Kikkererwten stoof met spitskool, tomaat, paprika en salie
Mediterraan eenpansgerecht: stoofpot van kikkererwten. Met spitskool (of witte kool), tomaat en rode paprika. Zuid-Europees gekruid met salie, rozemarijn en en oregano. Zelf had ik grasgevoerde runderbottenbouillon om in te stoven. De basis is vegan als je werkt met paddenstoelen bouillon. Wil je uitbreiden met vlees dan past chorizo hier heel mooi bij.
Gedroogde kikkererwten
Voor deze stoof gebruik ik zelf het liefst gedroogde kikkererwten. Dat geeft toch net wat meer smaak en bite. Week de kikkererwten minimaal vier uur (dat is niet meegerekend in de bereidingsduur). Ze hebben daarna een uur stooftijd nodig. Halverwege voeg je dan de wortel en paprika toe.
Kikkererwten uit blik of pot
Kikkererwten uit blik of pot zijn een prima optie als je weinig tijd hebt. Het scheelt de weektijd en een het koken. Voor het gemak is het het handigst om de kikkererwten dan samen met wortel en paprika toe te voegen aan de bouillon en passata. Ook de laurier en de verse kruiden voeg je dan in één keer toe. Wel de kikkererwten eerst even afspoelen voor je ze verwerkt.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij. Alle ingrediënten zijn koolhydraatbeperkt. Maar hou er rekening mee dat je 3 ingrediënten combineert met relatief veel koolhydraten: kikkererwten, tomatensaus en wortel. Hou dus goed je dagwaarden in de gaten.
Kikkererwten stoof met spitskool, tomaat, paprika en salie
Benodigdheden
- gietijzeren (braad)pan of andere pan met deksel
- vergiet
- kom
Ingrediënten
- 100 gr gedroogde kikkererwten
- 100 gr spitskool
- 1 rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 100 gr bospeen
- ½ rode paprika
- 1 tomaat
- 200 ml runder(botten)bouillon
- 200 ml tomatenpassata
- 4 blaadjes laurier
- 4 blaadjes salie
- 2 takjes tijm
- 2 takjes oregano
- 1 takje rozemarijn
- 2 el extra vierge olijfolie
Voor vegetarisch en vegan
- 200 ml paddenstoelen bouillon GEEN bottenbouillon
Bereiding
- Laat de kikkererwten minimaal 4 uur weken in een kom met ruim water. Dit kan bijvoorbeeld 's ochtends voor je gaat werken.
- Snipper de ui fijn en fruit op niet al te hoog vuur aan.
- Pers de knoflook en voeg toe.
- Snij de kool in dunne slierten voeg toe.
- Voeg de bouillon en passata toe.
- Giet de kikkererwten af en spoel met water. Dat kan in een vergiet.
- Voeg de kikkererwten toe aan de pan. Leg de laurier er verspreid tussen. Zet het vuur laag en doe deksel op de pan. Laat een half uur zacht pruttelen.
- Was en snij de paprika, tomaat en wortel en voeg toe. Voeg ook alle verse kruiden toe. Zorg dat alles onder staat, anders extra water toevoegen.
- Doe de deksel weer op de pan en laat nog een half uur pruttelen. Te nat? Dan mag de deksel eraf. Te droog? Beetje water erbij.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!