| | | | | |

Kipdijfilet met bosbessensaus en gestoofde witlof

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Eenvoudig gerechtje met een hele bijzondere maar ontzettend makkelijk te maken saus. De saus bestaat uit wilde bosbessen met wat amandelpasta, extra op smaak gemaakt met het de aanbaksels en het vet van de kip. De witlof stoof je met wat boter of olie. Lekker met wat verkruimelde pecannoten erover.

Wilde bosbessen

Ik gebruik wilde bosbessen in plaats van gekweekte blauwe bessen omdat hier veel meer voedingstoffen in zitten. Daarnaast bevatten ze over het algemeen iets minder koolhydraten. Te vinden in de diepvries van Albert Heijn. Voordeel is dat je altijd bosbessen in huis hebt!

Dieet en ‘vrij van’

Koolhydraatarm, paleo en laag histamine.

Laag histamine

Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.

Vlees is mogelijk niet voor iedereen of in elke fase van een laag histamine dieet geschikt. Kip (of kalkoen) komt het snelst in aanmerking. Zorg ervoor dat het zo vers mogelijk is. Eventueel bij de poelier, maar het liefst direct van de boer. Zeker geen voorverpakte kip uit de supermarkt.

Vooral wilde bosbessen bevatten veel quercetine en zijn zeer geschikt in een anti histamine dieet. Amandelen scoren 1 in de SIGHI lijst en low bij MC360. Pecannoten staan niet in de SIGHI lijst maar scoren low bij MC360. Witlof scoort 0 in de SIGHI lijst.

Kipdijfilet met bosbessensaus en gestoofde witlof

Marjolein
Heerlijk gebakken kip(dij)filet met een saus van wilde bosbessen en amandelpasta. Lekker met gestoofde witlof en wat pecannoten.
5 van 1 stem
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Zaden, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Laag histamine, Paleo
Trefwoord Herfst en winter, Kerst, Stoofpot
Gang Hoofd: vlees & kip
Keuken Europees
Porties 2 personen
Calorieën 537 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Bereiding
 

  • Ontdooi de bosbessen. Hou een paar besjes achter om straks over de saus te leggen. Meng de rest in de keukenmachine met de amandelpasta.
  • Was de witlof en snij overlangs doormidden. Warm de pan op waar een deksel op kan. Doe de olie of boter erin. Bak de helften eerst zo'n 5 minuten aan de platte kant op redelijk hoog vuur. Draai daarna de stronken om, doe er een klein beetje warm water bij. Zet het vuur laag en doe de deksel erop. Laat zo'n 15 minuten zacht stoven.
  • Warm de tweede pan op. Doe er roomboter of olie in. Kruid de kip naar smaak. Schroei de kip aan beide kanten dicht. Zet daarna het vuur lager en laat in zo'n 15 minuten gaar worden.
  • Haal de kip uit de pan. Schraap de aanbaksels los en meng de bosbessensaus erdoor. Laat warm worden en voeg eventueel een beetje water toe.
  • Snij de kip in plakjes en verdeel de saus erover. Leg daar wat losse besjes bovenop. Leg de witlof ernaast. Verkruimel de pecannoten over de witlof.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 537kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven