| | | | | | |

Kletskoppen van tijgernotenmeel, zonder witte suiker (glutenvrij, paleo, AIP en vegan)

Kletskoppen. Echt het meest verslavende koekje ter wereld. Ik heb een versie gemaakt die geschikt is voor verschillende intoleranties. Ze zijn namelijk glutenvrij en zuivelvrij en bevatten ook geen graan, noten, ei of witte suiker. Maar toch een waarschuwing: ze bevatten wel kokosbloesemsuiker en zijn dus niet supergezond. Ze passen wel in een paleo, AIP, laag histamine én vegan dieet.

Tijgernoten

Tijgernoten zijn een soort knolletjes op de wortels van de chufa plant. Tijgernoten zijn ondanks de naam dus geen noten! Het zijn harde bolletjes die wel een beetje nootachtig smaken.

Voor welk dieet is chufa geschikt?

Chufa is niet alleen glutenvrij, maar ook granenvrij, peulvruchtenvrij en notenvrij. Chufa is daarmee zeer geschikt als je in de eliminatiefase van het AIP dieet zit. Maar ook als je uitbreidt naar een ruimer paleo dieet is het een fijn meel om mee te werken.

Is chufa laag histamine?

Chufa is ook laag in histamine. Het wordt bij MastCell360.com zelfs aangeraden omdat het resistent zetmeel bevat dat goed is voor je darmflora.

Zijn tijgernoten koolhydraatarm?

Tijgernoten zijn redelijk lowcarb, maar helaas absoluut niet koolhydraatarm in de strikte opvatting (kha). Ze worden soms wel gegeten in een (ruim!) koolhydraatbeperkt dieet. Maar niet samen met tapioca en kokosbloesemsuiker, zoals ik wel in dit recept doe.

Hoe gebruik je chufa?

Chufa smaakt lichtzoet (maar minder zoet dan bananenmeel of kastanjemeel). De smaak en structuur is licht nootachtig en eigenlijk best vergelijkbaar met notenmeel. Het is ook iets droger en vezeliger dan de meeste meelsoorten van graan of peulvruchten, dus ook dat is redelijk vergelijkbaar met notenmeel. Maar een groot verschil is dat wat meer vocht opnemen dan bijvoorbeeld amandelmeel.

Als je de bolletjes niet vermaalt maar heel laat, dan kun je ze verwerken als noten. En dat doe ik hier om de pinda’s of amandelen te vervangen die je gebruikt in ‘gewone’ kletskoppen.

Waar is chufa te koop?

Tijgernotenmeel is onder meer te koop bij Puur Mieke en Pit&Pit. Bij Puur Mieke krijg je 5% welkomstkorting met code Eetlekkeranders5.

Tapioca

Omdat chufa wat vezelig is vul ik hier aan met tapioca. Dat heeft juist een zachte structuur en geeft ook wat binding. Tapioca is het zetmeel van cassave. Het is dus niet hetzelfde als cassavemeel. Cassavemeel wordt gemaakt van de hele wortel van de cassaveplant.

Kokosolie

Persoonlijk gebruik ik bij deze koekjes geen boter. Want ik vind de smaak van kokosolie erg goed passen bij tijgernoten.

Neem wel een pure olie, ongeraffineerd en ‘extra vierge’. Een echte kokosolie hoort nog een beetje naar kokos te smaken. Mijn favoriet is de kokosolie van White Pearl. Deze is te koop bij Puur Mieke, net als deze andere soorten kokosolie. Ook hiervoor geldt de 5% welkomstkorting met de code Eetlekkersanders5.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij, zuivelvrij, paleo, AIP en vegan. Laag histamine, maar pas wel op met te veel suiker!

Tijgernoten zijn laag histamine. Maar niet geschikt als je tegelijkertijd ook laag oxalaat en salicylaat eet (wat vaak samen voorkomt). Eén koekje is al medium oxalaat en waarschijnlijk ook vrij hoog salicylaat (er zijn helaas weinig testresultaten bekend).

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Tijgernoten scoren een 0 op de SIGHI lijst. Bij MC360 en de meeste andere lijstjes worden ze geacht geen problemen te geven of worden ze zelfs aangeraden omdat ze resistent zetmeel bevatten. En dat helpt je darmflora weer. Let wel op dat je geen geroosterde chufa neemt. Dat scoort juist een 2 op de SIGHI lijst. Mijn gevoel zegt daarom ook dat je de koekjes niet te bruin moet laten worden.

Kokosbloesemsuiker laat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgen dan witte suiker en dat is ook bij een histaminearm dieet een voordeel. Maar het blijft wel suiker, dus eet er niet te veel van.

Kletskoppen van tijgernotenmeel, zonder witte suiker (glutenvrij, paleo, AIP en vegan)

Marjolein
Het meest verslavende koekje ter wereld. Glutenvrij, zuivelvrij en zonder granen, noten en ei. Niet helemaal gezond, want boordevol suiker. Maar wel kokosbloesemsuiker in plaats van witte suiker.
5 van 2 stemmen
Bereiding 10 minuten
Afkoelen 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel
Dieet AIP, Glutenvrij, Laag histamine, Paleo, Vegan
Trefwoord Basisrecept, Doordeweeks
Gang Gebak & koekjes
Keuken Europees, Nederlands
Porties 8 kletskoppen
Calorieën 82 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 50 gr kokosbloesemsuiker
  • 25 gr tijgernotenmeel fijn gemalen
  • 25 gr tijgernoten hele, niet geroosterd
  • 10 gr tapioca zetmeel geen cassavemeel
  • 40 gr kokosolie
  • ½ tot 1 el water
  • ½ tl Bourbon vanille poeder of half stokje
  • ½ tl kaneel of koek- en speculaaskruiden (maar dan niet meer AIP)
  • 1 flinke snuf (Keltisch zee)zout

Bereiding
 

  • Warm de oven coor op 220 graden. Leg de bakplaat klaar met een vel bakpapier (of een matje).
  • Meng het meel met de tapioca, de kokosbloesemsuiker, het zout, de kaneel en de vanille.
  • Smelt de kokosolie en voeg toe. Meng tot een gladde massa met het meel.
  • Hak alle tijgernoten in 2 tot 3 stukjes. Ik vind dat het beste gaan met een mes. Een keukenmachine of koffiemolentje haalt er steeds kleine stukjes af tot je meel hebt. Maar je wilt ze juist grof houden. Voeg toe aan het deeg/beslag.
  • Voeg eerst een halve eetlepel water toe. Je bent op zoek naar plakkerig deeg op het randje van nog net met je handen balletjes kunnen draaien. Een andere optie is hoopjes scheppen met een lepel. Blijft het erg droog en korrelig dan kun je extra water toevoegen, maar niet zo veel dat het deeg al inzakt op je lepel.
  • Leg de hoopjes of balletjes op het bakpapier en druk ze in tot ongeveer 4,5 cm in duameter. Druk in het midden licht met een vinger in het deeg zodat dat niet het dikste deel blijf en te weinig gaat uitlopen.
  • Leg ze op ruime afstand van elkaar én van de rand van je bakplaat: ze gaan uitlopen. In een oven van 60×60 kun je er maar 8 kwijt op 1 bakplaat. Maak je er meer dan 8, dan heb je 2 baksessies nodig. Schuif de bakplaat niet te laag in de oven maar bovenin (net iets boven het midden).
  • Zet 5 tot 6 minuten in de oven. Maar blijf er vanaf 4 minuten bij. Juist op het laatst kunnen de randen snel verbranden. De tijd verschilt per oven. Bij mij persoonlijk verschilt de rechterkant van de oven al met de linkerkant…
  • Haal als ze klaar zijn de hele bakplaat uit de oven. Maar laat de koekjes als het lukt zonder bakplaat afkoelen (met bakpapier en al eraf schuiven!), bijvoorbeeld op een stenen aanrecht. Ze zijn nog bros als ze warm zijn, dus wacht even (toch al snel een half uur) met oppakken en eten.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)

Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 82kcal | Koolhydraten: 8gr | Eiwitten: 0.2gr | Vetten: 6gr | Verzadigd vet: 4g | MO vet: 0.1g | EO vet: 0.3g | Vezels: 1gr | Vitamine A: 0.2IU | Vitamine C: 0.003mg | Vitamine E: 0.01mg | Natrium: 61mg | Magnesium: 0.04mg | Kalium: 0.3mg | Calcium: 1mg | Foliumzuur: 0.004µg | IJzer: 0.01mg | Fosfor: 0.04mg | Selenium: 0.003µg | Zink: 0.003mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept