Koolhydraatarme kip kebab met knoflooksaus in een ‘wrap’ van ijsbergsla
Het bekende ‘broodje’ kebab waarbij je de pita, wrap of de Turkse pizza vervangt door een blad ijsbergsla. Voor mij altijd een makkelijke ‘go to’ waarbij ik gewoon met iedereen mee kan eten. Want van de kip, de kruiden en de knoflooksaus geniet ik volop.
Kippendijen
Zelf maak ik mijn kip kebab niet van kipfilet maar van kipdijfilet. Dat is wat vetter. Het wordt daardoor niet droog en blijft lekker smaakvol. Ik bestel vaak bij Grutto. Dat is biologisch scharrel vlees van dieren die echt buiten hebben mogen leven.
Kruidenmix
De kip kun je marineren in knoflook en een zelfgemaakt kruidenmix. Je zult zien dat je vanzelf je eigen richting vindt, zie mijn kruidenmix als een mooi vertrekpunt. Mag het voor jou wat pittiger, exotischer, zoeter…? Experimenteer! Ik gebruik in ieder geval cayenne peper (of chilivlokken), korianderzaad, komijnzaad en uienpoeder. Allemaal te verkrijgen bij de supermarkt maar online een stuk goedkoper. Ik koop zelf bij de Kruidenbaron of Pit&Pit.
Knoflooksaus
De knoflooksaus maak ik simpelweg van mayonaise met knoflook, peterselie en bieslook. Mag het wat pittiger? Denk dan ook eens aan harissa.

Kip kebab met knoflooksaus in een wrap van ijsbergsla
Benodigdheden
- knoflookpers
- grote kom
Ingrediënten
- 600 gr kipdijfilet (bio scharrel)
- 4 teentjes knoflook
- 8 bladen ijsbergsla
- Kebab kruidenmix
- 4 el avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie voor de marinade
Knoflooksaus
- 8 el mayonaise
- 6 teentjes knoflook
- 2 el bieslook (gedroogd)
- 2 el peterselie (gedroogd)
Kruidenmix
- 1 el paprikapoeder
- 1 el chilivlokken
- 2 tl uienpoeder
- 2 tl korianderzaad gemalen
- 1 tl komijnzaad gemalen
- 1 tl peterselie (gedroogd)
- 1 tl rozemarijn
- ½ tl kaneel
- ½ tl kardemom (gemalen)
- snuf zout roze Himalaya of Keltisch zee
- snuf zwarte peper
Bereiding
- Meng alle kruiden voor de kruidenmix. Pers de eerste 4 teentjes knoflook. Knip de kipdijfilet in stukjes. Meng alles in een grote kom door elkaar met de olie. Laat minimaal een uur marineren in de koelkast, maar liever zo lang mogelijk.
- Pers de volgende 6 teentjes knoflook. Meng dit door de mayonaise, samen met de peterselie en de bieslook. Laat minimaal een uur de smaken in elkaar trekken.
- Haal de kip uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
- Warm de pan op. Eventueel met nog wat extra olie. Als de pan goed heet is kun je het vlees er in doen. Zorg dat de hele bodem bedekt is. Nu niet roeren, maar even goed door laten bakken. Daarna pas roeren en de stukjes omdraaien. Dit is dus anders dan wanneer je 1 stuk vlees in een ruime pan bakt. Dan is de hele pan heet en schroei je het vlees op die manier goed dicht. In een volle pan met stukjes werkt het juist andersom.
- Laat in een kwartier tot 20 minuten gaar bakken.
- Leg twee slabladen op een bord. Schep de kip erop met wat knoflooksaus.
- Vouw het blad dicht als een loempia of spring roll. Eerst een stuk aan de onderkant over het vlees vouwen dan de zijkanten dicht vouwen en dan het geheel vanaf boven bedekken.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!