Lowcarb kipkluifjes in Koreaanse miso marinade
Gegrilde kipkluifjes met een Koreaans geïnspireerde marinade van miso, rode peper, gember, knoflook, sojasaus, sesamolie en een kleine beetje vissaus. Een heerlijke receptje dat ik speciaal heb gemaakt om te combineren met kimchi. Het gerechtje is lowcarb. Miso is eigenlijk koolhydraatbeperkt, maar je gebruikt er weinig van dus het totale recept is bijna helemaal strikt koolhydraatarm.
Andere Aziatische kip recepten
Als je van Aziatisch gemarineerde kip houdt vind je deze Indische kip borrelhapjes of kipsaté wellicht ook lekker.
Echte bio scharrel kip
Ik hou van kip en al helemaal van het vel. Kippenvleugels zijn veruit mijn favoriet! Lekker krokant van de BBQ of zoals in dit recept onder de gril. Maar ik wil wel dat de kip een goed leven heeft gehad en koop mijn kip meestal bij Grutto. Dan koop je vleugeltjes van gezonde kippen die echt nog hun kostje bij elkaar mogen scharrelen. Dat is niet alleen goed voor de kip maar ook voor jou. Vlees van echte buitenkippen bevat bijvoorbeeld meer gezonde omega 3 vetzuren. Vlees van kippen die krachtvoer krijgen bevat juist meer omega 6.
Miso en sambal
Miso en sambal klinken niet zo Koreaans. Voor een echte Koreaanse marinade zou je eigenlijk gochujang moeten gebruiken. Dat is een smaakvolle, licht pittige pasta van gefermenteerde Koreaanse rode peper (gochugaru). Maar dat bevat suiker. En niet iedereen heeft dat in huis en het is ook niet bij iedere supermarkt te krijgen. Als alternatief gebruik ik witte miso en gewone rode peper. Voor het gemak is sambal oelek ook prima.
Wat is miso?
Miso is een Japanse pasta van gefermenteerde sojabonen. Het geeft een mooie diepe, umami smaak. Het wordt gemaakt met een koji. Dat is een schimmel die ingezet wordt als starter van het fermentatieproces.
Bevat miso veel koolhydraten?
Miso is een dikke pasta van de hele sojaboon en daarnaast wordt graan toegevoegd. Bij elkaar best wat zetmeel en dus koolhydraten. Maar een deel van de koolhydraten wordt door de bacteriën ‘opgegeten’ tijdens de fermentatie. En in principe wordt géén extra suiker toegevoegd. Reishunger heeft miso met de minste koolhydraten (15), de andere zitten allemaal rond de 20-25. Daarmee is miso wel lowcarb (koolhydraatbeperkt), maar niet echt keto of koolhydraatarm.
Bevat sambal koolhydraten?
Sambal oelek is puree van rode pepers. het is zonder suiker goed te verkrijgen in de supermarkt (maar lees wel goed de etiketten). Neem geen sambal badjak. Dat past hier niet en bevat suiker.
Sojasaus
Sojasaus is een donkere saus van gefermenteerde sojabonen. Het heeft een zoutige, umami smaak die gebruikt worden in dips en marinades. Tamari is ook sojasaus, maar dan met een koji gefermenteerd: een langdurig proces op basis van een schimmel. Voor koolhydraatarm is de beste, goed verkrijgbare: Kikkoman glutenvrij. Die bevat de minste koolhydraten, namelijk maar 2 gr per 100 gram.
Suikervrije vissaus
Als je suikervrij wilt eten en je eet veel Aziatisch is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Echte vissaus bevat niets dan vis en zout. De saus moet maanden tot jaren fermenteren. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen zijn versneld gefermenteerd met enzymen of zelfs met zoutzuur (zoals uitgelegd wordt in deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde). Om het gebrek aan smaak te compenseren zijn vaak smaakversterkers en suiker toegevoegd. Ik gebruik een hele mooie aromatische saus: de bekendste Vietnamese vissaus, Red Boat fishsauce. Dat is de enige vissaus die ik ken die geen suiker bevat. Ik bestelde deze altijd online bij de Duitse Amazon, maar inmiddels is het ook te koop bij de Glutenvrije webshop en bij Tjin’s Toko.

Kipkluifjes in miso marinade
Benodigdheden
- oven en gril op 240 en 200
- ovenschaal
- kom
- plastic zakje optioneel
Ingrediënten
- 500 gr kippenvleugels (bio scharrel)
- 1 stukje gember (vers)
- 2 teentjes knoflook
- ½ tot 1 el rode peper (Chili of Spaanse) fijn gevijzeld
- of 1 flinke el (suikervrije) sambal oelek
- 1 flinke el (glutenvrije) witte miso
- 2 el sojasaus of tamari
- ½ tl (suikervrije) vissaus
- 1 tl sesamolie
- 2 el avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie
Bereiding
- Rasp de gember. Pers de knoflook. Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar (sojasaus, miso, sesamolie, vissaus, sambal of fijn gesneden rode peper).
- Verdeel de marinade goed over de kipkluifjes en laat minimaal een uur staan. Ik gebruik zelf vaak een plastic zakje. Dan is alles goed bedekt.
- Warm de oven voor op 240 graden.
- Doe de kipkluifjes in een ovenschaal. Leg het vel naar boven.
- Zet een kwartier in de oven. Het rooster mag op een willekeurige, lage stand.
- Zet daarna nog 10 minuten onder de gril voor een knapperig velletje. Het niveau van je rooster moet nu wat omhoog. Daardoor krijgt het velletje directe hitte. De temperatuur zet je in de meeste ovens juist wat lager, ongeveer 200 graden.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaak? Of heb je vragen? Laat een reactie achter!