Koolhydraatarme knolselderijpuree: het lekkerste basisrecept zónder aardappel
Deze heerlijke knolselderijpuree is een eenvoudig te maken bijgerechtje. Puree van knolselderij is een mooi koolhydraatarm alternatief dvoor ‘gewone’ puree van aardappels. Dit is een basisrecept met alleen olijfolie of wat roomboter en kruiden. Kijk hier voor een variant met uitgebakken spekjes en een knoflook paprikasaus.
Kijk ook eens naar deze recepten als alternatief voor aardappelpuree:
- bloemkoolpuree (kha)
- basisrecept voor pastinaakpuree (khb)
- pastinaakpuree met hazelnoten, salie en ‘maple’ saus (khb)
- kastanje pastinaakpuree met champignons en ‘honing’saus (khb)
- puree van zoete aardappel (khb)
Knolselderij
Knolselderij is een grote, niet erg mooi uitziende knol. Maar de smaak is heerlijk. Als ik er eentje opensnij dan ruikt het eigenlijk meteen naar soep. Krachtig en vertrouwd. Knolselderij bevat weinig koolhydraten. Perfect voor een koolhydraatarm dieet.
Puree: dikker maken
Gewone aardappelpuree is vaak wat dikker. Je voegt meestal naast boter ook een scheutje melk toe. Knolselderij bevat nauwelijks zetmelen. Daardoor is het zeer geschikt binnen een koolhydraatarm dieet. Maar het zorgt er ook voor dat de puree juist wat natter blijft.
Je kunt ervoor kiezen om het vocht eruit te knijpen. Dat kan in een zeefje, maar ik vind een theedoek altijd erg makkelijk. Of je voegt juist een ingrediënt toe dat vocht opneemt en de puree dikker maakt. Ik vind een wat oudere, pittige kaas perfect passen bij knolselderij.
Pecorino of Parmezaan
Je kunt iedere belegen of oude kaas nemen die je wilt. Mijn favoriet is Pecorino. Echte pecorino is gemaakt van schapenkaas. Het is ook een harde kaas waarbij het productieproces en de rijping ervoor gezorgd hebben dat de suikers zijn verdwenen. Doordat Pecorino geen suikers meer bevat is het ook zeer geschikt als je koolhydraatarm eet.
Edelgistvlokken
Als je geen zuivel eet kun je edelgistvlokken gebruiken. Dit heeft eenzelfde soort umami smaakje. En het neem ook vocht op.
Smeuïg
Voor de smeuïgheid voeg je (grasgevoerde) roomboter of extra vierge olijfolie toe.
Kruiden
Je kunt de knolselderijpuree op smaak brengen met groene kruiden en paprikapoeder. Met name gerookt paprikapoeder past erg goed. Een andere variant is om te kruiden met nootmuskaat en wat kaneel. Dat past bijvoorbeeld goed bij hachee of rode kool.
Knolselderijpuree: basisrecept zonder aardappel
Benodigdheden
- kook- of stoompan
- dunschiller
- theedoek schoon en wat vochtig gemaakt
Ingrediënten
- ½ knolselderij = ongeveer 300 tot 400 gram schoongemaakt
- 1 el extra vierge olijfolie
- of 1 el roomboter
- 2 tl paprikapoeder liefst gerookt
- 2 tl gedroogde tijm of andere groene kruiden als oregano of sali
- 1 snufje Keltisch zeezout
- 1 snufje zwarte peper
Optioneel
- 1 volle hand Pecorino vers geraspt
- of 2 el edelgistvlokken voor zuivelvrij
- 1 klein handje verse salie
Bereiding
- Snij een knolselderij door midden. Snij het wortelige deel eraf en schil de helft. De andere helft kun je afgedekt in de koelkast bewaren.
- Snij in gelijke stukken en stoom 20 minuten. Laat daarna uitwasemen. Pureer met de staafmixer. De puree is nu nog redelijk nat. Je kunt deze uitknijpen of dikker maken.
- Uitknijpen kan in een vochtige theedoek. Vouw de punten van de theedoek dicht en duw de puree vanaf de punten tergen het doek. Het vocht kun je in de gootsteen laten lopen.
- Dikker maken kan met een volle hand wat oudere, droge kaas. Rasp deze vlak van tevoren. Voor zuivelvrij kun je hier edelgist voor gebruiken. Dat geeft een vergelijkbaar umami smaakje. het neem ook vocht op.
- Serveer zo of met een topping van kaas en vers gesneden kruiden. Ik heb salie gebruikt.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!