Koffie notencrème met mango kokosroom
Een heerlijk romig toetje van espresso, noten, mango en kokosroom. Zuivelvrij en paleo. Suikervrij en koolhydraatbeperkt.
Opgebouwd in laagjes
Je bouwt dit toetje op in 3 laagjes. Eerst de koffie en de noten, dan de kokosroom en de mango en tot slot wat mango met een topping van noten.
De ingrediënten voor het 1e laagje laat je op (zeer) laag vuurtje smelten. Eerst de koffie, amandelpasta en erythritol. Daarvan hou je 2 theelepels achter. Daarna voeg je pas de santen toe. Het 1e laagje wordt dan wat dikker en de topping is een dunnere ‘dressing’. Je laat het noten/koffiemengsel in een glaasje opstijven in koelkast.
Santen is gemalen kokos, gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt (meestal in de buurt van de Indonesische producten). Het bevat vetten (net als kokosolie) maar ook het kokosvlees zelf. Het is steviger dan kokosroom of -melk.
Kokosroom
Voor de 2e laag meng je mango met kokosroom. Kokosroom is het dikke deel van een blik kokosmelk. Dat krijg je door een blik minimaal een nacht, maar liever langer in de koelkast te zetten (een dag of twee is ideaal). Ik heb altijd één of meerdere blikken klaar staan. Ik bewaar ze vaak ook niet in de voorraadkast maar zet ze meteen in de koelkast nadat ik ze gekocht heb. Het dikke deel scheidt zich van het waterige deel. Het dikke deel schep je eraf, het water gebruik je niet (dat kan je wel bewaren, bijvoorbeeld voor een smoothie).
Verse mango of uit de diepvries
Je kunt verse mango of stukjes uit de diepvries gebruiken. Als je verse mango gebruikt heb je een halve nodig (een halve mango is ongeveer 100 gram). Daarvan gebruik je 75 voor de 2e laag en de rest voor het 3e laagje.
Dieet en ‘vrij van’
Paleo en koolhydraatbeperkt (door de mango en de amandelpasta)
Koffie notencrème met mango kokosroom
Benodigdheden
- (steel)pannetje
- glaasje + lepeltje
Ingrediënten
1e laagje
- 50 ml espresso = 1 dubbele espresso
- 50 gr amandelpasta
- 25 gr erythritol
- 25 mg santen
2e laagje
- 75 gr mango
- 50 gr kokosroom
3e laagje
- 25 gr mango
- 15 gr pecannoten = klein handje
- 2 tl espresso met noten (mengsel van 1e laage)
Bereiding
Voorbereiding
- Zet een blik vette kokosmelk (geen magere) in de koelkast. Minimaal een nacht van tevoren maar liever een dag of twee.
1e laagje
- Meng de koffie, pasta en erythritol in een steelpannetje op (zeer) laag vuur. Daarvan 2 theelepels achterhouden. Dit gebruik je straks als topping.
- Voeg de santen toe aan het koffie/ notenmengsel. Laat langzaam smelten en mengen.
- Doe in een glaasje en laat opstijven in de koelkast.
2e laagje
- Open het blik kokosmelk en schep 50 gram van de dikke room eraf.
- Mix met een staafmixer of in een (kleine) keukenmachine 75 gram mango met de kokosroom.
- Schep de mango kokosroom in het glaasje bovenop het koffie/ notenmengsel.
3e laagje
- Pureer 25 gram mango en schep dit op het room laagje.
- Verkruimel de pecan noten en strooi op de mango.
- Druppel het achterhouden koffie/ notenmengsel over de noten.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt? Of heb je vragen? Laat een reactie achter!