Bananencake ontbijttaartje met kokosmeel, tapioca en ei
Heerlijk zachte en luchtige glutenvrije cake van kokosmeel met banaan. Voor wat extra binding gebruik ik tapioca. Dit kun je vervangen door arrowroot. Vrij van granen en noten. Zuivelvrij te maken als je kiest voor plantaardige melk. Makkelijk als ontbijtje voor de doordeweeks. En als je hem decoreert met gele sprinkles erg geschikt voor een paasbrunch! Met gewone zuivel of plantaardige. Paleo en op het randje lowcarb (koolhydraatbeperkt, niet koolhydraatarm). Niet vegan of AIP door het ei.
Kokosmeel
Kokosmeel is een compact meel om mee te bakken en het neemt erg veel vocht op. In dit recept zorgt de banaan voor wat extra smeuïgheid. Het tapiocameel (of de arrowroot) en het ei zorgen daar ook voor. Door naast een heel ei ook nog een eiwit schuimig te kloppen wordt het beslag extra luchtig. Ook het bakpoeder is nodig voor de luchtigheid.
Is kokosmeel koolhydraatarm?
Kokosmeel bevat meer dan 5 gr koolhydraten per 100 gram. Maar omdat je er vaak maar weinig van gebruikt, omdat het veel vocht opneemt én omdat je anders weinig keus over houdt om mee te bakken wordt het over het algemeen toch gebruikt in koolhydraatarme recepten. Neem dan wel kokosmeel dat laag is in koolhydraten. Het gehalte kan namelijk enorm variëren. Zo bevat het meel van de Notenshop 55 gram. Pit&Pit heeft al minder (16,8) en Steviala (8,9) heeft het minste koolhydraten. Stevia kokosmeel is te koop bij Lowcarbcenter)
Is banaan koolhydraatarm?
Nee, banaan is zeker niet strikt koolhydraatarm. Banaan bevat veel koolhydraten. Fruit met veel koolhydraten kan wel passen in een koolhydraatbeperkt dieet. Maar hou dan wel goed je dagwaarden in de gaten: 8 koolhydraten per koekje tikt aan als je maar 100 gram per dag mag. Het liefst haal je je koolhydraten zo veel mogelijk uit groente. Als je net overstapt van keto of koolhydraatarm dan zou ik oppassen met de snelle suikers in banaan. Lees meer over de soorten lowcarb (keto, kha en khb).
Maar is jouw doel vooral je suikerbehoefte afbouwen en minderen met witte, geraffineerde suiker? Dan is banaan uiteraard juist een hele goede optie. De suikers zitten verpakt on een gezond pakketje met vezels, vitamines en mineralen.
Is tapioca koolhydraatarm?
Extra binding komt in dit recept van tapioa. Dat is het zetmeel van de cassaveplant. Het bevat nog meer koolhydraten dan cassavemeel (dat van de hele wortel gemaakt wordt). Het is absoluut niet koolhydraatarm en ook niet geschikt voor koolhydraatbeperkt. Als je deze cake zo lowcarb mogelijk wilt houden kun je arrowroot gebruiken.
Gele versiering voor Pasen
Ik heb deze cake zelf voor Pasen gemaakt. De cake is lichtgeel van binnen en heeft ook een gele topping. Hiervoor gebruikte ik wat eigeel (handig, want in het beslag gaat een eiwit). De sprinkles maakte ik van kokosrasp met kurkuma.
Je kunt natuurlijk per seizoen je eigen versiering kiezen. Kokosrasp kun je bijvoorbeeld ook roze kleuren met het sap van gekookte bieten of met gevriesdroogde framboos. Gebruik dan een witte plantaardige kaasspread of yoghurt eronder (de cake hoeft dan ook niet terug in de oven).
Eiwit stijf kloppen
Om eiwit stijf te kunnen kloppen heb je geen suiker nodig. In dit recept is ook later de structuur van suiker niet nodig. Maar het is wel noodzakelijk om absoluut vetvrij te werken. Er mag geen geel bij het wit komen. Je kom en mixers moeten vetvrij zijn, even goed afwassen of insmeren met citroensap en daarna afdoen met keukenpapier. Was ook van tevoren nog even extra je handen.
Plantaardige melk
Standaard gebruik ik zelf amandelmelk. Maar omdat ik een notenvrije cake wilde hebben staat er water bij de ingrediënten. Je mag dit ook vervangen door haver-, erwten- of sojamelk, maar dan is de cake niet meer paleo.
Dieet en ‘vrij van’
De combinatie van kokosmeel, tapiocameel en banaan wordt veel gebruikt in paleo recepten. Het recept is verder niet alleen granenvrij maar ook zuivelvrij.
Doordat het recept granenvrij is is het ook glutenvrij. Daarnaast is het zonder amandelmeel, dus ook vrij van noten.
Koolhydraatbeperkt bij gebruik van arrowroot in plaats van tapioca. Maar let op: ook banaan en zelfs kokosmeel bevatten vrij veel koolhydraten. Alles bij elkaar kan best oplopen dus hou goed je dagwaarden in de gaten! Lees ook de tekst hierboven.
Bananencake ontbijttaartje met kokosmeel, tapioca en ei
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- 1 kom
- 1 vetvrije kom (niet van plastic)
- mixer
- zeef
- kwastje
- (kleine) garde
- keukenpapier
- 2 bakjes
Ingrediënten
Cake
- 1 banaan
- 20 gr kokosrasp
- 20 gr kokosmeel
- 50 gr tapioca
- 50 gr kokosolie
- 3 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 25 ml melk, zuivel of plantaardig
- 1 ei
- 1 eiwit
- 1 tl Bourbon vanille poeder
- 1 snufje (Keltisch zee)zout
Voor koolhydraatbeperkt
- 50 gt arrowroot GEEN tapioca
Versiering (optioneel)
- 1 eidooier
- 3 el kokosrasp
- 1 el kurkuma
- water
Bereiding
Voorbereiding
- Warm de oven voor op 180 graden en vet de springvorm in.
- Schep 3 eetlepels kokosrasp in een bakje. Voeg een kleine eetlepel kurkuma toe en wat warm water (het moet net een beetje onder staan). Roer even door elkaar en zet weg.
Cake
- Smelt de kokosolie.
- Prak een banaan, doe in de kom. Voeg de olie toe en prak door elkaar.
- Meng het tapiocameel (of de arrowroot), het kokosmeel, de kokosrasp, het zout, de vanille en de wijnsteenbakpoeder door elkaar en voeg daarna toe aan de banaan.
- Kluts 1 ei en voeg het toe, samen met het water of de melk.
- Scheid het 2e ei. Zet het eigeel even afgedekt in een bakje in de koelkast.
- Doe het eiwit in een kom die vetvrij is. Klop het eiwit stijf. Het wit is stijf genoeg als het in de kom blijft zitten als je die op z'n kop houdt.
- Spatel rustig het eiwit door het beslag. Doe het beslag in de vorm en zet in de oven voor 25 minuten.
Versiering
- Haal de cake uit de oven, maar laat de oven nog aanstaan. Laat de cake afkoelen een beetje afkoelen.
- Doe ondertussen de geel geworden rasp in een zeefje en spoel goed uit. Duw even tegen de rasp om het meeste vocht eruit te knijpen. Laat het drogen op keukenpapier, desnoods 2 keer achter elkaar op nieuw papier.
- Kluts het eigeel. Smeer het geel over de cake, begin vanuit het midden, het glijdt langzaam naar de rand. Sprenkel de gele rasp over de cake. Gebruik niet té veel, de kurkuma smaak komt dan te veel naar boven (maar een beetje kan prima, het geeft de cake net wat meer pit). Zet nog even 4 minuten terug in de oven.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.