraden op MC360. Maar er is wel iets raars aan de hand… Spirulina is een zeegroente, bevat histamine en jodium. Ik zou daarom verwachten dat het niet geschikt is bij een laag histamine dieet. Tegelijkertijd zou spirulina de afgifte van histamine uit de mestcellen voorkomen, en dat zou het juist geschikt maken voor een anti histamine dieet. Ik ben geen voedingsdeskundige, maar een ‘receptenverzinner’. Stem jouw inname van spirulina dus af met je eigen arts of therapeut.
Stevia heeft SIGHI 0 en wordt ook op MC360 aangeraden. Over het algemeen worden alleen zoetstoffen die de bloedsuikerspiegel niet of nauwelijks laten schommelen aangeraden. Erythritol valt daar ook onder. Over honing zijn de meningen verdeeld. Maple syrup is over het algemeen veiliger.
Smurfenijsjes van (kokos)yoghurt en blauwe spirulina
Benodigdheden
- vriezer
- kom
- garde of handmixer
- satéprikker
Ingrediënten
- 300 gr kokosyoghurt of Griekse yoghurt
- of 300 ml kokosmelk
- 1½ tl blauwe spirulina
- 2 el rauwe honing
Voor koolhydraatarm, -beperkt en suikervrij
- 12 druppels stevia extract
Voor laag histamine
- kokosmelk GEEN yoghurt
Bereiding
- Meng de yoghurt (of melk) met de spirulina en de honing of stevia druppels.
- Verdeel over de vormpjes. Steeds een lepeltje en dan even roeren met de satéprikker om de luchtbelletjes eruit te halen.
- Doe de stokjes erop en zet minimaal 3 uur in de vriezer.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!