| | | |

Kipkluifjes in miso marinade

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Gegrilde kipkluifjes met een Koreaans geïnspireerde marinade van miso, rode peper, gember, knoflook, sojasaus, sesamolie en een kleine beetje vissaus. Een heerlijke receptje dat ik speciaal heb gemaakt om te combineren met kimchi.

Als je van Aziatisch gemarineerde kip houdt vind je deze Indische kip borrelhapjes of kipsaté wellicht ook lekker.

Kip

Ik hou van kip en al helemaal van het vel. Lekker krokant van de BBQ of zoals in dit recept onder de gril. Maar ik wil wel dat de kip een goed leven heeft gehad. En gezonde kippen die echt nog hun kostje bij elkaar mogen scharrelen leveren ook gezonder vlees. Vlees van echte buitenkippen bevat bijvoorbeeld meer gezonde omega 3 vetzuren. Vlees van kippen die krachtvoer krijgen bevat juist meer omega 6.

Ook op zoek naar gezonde en duurzame kip? Bestel dan eens kippenvleugels bij Vlees van Ons. Met de kortingscode Eetlekkeranders10 krijg je nu 10% welkomstkorting!

Miso en sambal

Miso en sambal klinken niet zo Koreaans. Voor een echte Koreaanse marinade zou je eigenlijk gochujang moeten gebruiken. Dat is een smaakvolle, licht pittige pasta van gefermenteerde Koreaanse rode peper (gochugaru). Maar niet iedereen heeft dat in huis en het is ook niet bij iedere supermarkt te krijgen. Als alternatief gebruik ik witte miso en gewone rode peper. Voor het gemak is sambal oelek ook prima. Gebruik geen gebakken sambal zoals sambal badjak of sambal brandal. Dan krijg je namelijk een Indische smaak. Natuurlijk ook hartstikke lekker, maar niet wat ik voor ogen heb met dit receptje.

Een andere reden om geen gochujang te gebruiken is dat daaraan meestal tarwe, gerstemout en extra witte suiker is toegevoegd (voor de smaak, dus ook nog na de fermentatie). Daardoor is het niet geschikt als je glutenvrij, koolhydraatarm of suikervrij eet. Er bestaat overigens wel gochuyang zonder extra suiker en gemaakt van alleen rijst, maar die is lastig te vinden.

Als je gochujang in huis hebt en je kunt alle ingrediënten verdragen, dan kun je gewoon twee eetlepels gochujang gebruiken en de miso en sambal weglaten.

Wat is miso?

Miso is een Japanse pasta van gefermenteerde sojabonen. Het geeft een mooie diepe, umami smaak. Het wordt gemaakt met een koji. Dat is een schimmel die ingezet wordt als starter van het fermentatieproces. Naast soja bevat miso zout, water en tarwe, gerst of rijst.

Er zijn verschillende soorten: wit, geel, rood en zwart. De zwarte smaakt het sterkst. De witte, shiro miso, is de bekendste en ook makkelijk in Nederland verkrijgbaar.

Is miso glutenvrij?

In het fermentatieproces worden granen toegevoegd aan de sojabonen. Dat is vaak rijst. Miso kan daardoor prima glutenvrij zijn. Maar soms wordt tarwe gebruikt en dan is het dus niet glutenvrij. Onder meer Saitaku, Lima, Reishunger en Terrasana (de Genmai miso, niet de Mugo miso) hebben miso pasta van rijst.

Als je nog niet zo bekend bent met miso is de glutenvrije witte miso van Saitaku een zeer toegankelijke keuze. Deze heeft een zachte smaak en is in iedere supermarkt verkrijgbaar.

Bevat miso veel koolhydraten?

Miso is een dikke pasta van de hele sojaboon en daarnaast wordt graan toegevoegd. Bij elkaar best wat zetmeel en dus koolhydraten. Maar een deel van de koolhydraten wordt door de bacteriën ‘opgegeten’ tijdens de fermentatie. En in principe wordt géén extra suiker toegevoegd. Reishunger heeft miso met de minste koolhydraten (15), de andere zitten allemaal rond de 20-25. Daarmee is miso wel lowcarb (koolhydraatbeperkt), maar niet echt keto of koolhydraatarm.

Glutenvrije sojasaus

Sojasaus is gefermenteerde soja. Bij de fermentatie wordt graan gebruikt. Gewone sojasaus bevat over het algemeen tarwe en dus gluten. Japanse tamari sojasaus, kortweg tamari, bevat in principe geen tarwe.

Ik gebruik zelf meestal Kikkoman glutenvrij. Van oudsher zat dat in een flesje met blauwe dop. Inmiddels zijn er ook andere flesjes op de markt. En Albert Heijn huismerk heeft nu blauwe doppen, even oppassen dus dat je de goede neemt. Ook Go-Tan heeft inmiddels een glutenvrije sojasaus. Beide zijn in de grotere supermarkten te verkrijgen.

Koolhydraatarme sojasaus

Sojasaus is prima geschikt binnen een koolhydraatarm dieet. Aan sojasaus en tamari wordt geen extra suiker toegevoegd. De glutenvrije Kikkoman bevat de minste koolhydraten: 2 gr khd per 100 gram.

Suikervrije vissaus

Als je suikervrij wilt eten en je eet veel Aziatisch is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Echte vissaus bevat niets dan vis en zout. De saus moet maanden tot jaren fermenteren. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen zijn versneld gefermenteerd met enzymen of zelfs met zoutzuur (zoals uitgelegd wordt in deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde). Om het gebrek aan smaak te compenseren zijn vaak smaakversterkers en suiker toegevoegd. Jammer, want dat hoort er eigenlijk allemaal niet in.

Ik gebruik een hele mooie aromatische saus: de bekendste Vietnamese vissaus, Red Boat fishsauce. Dat is de enige vissaus die ik ken die geen suiker bevat. Als je deze één keer geproefd hebt wil je nooit meer anders. Ik bestelde deze altijd online bij de Duitse Amazon, maar inmiddels is het ook te koop bij de Glutenvrije webshop en bij Tjin’s Toko.

Dieet en ‘vrij van’

Dit recept is lowcarb, maar niet strikt koolhydraatarm. Door de miso is het koolhydraatbeperkt.

Omdat miso gemaakt wordt van soja is het niet geschikt voor mensen die soja mijden. Peulvruchten, waaronder soja, passen ook niet in een paleo dieet.

Kipkluifjes in miso marinade

Marjolein
Gegrilde kipkluifjes uit de oven. Gemarineerd in miso, sambal oelek, sojasaus gember en knoflook. Lekker met wat kimchi.
4.50 van 2 stemmen
Vooraf 1 uur
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt
Trefwoord BBQ, Borrelen, Oud&Nieuw, Out of the box, Umami
Gang Hartige snacks, Hoofd: vlees & kip, Lunch
Keuken Aziatisch, Koreaans
Porties 2 personen
Calorieën 318 kcal

Benodigdheden

  • oven en gril op 240 en 200
  • ovenschaal
  • kom
  • plastic zakje optioneel

Ingrediënten
  

  • 500 gr scharrel kippenvleugels
  • 1 flinke el (glutenvrije) witte miso
  • ½ tot 1 el rode peper (Chili of Spaanse) fijn gevijzeld
  • of 1 flinke el sambal oelek
  • 2 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
  • ½ tl (suikervrije) vissaus
  • 1 stukje verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl sesamolie
  • 2 el milde olijfolie

Voor vrij van vis

  • variant GEEN vissaus

Bereiding
 

  • Rasp de gember. Pers de knoflook. Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar.
  • Verdeel de marinade goed over de kipkluifjes en laat minimaal een uur staan. Ik gebruik zelf vaak een plastic zakje. Dan is alles goed bedekt.
  • Warm de oven voor op 240 graden.
  • Doe de kipkluifjes in een ovenschaal. Leg het vel naar boven.
  • Zet een kwartier in de oven. Het rooster mag op een willekeurige, lage stand.
  • Zet daarna nog 10 minuten onder de gril voor een knapperig velletje. Het niveau van je rooster moet nu wat omhoog. Daardoor krijgt het velletje directe hitte. De temperatuur zet je in de meeste ovens juist wat lager, ongeveer 200 graden.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 318kcal | Koolhydraten: 1gr | Eiwitten: 25gr | Vetten: 23gr | Verzadigd vet: 6g | MO vet: 5g | EO vet: 10g | Vezels: 0.3gr | Vitamine A: 354IU | Vitamine B1: 0.1mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.5mg | Vitamine B12: 0.4µg | Vitamine C: 2mg | Vitamine D: 0.1µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 201mg | Magnesium: 27mg | Kalium: 233mg | Calcium: 20mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 6µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 184mg | Selenium: 21µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

4.50 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven