Kokos smurfenijsjes

Verfrissende ijsjes met een waanzinnig blauwe kleur. Alleen van het kijken naar die kleur koel je al af. Makkelijk zelf te maken. Gewoon gezond, van kokosmelk en blauwe spirulina. Geen enge toevoegingen of E-nummers.

Ik gebruik kokosmelk omdat dat lekker vet is. De ijsjes worden daar wat romiger van dan van andere plantaardige melk. Je zou zelfs echt dikke kokosroom kunnen gebruiken voor nog meer zachtheid. Gebruik je melk met minder vet dan gaat de smaak en textuur iets meer naar waterijsjes. Net zo lekker, afhankelijk van waar je trek in hebt (of in huis hebt).

Wat is spirulina?

Spirulina is een algensoort die veel eiwitten, omega 3, mineralen en vitamines bevat. De meest bekende is de groene spirulina. Deze is ook wel als supplement te koop.

De blauwe spirulina is wel wat duurder dan de groene. Maar je hebt er maar heel weinig van nodig om een mooie blauwe kleur te krijgen. Ik heb mijn potje online gekocht bij de Notenshop.

Zoetstof

Ik gebruik het liefst pure erythritol of (groene) stevia als zoetstof.

Maar pure, groene stevia heeft een wat aparte bijsmaak. En het is dus niet voor alle gerechten geschikt. In gebruik ik daarom meestal erythritol. Dat is lekker zoet én het geeft, in tegenstelling tot andere polyolen, geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel. In koude gerechten kan het wel weer wat kristalliseren, neem hier daarom de poedersuikervorm.

Je kunt ook stevia druppels gebruiken. Er zijn druppels die weinig bewerking ondergaan hebben en dicht bij de originele stevia blijven (bijvoorbeeld MOOS). Witte stevia in kristalvorm is vaak gemengd met andere zoetstoffen. Deze raad ik niet aan.

Monkfruit en allulose worden op Amerikaanse sites nog wel eens aangeraden, maar dat is in Nederland (nog?) niet goedgekeurd.

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm, paleo, vegan en laag histamine.

Passend in dieet en ‘vrij van’ zuivel, noten, (pseudo)granen en peulvruchten uiteraard afhankelijk van de gekozen melk. Alleen kokosmelk en amandelmelk zijn paleo en koolhydraatarm.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Spirulina staat niet in de SIGHI lijst maar wordt aangeraden op MC360. Maar er is wel iets raars aan de hand… Spirulina is een zeegroente, bevat histamine en jodium. Ik zou daarom verwachten dat het niet geschikt is bij een laag histamine dieet. Tegelijkertijd zou spirulina de afgifte van histamine uit de mestcellen voorkomen, en dat zou het juist geschikt maken voor een anti histamine dieet. Ik ben geen voedingsdeskundige, maar een ‘receptenverzinner’. Stem jouw inname van spirulina dus af met je eigen arts of therapeut.

Stevia heeft SIGHI 0 en wordt ook op MC360 aangeraden. Over het algemeen worden alleen zoetstoffen die de bloedsuikerspiegel niet of nauwelijks laten schommelen aangeraden. Erythritol valt daar ook onder.

Kokos smurfenijsjes

Marjolein
Heerlijk verfrissende ijsjes van kokosmelk, een beetje erythritol poedersuiker en blauwe spirulina.
5 van 1 stem
Bereiding 2 minuten
Vriezer 3 uur
Totale tijd 3 uur 2 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Paleo, Vegan
Trefwoord Lente en zomer
Gang Toetjes
Keuken Aziatisch, Europees
Porties 6 ijsjes van 50 ml
Calorieën 82.5 kcal

Benodigdheden

  • setje ijsvormpjes van 6×50 ml
  • vriezer
  • blender

Ingrediënten
  

  • 300 ml kokosmelk
  • 1 tot 2 tl blauwe spirulina
  • 1 tot 2 tl erythritol poedersuiker of 2 druppels stevia per ijsje

Bereiding
 

  • Blend de melk met de spirulina en de suiker.
  • Verdeel over de vormpjes tot net onder het inspringende randje. Doe de stokjes erop en zet minimaal 3 uur in de vriezer.

Notities

Genoemde calorieën is per ijsje bij gebruik van kokosmelk. Bij gebruik van amandelmelk kom je uiteraard een stuk lager uit: 6 per ijsje.

Voedingswaarde

Calorieën: 82.5kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept