| | |

Kip Tikka Masala (Indiase kipcurry met tomaat)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Samen met Butter Chicken het meest bekende Indiase curry gerecht: Tikka Masala. Of eigenlijk niet helemaal Indiaas, maar verder ontwikkeld in Engeland. De kip wordt in een heerlijk kruidige tomatensaus gestoofd. Daarnaast wordt vaak yoghurt of room gebruikt. Met natuurlijk de standaard ingrediënten van een curry: naast verse knoflook, ui en gember gebruik ik een kruidenmix die ook wel garam masala genoemd wordt.

Lijkt op Butter Chicken

Tikka masala lijkt op Butter Chicken. Beide hebben kip als basis. Bij beide marineer je de kip in yoghurt. Maar bij butter chicken ligt de nadruk wat meer op romigheid en zachtheid. Boter is een belangrijke onderdeel en je gebruikt room in de saus. Verder zorg je ervoor dat de saus glad gepureerd wordt. Bij een Tikka Massala staan de tomaten wat meer centraal.

Garam masala

De basis voor deze curry is een kruidenmix: garam masala. De ingrediënten van een garam masala verschillen soms een beetje, maar je vindt er altijd korianderzaad en komijnzaad in terug. Persoonlijk mix ik mijn garam masala ook vaak zelf, gewoon op basis van waar ik trek in heb. Soms maak ik een curry wat zachter en geler met kurkuma. Dat vind ik vooral erg goed combineren met kokosmelk. Soms maak ik hem wat kruidiger en zoeter met kaneel en kardemom. Voor deze kip tikka masala heb ik een wat pittigere mix gemaakt met flink wat rode peper (chilivlokken) en zwarte peper. Je kunt garam masala ook kant en klaar kopen.

Welke smaken bevat een curry?

Bij een curry kun je een recept altijd als leidraad zien. Afhankelijk van je smaak, hoeveel tijd je hebt en wat je nog hebt liggen pas je het recept aan. Vérse ingrediënten zijn ui, knoflook, gember en een vorm van peper: rawit of een gewone Spaanse peper. Onmisbare gedroogde specerijen in een Indiase curry zijn: kurkuma, korianderzaad, komijnzaad en een vorm van cayenne peper of chilipoeder. Optioneel in een curry zijn curryblaadjes, fenegriek blaadjes en fenegriek zaadjes, kruidnagel, nootmuskaat en mosterdzaad. Zoete smaken in een curry kunnen komen van kaneel, kardemom, nigella (zwarte komijn) en steranijs. Deze zijn niet altijd bij de supermarkt te koop, maar online wel. Een fijne winkel waar je veel kunt bestellen is de Kruidenbaron.

Hoe bouw je een curry op?

In veel curry’s kun je de saus gewoon in één keer maken. Dan begin je met het roosteren van hele specerijen (komijnzaad, korianderzaad, kruidnagel, kardemombolletjes). Dan bak je ui, knoflook, gember en verse peper. Daar voeg je vervolgens gemalen, gedroogde specerijen aan toe en dat blus je af. Hier mag je alle specerijen toevoegen na het aanbraden van de kip en de ui.

Andere koolhydraatarme Indiase curry

Tikka masala in gietijzeren pan

Kip tikka masala (Indiase kipcurry met tomaat)

Marjolein
Bekende Indiase kipcurry in tomatensaus met garam masala. Met gember, knoflook, ui en rode peper.
5 van 1 stem
Bereiding 25 minuten
Marinade 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Curry, Eénpans
Gang Hoofd: vlees & kip
Keuken Indiaas, Middenoosters
Porties 2 personen
Calorieën 475 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Kip en marinade

Saus

Bereiding
 

Kip en marinade

  • Knip of snij de kip in stukken. Meng met alle specerijen, de yoghurt en een scheutje olie. Zet minimaal een uur weg, liever een nachtje.

Saus

  • Verhit een kleine pan en voeg olie toe. Snipper de uien en bak glazig, tegen het karameliseren aan. Dat mag rustig, op niet al te hoog vuur zodat de smaken goed vrij komen.
  • Rasp ondertussen de gember. Pers de knoflook. Snij de pepers in stukken (hoeft niet heel fijn). Snij de tomaat in blokjes.
  • Voeg de peper toe aan de uien. Daarna de knoflook en gember. Laat even goed bakken.
  • Voeg de specerijen toe. Het kan nu wat droog worden. Voeg dan de tomaten en de tomatenpuree toe. Vul daarna het blikje met warm water en voeg ook dat water toe. Laat even pruttelen.

Kip

  • Verhit een grote pan en bak de kip rondom bruin.
  • Voeg de saus toe aan de kip en laat nog een kwartier tot 20 minuten zachtjes pruttelen.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Voedingswaarde

Calorieën: 475kcal | Koolhydraten: 17gr | Eiwitten: 31gr | Vetten: 30gr | Verzadigd vet: 8g | MO vet: 6g | EO vet: 13g | Vezels: 5gr | Vitamine A: 1352IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 107mg | Vitamine D: 0.2µg | Vitamine E: 2mg | Natrium: 163mg | Magnesium: 76mg | Kalium: 844mg | Calcium: 96mg | Koper: 0.3mg | Foliumzuur: 43µg | IJzer: 4mg | Fosfor: 359mg | Selenium: 34µg | Zink: 3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven