Kikkererwten salade met quinoa, feta en tomaat
Verrassende maaltijdsalade van kikkererwten met quinoa, feta, cherry tomaatjes en bosui. De quinoa moet je zelf eerst even koken en laten afkoelen. De kikkererwten kun je zowel zelf koken als uit blik halen.
Wat is quinoa?
Quinoa is een pseudograan. Het is het zaad van wat in het Nederlands ook wel gierstmelde genoemd wordt (Chenpodium quinoa). Het lijkt het meest op amarant, boekweit en gierst.
Is het glutenvrij, paleo of lowcarb?
Pseudogranen zijn allemaal glutenvrij. Ze worden over het algemeen niet gegeten in een paleo dieet. Soms wordt quinoa gezien als koolhydraatbeperkt. Voor mij zit het net op of over het randje. Gekookte bevat quinoa zo’n 16 tot 30 gr khd per 100 gram, maar wel wat weinig vezels. Maak je eigen keuzes en let goed op je dagwaarden.
Feta
Ik heb lang geen zuivel gegeten maar ik eet nu wel af en toe A2 kaas (en yoghurt en kefir). Dat wordt gemaakt van zuivel van speciale koeien, geiten of schapen. Traditioneel wordt feta gemaakt van schapenmelk (en een deel geitenmelk), en is het lactosevrij. Voor dat laatste is de naam feta echter geen garantie, dus etiketten lezen. Ik neem meestal Dodoni of haal het bij een goede kaasboer.
Vegan feta
Moet het echt zuivelvrij dan zijn er inmiddels best lekkere vegan witte ‘kazen’. Ook in de supermarkt. Ik vind Violife bijvoorbeeld wel ok. Hou er wel rekening mee dat deze sterk bewerkt zijn. Eet het dus liever niet te vaak. Ik heb dit recept wel op paleo gezet, maar doordat het zo bewerkt is is dat wel op (of net over) het randje. Vegan feta is in ieder geval niet AIP proof.
Dieet en ‘vrij van
Glutenvrij en ruim koolhydraatbeperkt. Koemelk- en lactosevrij met traditionele feta. Zuivelvrij met vegan witte kaas.
Kikkererwten salade met quinoa, feta en tomaat
Benodigdheden
- kookpan
- kom
- mes
Ingrediënten
- 1 blik kikkererwten
- 75 gr quinoa +150 ml water
- 150 gr feta
- 3 handjes cherry of snoeptomaatjes
- 2 stengeltjes bosui
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 el balsamico azijn
- 2 snufjes zout
- 1 volle hand koriander of platte peterselie
Voor zuivelvrij
- 150 gr vegan feta
Bereiding
- Breng de quinoa met het water net aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes doorkoken en daarna met de deksel erop nog even doorgaren.
- Laat de kikkererwten uitlekken. Meng daarna met de afgekoelde quinoa.
- Meng de azijn met de olijfolie en een flinke snuf zout erdoor en meng door de quinoa en kikkererwten.
- Was de tomaatjes en snij door de helft.
- Snij de bosui in stukjes en voeg toe. Brokkel de feta in stukjes en voeg toe.
- Snij de bosui in stukjes en voeg toe. Brokkel de feta in stukjes en voeg toe.
- Top af met de koriander of peterselie.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!