Kipdijfilet met spinazie en tomaat in roomsaus
Gebakken kip gesmoord in een smaakvolle saus van knoflook, tomaten passata en room. Lekker met ui, spinazie, cherry tomaatjes en oregano. Een supermakkelijk maar heerlijk koolhydraatarm éénpansgerechtje.

Echte scharrelkip
Het liefst gebruik je biologische kip. Zelf neem ik échte scharrelkip. Dat is kip die buiten heeft geleefd en ook zo nu en dan haar eigen kostje bij elkaar heeft mogen scharrelen. Beter voor de kip maar ook beter voor jou. Vlees van dieren die gezonde, natuurlijke voeding hebben gekregen in plaats van goedkope granen bevat meer goede voedingsstoffen, waaronder omega 3. Ik gebruik dan ook meestal kipdijfilet. Dat is wat vetter, smeuïger en heeft veel meer smaak dan gewone kipfilet.
Plofkip = vocht
Bij supermarkt kip kan het overigens ook voorkomen dat er veel vocht vrijkomt. Dat zit niet van nature in de kip en de kip kan ‘leeglopen’ in ovenschaal. Dat probleem heb je niet met goede bio kip. Natuurlijk smaakt de ‘echte’ scharrelkip ook lekkerder.
Met gewone room of zuivelvrij
Het recept is te maken met gewone kookroom, créme fraîche of met plantaardige room. En als je de saus te dik vindt kun je wat (plantaardige) melk toevoegen. Als je zuivelvrij eet kun je dit gerechtje dus ook gewoon maken.
Amandel- of sojaroom
Sojaroom en amandelroom zijn beide koolhydraatarm. In tegenstelling tot bijvoorbeeld rijst- of haverroom. Amandelroom is helaas wat lastiger te verkrijgen dan sojaroom. Deze vind je namelijk gewoon bij de supermarkt en bij de meeste online natuurwinkels. Amandelroom is niet in de supermarkt te vinden. En mijn favoriete online winkels zoals Pit&Pit en de Notenshop hebben het ook niet. Maar het bestaat wel! Ik heb online (ondermeer bij Ekoplaza, de Glutenvrije webshop en Plein) twee merken gevonden die ongezoet zijn: Lima en Ecomil Cuisine (rode letters). Ecomil Cuisine met de blauwe letters en Provomel zijn gezoet en bevatten agave siroop.
PFAS vrije pan
Hopelijk bak je niet meer in anti-aanbakpannen met PFAS. Die krassen snel en zodra ze krassen geven ze giftige deeltjes af. Er zijn inmiddels prima keramische anti-aanbakpannen pannen te koop zoals deze van 24cm of 26cm van GreenPan.
Gietijzeren pan
Ik kook stoofpotjes vaak in gietijzeren pannen. Die vind je overal terug op mijn foto’s. Ze zijn wel wat duurder, maar ze gaan generaties lang mee. Voor dit gerecht zou deze pan van Lodge (26cm) een mooi formaat zijn, eventueel met deze deksel (maar een deksel is hier niet echt nodig). Net iets kleiner, maar ook wat handzamer en goedkoper is deze van Koock (25cm). Die zie je op de foto, want daar heb ik toevallig een oude deksel bij die er prima op past.
Hoe gebruik je een gietijzeren pan?
Een gietijzeren pan moet je van tevoren inbranden. Bij aankoop krijg je daarvoor een instructie bijgeleverd. Om je pan goed te onderhouden maak je de pan alleen schoon met water. Als je ermee gaat koken werk je net iets anders dan met een anti-aanbakpan. Je warmt de pan eerst goed op, dan doe je pas je olie of vet in de pan. Als je je kip hebt aangebraden kan je het vuur juist weer iets lager omdat de pan goed de warmte vast houdt.

Koolhydraatarme kipdijfilet met spinazie en tomaat in roomsaus
Benodigdheden
- bak/stoofpan
- stukje aluminiumfolie
Ingrediënten
- 2 grote kipdijfilet (bio scharrel)
- 1 kleine rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 3 handjes verse spinazie
- 10 cherry of snoeptomaatjes
- 100 ml room, zuivel of plantaardig kookroo, crème fraîche, amandel of sojaroom
- 2 el tomatenpassata
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl oregano (gedroogd)
- snufje zout rode Himalaya of Keltische zee
- snu zwarte peper
- avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie om in te bakken
Bereiding
- Kruid de kip met de paprikapoeder, zout en peper.
- Snipper de ui en snij de knoflook in stukjes.
- Warm de pan op en doe er olie in. Schroei de kip aan beide kanten dicht. Haal even uit de pan en doe in aluminiumfolie.
- Bak de uien glazig. Voeg dan de knoflook toe en bak even mee. Doe daarna de kip weer terug in de pan.
- Voeg de passata toe, samen met de oregano en de room. Laat nog een kwartier sudderen.
- Halveer de cherry tomaatjes en voeg toe, samen met de spinazie. Laat nog 5 minuten sudderen.
- Wordt de saus te droog? Voeg dan een klein beetje water toe.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!