Koolhydraatarme kipdijfilet in Parmaham met Pecorino kaas, oregano, salie en kappertjes uit de oven
Makkelijk en snel te maken ovengerecht dat boordevol smaak zit en er feestelijk uitziet. Je vouwt de kipdijfilets zo plat mogelijk open en vult ze met verse kruiden, knoflook en kaas. Dan vouw je ze dicht, gerookte ham eromheen en aftoppen met nog wat kaas, olijfolie en kappertjes. Ik gebruik zelf Pecorino. Maar je kunt ook Parmezaanse kaas gebruiken. Koolhydraatarm en geschikt voor een wat sjieker (kerst) diner.
Echte scharrelkip
Het liefst gebruik je biologische kip. Zelf neem ik échte scharrelkip. Dat is pip die buiten heeft geleefd en ook zo nu en dan haar eigen kostje bij elkaar heeft mogen scharrelen. Beter voor de kip maar ook beter voor jou. Vlees van dieren die gezonde, natuurlijke voeding hebben gekregen in plaats van goedkope granen bevat meer goede voedingsstoffen, waaronder omega 3. Ik gebruik dan ook meestal kipdijfilet. Dat is wat vetter, smeuïger en heeft veel meer smaak dan gewone kipfilet.
Plofkip = vocht
Bij supermarkt kip kan het overigens ook voorkomen dat er veel vocht vrijkomt. Dat zit niet van nature in de kip en de kip kan ‘leeglopen’ in ovenschaal. Dat probleem heb je niet met goede bio kip. Natuurlijk smaakt de ‘echte’ scharrelkip ook lekkerder.
Pecorino of Parmezaan
Ik ben verzot op Pecorino, maar je zou ook Parmezaanse kaas kunnen nemen. Neem dan verse, niet van die droge poeder voor over de pasta.
Geraspte kaas niet altijd koolhydraatarm!
Als je geraspte kaas nodig hebt voor een recept kun je het beste kaas aan één stuk kopen. Niet alleen is dat vaak goedkoper, maar aan voorgeraspte kaas wordt vaak van alles toegevoegd. Bijvoorbeeld om de kaas niet aan elkaar te laten plakken. Soms zit er zelfs zetmeel in: en dat is nou nét niet handig als je koolhydraatarm eet!
Oregano en salie
Voor de vulling heb ik gekozen voor Mediterrane kruiden. Oregano en salie hebben beide een zacht blad waardoor de smaken helemaal in de kip kunnen wegsmelten.
Kappertjes
Kappertjes zijn ongeopende bloemknopjes van de kappertjesplant (Capparis spinosa). Deze worden in het zuur gelegd, net als bijvoorbeeld augurkjes. Je kleintjes gebruiken zoals op de foto of grotere met een steeltje. Beide zijn geschikt, al rollen de grotere misschien sneller van de kip af.

Koolhydraatarme kipdijfilet in Parmaham met Pecorino kaas, oregano, salie en kappertjes uit de oven
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- ovenschaal
- kwastje
Ingrediënten
- 4 kipdijfilet (bio scharrel)
- 4 grote plakken Parmaham of Serranoham niet te dun gesneden, anders verdubbelen
- 100 gr Pecorino of Parmezaanse kaas
- 4 blaadjes salie (vers)
- 4 takjes oregano (vers)
- 1 teentje knoflook
- 2 el kappertjes
- 4 snufjes zwarte peper gemalen
- 4 snufjes (Keltisch zee)zout
- 1 tl paprikapoeder
- 1 el extra vierge olijfolie
Bereiding
- Warm de oven voor op 200 graden. Zet een ovenschaal klaar.
- Rasp de kaas. Laat de kappertjes uitlekken. Pers de knoflook.
- Vouw de kipdijfilet zo plat mogelijk uit. Kruid met het paprikapoeder, peper en zout.
- Verdeel de knoflook over de kip. En daarna de helft van de kaas.
- Vouw dicht en vouw de plakken ham erom. Leg in de ovenschaal. Smeer de bovenkant in met de olijfolie.
- Verdeel de kaas op de pakketjes. Verdeel de kappertjes erover. Zet een half uur in de oven.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!