| | |

Kipdijfilet met spinazie en tomaat in roomsaus

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Gebakken kip gesmoord in een smaakvolle saus van knoflook, tomaten passata en (plantaardige) room. Lekker met ui, spinazie, cherry tomaatjes en oregano. Een supermakkelijk maar heerlijk eenpansgerechtje.

Ondanks de tomaten noem ik dit gerecht paleo. Kijk onder het kopje ‘Dieet en vrij van’ waarom.

Zuivelvrij en glutenvrij

Het recept is te maken met gewone room of met plantaardige room. En als je de saus te dik vindt kun je wat (plantaardige) melk toevoegen. Als je zuivelvrij eet kun je dit gerechtje dus ook gewoon maken.

Lekker met broccoli rijst (kha en paleo), gebakken stukjes zoete aardappel (khb en paleo), linzen of zwarte bonen pasta (khb) of sobapasta (glutenvrij) in plaats van gewone aardappels, pasta of spaghetti.

Amandelroom

Amandelmelk en amandelroom zijn voor mij persoonlijk ideaal omdat amandelen zowel paleo als koolhydraatarm zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld soja- of havermelk. Amandelmelk vind je gewoon bij de supermarkt. Neem wel ongezoete en een variant met zo weinig mogelijk onnodige toevoegingen.

Amandelroom is helaas wat lastiger te verkrijgen dan soja- of haverroom. Deze vind je namelijk gewoon bij de supermarkt en bij de meeste online natuurwinkels. Amandelroom is niet in de supermarkt te vinden. En mijn favoriete online winkels zoals Pit&Pit en de Notenshop hebben het ook niet.

Maar het bestaat wel! Ik heb online (ondermeer bij Ekoplaza, de Glutenvrije webshop en Plein) twee merken gevonden die ongezoet zijn: Lima en Ecomil Cuisine (rode letters). Lima bevat gellangom, guarpit en johannesbrood. Ecomil bevat Arabische en xanthaangom. Ecomil Cuisine met de blauwe letters en Provomel zijn gezoet en bevatten agave siroop.

Kip

Ik maak dit soort stoofpannetjes eigenlijk altijd met kipdijfilet. Gewone kipfilet gebruik ik nog nauwelijks omdat het sneller wat droog wordt. Het liefst koop je échte scharrelkip die haar eigen kostje bij elkaar heeft mogen scharrelen en ook af en toe een wormpje of insect heeft gegeten.

Kipdijfilet is wat vetter dan kipfilet. Bij echte scharrelkippen bestaat dat vet vooral uit goede omega 3 vetten. Bij (bio-industrie) kippen die alleen krachtvoer hebben gekregen is dat vooral omega 6. Ik bestel gezonde kipdijfilet bij Vlees van Ons. Zij verkopen overigens ook grasgevoerd vlees en vlees van varkens die nog lekker in de modder hebben mogen wroeten.

Wil ook een keer de kipdijfilet van Vlees van Ons proberen? Vul dan bij het bestellen de kortingscode Eetlekkeranders10 in voor 10% welkomstkorting. En uiteraard hebben ze ook gewone kipfilet als daar je voorkeur naar uitgaat.

Welke pan?

Hopelijk bak je niet meer in anti-aanbakpannen met PFAS. Die krassen snel en zodra ze krassen geven ze giftige deeltjes af. Er zijn inmiddels prima keramische anti-aanbakpannen pannen te koop zoals deze van 24cm of 26cm van GreenPan.

Ik kook stoofpannetjes vaak in gietijzeren pannen. Die vind je overal terug op mijn foto’s. Ze zijn wel wat duurder, maar ze gaan generaties lang mee. Voor dit gerecht zou deze pan van Lodge (26cm) een mooi formaat zijn, eventueel met deze deksel (maar een deksel is hier niet echt nodig). Net iets kleiner, maar ook wat handzamer en goedkoper is deze van Koock (25cm). Die zie je op de foto, want daar heb ik toevallig een oude deksel bij die er prima op past.

Een gietijzeren pan moet je van tevoren inbranden. Bij aankoop krijg je daarvoor een instructie bijgeleverd. Om je pan goed te onderhouden maak je de pan alleen schoon met water. Als je ermee gaat koken werk je net iets anders dan met een anti-aanbakpan. Je warmt de pan eerst goed op, dan doe je pas je olie of vet in de pan. Als je je kip hebt aangebraden kan je het vuur juist weer iets lager omdat de pan goed de warmte vast houdt.

Dieet en ‘vrij van’

Ik deel dit recept in bij de paleo recepten ondanks het gebruik van cherry tomaatjes en passata. Tomaten zijn nachtschade en dat hoort niet thuis in een strikt paleo dieet. Toch eten veel mensen die paleo eten wel zongerijpte tomaten. De lange, natuurlijke rijping vermindert namelijk het aantal anti-nutriënten.

Koolhydraatarm. Uien bevatten weliswaar 6,3 gr khd per 100 gram maar worden bij koolhydraatarm ‘gedoogd’ als smaakmaker. Hou de hoeveelheid dus beperkt. Kijk hier voor de voedingslijsten voor kha en khb.

Zuivelvrij en ‘vrij van’ noten, (pseudo)granen en peulvruchten afhankelijk van de gekozen room.

Kipdijfilet met spinazie en tomaat in roomsaus

Marjolein
Italiaanse kip, met ui en knoflook gebakken in olijfolie. En daarna gesmoord in room, tomaten passata, spinazie en cherry tomaatjes.
5 van 2 stemmen
Bereiding 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Doordeweeks, Eénpans, Stoofpot
Gang Hoofd: vlees & kip
Keuken Europees, Italiaans
Porties 2 personen
Calorieën 195 kcal

Benodigdheden

  • bak/stoofpan
  • stukje aluminiumfolie

Ingrediënten
  

  • 2 grote (échte scharrel) kipdijfilet
  • 1 kleine rode ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 handjes verse spinazie
  • 10 cherry of snoeptomaatjes
  • 100 ml room, zuivel of plantaardig ik gebruikte amandelroom
  • 2 el tomatenpassata
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl oregano
  • snufje zout rode Himalaya of Keltische zee
  • snu zwarte peper korrels
  • milde olijfolie om in te bakken

Optioneel

  • scheutje melk, zuivel of plantaardig ik gebruikte amandelmelk

Bereiding
 

  • Kruid de kip met de paprikapoeder, zout en peper.
  • Snipper de ui en snij de knoflook in stukjes.
  • Warm de pan op en doe er olie in. Schroei de kip aan beide kanten dicht. Haal even uit de pan en doe in aluminiumfolie.
  • Bak de uien glazig. Voeg dan de knoflook toe en bak even mee. Doe daarna de kip weer terug in de pan.
  • Voeg de passata toe, samen met de oregano en de room. Laat nog een kwartier sudderen.
  • Halveer de cherry tomaatjes en voeg toe, samen met de spinazie. Laat nog 5 minuten sudderen.
  • Wordt de saus te droog? Voeg dan een klein beetje (plantaardige) melk toe.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Lekker met broccoli rijst (kha), gebakken stukjes zoete aardappel (khb), linzen pasta (khb) of soba pasta (alleen glutenvrij).
Bestel échte scharrel kipdijfilet bij Vlees van Ons met 10% welkomstkroting. Gebruik de code Eetlekkeranders10.

Voedingswaarde

Calorieën: 195kcal | Koolhydraten: 5gr | Eiwitten: 3gr | Vetten: 19gr | Verzadigd vet: 12g | MO vet: 1g | EO vet: 5g | Vezels: 1gr | Vitamine A: 1551IU | Vitamine B1: 0.04mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.1mg | Vitamine B12: 0.1µg | Vitamine C: 21mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 26mg | Magnesium: 15mg | Kalium: 270mg | Calcium: 57mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 18µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 61mg | Selenium: 2µg | Zink: 0.3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven