| | |

Kipdijfilet met spinazie en tomaat in roomsaus

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Gebakken kip gesmoord in een smaakvolle saus van knoflook, tomaten passata en room. Lekker met ui, spinazie, cherry tomaatjes en oregano. Een supermakkelijk maar heerlijk koolhydraatarm éénpansgerechtje.

Gietijzeren pan met Koolhydraattrme kip met spinazie en tomaat in roomsaus liggend genomen

Echte scharrelkip

Het liefst gebruik je biologische kip. Zelf neem ik échte scharrelkip. Dat is kip die buiten heeft geleefd en ook zo nu en dan haar eigen kostje bij elkaar heeft mogen scharrelen. Beter voor de kip maar ook beter voor jou. Vlees van dieren die gezonde, natuurlijke voeding hebben gekregen in plaats van goedkope granen bevat meer goede voedingsstoffen, waaronder omega 3. Ik gebruik dan ook meestal kipdijfilet. Dat is wat vetter, smeuïger en heeft veel meer smaak dan gewone kipfilet.

Plofkip = vocht

Bij supermarkt kip kan het overigens ook voorkomen dat er veel vocht vrijkomt. Dat zit niet van nature in de kip en de kip kan ‘leeglopen’ in ovenschaal. Dat probleem heb je niet met goede bio kip. Natuurlijk smaakt de ‘echte’ scharrelkip ook lekkerder.

Andere recepten met kipdijfilet

Met gewone room of zuivelvrij

Het recept is te maken met gewone kookroom, créme fraîche of met plantaardige room. En als je de saus te dik vindt kun je wat (plantaardige) melk toevoegen. Als je zuivelvrij eet kun je dit gerechtje dus ook gewoon maken.

Amandel- of sojaroom

Sojaroom en amandelroom zijn beide koolhydraatarm. In tegenstelling tot bijvoorbeeld rijst- of haverroom. Amandelroom is helaas wat lastiger te verkrijgen dan sojaroom. Deze vind je namelijk gewoon bij de supermarkt en bij de meeste online natuurwinkels. Amandelroom is niet in de supermarkt te vinden. En mijn favoriete online winkels zoals Pit&Pit en de Notenshop hebben het ook niet. Maar het bestaat wel! Ik heb online (ondermeer bij Ekoplaza, de Glutenvrije webshop en Plein) twee merken gevonden die ongezoet zijn: Lima en Ecomil Cuisine (rode letters). Ecomil Cuisine met de blauwe letters en Provomel zijn gezoet en bevatten agave siroop.

PFAS vrije pan

Hopelijk bak je niet meer in anti-aanbakpannen met PFAS. Die krassen snel en zodra ze krassen geven ze giftige deeltjes af. Er zijn inmiddels prima keramische anti-aanbakpannen pannen te koop zoals deze van 24cm of 26cm van GreenPan.

Gietijzeren pan

Ik kook stoofpotjes vaak in gietijzeren pannen. Die vind je overal terug op mijn foto’s. Ze zijn wel wat duurder, maar ze gaan generaties lang mee. Voor dit gerecht zou deze pan van Lodge (26cm) een mooi formaat zijn, eventueel met deze deksel (maar een deksel is hier niet echt nodig). Net iets kleiner, maar ook wat handzamer en goedkoper is deze van Koock (25cm). Die zie je op de foto, want daar heb ik toevallig een oude deksel bij die er prima op past.

Hoe gebruik je een gietijzeren pan?

Een gietijzeren pan moet je van tevoren inbranden. Bij aankoop krijg je daarvoor een instructie bijgeleverd. Om je pan goed te onderhouden maak je de pan alleen schoon met water. Als je ermee gaat koken werk je net iets anders dan met een anti-aanbakpan. Je warmt de pan eerst goed op, dan doe je pas je olie of vet in de pan. Als je je kip hebt aangebraden kan je het vuur juist weer iets lager omdat de pan goed de warmte vast houdt.

Gietijzeren pan met Koolhydraattrme kip met spinazie en tomaat in roomsaus staand genomen

Koolhydraatarme kipdijfilet met spinazie en tomaat in roomsaus

Marjolein
Italiaanse kip, met ui en knoflook gebakken in olijfolie. En daarna gesmoord in room, tomaten passata, spinazie en cherry tomaatjes.
5 van 2 stemmen
Bereiding 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Eénpans, Stoofpot
Gang Hoofd: vlees & kip
Keuken Europees, Italiaans
Porties 2 personen
Calorieën 195 kcal

Benodigdheden

  • bak/stoofpan
  • stukje aluminiumfolie

Ingrediënten
  

Bereiding
 

  • Kruid de kip met de paprikapoeder, zout en peper.
  • Snipper de ui en snij de knoflook in stukjes.
  • Warm de pan op en doe er olie in. Schroei de kip aan beide kanten dicht. Haal even uit de pan en doe in aluminiumfolie.
  • Bak de uien glazig. Voeg dan de knoflook toe en bak even mee. Doe daarna de kip weer terug in de pan.
  • Voeg de passata toe, samen met de oregano en de room. Laat nog een kwartier sudderen.
  • Halveer de cherry tomaatjes en voeg toe, samen met de spinazie. Laat nog 5 minuten sudderen.
  • Wordt de saus te droog? Voeg dan een klein beetje water toe.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Lekker met broccoli rijst (kha), gebakken stukjes zoete aardappel (khb), linzen pasta (khb) of soba pasta (alleen glutenvrij).
Bestel échte scharrel kipdijfilet bij Vlees van Ons met 10% welkomstkroting. Gebruik de code Eetlekkeranders10.

Voedingswaarde

Calorieën: 195kcal | Koolhydraten: 5gr | Eiwitten: 3gr | Vetten: 19gr | Verzadigd vet: 12g | MO vet: 1g | EO vet: 5g | Vezels: 1gr | Vitamine A: 1551IU | Vitamine B1: 0.04mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.1mg | Vitamine B12: 0.1µg | Vitamine C: 21mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 26mg | Magnesium: 15mg | Kalium: 270mg | Calcium: 57mg | Koper: 0.1mg | Foliumzuur: 18µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 61mg | Selenium: 2µg | Zink: 0.3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven