| | | | |

Knolselderijpuree met Pecorino, paprikasaus en spekjes

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Knolselderijpuree is een koolhydraatarme puree van groente. Een heerlijke en gezonde vervanger van aardappelpuree. De puree heeft al een mooie smaak van zichzelf. Gecombineerd met een pittige kaas en gerookt spek komt knolselderij helemaal tot zijn recht. Je maakt het af met een saus van gepofte knoflook en geroosterde paprika.

Meer op zoek naar een basisrecept voor puree van knolselderij? Kan dan naar deze met olijfolie of wat roomboter en kruiden.

Andere alternatieven voor de ‘gewone’ aardappelpuree zijn pastinaakpuree, puree van zoete aardappel of bloemkoolpuree.

Knolselderij

Knolselderij is een grote, niet al te knappe knol. Als ik er eentje opensnij dan ruikt het eigenlijk meteen naar soep.

Knolselderij bevat weinig koolhydraten. Perfect voor een koolhydraatarm dieet.

Puree: dikker maken

Gewone aardappelpuree is vaak wat dikker. Je voegt meestal naast boter ook een scheutje melk toe. Knolselderij bevat nauwelijks zetmelen. Daardoor is het zeer geschikt binnen een koolhydraatarm dieet. Maar het zorgt er ook voor dat de puree juist wat natter blijft.

Ik voeg daarom Pecorino toe om het dikker te maken. Dat is een wat oudere, pittige kaas die perfect past bij knolselderij.

Pecorino

Als je ‘gewoon’ zuivel eet kun je iedere belegen of oude kaas nemen die je wilt. Als je koemelkvrij of lactosevrij eet kun je Pecorino nemen. Echte pecorino is ge maakt van schapenkaas. Het is ook een harde kaas waarbij het productieproces en de rijping ervoor gezorgd hebben dat de suikers zijn verdwenen.

Doordat Pecorino geen suikers meer bevat is het ook geschikt als je koolhydraatarm eet.

Edelgistvlokken

Als je helemaal geen zuivel eet kun je edelgistvlokken gebruiken. Dit heeft eenzelfde soort umami smaakje. En het neem ook vocht op.

Smeuïg

Voor de smeuïgheid voeg je (grasgevoerde) roomboter of extra vierge olijfolie toe.

Kruiden

Je kunt de knolselderijpuree op smaak brengen met groene kruiden en paprikapoeder. Met name gerookt paprikapoeder past erg goed.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij en koolhydraatarm.

Lactose en koemelkvrij. Zuivelvrij, paleo en AIP met olijfolie en edelgist.

Strikt paleo, AIP en vrij van nachtschade zonder paprikapoeder. AIP en vrij van zaden zonder nootmuskaat en korianderzaad.

Knolselderijpuree met Pecorino, paprikasaus en spekjes

Marjolein
Heerlijke puree van knolselderij. Met pittige, wat oudere schapenkaas, gerookte spek en een saus van gepofte knoflook en geroosterde paprika. Koolhydraatarm. Pecorino is vrij van lactose, koemelk en A1 caseïne. Als je zuivelvrij eet te vervangen door edelgistvlokken.
5 van 2 stemmen
Bereiding 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Basisrecept, Doordeweeks
Gang Hoofd: vlees & kip, Lunch
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën 436 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • ½ knolselderij = ongeveer 300 tot 400 gram.schoongemaakt
  • 1 volle hand Pecorino vers geraspt
  • 150 gr gerookte spekreepjes
  • 2 rode paprika's
  • 1 bol knoflook
  • 1 el extra vierge olijfolie of (grasgevoerde) roomboter
  • 1 scheutje milde olijfolie
  • 2 tl paprikapoeder liefst gerookt
  • 2 tl gedroogde salie
  • 3 snufjes Keltisch zeezout
  • 2 snufjes zwarte peper

Voor zuivelvrij

Bereiding
 

Saus

  • Warm de oven voor op 220 graden.
  • Snij de topjes van de knoflook. Haal de buitenste veeltjes eraf. Laat alle teentje wel aan de bol zitten. Besprenkel met een snuf zout en milde olijfolie. Wikkel in folie.
  • Was de paprika's en leg ze in een ovenschaal. leg de knoflook ernaast. Zet 25 minuten in de oven.
  • Laat daarna afkoelen. Haal dan de zaadlijsten en velletjes eraf. Pak de knoflook uit en knijp de zacht geworden teentjes uit. Meng met de staafmixer of in de keukenmachine. Eventueel met wat extra vierge olijfolie.
  • Bak ondertussen de spekjes uit.

Puree

  • Snij een knolselderij door midden. Snij het wortelige deel eraf en schil de helft. De andere helft kun je afgedekt in de koelkast bewaren.
  • Snij in gelijke stukken en stoom 20 minuten. Laat daarna uitwasemen.

Afmaken

  • Maak de borden op met de puree en daarover en omheen de paprikasaus en de spekjes.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 436kcal | Koolhydraten: 19gr | Eiwitten: 14gr | Vetten: 32gr | Verzadigd vet: 11g | MO vet: 5g | EO vet: 14g | Vezels: 7gr | Vitamine A: 4313IU | Vitamine B1: 0.4mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 0.4µg | Vitamine C: 166mg | Vitamine D: 0.3µg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 1252mg | Magnesium: 64mg | Kalium: 956mg | Calcium: 112mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 71µg | IJzer: 3mg | Fosfor: 336mg | Selenium: 17µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven