Kip en asperges in sinaasappel amandelroomsaus

Ik ben verzot op asperges. Ik eet ze het liefst elke dag als ze er weer zijn. Vorig jaar heb ik veel recepten gemaakt met klassieke bereidingen. Dit jaar heb ik drie ‘out of the box’ receptjes gemaakt. Onder meer een Japanse en een Thaise. Maar dit is er eentje die meer Italiaanse smaken heeft. De kip bak je met wat paprikapoeder, salie en venkelzaadjes. De asperges stoof je in sinaasappelsap. Over beide druppel je een heerlijke amandelroomsaus waar je ook nog wat van de sinaasappelsap in verwerkt.

Amandelroom

Amandelroom is voor mij persoonlijk ideaal omdat het zowel paleo is als koolhydraatarm. Het is helaas wat lastiger te verkrijgen dan sojaroom of haverroom. Deze vind je namelijk gewoon bij de supermarkt en bij de meeste online natuurwinkels. Amandelroom is moeilijker te vinden. Mijn favoriete online winkels zoals Pit&Pit en de Notenshop hebben het in ieder geval niet. Maar het bestaat wel! Ik heb online (ondermeer bij Ekoplaza, de Glutenvrije webshop en Plein) twee merken gevonden die ongezoet zijn: Lima en Ecomil Cuisine (rode letters). Lima bevat gellangom, guarpit en johannesbrood. Ecomil bevat xanthaan- en Arabische gom. Ecomil Cuisine met de blauwe letters en Provomel zijn gezoet en bevatten agave siroop.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij, zuivelrij en paleo. Door de amandelpasta en het sinaasappelsap is dit gerecht koolhydraatbeperkt.

Andere recepten met asperges

Nieuwsgierig naar mijn andere ‘out of the box’ recepten? Kijk hier voor de Japanse en de Thaise. Of hier voor klassieke bereidingen met ei en botersaus, met zalm en Hollandaisesaus en met een dille citroendressing.

Kip en asperges met sinaasappel en amandelroomsaus

Marjolein
Asperges gestoofd in sinaasappelsap. De kip bak je met heerlijke kruiden zoals paprikapoeder, salie en venkelzaadjes. Het gerecht heeft daardoor iets Italiaans. Over de kip en de asperges druppel je vervolgens een heerlijke roomsaus gemaakt van amandelpasta en amandelroom.
5 van 1 stem
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Lente en zomer
Gang Hoofd: vlees & kip, Lunch
Keuken Europees, Italiaans
Porties 2 personen
Calorieën 536 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 400 gr asperge
  • 2 kipdijfilet
  • 2 sinaasappel
  • 100 ml room, zuivel of plantaardig ik gebruikte amandelroom
  • 2 el amandelpasta
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl salie
  • 1 tl venkelzaad
  • 2 el amandelschaafsel
  • milde olijfolie om in te bakken

Bereiding
 

  • Neem de grote bakpan om vooraf alvast wat amandelen te roostere. Deze pan kun je dan straks voor de asperges gebruiken. Eventueel een derde pannetje erbij te pakken kan natuurlijk ook.
  • Vijzel of maal de venkelzaadjes. Ik gebruik daar meestal een klein koffiemolentje voor. Meng met de salie en de paprikapoeder. Kruide de kip met het mengsel.
  • Warm de kleinere bakpan op en voeg olie toe. Schroei de kip aan beide kanten dicht. Zet dan het vuur wat lager en bak de kip in net iets meer dan een kwartiertje gaar.
  • Was ondertussen de asperges. Voorzichtig zodat ze niet breken. Vooral in de kopjes kan veel zand zitten. Schil met een dunschiller (plat leggen, vinger onder het kopje en dan vanaf de kop naar de onderkant in lange halen). Snij ongeveer 1 cm van de onderkant af. 
  • Warm de tweede (grote) pan op en voeg olie toe. Bak de asperges een minuutje of 2 rondom. Voor twee personen passen de asperges waarschijnlijk wel in de grootste pan die je hebt. Mogelijk past het voor meerdere porties niet zo goed. Dan kun je de asperges ook in stukjes snijden.
  • Pers de sinaasappels en voeg ook het vruchtvlees toe aan het sap. Geen velletjes.
  • Voeg het sinaasappelsap toe aan de asperges. Zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Stoof de de asperges nog 10 minuten.
  • Haal de kip uit de pan en wikkel in aluminiumfolie om warm te houden.
  • Schraap in de pan de aanbaksels van de kip los. Schep de amandelpasta erbij. Schenk het sap over van de aspergepan en meng. Giet vervolgens de room erover. Doe niet alles in één keer, maar hou wat achter. Zo kun je goed bepalen hoeveel je nodig hebt. Dat hangt een beetje af van hoe vloeibaar je amandelpasta is en hoe sappig je sinaasappels waren.
  • Leg de asperges en de kip op de borden en verdeel de saus erover. Garneer met de geroosterde geschaafde amandelen.

Voedingswaarde

Calorieën: 536kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept