Kipdijfilet met bosbessensaus en gestoofde witlof
Eenvoudig gerechtje met een hele bijzondere maar ontzettend makkelijk te maken saus. De saus bestaat uit wilde bosbessen met wat amandelpasta, extra op smaak gemaakt met het de aanbaksels en het vet van de kip. De witlof stoof je met wat boter of olie. Lekker met wat verkruimelde pecannoten erover.
Wilde bosbessen
Ik gebruik wilde bosbessen in plaats van gekweekte blauwe bessen omdat hier veel meer voedingstoffen in zitten. Daarnaast bevatten ze over het algemeen iets minder koolhydraten. Te vinden in de diepvries van Albert Heijn. Voordeel is dat je altijd bosbessen in huis hebt!
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm, paleo en laag histamine.
Laag histamine
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
Vlees is mogelijk niet voor iedereen of in elke fase van een laag histamine dieet geschikt. Kip (of kalkoen) komt het snelst in aanmerking. Zorg ervoor dat het zo vers mogelijk is. Eventueel bij de poelier, maar het liefst direct van de boer. Zeker geen voorverpakte kip uit de supermarkt.
Vooral wilde bosbessen bevatten veel quercetine en zijn zeer geschikt in een anti histamine dieet. Amandelen scoren 1 in de SIGHI lijst en low bij MC360. Pecannoten staan niet in de SIGHI lijst maar scoren low bij MC360. Witlof scoort 0 in de SIGHI lijst.
Kipdijfilet met bosbessensaus en gestoofde witlof
Benodigdheden
- PFAS vrije bakpannen waarvan liefst 1 met deksel, gietijzer als je dat gewend bent
Ingrediënten
- 3 (échte scharrel) kipdijfilet liefst bio/scharrel
- of 2 kipfilet
- 2 grote stronken witlof
- 100 gr wilde bosbes (blauwe bes) mag uit de vriezer
- 2 el amandelpasta
- 2 handjes pecannoten
- ½ tl paprikapoeder
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
- snufje zwarte peper korrels
- milde olijfolie om in te bakken
- of (grasgevoerde) roomboter om in te bakken
Bereiding
- Ontdooi de bosbessen. Hou een paar besjes achter om straks over de saus te leggen. Meng de rest in de keukenmachine met de amandelpasta.
- Was de witlof en snij overlangs doormidden. Warm de pan op waar een deksel op kan. Doe de olie of boter erin. Bak de helften eerst zo'n 5 minuten aan de platte kant op redelijk hoog vuur. Draai daarna de stronken om, doe er een klein beetje warm water bij. Zet het vuur laag en doe de deksel erop. Laat zo'n 15 minuten zacht stoven.
- Warm de tweede pan op. Doe er roomboter of olie in. Kruid de kip naar smaak. Schroei de kip aan beide kanten dicht. Zet daarna het vuur lager en laat in zo'n 15 minuten gaar worden.
- Haal de kip uit de pan. Schraap de aanbaksels los en meng de bosbessensaus erdoor. Laat warm worden en voeg eventueel een beetje water toe.
- Snij de kip in plakjes en verdeel de saus erover. Leg daar wat losse besjes bovenop. Leg de witlof ernaast. Verkruimel de pecannoten over de witlof.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!