Koolhydraatarme en paleo koekjes van amandelmeel (glutenvrij basisrecept met ei)
Makkelijk en snel te maken basisrecept voor zachte amandelkoekjes. Deze koekjes van amandelmeel zijn niet hard of knapperig maar blijven lekker zacht. Er is een koolhydraatarme en een paleo variant. Beide zijn glutenvrij. Met ei en (grasgevoerde) roomboter. Als je zuivelvrij eet kun je kokosolie gebruiken. Verder alleen wat erythritol (of kokosbloesemsuiker), wijnsteen bakpoeder en een snufje zout.
Hou je van amandelkoekjes? Kijk dan ook eens naar mijn:
- brosse amandelkoekjes (zonder ei, met boter)
- stevige amandelkoeken met amandelpasta (ook zonder ei en zonder boter)
- citroen amandelkoekjes (met eiwit, zonder boter)
- bitterkoekjes (met opgeklopt eiwit)
- sinaasappel karamelkoekjes (zonder ei, zonder boter)
Variatie
Met deze koekjes kun je alle kanten op: voeg bijvoorbeeld wat stukjes pure chocola toe voor chocolat chip cookies. Of wat citroenrasp met bosbessen voor frisse fruitkoekjes. Andere opties zijn kaneel, vanille, koek- en speculaaskruiden of twee druppeltjes amandelextract (bitterkoekjessmaak).
Suiker of zoetstof?
In de koolhydraatarme keuken gebruik je geen suiker. Geen witte suiker maar ook geen andere (gezondere) vormen van suiker als kokosbloesemsuiker of ahornsiroop. En geen dadels of honing. In plaats daarvan gebruik je zoetstof. Gezonde zoetstoffen zijn stevia en erythritol. Ik gebruik voor deze koekjes de gewone kristalvorm van erythritol. Ery Bronze (bruine erythritol) zou hier ook kunnen.
Bij strikt paleo of AIP mijd je soms juist zoetstof, ook stevia en erythritol. Dan hoef je gelukkig niet terug te vallen op witte suiker. Kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, dadels en honing zijn dan wél een goede keuze. Ik gebruik hier kokosbloesemsuiker. Dat is ongeraffieerd en heeft een lage GI (laat de bloedsuikerspiegel niet snel stijgen).
Koolhydraatarm meel
Als je koolhydraatarm wilt bakken met meel zijn er maar weinig opties. Amandelmeel kan heel laag zijn in koolhydraten. Maar let op: het kan per merk en per oogst verschillen! Het laagst in koolhydraten is het amandelmeel van Pit&Pit. Dat heeft 4,1 gr khd per 100 gram voor het gewone meel en 3,9 voor de biologische variant. Het amandelmeel van Lowcarbcenter was ooit net zo laag, maar de huidige is 7,5. De meeste andere melen zijn nog iets hoger.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm. Let wel op het koolhydraatgehalte van het amandelmeel.
Paleo. In een paleodieet eet men geen zuivel maar soms wel boter van grasgevoerde koeien. Voor zuivelvrij kun je de roomboter vervangen door kokosolie.
Koolhydraatarme en paleo koekjes van amandelmeel (glutenvrij basisrecept met ei)
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- bakplaat
- kom + mixer
Ingrediënten
- 100 gr amandelmeel Pit&Pit, laag in khd (4,1)
- 1 ei
- 30 gr (grasgevoerde) roomboter zacht
- 10 gr erythritol = 1 grote eetlepel
- 1 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 1 snufje Keltisch zeezout
Voor strikt(er) paleo en zuivelvrij
- 10 gr kokosbloesemsuiker in plaats van erythritol
- 30 gr kokosolie in plaats van boter
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden. Leg een bakplaat klaar met bakpapier.
- Meng het amandelmeel met de bakpoeder en het zout.
- Klopt de zachte boter luchtig met de erythritol. Voeg het ei toe. Klop tot een romige massa.
- Schep het amandelmeel door het ei.
- Schep 6 (ongeveer) gelijke hoopjes op het bakpapier. Druk ze met een vochtige vinger of de achterkant van een vork/lepel wat in. Eventueel ook de randjes gladstrijken met (licht) natte vingers. De koekjes lopen ietsje uit, maar niet veel.
- Bak de koekjes in 12 tot 15 minuten gaar. De randjes mogen licht bruin kleuren.
- Laat de koekjes een half uur rusten nadat je ze de oven uit hebt gehaald. Ze moeten echt even afkoelen en wat stevigheid krijgen. Als je ze te snel eet zijn ze nog erg zacht en brokkelig.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!