Koolhydraatarme koolraap tagliatelle met knoflook garnalen
Wat een heerlijk smaakvol gerechtje: gebakken koolraap tagliatelle met garnalen en gepofte knoflook. En helemaal koolhydraatarm! Geschikt als voorafje bij een luxe diner, maar ook heerlijk als lunch.
Knoflook
Ik ben een groot fan van knoflook en sinds ik gepofte knoflook ken nog veel meer. Gewoon een bol knoflook de oven in en drie kwartier later heb je een zachte, smeuïge pasta met een niet te evenaren smaak. Dan even de tagliatelle bakken in olijfolie, garnalen erbij en afmaken met wat roomboter. Kruiden heeft het bijna niet nodig: alleen wat paprikapoeder, zwarte peper en zout.
KlWat is koolraap tagliatelle?
Koolraap tagliatelle is een perfecte vervanger voor pasta. Je hoeft het maar kort te koken of te bakken. In het seizoen is het kant en klaar te koop bij Albert Heijn. Het heeft een stevigere bite dan courgette pasta. Bakken 3 tot 4 minuutjes voor een knapperige bite (lekker voor een salade) en zes voor zacht. Met een romige saus erbij kom je dan echt heel dicht in de buurt van gewone pasta.
Waar koop je koolraap tagliatelle?
Koolraap tagliatelle is te koop in de supermarkt (in ieder geval bij Albert Heijn). Het is één van de weinige groenten die ik kant en klaar koop. Verse, hele koolraap is namelijk niet overal verkrijgbaar, in ieder geval niet bij mij in de buurt.
Wat is koolraap?
Koolraap is een grote knol uit de familie van de kolen en groeit onder de grond. Hij wordt in de winter geoogst. Koolraap kun je koken, bakken en roosteren en smaakt dan heerlijk zoet. Je kunt het ook rauw eten, het is dan knapperig maar smaakt een stuk minder zoet, bijna aards.
Wat is het verschil met andere knollen?
Het uiterlijk en de naam van de koolraap lijkt op andere knollen. Maar het is allemaal wat anders.
Waar kun je koolraap mee verwarren?
- Knolraap
- Koolrabi
- Knolselderij
- Knolraap is ook een ondergrondse knol, wat kleur en vorm betreft bijna identiek aan koolraap, maar een stuk kleiner. Knolraap heeft het formaat van een kleine tennisbal (koolraap is bijna zo groot als een handbal). Knolraap wordt geoogst in de lente en wordt ook al wel meiknolletje genoemd. Deze knol is rauw juist erg lekker, de smaak is fris en anijsachtig.
- Knolselderij is een variant van (bleek)selderij die specifiek voor de knol wordt geteeld. Het is ook een knol, nog iets groter dan een koolraap, meer richting volleybal/kleine voetbal. Knolselderij groeit half in en half boven de grond. Knolselderij kun je koken, bakken of roosteren en smaakt licht zoetig.
- Koolrabi is stiekem helemaal geen knol maar de verdikte stengel van een kool. Het groeit dus bovengronds en heeft het formaat van een grote tennisbal. Koolrabi kun je gekookt en rauw eten, de smaak loopt dan uiteen van fris (selderij achtig) tot zoet koolachtig (bloemkool).
Koolraap tagliatelle met knoflook garnalen
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- aluminiumfolie om de knoflook in te vouwen
- scherp mesje
- 1 spatel
Ingrediënten
- 200 gr koolraap tagliatelle
- 200 gr garnalen
- 1 bol knoflook
- 1 tl paprikapoeder
- 1 mespuntje zwarte peper korrels
- 1 snufje zout Keltisch zee of roze Himalaya
- 2 klontjes (grasgevoerde) roomboter
- milde olijfolie voor over de knoflook en om in te bakken
Bereiding
Knoflook poffen
- Warm de oven voor op 200 graden.
- Haal de velletjes van een bol knoflook, maar laat de onderkant in tact en zorg dat alle teentjes onaangetast blijven (inclusief de velletjes daar omheen). Snij dan aan de bovenkant een stukje van alle teentjes af.
- Besprenkel met milde olijfolie en zout. Wikkel in aluminiumfolie en zet 45 minuten in de oven.
- Laat even afkoelen voordat je de bol uit het folie neemt. De knoflook kun je straks gewoon uit de bovenkant van de teentjes knijpen.
Garnalen en tagliatelle
- Ontdooi garnalen uit de diepvries of laat verse garnalen op kamertemperatuur komen.
- Bak de tagliatelle op redelijk hoog vuur in een flinke scheut milde olijfolie. Kruid met de paprikapoeder, zwarte peper en het zout.
- Voor rauwe (grijze) garnalen: na een minuut of twee toevoegen. Bak deze nog een minuut of vier mee. Voor reeds gegaarde garnalen (roze) pas na een minuut of vier toevoegen en nog maar twee minuten meebakken, deze hoeven alleen warm te worden.
- Knijp de knoflook uit en bak nog een minuutje mee. Voeg op het laatst de boter toe, laat alleen even mee smelten.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!