Zachte koolhydraatarme koekjes van amandelmeel
Makkelijk en snel te maken basisrecept voor zachte koolhydraatarme koekjes. Deze koekjes van amandelmeel zijn niet hard of knapperig maar blijven lekker chewy.
Andere koekjes van amandelmeel
Hou je van amandelkoekjes? Kijk dan ook eens naar mijn:
- brosse amandelkoekjes (zonder ei, met boter)
- stevige amandelkoeken met amandelpasta (ook zonder ei en zonder boter)
- citroen amandelkoekjes (met eiwit, zonder boter)
- bitterkoekjes (met opgeklopt eiwit)
- sinaasappel karamelkoekjes (zonder ei, zonder boter)
Variatie
Met het basisrecept van deze koekjes kun je alle kanten op: voeg bijvoorbeeld wat stukjes pure koolhydraatarme chocola toe voor chocolat chip cookies. Of wat citroenrasp met bosbessen voor frisse fruitkoekjes. Andere opties zijn kaneel, vanille, koek- en speculaaskruiden of twee druppeltjes amandelextract (bitterkoekjessmaak).
Zoetstof
Koekjes maak je normaal gesproken met suiker. Maar in de koolhydraatarme keuken gebruik je geen suiker. Geen witte suiker maar ook geen andere (gezondere) vormen van suiker als kokosbloesemsuiker of ahornsiroop. En geen dadels of honing. In plaats daarvan gebruik je zoetstof. Gezonde zoetstoffen zijn stevia en erythritol. Ik gebruik voor deze koekjes de gewone kristalvorm van erythritol. Ery Bronze (bruine erythritol) zou hier ook kunnen.
Koolhydraatarm meel
Als je koolhydraatarm wilt bakken met meel zijn er maar weinig opties. Amandelmeel is erg fijn om mee te bakken.
Koolhydraten in amandelmeel
Amandelmeel kán heel laag zijn in koolhydraten. Maar let op: het kan per merk en per oogst verschillen! Het laagst in koolhydraten is het amandelmeel van Pit&Pit. Dat heeft 4,1 gr khd per 100 gram voor het gewone meel en 3,9 voor de biologische variant. Het amandelmeel van Lowcarbcenter was ooit net zo laag, maar de huidige is 7,5. De meeste andere melen zijn nog iets hoger.
Zachte koolhydraatarme koekjes van amandelmeel
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- bakplaat
- kom + mixer
Ingrediënten
- 100 gr amandelmeel
- 1 ei
- 30 gr (grasgevoerde) roomboter zacht
- of 30 gr kokosolie
- 10 gr erythritol = 1 grote eetlepel
- of 10 gr Ery Bronze (bruine erythritol)
- 1 tl (wijnsteen) bakpoeder
- 1 snufje Keltisch zeezout
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden. Leg een bakplaat klaar met bakpapier.
- Meng het amandelmeel met de bakpoeder en het zout.
- Klopt de zachte boter luchtig met de erythritol. Voeg het ei toe. Klop tot een romige massa.
- Schep het amandelmeel door het ei.
- Schep 6 (ongeveer) gelijke hoopjes op het bakpapier. Druk ze met een vochtige vinger of de achterkant van een vork/lepel wat in. Eventueel ook de randjes gladstrijken met (licht) natte vingers. De koekjes lopen ietsje uit, maar niet veel.
- Bak de koekjes in 12 tot 15 minuten gaar. De randjes mogen licht bruin kleuren.
- Laat de koekjes een half uur rusten nadat je ze de oven uit hebt gehaald. Ze moeten echt even afkoelen en wat stevigheid krijgen. Als je ze te snel eet zijn ze nog erg zacht en brokkelig.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!