Kip tikka masala (Indiase kipcurry met tomaat)
Samen met butter chicken het meest bekende Indiase curry gerecht: tikka masala. Of eigenlijk niet helemaal Indiaas, maar verder ontwikkeld in Engeland. De kip wordt in een heerlijk kruidige tomatensaus gestoofd. Daarnaast wordt vaak yoghurt of room gebruikt. Met natuurlijk de standaard ingrediënten van een curry: naast verse knoflook, ui en gember gebruik ik een kruidenmix die ook wel garam massala genoemd wordt.
Lekker met zoet kruidige bloemkool couscous, zoals deze koolhydraatarme, met pistache en sinaasappelrasp of met ras el hanout.
Ook lekker met gebakken pompoen, spinazie (kha). Of bloemkool curry met kikkererwten, geroosterde kikkererwten en zoete aardappel (khb).
Lijkt op butter chicken
Tikka massala lijkt op butter chicken. Beide hebben kip als basis. Bij beide marineer je de kip in yoghurt. Maar bij butter chicken ligt de nadruk wat meer op romigheid en zachtheid. Boter is een belangrijke onderdeel en je gebruikt room in de saus. Verder zorg je ervoor dat de saus glad gepureerd wordt. Kijk hier voor mijn recept voor butter chicken.
Bij een tikka massala staan de tomaten wat meer centraal. Oorspronkelijk maak je deze ook klaar in de oven. Waar een butter chicken eigenlijk wel met echte zuivel gemaakt moet worden vind ik dat een tikka massala makkelijker zuivelvrij gemaakt kan worden.
Garam masala
De ingrediënten van een garam masala verschillen soms een beetje, maar je vindt er altijd korianderzaad en komijnzaad in terug. Niet alle ingrediënten zijn in Nederland goed verkrijgbaar. Zo vind je in de supermarkt geen curry baadjes of zwarte kardemom. Er zijn inmiddels wel verschillende merken die een kant en klare garam masala mix verkopen. Deze zijn ook allemaal net wat anders van samenstelling.
Persoonlijk mix ik mijn garam masala ook vaak zelf, gewoon op basis van waar ik trek in heb. Soms maak ik een curry wat zachter en geler (bijvoorbeeld een korma of madras) met kurkuma, karwij en fenegriek. Dat vind ik vooral erg goed combineren met kokosmelk. Soms maak ik hem wat kruidiger en zoeter met kaneel en kardemom (bijvoorbeeld een saag, zoals deze met lamgsgehakt).
Voor deze kip tikka masala heb ik een wat pittigere mix gemaakt met flink wat rode peper (chilivlokken) en zwarte peper. Heb je een mooie kant en klare garam masala in huis, dan kun je die hier ook gewoon gebruiken.
Let op: een Indiase garam masala is niet hetzelfde als de Surinaamse masala. Deze Hindoestaanse mix legt net de accenten weer wat anders, al vinden de kruiden en de gerechten hun oorsprong wel in India. Surinaamse masala is bijvoorbeeld de basis van de saus die je krijgt bij roti gerechten. De Hindoestaanse masala koop ik kant en klaar, anders krijg ik toch nooit echt de juiste smaak.
Curry blaadjes
In veel recepten vind je ook curry blaadjes terug. Die zijn in Nederland wat lastiger te krijgen. Ik wil dat dit recept gewoon door iedereen gemaakt kan worden en ik laat ze daarom weg.
Yoghurt
Ik heb dit recept vaak gemaakt met amandelyoghurt. Dat kan ik op dit moment helaas niet meer krijgen bij mijn supermarkt. Daarom heb ik de tikka masala op de foto met soja yoghurt gedaan. Smaakte prima. Haver of kokosyoghurt zouden ook geschikt moeten zijn. En uiteraard kan gewone yoghurt van zuivel ook.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm. Maar let op: ui is 6,3 gr khd per 100 gram en alleen als smaakmaker ‘gedoogd’ bij koolhydraatarm. Gebruik je meer dan gaat een gerecht meer richting koolhydraatbeperkt. Tomatenpuree is ook meer dan 5 gr khd per 100 gram. Maar het is sterk geconcentreerd en bij gebruik verdun je het meteen met evenveel water. Daarmee krijgt het de dikte van een passata, en dat is wel koolhydraatarm. Maak hierin je eigen keuzes.
Kip tikka masala (Indiase kipcurry met tomaat)
Benodigdheden
- grotere bak- of stoofpan
- (elektrisch) koffiemolentje (indien nodig) om hele zaden van specerijen te malen
Ingrediënten
Kip en marinade
- 3 (échte scharrel) kipdijfilet
- 3 el yoghurt, zuivel of plantaardig of room met citroensap
- scheutje milde olijfolie
- 4 teentjes knoflook
- 1 el verse gember geraspt
- 1 el korianderzaad gemalen
- 1 el komijnzaad gemnalen
- 2 el chilivlokken
- 1 tl paprikapoeder mag gerookt
- ½ tl zwarte peper korrels
Saus
- 2 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 el verse gember geraspt
- 1 tot 2 rode peper (Chili of Spaanse)
- 1 grote, volle tomaat goed rijp
- 1 klein blikje tomatenpuree + water
- 1 el korianderzaad gemalen
- 2 tl komijnzaad gemalen
- 1 tl karwijzaad gemalen
- ½ tl zwarte peper korrels
- 1 mespuntje kaneel
- 1 mespuntje nootmuskaat
- 1 mespuntje kardemom 2 tot 3 peultjes
- flinke snufje zout
- milde olijfolie om in te bakken
- of kokosolie
Bereiding
Kip en marinade
- Knip of snij de kip in stukken. Meng met alle specerijen, de yoghurt en een scheutje olie. Zet minimaal een uur weg, liever een nachtje.
Saus
- Verhit een kleine pan en voeg olie toe. Snipper de uien en bak glazig, tegen het karameliseren aan. Dat mag rustig, op niet al te hoog vuur zodat de smaken goed vrij komen.
- Rasp ondertussen de gember. Pers de knoflook. Snij de pepers in stukken (hoeft niet heel fijn). Snij de tomaat in blokjes.
- Voeg de peper toe aan de uien. Daarna de knoflook en gember. Laat even goed bakken.
- Voeg de specerijen toe. Het kan nu wat droog worden. Voeg dan de tomaten en de tomatenpuree toe. Vul daarna het blikje met warm water en voeg ook dat water toe. Laat even pruttelen.
Kip
- Verhit een grote pan en bak de kip rondom bruin.
- Voeg de saus toe aan de kip en laat nog een kwartier tot 20 minuten zachtjes pruttelen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!