Kikkererwtenstoof met aubergine, rozemarijn en salie
Mediterrane stoofschotel van kikkererwten, aubergine, tomaat, ui, knoflook, wat citroen en verse kruiden als rozemarijn en salie. Met bouillon naar keuze en een topping van Pecorino (of Parmezaan) en verse peterselie. Vegan met paddenstoelen- of groentebouillon en edelgist.
Kikkererwten
Je kunt kikkererwten uit blik gebruiken. Je verkort daarmee de stooftijd van een uur naar een kwartier. De aubergine is dan ook zacht genoeg om te eten. Maar ik vind de aubergine nóg lekkerder worden als hij zo zacht wordt dat hij onderdeel van de saus wordt. En dan kun je in die tijd dus ook gedroogde kikkererwten mee laten koken. Ze moeten wel eerst minimaal 4 uur weken. Dus zet ze eventueel ’s ochtends al klaar voor je naar je werk gaat.
Biologische citroen
Je gebruikt van de citroen de schil en het sap. Was de citroen dus goed en koop een biologische.
Pecorino
Als topping gebruik ik vers geraspte Pecorino. Dat is schapenkaas met weinig tot geen lactose. Hoef je daar geen rekening mee te houden kun je ook Parmezaan nemen.
Edelgist
Eet je volledig zuivelvrij of vegan? Neem dan edelgistvlokken. Edelgist is gezonde, inactieve gist met een umami smaakje dat lijkt op Parmezaan.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij en koolhydraatbeperkt. Vegan met paddenstoelen- ofgroentebouillon en edelgist.
Kikkererwtenstoof met aubergine, rozemarijn en salie
Benodigdheden
- 1 (gietijzeren) pan met deksel
- knoflookpers
- (blok)rasp
Ingrediënten
- 100 gr gedroogde kikkererwten
- 1 aubergine
- 1 citroen
- 200 gr tomaten = 3 kleine of 2 grote
- 1 grote rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 200 ml bouillon kip, groente of paddenstoelen
- 3 takjes verse salie
- 2 takjes verse rozemarijn
- 1 tl chilivlokken
- 2 flinke snuffen zwarte peper vers gemalen
- 2 flinke snuffen (Keltisch zee)zout
- 50 gram Pecorino of Parmezaan
- 1 handje verse peterselie
- paar flinke scheuten extra vierge olijfolie
Voor vegan en zuivelvrij
- 2 kleine handjes edelgistvlokken
Bereiding
- Week de kikkererwten minimaal 4 uur in ruim water. Bijvoorbeeld voor je naar je werk gaat.
- Snipper de ui en fruit op zacht vuur in minimaal 5 minuten goed glazig.
- Pers de knoflook en fruit kort mee.
- Was de aubergine en snij in blokjes. Bak mee.
- Was en rasp de citroen. Knijp het sap eruit. Zowel de rasp als het sap toevoegen.
- Was de tomaten, snij in stukken en voeg toe.
- Blus af met de bouillon.
- Leg de kruiden los in de saus. Voeg chilivlokken, zout en peper toe.
- Zet het vuur lager, doe de deksel op de pan en laat een uurtje pruttelen. Als je van zachte kikkererwten houdt kun je met een uur verlengen. Werk je met gekookte kikkererwten uit blik of pot dan heb je aan 15 minuten genoeg.
- Haal de kruiden uit de pan. Roer alles nog even door en laat eventueel op hoger vuur nog het vocht inkoken.
- Schep op de borden en schaaf de Pecorino erover. Als je edelgist gebruik kun je dat erover verdelen. Top af met wat verse peterselie.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Video
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!