| |

Koolhydraatarme knolselderijpuree: het lekkerste basisrecept zónder aardappel

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Deze heerlijke knolselderijpuree is een eenvoudig te maken bijgerechtje. Puree van knolselderij is een mooi koolhydraatarm alternatief dvoor ‘gewone’ puree van aardappels. Dit is een basisrecept met alleen olijfolie of wat roomboter en kruiden. Kijk hier voor een variant met uitgebakken spekjes en een knoflook paprikasaus.

Kijk ook eens naar deze recepten als alternatief voor aardappelpuree:

Knolselderij

Knolselderij is een grote, niet erg mooi uitziende knol. Maar de smaak is heerlijk. Als ik er eentje opensnij dan ruikt het eigenlijk meteen naar soep. Krachtig en vertrouwd. Knolselderij bevat weinig koolhydraten. Perfect voor een koolhydraatarm dieet.

Puree: dikker maken

Gewone aardappelpuree is vaak wat dikker. Je voegt meestal naast boter ook een scheutje melk toe. Knolselderij bevat nauwelijks zetmelen. Daardoor is het zeer geschikt binnen een koolhydraatarm dieet. Maar het zorgt er ook voor dat de puree juist wat natter blijft.

Je kunt ervoor kiezen om het vocht eruit te knijpen. Dat kan in een zeefje, maar ik vind een theedoek altijd erg makkelijk. Of je voegt juist een ingrediënt toe dat vocht opneemt en de puree dikker maakt. Ik vind een wat oudere, pittige kaas perfect passen bij knolselderij.

Pecorino of Parmezaan

Je kunt iedere belegen of oude kaas nemen die je wilt. Mijn favoriet is Pecorino. Echte pecorino is gemaakt van schapenkaas. Het is ook een harde kaas waarbij het productieproces en de rijping ervoor gezorgd hebben dat de suikers zijn verdwenen. Doordat Pecorino geen suikers meer bevat is het ook zeer geschikt als je koolhydraatarm eet.

Edelgistvlokken

Als je geen zuivel eet kun je edelgistvlokken gebruiken. Dit heeft eenzelfde soort umami smaakje. En het neem ook vocht op.

Smeuïg

Voor de smeuïgheid voeg je (grasgevoerde) roomboter of extra vierge olijfolie toe.

Kruiden

Je kunt de knolselderijpuree op smaak brengen met groene kruiden en paprikapoeder. Met name gerookt paprikapoeder past erg goed. Een andere variant is om te kruiden met nootmuskaat en wat kaneel. Dat past bijvoorbeeld goed bij hachee of rode kool.

Knolselderijpuree: basisrecept zonder aardappel

Marjolein
Heerlijke puree van knolselderij. Het perfecte koolhydraatarme alternatief voor puree van aardappel. Om te voorkomen dat de puree te nat blijft knijp je het vocht eruit. Ook kun je wat heerlijk geraspte kaas toevoegen.
5 van 2 stemmen
Bereiding 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Basisrecept, Doordeweeks, Kerst
Gang Bijgerechten
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën 83 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • ½ knolselderij = ongeveer 300 tot 400 gram schoongemaakt
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • of 1 el roomboter
  • 2 tl paprikapoeder liefst gerookt
  • 2 tl gedroogde tijm of andere groene kruiden als oregano of sali
  • 1 snufje Keltisch zeezout
  • 1 snufje zwarte peper

Optioneel

  • 1 volle hand Pecorino vers geraspt
  • of 2 el edelgistvlokken voor zuivelvrij
  • 1 klein handje verse salie

Bereiding
 

  • Snij een knolselderij door midden. Snij het wortelige deel eraf en schil de helft. De andere helft kun je afgedekt in de koelkast bewaren.
  • Snij in gelijke stukken en stoom 20 minuten. Laat daarna uitwasemen. Pureer met de staafmixer. De puree is nu nog redelijk nat. Je kunt deze uitknijpen of dikker maken.
  • Uitknijpen kan in een vochtige theedoek. Vouw de punten van de theedoek dicht en duw de puree vanaf de punten tergen het doek. Het vocht kun je in de gootsteen laten lopen.
  • Dikker maken kan met een volle hand wat oudere, droge kaas. Rasp deze vlak van tevoren. Voor zuivelvrij kun je hier edelgist voor gebruiken. Dat geeft een vergelijkbaar umami smaakje. het neem ook vocht op.
  • Serveer zo of met een topping van kaas en vers gesneden kruiden. Ik heb salie gebruikt.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 83kcal | Koolhydraten: 13gr | Eiwitten: 3gr | Vetten: 1gr | Verzadigd vet: 0.3g | MO vet: 0.4g | EO vet: 1g | Vezels: 4gr | Vitamine A: 545IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.3mg | Vitamine B12: 0.01µg | Vitamine C: 15mg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 363mg | Magnesium: 37mg | Kalium: 544mg | Calcium: 84mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 14µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 196mg | Selenium: 1µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven