Koolhydraatarme kipdijfilet met Pecorino en citroen en gekarameliseerde witlof uit de oven
Kip met witlof uit de oven. Geïnspireerd op de Italiaans-Amerikaanse Chicken Parmezan. Te maken met Parmezaanse kaas of Pecorino. De witlof is boterzacht en licht zoet gekarameliseerd door het bakken in roomboter en door de ahornsiroop zoetstof. Een leuk gerechtje voor Kerst. Maar ook makkelijk en snel te maken voor doordeweeks. De voorbereidingen kun je ’s ochtendd treffen. Dan staan de kip en de witlof binnen 25 minuten op tafel.
Ahornsiroop zoetstof
Meestal gebruik je in Parmezan Chicken honing. Als je koolhydraatarm eet gebruik je geen suiker. Ook geen natuurlijke, gezondere vorm zoals ahornsiroop. De beste zoetstoffen zijn pure stevia en erythritol. Beide zijn helaas niet zo geschikt hier. Daarom gebruik ik hier een vloeibare siroop met zoetstof. Het meest geschikt zijn Holy Hon of Magicle Maple.
Geraspte kaas niet altijd koolhydraatarm!
Of je Parmezaan of Pecorino neemt maakt niet. Maar neem verse. Als je geraspte kaas nodig hebt voor een recept kun je het beste kaas aan één stuk kopen. Niet alleen is dat vaak goedkoper, maar aan voorgeraspte kaas wordt vaak van alles toegevoegd. Bijvoorbeeld om de kaas niet aan elkaar te laten plakken. Soms zit er zelfs zetmeel in: en dat is nou nét niet handig als je koolhydraatarm eet!

Kipdijfilet met Pecorino en citroen en gekarameliseerde witlof uit de oven
Benodigdheden
- ovenschaal
- kom of plastic zakje
- (blok)rasp
- knoflookpers
Ingrediënten
Kip
- 4 kipdijfilet (bio scharrel)
- 40 gr Pecorino
- 1 citroen
- 3 teentjes knoflook
- 3 el avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie
- 2 el maple syrup zoetstof
- of vloeibare zoetstof met honingsmaak
- ½ el chilivlokken
- 1 tl rozemarijn (gedroogd)
- 1 tl oregano (gedroogd)
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl uienpoeder
Witlof
- 4 stronken witlof
- 2 tot 3 el maple syrup zoetstof
- of vloeibare zoetstof met honingsmaak
- 1 tl tijm (gedroogd)
- 1 tl paprikapoeder
- 2 el (grasgevoerde) roomboter
Bereiding
Marinade (voorbereiding)
- Minimaal uur van te voren, of bijvoorbeeld 's ochtends: marinade maken.
- Was en rasp de citroen. Pers daarna het sap eruit. Pers de knoflook.
- Meng in een kom of plastic zakje de olijfolie, de zoetstof, het citroensap en de -rasp en de kruiden. Voeg de kip toe en leg in de koelkast.
Maken
- Haal de kip uit de koelkast. warm de oven voor op 220 graden.
- Haal de kip uit de marinade en leg in de ovenschaal. haal eventueel achtergebleven kaas uit de marinade en leg bovenop. Zet de kip in de oven.
- Warm de gietijzeren pan op.
- Was en halveer de witlof. Snij zo dun mogelijk het kontje eraf. Het harde midden kun je verwijderen. Zelf doe ik dat niet. Het smaakt lang zo bitter niet meer als vroeger en het is meer werk.
- Smelt de boter en leg de witlof erin met de platte kant naar beneden. Bak in 5 minuten licht bruin. Draai dan om bak de andere kant 5 minuten.
- Verdeel de kruiden erover en het zout. Sprenkel de zoetstof erover.
- Zet de pan in oven naast de kip. Als het goed is staat nu iets meer dan 5 minuten op de timer van de oven. Zet de oven op 200 graden. De kip en de witlof zijn tegelijk klaar.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!