Koolhydraatarme koekjes van amandelmeel (met ei en boter)
Makkelijk en snel te maken basisrecept voor zachte amandelkoekjes. Met ei en boter, verder alleen wat erythritol (of kokosbloesemsuiker), wijnsteenbakpoeder en een snufje zout.
Met deze koekjes kun je alle kanten op: voeg bijvoorbeeld wat stukjes pure chocola toe voor chocolat chip cookies. Of wat citroenrasp met bosbessen voor frisse fruitkoekjes. Andere opties zijn kaneel, vanille, koek- en speculaaskruiden of twee druppeltjes amandelextract (bitterkoekjessmaak).
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm. Let wel op het koolhydraatgehalte van het amandelmeel. Pit&Pit bio is erg laag met 3,9 gr khd per 100 gram. Ook Lowcarbcenter heeft (soms) zeer laag amandelmeel.
Paleo. In een paleodieet eet men geen zuivel maar soms wel boter van grasgevoerde koeien. Voor zuivelvrij kun je de roomboter vervangen door kokosolie.

Koekjes van amandelmeel (met ei en boter)
Benodigdheden
- oven op 180 graden
- bakplaat
- affiliate linkPFAS vrij bakpapier
- kom + mixer
Ingrediënten
- 100 gr affiliate linkamandelmeel Pit&Pit, laag in khd (4,1)
- 1 ei
- 30 gr (grasgevoerde) roomboter zacht
- 10 gr affiliate linkerythritol = 1 grote eetlepel
- 1 tl (wijnsteen) bakpoeder
- snufje zout
Voor strikt(er) paleo en zuivelvrij
- 10 gr affiliate linkkokosbloesemsuiker in plaats van erythritol
- 30 gr kokosolie in plaats van boter
Bereiding
- Warm de oven voor op 180 graden. Leg een bakplaat klaar met bakpapier.
- Meng het amandelmeel met de bakpoeder en het zout.
- Klopt het ei los met de erythritol. Voeg de zachte boter toe. Klop tot een romige massa.
- Schep het amandelmeel door het ei.
- Schep 6 (ongeveer) gelijke hoopjes op het bakpapier. Druk ze met een vochtige vinger of de achterkant van een vork/lepel wat in. Eventueel ook de randjes gladstrijken met (licht) natte vingers. De koekjes lopen ietsje uit, maar niet veel.
- Bak de koekjes in 12 tot 15 minuten gaar. De randjes mogen licht bruin kleuren.
- Laat de koekjes een half uur rusten nadat je ze de oven uit hebt gehaald. Ze moeten echt even afkoelen en wat stevigheid krijgen. Als je ze te snel eet zijn ze nog erg zacht en brokkelig.
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!