| |

Kipdijfilet met lowcarb kastanje pastinaakpuree, champignons en saus van honing zoetstof

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Wat een waanzinnig lekker smaakcombinatie. Perfect voor de herfst en de winter. Scoren voor een intiem diner, maar ook geschikt voor een chique kerstdiner. Gebakken kip met champignons is al één van mijn favorieten. Maar de combi met pastinaakpuree maakt het helemaal af. De puree krijg een heerlijke twist door er tamme kastanje aan toe te voegen. Zo krijgt je pastinaakpuree net wat meer ‘bite’ en diepgang. Zowel pastinaak als kastanjes zijn koolhydraatbeperkt, kastanjes zitten daarbij zelfs op het uiterste randje. Dit recept is dus niet geschikt als je strikt koolhydraatarm wilt eten.

Kijk ook eens naar deze recepten als alternatief voor aardappelpuree:

Pastinaakpuree

Pastinaak is een heerlijk koolhydraatbeperkt alternatief voor de standaard aardappelpuree. En erg makkelijk te maken. Je kunt de pastinaak gewoon koken of stomen als aardappels. Daarna pureren en een beetje roomboter of extra vierge olijfolie toevoegen met wat zout en verse gemalen peper.

Tamme kastanjes

Echt iets dat hoort bij de herfst: tamme kastanjes. Ze zijn in het seizoen gewoon te koop bij de groenteboer of op de markt. Buiten het seizoen ook in pot. Zelf verzamelen kan ook, maar met mate. Ik heb het geluk dat ik buitenaf woon en een kastanjeboom in de tuin heb. Ik kan dus goed bepalen wat ik voor mezelf neem en wat ik voor de dieren in de tuin laat. Maar soms heb je ook binnen de bebouwde kom tamme kastanjes staan. Als kastanjes dan op grond vallen rijden er al snel fietsers of auto’s overheen. Het kan absoluut geen kwaad om er dan een paar te redden voor jezelf. Het wordt meestal ook gedoogd om uit het wild mee te nemen. Ga dan niet met hele tassen de bossen in, hou het bij enkele voor incidenteel gebruik. Een jaszak vol per gezin is wat mij betreft een mooi criterium.

Voor meer info over tamme kastanjes, bijvoorbeeld hoe herken je ze, kijk je bij het recept voor kastanjes poffen met boter en zout.

Kastanjes koken

Je kun de kastanjes in de schil koken of zonder. In het ene geval pel je dus pas als ze gekookt zijn en in het andere als ze nog rauw zijn. Het is persoonlijke voorkeur hoe jij het liefst de kastanjes schoonmaakt.

Kastanjes pellen

Als je kastanjes rauw pelt is de schil wat harder dan wanneer je ze eerst in de schil kookt. Maar de kastanje zelf is ook wat harder, dus het schilletje komt er iets makkelijker vanaf en de kastanje blijft mooi heel. Snij het puntje eraf en rits met je mes de schil naar beneden. Pel je ze gekookt en nog een beetje warm dan is de schil iets zachter. Maar ook de kastanje zelf is iets zachter en verkruimelt eerder. Hier verwerk je ze in een puree, dus dat verkruimelen is geen probleem.

Honing

Honing is gezonder dan gewone suiker omdat het ook enzymen bevat, maar het is nog steeds suiker. Daarom gebruik ik hier een alternatief: zoetstof met honingsmaak.

Kipdijfilet met kastanje pastinaakpuree, champignons en saus van honing zoetstof

Marjolein
Heerlijk voor de herfst: een pastinaakpuree met tamme kastanjes. Lekker met gebakken kipdijfilet en champignons. Met een heerlijke jus erover. Smullen maar!
5 van 1 stem
Bereiding 45 minuten
Totale tijd 45 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Herfst en winter, Kerst
Gang Hoofd: vlees & kip
Keuken Europees, Nederlands
Porties 2 personen
Calorieën 583 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Kip

Puree

  • 250 gr tamme kastanjes ongepeld, ongeveer 25 stuks

of

  • 175 gr tamme kastanjes gekookt, gepeld
  • 200 gr pastinaak of wortelpeterselie of knolselderij
  • 1 tl salie of 2 à 3 verse blaadjes
  • 1 tl tijm of 1 handje verse tijm
  • 1/2 tl zwarte peper korrels
  • snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
  • 100 ml melk, zuivel of plantaardig
  • 4 el extra vierge olijfolie

Paddenstoelen

Bereiding
 

  • Haal de kip uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
  • Was de kastanjes en kook ze in ruim water (gewoon in de schil). Pel je ze liever niet gekookt maar als ze nog rauw zijn? Geen probleem, je kunt ze ook zonder schil koken. Als je kastanjes rauw pelt is de schil wel wat harder dan wanneer je ze eerst in de schil kookt. Maar de kastanje zelf is ook wat harder, dus het schilletje komt er iets makkelijker vanaf en de kastanje blijft mooi heel. Snij het puntje eraf en rits met je mes de schil naar beneden.
  • Schil de pastinaak en snij in stukken. Dit worden gekookt (of gestoomd). Heeft net als de kastanjes 20 minuten nodig. Je kunt daarom ook heel goed een stoompan gebruiken (pastinaak in het stoomgedeelte en de kastanjes in het kookwater).
  • Kruid de kip. Laat de pan heet worden, voeg olie en/of boter toe (ik doe vaak beide voor extra smaak). Schroei de kip aan beide kanten dicht. Zet het vuur laag en laat rustig gaar worden (ongeveer 20 minuten). Tussentijds een keertje omdraaien.
  • Als de pastinaak en kastanjes 20 minuten gekookt hebben, giet je het vocht af. Over het algemeen bewaar ik het kookvocht niet als ik in de schil heb gekookt. Als je ze gepeld hebt gekookt kun je het kookvocht eventueel wel gebruiken (in plaats van de amandelmelk, al vind ik de puree door het gebruik van melk wel iets romiger worden).
  • Laat de kastanjes een minuutje of 10 afkoelen en pel ze. Ik vind dat het makkelijkst als ze niet al te veel zijn afgekoeld. Maak een snee in het puntje en pel de schil eraf. Blijft er veel 'vruchtvlees' hangen dan kun je ook een theelepeltje gebruiken om het achtergebleven stukje uit de schil te wippen.
  • Prak de pastinaak. Mix de kastanjes en de pastinaak met de staafmixer. Voeg de olijfolie en de melk toe, samen met de salie, tijm, peper en zout.
  • Snij ondertussen (een minuutje of 5 à 10 voordat de kastanjes en de pastinaak klaar zijn) de ui en pers de knoflook. Fruit samen aan in wat milde olijfolie. Haal uit de pan en bak de paddenstoelen in een nieuw scheutje olie op hoog vuur. Snij niet te klein. Als de paddenstoelen geslonken zijn voeg je de kruiden toe en kunnen de ui en de knoflook weer even terug mee in de pan.
  • Voeg de honingzoetstof toe en roer nog even door. Hierdoor krijg je een heerlijke dikke saus die fantastisch combineert met de smaak van de kastanjes. Serveer de paddenstoelen op of naast de puree en de kip.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Verhit de honing niet te veel. Boven de 40 graden gaan alle gezonde eigenschappen van honing verloren. Daarom zet je het vuur ook uit voordat jet het toevoegt. Koop het liefst honing bij een lokale imker.
Onderdeel van een uitgebreid diner? Geen probleem. De puree kun je een paar uur, of zelfs een dag van te voren maken. Zet dan goed afgesloten weg in de koelkast.

Voedingswaarde

Calorieën: 583kcal | Koolhydraten: 64gr | Eiwitten: 24gr | Vetten: 23gr | Vezels: 12gr

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven