Koolhydraatarme kip met gekarameliseerde venkel in rozemarijn sinaasappelsaus
Heerlijk lowcarb stoofpotje van gebakken kipdijfilet en gekarameliseerde venkel. De saus maak je van sinaasappelsap, maple syrup zoetstof, sojasaus, rozemarijn en een beetje tijm. Met een verrassende koolhydraatarme variant: oranjebloesemwater in plaats van sinaasappelsap!
Is dit gerecht koolhydraatarm?
Het is lowcarb als je ‘echt’ sinaasappelsap gebruikt voor de saus. Maar niet strikt koolhydraatarm (kha). Sinaasappel is koolhydraatbeperkt (khb).
Koolhydraatarm ‘sinaasappelsap’
Als je dit gerecht koolhydraatarmer wilt maken kun je kiezen voor wat sinaasappelrasp oranjebloesemwater. De rasp heeft een heerlijke sinaasappelsmaak zónder de koolhydraten. Oranjebloesemwater is een soort thee, getrokken van oranjebloesem. De smaak heeft eyswrg van sinaasappel. Maar het is wat zwaarder en zoeter, dus wees voorzichtig met doseren!
Kipdijfilet met gekaramelliseerde venkel in rozemarijn sinaasappelsaus
Benodigdheden
- 1 grote PFAS vrije bakpan liefst met deksel
- 1 kleine PFAS vrije bakpan optioneel
- of 2x (gietijzeren) pan als je dat gewend bent
- (blok)rasp optioneel, voor kha variant
Ingrediënten
- 3 of 4 (échte scharrel) kipdijfilet
- 1 grote venkel of 2 kleinere
- 100 ml sinaasappelsap = ongeveer 2 perssinaasappels
- 2 el maple syrup zoetstof
- 2 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
- 3 takjes verse rozemarijn
- paar takjes verse tijm
- 1 tl paprikapoeder
- 1 snuf Keltisch zeezout of naar smaak
- 1 snuf zwarte peper of naar smaak
- 1 el (grasgevoerde) roomboter of extra milde olijfolie
- 2 x scheut milde olijfolie
Voor koolhydraatarm
- 75 ml water
- 1 tl sinaasappelrasp
- 1 tot 2 el oranjebloesemwater
Bereiding
- Snij de venkel in gelijke stukken. Het kontje en de uitgroeisels gebruik je niet. Bewaar dit eventueel voor een soep.
- Bak de venkel ongeveer 10 minuten rondom bruin in de grote pan. Op redelijk hoog vuur in een eetlepel roomboter en milde olijfolie.
- Kruid ondertussen de kip met paprikapoeder, zwarte peper en een beetje zout. Bak in de kleinere pan met een beetje olijfolie.
- Pers de sinaasappels uit.
- Leg de kip bij de venkel. Schraap de aanbaksels los. Giet het sap, de maple syrup zoetstof en de sojasaus in de pan.
- Giet de saus bij de venkel en kip. Laat nog een minuut of 10 tot 15 stoven tot de venkel zacht is. Liefst met een deksel erop met een kier (een beetje open).
Voor koolhydraatarm
- Vervang het sinaasappelsap door water en voeg in kleine stapjes (eventueel zelfs per theelepel) wat oranjebloesemwater toe. Dat is al snel overheersend, dus proef tussendoor!
- Was en rasp een sinaasappel. Rasp het oranje deel van de schil. Let op dat je geen wit meeraspt. Voeg toe met het water.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept of heb je vragen? Laat een reactie achter!