| | | | | |

Kip kebab met aubergine en gefermenteerde bloemkool

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Een snel en makkelijk gerechtje dat ik eet op dagen dat ik vroeger een broodje kebab of een kapsalon zou laten bezorgen. Echte kebab van een draaiend spit is het natuurlijk niet, maar gebakken in een lekkere marinade komt het dicht in de buurt. Lekker met een aubergine stoof met ui en tomaat.

Kruidenmix

Ik maak vaak mijn eigen kruidenmixen. De mix bij de ingrediëntenlijst noem ik mijn ‘kebab’mix. Maar iedereen heeft zijn eigen favoriete smaken, dus wees creatief. Een kant en klare mix zonder toegevoegde suiker of granen kan natuurlijk ook. Bijvoorbeeld een mix met harissakruiden.

Gefermenteerde bloemkool

Ik heb sinds ik het fermenteren heb ontdekt altijd wel een pot met gefermenteerde groente in de koelkast staan. Bloemkool, ui en harissa is een heerlijke combinatie. Zeker bij de kruidige kebab en aubergine.

Heb je geen pot klaar staan, maak dit 2 tot 3 dagen van tevoren. Kijk hier voor het recept. Maar zonder kan natuurlijk ook…

Dieet en ‘vrij van’

Niet paleo vanwege de aubergine. Koolhydraatbeperkt met ui in de aubergine stoof. Koolhydraatarm zonder ui of met bosui.

Kip kebab met aubergine en gefermenteerde bloemkool

Marjolein
Een snel en makkelijk gerechtje dat ik eet op dagen dat ik vroeger een broodje kebab of een kapsalon zou laten bezorgen. Echte kebab van een draaiend spit is het natuurlijk niet, maar gebakken in een lekkere marinade komt het dicht in de buurt. Lekker met een auberginestoof met ui en tomaat.
5 van 2 stemmen
Vooraf 30 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Doordeweeks
Gang Hoofd: vlees & kip, Lunch
Keuken Middenoosters, Turks
Porties 2 personen
Calorieën 539 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Kip

Kebab kruidenmix

  • 3 tl paprikapoeder
  • 3 tl chilivlokken
  • 1 tl lavas poeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl korianderzaad gemalen
  • 1 tl komijnzaad gemalen
  • 1 tl karwijzaad gemalen
  • ½ tl rozemarijn
  • ½ tl peterselie
  • ½ tl oregano
  • ¼ tl kaneel
  • snufje zout roze Himalaya of Keltisch zee

Aubergine

  • 1 aubergine
  • 2 rode ui khb
  • of 2 bosui kha
  • 1 tomaat
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 tl kurkuma
  • ½ tl komijnzaad
  • ½ tl korianderzaad
  • ½ tl paprikapoeder
  • 2 flinke scheuten milde olijfolie
  • snuf zwarte peper korrels
  • snuf zout

Optioneel

  • 1 handje verse koriander
  • of 1 handje verse platte peterselie

Bereiding
 

  • Snij of knip de kip in dunne reepjes. Pers de knoflook. Voeg de kruiden voor de kebabmix samen. Meng alles met een eetlepel milde olijfolie. Zet weg (schaal goed afdekken of het vlees in een plastic zakje doen).
  • Verwarm de eerste bakpan, doe er extra olie in en bak de kip, roer af en toe om. Eerst op wat hoger vuur om het rondom dicht te schroeien, daarna wat lager om te garen.
  • Snij ondertussen de aubergine in stukken.
  • Verwarm de tweede pan, doe er olie in en bak de aubergine. Pers weer wat knoflook en snij de ui en de tomaat.
  • Voeg na een paar minuutjes wat extra olie toe en de ui.
  • Na weer een paar minuutjes de knoflook en specerijen.
  • Na weer een paar minuten de tomaat. Roer om en giet er een beetje water bij om te stoven, de aubergine moet lekker zacht worden.
  • Voeg op het laatst peper en zout toe naar smaak en verse groene kruiden zoals koriander, peterselie of bieslook. Zowel het bakken van de de aubergine als de kip kebab duurt ongeveer 20 minuten.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

  • Extra tips en uitleg:
    Voor gefermenteerde bloemkool met ui en harissakruiden: zie aparte beschrijving
Ik gebruik zelf altijd kipdijfilet, ik vind kipfilet te droog.
Lekker met knoflooksaus, vegan tzaziki of een simpele ‘yoghurt’dip (diverse recepten om zelf te maken)

Voedingswaarde

Calorieën: 539kcal | Koolhydraten: 21gr | Eiwitten: 33gr | Vetten: 32gr | Verzadigd vet: 8g | MO vet: 7g | EO vet: 14g | Vezels: 12gr | Vitamine A: 2249IU | Vitamine B1: 0.3mg | Vitamine B2: 0.4mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 27mg | Vitamine D: 0.2µg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 370mg | Magnesium: 101mg | Kalium: 1361mg | Calcium: 118mg | Koper: 0.4mg | Foliumzuur: 98µg | IJzer: 4mg | Fosfor: 404mg | Selenium: 34µg | Zink: 3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven