| | | | |

Kipdijfilet met Pecorino en citroen en gekarameliseerde witlof uit de oven

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Kip met witlof uit de oven. Geïnspireerd op de Italiaans-Amerikaanse Chicken Parmezan. Alleen gebruik ik hier in plaats van Parmezaanse kaas een lactosevrije schapenkaas: Pecorino. De witlof is boterzacht en licht zoet gekarameliseerd door het bakken in roomboter en door de ahornsiroop. Als je koolhydraatarm eet kun je zoetstof gebruiken die op ahornsiroop lijkt. Een makkelijk en snel gerechtje voor doordeweeks. De voorbereidingen kun je ’s ochtend treffen. Dan staan de kip en de witlof binnen 25 minuten op tafel.

Niet zuivelvrij

Dit gerecht bevat twee soorten zuivel: boter en kaas. Toch is het vrij van koemelk en lactose. Hoe kan dat?

Schapenkaas

Ik heb lang zuivelvrij gegeten maar eet sinds kort weer geiten- en schapenkaas. Deze kazen bevatten een ander soort caseïne, namelijk A2 caseïne. Kaas van (Hollandse) koeien bevat A1 caseïne. En dat lijkt bij mij de boosdoener.

Pecorino is een hard Italiaans kaasje van schapenmelk. Pecorino komt dus (eerder) in aanmerking als je een koemelkallergie hebt of als je, net als ik, gevoelig bent voor A1 caseïne. Lees voor de zekerheid altijd wel even de lijst met ingrediënten.

Lactosevrij

Pecorino is een harde, gerijpte kaas en daardoor ook lactosevrij. Schapen- en geitenmelk bevatten al iets minder lactose dan koemelk. Maar het gaat vooral om het productieproces. Normaal geldt hoe rijper de kaas des te minder lactose er over blijft.

Roomboter

Ook door de boter is dit recept niet zuivelvrij. Maar roomboter bestaat voornamelijk uit vetten en bevat nog nauwelijks eiwitten of lactose. Hierdoor wordt het soms toch verdragen als je één van de twee moet mijden. Gewone roomboter is 1op1 te vervangen door geklaarde boter, ghee, lactosevrije boter (supermarkt) of geitenboter (online).

Er bestaat ook rauwe, grasgevoerde A2 roomboter te koop. Ik bestel dat bij Vlees van Ons. Met code Eetlekkeranders10 krijgen nieuwe klanten 10% welkomstkorting.

Ahornsiroop

Meestal gebruik je in Parmezan Chicken honing. Ik ben zelf imker en vind het zonde om honing te gebruiken in gerechten die de oven in gaan. De enzymen gaan namelijk verloren bij verhitting boven de 40 graden. Soms doe ik het wel, soms gebruik ik ahornsiroop.

Magicle Maple

Als je koolhydraatarm eet gebruik je geen suiker. Ook geen natuurlijke, gezondere vorm zoals ahornsiroop. De beste zoetstoffen zijn pure stevia en erythritol. Beide zijn helaas niet zo geschikt hier. Daarom gebruik ik hier een vloeibare siroop met zoetstof. Het meest geschikt is Magicle Maple. Maar let op: dit bevat moutextract en is dus niet strikt glutenvrij. Voor glutenvrij kun je Holy Hon gebruiken.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij. Niet zuivelvrij, met suggesties hierboven wel koemelk- of lactosevrij. Koolhydraatarm met zoetstof in plaats van ahornsiroop.

Kipdijfilet met Pecorino en citroen en gekarameliseerde witlof uit de oven

Marjolein
Makkelijk en snel gerechtje voor doordeweeks. Geïnspireerd op de Italiaans-Amerikaanse Parmezaan Chicken. Maar dan koemelk- en lactosevrij te maken. Met boterzachte en lichtzoete gekarameliseerde witlof.
5 van 2 stemmen
Bereiding 5 minuten
oven 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Eiwit, Gluten, Koemelk, Lactose, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees, Zaden, Zuivel (wel roomboter)
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Doordeweeks
Gang Hoofd: vlees & kip
Keuken Amerikaans, Europees
Porties 2 tot 4 personen
Calorieën 619 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Kip

Witlof

Voor koolhydraatarm

  • siroop met zoetstof GEEN ahornsiroop. Bv Magicled Maple (niet glutenvrij! gebruik dan Holy Hon)

Bereiding
 

Marinade (voorbereiding)

  • Minimaal uur van te voren, of bijvoorbeeld 's ochtends: marinade maken.
  • Was en rasp de citroen. Pers daarna het sap eruit. Pers de knoflook.
  • Meng in een kom of plastic zakje de olijfolie, ahornssiroop (of Magicle maple), het citroensap en de -rasp en de kruiden. Voeg de kip toe en leg in de koelkast.

Maken

  • Haal de kip uit de koelkast. warm de oven voor op 220 graden.
  • Haal de kip uit de marinade en leg in de ovenschaal. haal eventueel achtergebleven kaas uit de marinade en leg bovenop. Zet de kip in de oven.
  • Warm de gietijzeren pan op.
  • Was en halveer de witlof. Snij zo dun mogelijk het kontje eraf. Het harde midden kun je verwijderen. Zelf doe ik dat niet. Het smaakt lang zo bitter niet meer als vroeger en het is meer werk.
  • Smelt de boter en leg de witlof erin met de platte kant naar beneden. Bak in 5 minuten licht bruin. Draai dan om bak de andere kant 5 minuten.
  • verdeel de kruiden erover en het zout. Sprenkel de ahornsiroop (of Magicle Maple) erover.
  • Zet de pan in oven naast de kip. Als het goed is staat nu iets meer dan 5 minuten op de timer van de oven. Zet de oven op 200 graden. De kip en de witlof zijn tegelijk klaar.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Voedingswaarde

Calorieën: 619kcal | Koolhydraten: 6gr | Eiwitten: 44gr | Vetten: 46gr | Verzadigd vet: 14g | MO vet: 8g | EO vet: 18g | Vezels: 2gr | Vitamine A: 910IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.4mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 2µg | Vitamine C: 30mg | Vitamine D: 0.3µg | Vitamine E: 1mg | Natrium: 427mg | Magnesium: 61mg | Kalium: 611mg | Calcium: 265mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 18µg | IJzer: 3mg | Fosfor: 528mg | Selenium: 46µg | Zink: 3mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven