Bananencake met kokosmeel
Heerlijk zachte en luchtige cake van kokosmeel met banaan. Als je decoreert met gele sprinkles erg geschikt voor een paasbrunch!
Kokosmeel is een compact meel om mee te bakken en het neemt erg veel vocht op. In dit recept zorgt de banaan voor wat extra smeuïgheid. Het tapiocameel en het ei zorgen daar ook voor. Door naast een heel ei ook nog een eiwit schuimig te kloppen wordt het beslag extra luchtig. Ook het bakpoeder is nodig voor de luchtigheid.
Gele versiering
Ik heb deze cake zelf met vorig jaar met Pasen gemaakt. De cake is lichtgeel van binnen en heeft ook een gele topping. Hiervoor gebruikte ik wat eigeel (handig, want in het beslag gaat een eiwit). De sprinkles maakte ik van kokosrasp met kurkuma.
Je kunt natuurlijk per seizoen je eigen versiering kiezen. Kokosrasp kun je bijvoorbeeld ook roze kleuren met het sap van gekookte bieten of met gevriesdroogde framboos. Gebruik dan een witte plantaardige kaasspread of yoghurt eronder (de cake hoeft dan ook niet terug in de oven).
Eiwit stijf kloppen
Om eiwit stijf te kunnen kloppen heb je geen suiker nodig. In dit recept is ook later de structuur van suiker niet nodig. Maar het is wel noodzakelijk om absoluut vetvrij te werken. Er mag geen geel bij het wit komen. Je kom en mixers moeten vetvrij zijn, even goed afwassen of insmeren met citroensap en daarna afdoen met keukenpapier. Was ook van tevoren nog even extra je handen.
Plantaardige melk
Standaard gebruik ik zelf amandelmelk. Maar omdat ik een notenvrije cake wilde hebben staat er water bij de ingrediënten. Je mag dit ook vervangen door haver-, erwten- of sojamelk, maar dan is de cake niet meer paleo.
Dieet en ‘vrij van’
De combinatie van kokosmeel, tapiocameel en banaan wordt veel gebruikt in paleo recepten. Het recept is verder niet alleen granenvrij maar ook zuivelvrij.
Doordat het recept granenvrij is is het ook glutenvrij. Daarnaast is het ook zonder amandelmeel, dus ook vrij van noten.
Niet koolhydraatarm of -beperkt door de banaan (niet kha) en het tapiocameel (niet khb).

Kokos bananencake
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- kleine springvorm (12 cm)
- kom + 1 vetvrije kom (niet van plastic)
- keukenmachine of
- mixer
- zeef
- kwastje
- (kleine) garde
- keukenpapier
- 2 bakjes
Ingrediënten
Cake
- 1 banaan
- 20 gr kokosrasp
- 20 gr affiliate linkkokosmeel Steviala = het laagst in koolhydraten (8,9 gr)
- 50 gr tapioca
- 50 gr kokosolie
- 3 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 25 ml melk, zuivel of plantaardig
- 1 ei
- 1 eiwit
- 1 tl Bourbon vanille poeder
Versiering
- 1 eidooier
- 3 el kokosrasp
- 1 el kurkuma
- water
Bereiding
Voorbereiding
- Warm de oven voor op 180 graden en vet de springvorm in.
- Schep 3 eetlepels kokosrasp in een bakje. Voeg een kleine eetlepel kurkuma toe en wat warm water (het moet net een beetje onder staan). Roer even door elkaar en zet weg.
Cake
- Smelt de kokosolie.
- Prak een banaan, doe in de kom. Voeg de olie toe en prak/roer even goed door elkaar.
- Voeg het tapiocameel, het kokosmeel, de kokosrasp en de wijnsteenbakpoeder toe.
- Kluts 1 ei en voeg het toe, samen met het water of de melk. Voeg vanille toe naar smaak als je van extra zoet houdt (even proeven).
- Scheid het 2e ei. Zet het eigeel even afgedekt in een bakje in de koelkast. Doe het eiwit in een kom die vetvrij is. Klop het eiwit stijf. Het wit is stijf genoeg als het in de kom blijft zitten als je die op z'n kop houdt.
- Spatel rustig het eiwit door het beslag. Doe het beslag in de vorm en zet in de oven voor 25 minuten.
Versiering
- Haal de cake uit de oven, maar laat de oven nog aanstaan. Laat de cake afkoelen een beetje afkoelen.
- Doe ondertussen de geel geworden rasp in een zeefje en spoel goed uit. Duw even tegen de rasp om het meeste vocht eruit te knijpen. Laat het drogen op keukenpapier, desnoods 2 keer achter elkaar op nieuw papier.
- Kluts het eigeel. Smeer het geel over de cake, begin vanuit het midden, het glijdt langzaam naar de rand. Sprenkel de gele rasp over de cake. Gebruik niet té veel, de kurkuma smaak komt dan te veel naar boven (maar een beetje kan prima, het geeft de cake net wat meer pit). Zet nog even 4 minuten terug in de oven.
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?
