Kippenlevertjes met koolhydraatarme courgette pasta met knoflook en olie (aglio e olio)
Kippenlevertjes! De één zal er van gruwelen, anderen zoals ik kunnen er echt een craving naar hebben. Heerlijk met gebakken ui, kastanje champignons en wat mediterrane kruiden. Lekker met koolhydraatarme courgette spaghetti met extra vierge olijfolie en knoflook.
Als je hier van houdt kun je ook eens kijken naar mijn kalfs- of varkenslever met rode paparikasaus.
Orgaanvlees
Over orgaanvlees bestaan heel veel meningen variërend van heel gezond tot heel ongezond. In een koolhydraatarm dieet past het prima.
Biologische kip
Ik kook zo veel mogelijk met échte scharrelkip. Daar hebben ze kippen levertjes van échte biologische buitenkip is niet alleen goed uit het oogpunt van dierenwelzijn maar het levert ook vlees op met meer omega 3, calcium, magnesium, vitamine A, B en E en anti-oxidanten.

Kippenlevertjes met courgettini aglio e olio
Benodigdheden
- kookpan, bakpan, mes, knoflookpers
Ingrediënten
- 125 gr kippenlevertjes (bio scharrel)
- 125 gr kastanje champignons
- 1 rode ui
- 1/2 courgette
- 3 tot 4 teentjes knoflook
- 1 tl oregano (gedroogd)
- ½ tl paprikapoeder
- snuf zwarte peper
- snuf zout roze Himalaya of Keltisch zee
- extra vierge olijfolie
Bereiding
- Pers de knoflook en zet dit in een flinke laag extra vierge olijfolie weg in een (kook)pannetje op een zacht vuurtje. De knoflook mag heet worden en smaak afgeven aan de olie, maar het wordt niet gebakken. Op deze manier wordt de olie niet te heet: de polyfenolen in de olijfolie verbranden niet en daarom kun je extra vierge olijfolie gebruiken (normaal bak ik in milde olijfolie).
- De lever kun je heel laten of in stukken snijden die je makkelijk kunt roerbakken. Dep de lever droog met een keukenpapiertje, leg ze daarna op een nieuw keukenpapiertje en kruid ze aan beide zijden met het zout, de peper en de paprikapoeder. De lever kan nu even op kamertemperatuur komen terwijl je de groenten voorbereidt.
- Snij de courgette in slierten. Snij de ui. Halveer de champignons, maak ze niet te klein: stukken die net iets groter zijn dan wat je in je mond kunt steken zijn prima. Ze slinken nog. Bij kleine champignons kun je ze heel laten.
- Warm de bakpan op en voeg de milde olijfolie toe. Bak de champignons hoog vuur. Ze krijgen een mooi goudbruin randje en er blijft ongeveer 2/3 over van het formaat. Haal ze uit de pan en zet even weg. Dit voorkomt dat ze te lang verwarmd worden en daardoor snotterig worden.
- Bak de uien eerst glazig en laat ze daarna op zacht vuur doorbakken zodat ze licht karamelliseren.
- Voeg dan de courgette toe aan de kookpan met olie en knoflook. Roer goed door en laat even warm worden. Verander niets aan de (lage) temperatuur.
- Schuif in de bakpan de uien opzij, voeg eventueel nog wat olie toe en bak de lever 2 minuten aan 1 kant. Draai daarna de lever om, bak nog 1 minuut en schep daarna met de champignons en de oregano door de uien. Bak het geheel nog ongeveer een minuut. In totaal bak je de lever maximaal 4 minuten. Niet te lang, dan wordt het korrelig en droog.
- Schep de courgette uit de pan en maak een hoopje met een kuiltje op je bord. Schep de lever in het kuiltje.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!