Kipdijfilet met gekarameliseerde venkel in rozemarijn sinaasappelsaus
Heerlijk stoofpotje met gebakken kipdijfilet en gekarameliseerde venkel. De saus maak je van sinaasappelsap, maple syrup, sojasaus, rozemarijn en een beetje tijm. Als je geen soja eet kun je kokosamino’s gebruiken.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij. Paleo, AIP en vrij van soja met kokosamino’s in plaats van sojasaus. Voor AIP het paprikapoeder en de zwarte peper weglaten, deze zijn niet essentieel voor de smaak of structuur.
Lowcarb met vloeibare zoetstof in de vorm van siroop. Niet strikt koolhydraatarm maar koolhydraatbeperkt door het sinaasappelsap.
Kipdijfilet met gekaramelliseerde venkel in rozemarijn sinaasappelsaus
Benodigdheden
- 1 grote PFAS vrije bakpan liefst met deksel
- 1 kleine PFAS vrije bakpan optioneel
- of 2x (gietijzeren) pan als je dat gewend bent
Ingrediënten
- 3 of 4 (échte scharrel) kipdijfilet
- 1 grote venkel of 2 kleinere
- 100 ml sinaasappelsap = ongeveer 2 perssinaasappels
- 2 el ahornsiroop
- 2 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
- 3 takjes verse rozemarijn
- paar takjes verse tijm
- 1 tl paprikapoeder
- 1 snuf Keltisch zeezout of naar smaak
- 1 snuf zwarte peper of naar smaak
- 1 el (grasgevoerde) roomboter of extra milde olijfolie
- 2 x scheut milde olijfolie
Voor koolhydraatbeperkt
- siroop met zoetstof bv Magicle Maple (let op: deze bevat moutextract en is niet glutenvrij)
Voor paleo, AIP of vrij van soja
- 2 el kokosamino's GEEN sojasaus
Voor AIP en vrij van zuivel/zaden/nachtschade
- meer olijfolie en geen roomboter (al is dat wel de eerste zuivel die vaak weer kan)
- variant GEEN paprikapoeder
- variant GEEN zwarte peper
Bereiding
- Snij de venkel in gelijke stukken. Het kontje en de uitgroeisels gebruik je niet. Bewaar dit eventueel voor een soep.
- Bak de venkel ongeveer 10 minuten rondom bruin in de grote pan. Op redelijk hoog vuur in een eetlepel roomboter en milde olijfolie.
- Kruid ondertussen de kip met paprikapoeder, zwarte peper en een beetje zout. Bak in de kleinere pan met een beetje olijfolie.
- Pers de sinaasappels uit.
- Leg de kip bij de venkel. Schraap de aanbaksels los. Giet het sap, de maple syrup en de sojasaus in de pan en kook een beetje in.Bij gebruik van zoetstof als Magicle Maple hoef je niet in te koken. Dat is al wat dikker.
- Giet de saus bij de venkel en kip. Laat nog een minuut of 10 tot 15 stoven tot de venkel zacht is. Liefst met een deksel erop met een kier (een beetje open).
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept of heb je vragen? Laat een reactie achter!