Kip kebab met aubergine en gefermenteerde bloemkool
Een snel en makkelijk gerechtje dat ik eet op dagen dat ik vroeger een broodje kebab of een kapsalon zou laten bezorgen. Echte kebab van een draaiend spit is het natuurlijk niet, maar gebakken in een lekkere marinade komt het dicht in de buurt. Lekker met een aubergine stoof met ui en tomaat.
Kruidenmix
Ik maak vaak mijn eigen kruidenmixen. De mix bij de ingrediëntenlijst noem ik mijn ‘kebab’mix. Maar iedereen heeft zijn eigen favoriete smaken, dus wees creatief. Een kant en klare mix zonder toegevoegde suiker of granen kan natuurlijk ook. Bijvoorbeeld een mix met harissakruiden.
Gefermenteerde bloemkool
Ik heb sinds ik het fermenteren heb ontdekt altijd wel een pot met gefermenteerde groente in de koelkast staan. Bloemkool, ui en harissa is een heerlijke combinatie. Zeker bij de kruidige kebab en aubergine.
Heb je geen pot klaar staan, maak dit 2 tot 3 dagen van tevoren. Kijk hier voor het recept. Maar zonder kan natuurlijk ook…
Dieet en ‘vrij van’
Niet paleo vanwege de aubergine. Koolhydraatbeperkt met ui in de aubergine stoof. Koolhydraatarm zonder ui of met bosui.
Kip kebab met aubergine en gefermenteerde bloemkool
Benodigdheden
- 2 PFAS vrije bakpannen of
- 2 (gietijzeren) pan als je dat gewend bent
- 2 spatels
- knoflookpers
- schaar
Ingrediënten
Kip
- 3 (échte scharrel) kipdijfilet
- Kebab kruidenmix
- 3 teentjes knoflook
- 2 el milde olijfolie in de marinade
- milde olijfolie om in te bakken
Kebab kruidenmix
- 3 tl paprikapoeder
- 3 tl chilivlokken
- 1 tl lavas poeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl korianderzaad gemalen
- 1 tl komijnzaad gemalen
- 1 tl karwijzaad gemalen
- ½ tl rozemarijn
- ½ tl peterselie
- ½ tl oregano
- ¼ tl kaneel
- snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee
Aubergine
- 1 aubergine
- 2 rode ui khb
- of 2 bosui kha
- 1 tomaat
- 4 teentjes knoflook
- 1 tl kurkuma
- ½ tl komijnzaad
- ½ tl korianderzaad
- ½ tl paprikapoeder
- 2 flinke scheuten milde olijfolie
- snuf zwarte peper korrels
- snuf zout
Optioneel
- 1 handje verse koriander
- of 1 handje verse platte peterselie
Bereiding
- Snij of knip de kip in dunne reepjes. Pers de knoflook. Voeg de kruiden voor de kebabmix samen. Meng alles met een eetlepel milde olijfolie. Zet weg (schaal goed afdekken of het vlees in een plastic zakje doen).
- Verwarm de eerste bakpan, doe er extra olie in en bak de kip, roer af en toe om. Eerst op wat hoger vuur om het rondom dicht te schroeien, daarna wat lager om te garen.
- Snij ondertussen de aubergine in stukken.
- Verwarm de tweede pan, doe er olie in en bak de aubergine. Pers weer wat knoflook en snij de ui en de tomaat.
- Voeg na een paar minuutjes wat extra olie toe en de ui.
- Na weer een paar minuutjes de knoflook en specerijen.
- Na weer een paar minuten de tomaat. Roer om en giet er een beetje water bij om te stoven, de aubergine moet lekker zacht worden.
- Voeg op het laatst peper en zout toe naar smaak en verse groene kruiden zoals koriander, peterselie of bieslook. Zowel het bakken van de de aubergine als de kip kebab duurt ongeveer 20 minuten.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
- Extra tips en uitleg:
Voor gefermenteerde bloemkool met ui en harissakruiden: zie aparte beschrijving
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!