Kip met kastanje pastinaakpuree en champignons
Wat een waanzinnig lekker smaakcombinatie. Perfect voor de herfst en de winter. Scoren voor een intiem diner, maar ook geschikt voor een chique kerstdiner. Gebakken kip met champignons is al één van mijn favorieten. Maar de combi met pastinaakpuree maakt het helemaal af. De puree krijg een heerlijke twist door er tamme kastanje aan toe te voegen. Zo krijgt je pastinaakpuree net wat meer ‘bite’ en diepgang
Pastinaakpuree
Pastinaak is een heerlijke paleo, AIP en koolhydraatbeperkt alternatief voor de standaard aardappelpuree. En erg makkelijk te maken. Je kunt de pastinaak gewoon koken of stomen als aardappels. Daarna pureren en een beetje roomboter of extra vierge olijfolie toevoegen met wat zout en verse gemalen peper.
Alternatieven voor pastinaak
Pastinaak bevat nog redelijk wat koolhydraten en is niet strikt koolhydraatarm. Alternatieven voor pastinaak zijn wortelpeterselie en knolselderij. De bereiding en hoeveelheden zijn hetzelfde.
Tamme kastanjes
Echt iets dat hoort bij de herfst: tamme kastanjes. Ze zijn in het seizoen gewoon te koop bij de groenteboer of op de markt. Buiten het seizoen ook in pot. Zelf verzamelen kan ook, maar met mate. Ik heb het geluk dat ik buitenaf woon en een kastanjeboom in de tuin heb. Ik kan dus goed bepalen wat ik voor mezelf neem en wat ik voor de dieren in de tuin laat. Maar soms heb je ook binnen de bebouwde kom tamme kastanjes staan. Als kastanjes dan op grond vallen rijden er al snel fietsers of auto’s overheen. Het kan absoluut geen kwaad om er dan een paar te redden voor jezelf. Het wordt meestal ook gedoogd om uit het wild mee te nemen. Ga dan niet met hele tassen de bossen in, hou het bij enkele voor incidenteel gebruik. Een jaszak vol per gezin is wat mij betreft een mooi criterium.
Voor meer info over tamme kastanjes, bijvoorbeeld hoe herken je ze, kijk je bij het recept voor kastanjes poffen met boter en zout.
Kastanjes koken
Je kun de kastanjes in de schil koken of zonder. In het ene geval pel je dus pas als ze gekookt zijn en in het andere als ze nog rauw zijn. Het is persoonlijke voorkeur hoe jij het liefst de kastanjes schoonmaakt.
Kastanjes pellen
Als je kastanjes rauw pelt is de schil wat harder dan wanneer je ze eerst in de schil kookt. Maar de kastanje zelf is ook wat harder, dus het schilletje komt er iets makkelijker vanaf en de kastanje blijft mooi heel. Snij het puntje eraf en rits met je mes de schil naar beneden. Pel je ze gekookt en nog een beetje warm dan is de schil iets zachter. Maar ook de kastanje zelf is iets zachter en verkruimelt eerder. Hier verwerk je ze in een puree, dus dat verkruimelen is geen probleem.
Honing
Verhit de honing niet te veel. Boven de 40 graden gaan alle gezonde eigenschappen van honing verloren. Daarom zet je het vuur ook uit voordat jet het toevoegt. Koop het liefst honing bij een lokale imker. De honing bevat dan pollen bij jij uit de buurt wat een gunstig effect op hooikoorts kan hebben.
Dieet en ‘vrij van’
Dit gerechtje is paleo en bevat kookhydraatbeperkte ingrediënten. Maar… let op! Of kastanjes echt zo passen in een koolhydraatbeperkt dieet? Daar zijn de meningen over verdeeld. Het past in een natuurlijk dieet waarbij je zo puur mogelijk eet. Maar van alle noten zijn kastanjes één van de hoogste in koolhydraten. Wel 35 gr khd per 100 gram. Ze zijn dus zeker niet koolhydraatarm! Het kan wel passen in een koolhydraatbeperkt dieet als je je dagwaarden goed in de gaten houdt. Overigens is pastinaak ook redelijk hoog: 11 gr khd per 100 gram. En ui is 6. Beide khb, maar alles bij elkaar telt het aardig op. Je kunt eventueel de pastinaak vervangen door wortelpeterselie (8) of knolselderij (5) en je kunt de ui weglaten.
Kastanjes zijn noten dus niet geschikt bij een notenallergie. Ze bevatten ook galactanen (FODMAP).
Honing past niet in een koolhydraatbeperkt dieet. Je kunt aan de saus wat erythritol toevoegen, maar dat maakt de saus niet siroop of karamelachtig. Er is vloeibare erythritol op de markt. Ik ben daar geen fan van omdat dit sterk bewerkt is. Persoonlijk gebruik ik dan liever wat extra boter om de saus iets sikker te maken. Gebruik dan koude boter die je niet te lang laat meesmelten.

Kip met kastanje pastinaakpuree en champignons
Benodigdheden
- 2 kookpannen of
- 1 stoompan
- 1 affiliate linkkleine PFAS vrije bakpan
- 1 affiliate linkgrote PFAS vrije bakpan
- affiliate linkstaafmixer
- knoflookpers, mesje
Ingrediënten
Kip
- 200 gr kipdijfilet
- 1 tl oregano
- ½ tl paprikapoeder
- snufje zwarte peper korrels
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
- milde olijfolie om in te bakken
- (grasgevoerde) roomboter om in te bakken
Puree
- 250 gr tamme kastanjes ongepeld, ongeveer 25 stuks
of
- 175 gr tamme kastanjes gekookt, gepeld
- 200 gr pastinaak of wortelpeterselie of knolselderij
- 1 tl salie of 2 à 3 verse blaadjes
- 1 tl tijm of 1 handje verse tijm
- 1/2 tl zwarte peper korrels
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
- 100 ml melk, zuivel of plantaardig
- 4 el extra vierge olijfolie
Paddenstoelen
- 250 gr paddenstoelen naar keuze naar keuze
- 3 teentjes knoflook
- 2 sjalotje (ui)
- 1 tl oregano
- 1/2 tl chilivlokken
- milde olijfolie om in te bakken
Optioneel voor saus
- 2 el rauwe honing niet khb
- 1 el (grasgevoerde) roomboter
Voor vrij van nachtschade
- variant GEEN paprikapoeder of chilivlokken
Voor vrij van zaden
- variant GEEN zwarte peper
Bereiding
- Haal de kip uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
- Was de kastanjes en kook ze in ruim water (gewoon in de schil). Pel je ze liever niet gekookt maar als ze nog rauw zijn? Geen probleem, je kunt ze ook zonder schil koken. Als je kastanjes rauw pelt is de schil wel wat harder dan wanneer je ze eerst in de schil kookt. Maar de kastanje zelf is ook wat harder, dus het schilletje komt er iets makkelijker vanaf en de kastanje blijft mooi heel. Snij het puntje eraf en rits met je mes de schil naar beneden.
- Schil de pastinaak en snij in stukken. Dit worden gekookt (of gestoomd). Heeft net als de kastanjes 20 minuten nodig. Je kunt daarom ook heel goed een stoompan gebruiken (pastinaak in het stoomgedeelte en de kastanjes in het kookwater).
- Kruid de kip. Laat de pan heet worden, voeg olie en/of boter toe (ik doe vaak beide voor extra smaak). Schroei de kip aan beide kanten dicht. Zet het vuur laag en laat rustig gaar worden (ongeveer 20 minuten). Tussentijds een keertje omdraaien.
- Als de pastinaak en kastanjes 20 minuten gekookt hebben, giet je het vocht af. Over het algemeen bewaar ik het kookvocht niet als ik in de schil heb gekookt. Als je ze gepeld hebt gekookt kun je het kookvocht eventueel wel gebruiken (in plaats van de amandelmelk, al vind ik de puree door het gebruik van melk wel iets romiger worden).
- Laat de kastanjes een minuutje of 10 afkoelen en pel ze. Ik vind dat het makkelijkst als ze niet al te veel zijn afgekoeld. Maak een snee in het puntje en pel de schil eraf. Blijft er veel 'vruchtvlees' hangen dan kun je ook een theelepeltje gebruiken om het achtergebleven stukje uit de schil te wippen.
- Prak de pastinaak. Mix de kastanjes en de pastinaak met de staafmixer. Voeg de olijfolie en de melk toe, samen met de salie, tijm, peper en zout.
- Snij ondertussen (een minuutje of 5 à 10 voordat de kastanjes en de pastinaak klaar zijn) de ui en pers de knoflook. Fruit samen aan in wat milde olijfolie. Haal uit de pan en bak de paddenstoelen in een nieuw scheutje olie op hoog vuur. Snij niet te klein. Als de paddenstoelen geslonken zijn voeg je de kruiden toe en kunnen de ui en de knoflook weer even terug mee in de pan.
- Hou je van zoet? Zet dan het vuur uit, voeg de honing toe en roer nog even door. Hierdoor krijg je een heerlijke dikke saus die fantastisch combineert met de smaak van de kastanjes. Eet je koolhydraatbeperkt? Gebruik dan een klontje boter om saus te maken. Serveer de paddenstoelen op of naast de puree en de kip.
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!