Keto pompoen granola met kaneel, vanille en pure chocola
De beste keto granola maak je zelf. Zoals deze met pompoen, kaneel, vanille en pure chocola. Jummy! De smaken van de herfst als heerlijk kruidig en zoet ontbijt. Als je deze granola de oven in schuift ruikt het meteen een beetje naar Sinterklaas en Kerst.
Fan van keto recepten met pompoen? Kijk dan ook eens naar deze herfst poffertjes. Zonder pompoen, maar ook een heerlijk keto ontbijtje vormen deze chaffle poffertjes.
Granola zelf maken
Granola bevat oorspronkelijk granen en suiker. Gelukkig kun je inmiddels ook granola zonder granen kopen. Maar glutenvrije en zuivelvrije granola is nog best last. En koolhydraatarme granola al helemaalk. Daarom kun je koolhydraatarme granola het beste zelf maken! Zoals dit recept met pompoen, amandelen, amandelpasta, pecannoten, lijnzaad en pure (keto) chocola. Met de spicy pumpkinsmaken van koek- en speculaaskruiden of kaneel en echte vanille. En tot slot wat zout om de smaken extra naar boven te brengen.
Deze granola is vegan en paleo. Door het gebruik van noten en zaden die laag zijn in koolhydraten ook koolhydraatarm en zelfs ketogeen (geschikt voor een keto dieet). Let dan wel op het suikergehalte van de pure chocola. Er bestaat keto en vegan chocola.
Ik had de granola een keer op een smoothiebowl met pompoen en banaan (niet koolhydraatarm). Een keer op deze pompoenpap en een keer op deze mokka lijnzaadpap. En ik denk dat hij ook erg lekker is met deze bloemkoolpap (maar dan zonder de aalbessen). Alle genoemde pap is wél allemaal koolhydraatarm.
Ik heb in al die tijd dat ik een blog had geen granola gemaakt. Ik wist gewoon niet zo goed waar ik moest beginnen. Tot ik op de website kwam van Christel van Crunchy Granola. Voor dit recept heb ik haar tips heb gebruikt. Het idee om pompoenblokjes en pecannoten te gebruiken komt van Con-serveert.
Samenwerking
De lekkerste en gezondste Granola maak je zelf! En de beste recepten daarvoor vind je bij Christel. Haar recepten bieden een enorme diversiteit en de meest waanzinnige smaakcombinaties. Ze geeft ook hele goede tips. Omdat ik ze zelf niet beter kan verzinnen heb ik Christel gevraagd om met mij samen te werken.
Keto en koolhydraatarm
In een lowcarb dieet eet je zo weinig mogelijk koolhydraten. Bij koolhydraatbeperkt eet je wat meer maar bij koolhydraatarm en keto wordt dat steeds minder. Dan eet je niet alleen geen suikers maar ook geen granen, weinig fruit en je mijdt zelfs noten die veel koolhydraten bevatten. Deze granola is zelfs geschikt voor een ketogeen dieet. Het bevat amandelen, pecannoten en lijnzaad. Het zoetje komt van pompoen en de (gedoogde) specerijen kaneel en vanille.
Lijnzaad
Lijnzaad moet je altijd eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan oxideert het vrij snel en verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd.
Malen gaat het beste met een (elektrisch) koffiemolentje. Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor andere elektrische koffiemolentjes.
Lijnzaad is gezond, maar te veel lijnzaad niet: gebruik dagelijks maximaal 3 eetlepels (1 el = 10 gram).
Pure chocola
Kies chocola die past bij jouw intoleranties of leefstijl. Het liefst zo puur mogelijk, zonder suiker én gluten- en zuivelvrij.
De meeste pure chocola bevat nog koolhydraten en soms zelfs suikers. Ook als erop staat ‘low carb’, ‘keto friendly’ of ‘koolhydraatarm’. Maar het is gelukkig ook koolhydraatarm en zuivelvrij te verkrijgen. Gezoet met erythritol en de basis is van kokosmelk in plaats van gewone melk. Het heet Funky Fat Choc. Je kunt het met 10% korting bestellen op de website van Funky Fat Foods met kortingscode Eetlekkeranders10
Dieet en ‘vrij van’
Deze granola is koolhydraatarm, paleo en vegan.
Keto pompoen granola met pure chocola
Benodigdheden
- oven op 120 en 80
- bakplaat + matje of bakpapier
- stoom- of kookpan
Ingrediënten
- 100 gr pompoen gekookt, in blokjes
- 40 gr pure chocola suikervrij, keto en vegan 10% korting met code Eetlekkeranders10
- 100 gr lijnzaad zelf malen
- 75 gr pecannoten
- 75 gr amandelen
- 1 flinke el amandelpasta
- 1 tl Bourbon vanille poeder
- 1 tl kaneel
- ½ tl zout Keltisch zee of roze Himalaya
Bereiding
- Kook of stoom de pompoenblokjes.
- Smelt de chocola au bain Marie.
- Maal het lijnzaad fijn.
- Voeg toe aan de noten, met het zout en de specerijen en hak in brokjes. Voeg de pompoen toe, samen met de amandelpasta.
- Voeg het notenmengsel toe aan de gesmolten chocola.
- Spreid uit op de bakplaat en druk aan.
- Zet eerst een uur in de oven op 120 graden, daarna een half uur op 80 graden.
- Zet na het verstrijken van de tijd de oven en de deur op een kier en laat de granola langzaam afkoelen.
- Breek in stukken en bewaar in een pot.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Inderdaad erg lekker bij die smoothiebowl!
Leuk om te horen dat je ze ook bij elkaar gedaan hebt!