| |

Koolhydraatarme kip met gekarameliseerde venkel in rozemarijn sinaasappelsaus

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijk lowcarb stoofpotje van gebakken kipdijfilet en gekarameliseerde venkel. De saus maak je van sinaasappelsap, maple syrup zoetstof, sojasaus, rozemarijn en een beetje tijm. Met een verrassende koolhydraatarme variant: oranjebloesemwater in plaats van sinaasappelsap!

Is dit gerecht koolhydraatarm?

Het is lowcarb als je ‘echt’ sinaasappelsap gebruikt voor de saus. Maar niet strikt koolhydraatarm (kha). Sinaasappel is koolhydraatbeperkt (khb).

Koolhydraatarm ‘sinaasappelsap’

Als je dit gerecht koolhydraatarmer wilt maken kun je kiezen voor wat sinaasappelrasp oranjebloesemwater. De rasp heeft een heerlijke sinaasappelsmaak zónder de koolhydraten. Oranjebloesemwater is een soort thee, getrokken van oranjebloesem. De smaak heeft eyswrg van sinaasappel. Maar het is wat zwaarder en zoeter, dus wees voorzichtig met doseren!

Kipdijfilet met gekaramelliseerde venkel in rozemarijn sinaasappelsaus

Marjolein
Gebakken kip en venkel die je daarna stooft met sinaasappelsap, maple syrup zoetstof en sojasaus.
5 van 2 stemmen
Bereiding 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Zaden
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Doordeweeks, Kerst
Gang Hoofd: vlees & kip
Keuken Europees, Italiaans
Porties 2 personen
Calorieën 409 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Voor koolhydraatarm

  • 75 ml water
  • 1 tl sinaasappelrasp
  • 1 tot 2 el oranjebloesemwater

Bereiding
 

  • Snij de venkel in gelijke stukken. Het kontje en de uitgroeisels gebruik je niet. Bewaar dit eventueel voor een soep.
  • Bak de venkel ongeveer 10 minuten rondom bruin in de grote pan. Op redelijk hoog vuur in een eetlepel roomboter en milde olijfolie.
  • Kruid ondertussen de kip met paprikapoeder, zwarte peper en een beetje zout. Bak in de kleinere pan met een beetje olijfolie.
  • Pers de sinaasappels uit.
  • Leg de kip bij de venkel. Schraap de aanbaksels los. Giet het sap, de maple syrup zoetstof en de sojasaus in de pan.
  • Giet de saus bij de venkel en kip. Laat nog een minuut of 10 tot 15 stoven tot de venkel zacht is. Liefst met een deksel erop met een kier (een beetje open).

Voor koolhydraatarm

  • Vervang het sinaasappelsap door water en voeg in kleine stapjes (eventueel zelfs per theelepel) wat oranjebloesemwater toe. Dat is al snel overheersend, dus proef tussendoor!
  • Was en rasp een sinaasappel. Rasp het oranje deel van de schil. Let op dat je geen wit meeraspt. Voeg toe met het water.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

In afwijking op standaard hieronder: voedingswaarde is berekend met ahornsiroop.

Voedingswaarde

Calorieën: 409kcal | Koolhydraten: 12gr | Eiwitten: 26gr | Vetten: 27gr | Verzadigd vet: 7g | MO vet: 6g | EO vet: 11g | Vezels: 4gr | Vitamine A: 684IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 41mg | Vitamine D: 0.1µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 431mg | Magnesium: 58mg | Kalium: 929mg | Calcium: 85mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 54µg | IJzer: 2mg | Fosfor: 309mg | Selenium: 29µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven