|

Kikkererwtenmeel

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Kikkererwtenmeel is een glutenvrij meel dat geschikt is om mee te bakken. Kikkererwten zijn peulvruchten en daarmee zijn ze niet geschikt voor een paleo of AIP dieet. Ze zijn ook niet strikt koolhydraatarm maar wel lowcarb. Ze passen namelijk in een minder strikt koolhydraatbeperkt dieet.

Wat zijn kikkererwten?

Kikkererwten zijn peulvruchten die ook nog redelijk laag zijn in koolhydraten. Gekookte kikkererwten bevatten 15 gr khd per 100 gram.

Voedingswaarde kikkererwten

Per 100 gram:

Calorieën: 600
Koolhydraten: gekookt 16, meel 60
Vetten: gekookt 3, meel 6,3
Eiwitten: gekookt 7,6, meel 21
Vezels: gekookt 8,8, meel 5

Kikkererwtenmeel

Gekookte kikkererwten bevatten meer dan 2/3 water. Kikkererwtenmeel is gedroogd en bevat in verhouding veel meer koolhydraten dan kikkererwten. Wel is het goed om te weten dat het nog veel vocht opneemt. Aan meel voeg je wel 2 tot 3x zoveel van het gewicht aan water toe waardoor het koolhydraatgehalte in verhouding weer afneemt.

Kikkererwten geven gedeeltelijk binding van zichzelf. Het voordeel van kikkererwten is dat je weinig tot geen bindmiddel nodig hebt. Zelfs ei is niet strikt noodzakelijk. Een mooi voorbeeld is de farinata, een traditioneel Italiaanse vegan hartige taart. Ook bij ‘gewone’ pannenkoeken werkt dat goed.

Meer lezen?

Terug naar meel vervangen.

Hoe bak je met glutenvrij en koolhydraatarm meel?

Soorten melen:

Paleo
AIP
Laag histamine
Koolhydraatbeperkt
Koolhydraatarm