Koolhydraatarm kaas knoflookbrood zonder meel
Heerlijk knapperig koolhydraatarm stokbrood of breekbrood voor bij de borrel. De basis is van lijnzaad en ei met (geiten)kaas. Daaraan heb ik knoflook, mediterrane kruiden en olijven toegevoegd. Eet je niet koolhydraatarm of keto maar koolhydraatbeperkt? Dan kun je ook zongedroogde tomaatjes toevoegen.
Heerlijk met een plakje gerookte zalm of serranoham. Denk ook aan wat roomkaas met avocado, een lekkere makreelmousse of eisalade. Inspiratie aan het opdoen voor de feestdagen? Kijk dan ook eens bij de kerstrecepten of bij de borrelhapjes voor Oud & Nieuw.
Hou je van kaasbrood? Dan kun je ook eens kijken bij deze kleinere keto kaasbroodjes. Deze bevatten net iets minder kaas en geen knoflook en kruiden, maar het principe is hetzelfde.
Lijnzaad
Lijnzaad kun je het beste heel kopen, bijvoorbeeld deze van Lowcarbcenter. Lijnzaad moet je altijd wel eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan oxideert het vrij snel en verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd. Lijnzaad is gezond, maar te veel lijnzaad niet: gebruik dagelijks maximaal 3 eetlepels.
Zelf malen
Hier maal je het lijnzaad net iets langer door. Je wilt liever iets dat lijkt op meel dan op gebroken zaadjes. Breken kan normaal gesproken ook met een vijzel. Maar hier is het handiger om het lijnzaad echt helemaal fijn te malen. Ik gebruik daarvoor zelf een elektrisch koffiemolentje.
Ekektrisch koffiemolentje
Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor alle elektrische koffiemolentjes bij Bol.com.
Walnoten
Naast lijnzaad kun je (koolhydrataarme) noten en zaden gebruiken. Koolhydraatarme noten die goed werken in dit recept zijn walnoten. Eerder heb ik in de keto kaasbroodjes ook pecannoten gebruikt.
Pompoenpitten
Als zaad kun je kiezen voor zonnebloempitten, deze zijn alleen wel khb. Een alternatief zijn pompoenpitten. Deze kunnen heel laag zijn in koolhydraten maar zijn erg variabel. Tot nu toe zijn de pitten van Pit&Pit het laagst in koolhydraten wat ik heb kunnen vinden (2 gram per 100 gram).
Kalamata olijven
In de ingrediëntenlijst zie je kalamata olijven staan. Die hebben een mooie volle en rijpe smaak. Waarom niet gewoon zwarte olijven? Recent is in het nieuws geweest dat de meeste zwarte olijven eigenlijk chemisch behandelde groene olijven zijn. Voor kalamata olijven geldt dat niet. Deze mogen niet behandeld worden en zijn écht langer gerijpt aan de boom.
Zongedroogde tomaat is khb
Alle ingrediënten zijn koolhydraatarm behalve de zongedroogde tomaatjes.
Koolhydraatarm kaas knoflookbrood zonder meel
Benodigdheden
- oven op 200 en 160 graden
- bakplaat
- (kleine) keukenmachine of vijzel
- (blok)rasp
- mengkom
Ingrediënten
- 250 gr feta
- 100 gr jonge of jong belegen (geiten)kaas
- 125 gr lijnzaad
- 40 gr pompoenpitten of zonnebloempitten (khb)
- 40 gr walnoten
- 3 eieren
- 4 teentjes knoflook tot dubbel zoveel als je van knoflook houdt
- 2 tl chilivlokken
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl gedroogde tijm
- 6 kalamata olijven
- ½ el milde olijfolie
Optioneel (niet kha, maar khb)
Bereiding
- Maal het lijnzaad. Ik gebruik daar een elektrisch koffiemolentje voor.
- Maal de noten, maal daarna de pitten mee. Ik gebruik daar een kleine keukenmachine voor.
- Rasp de kaas. Meng in een kom de feta met de geraspte kaas, de eieren en de gemalen noten en zaden.
- Pers de knoflook en voeg toe. Voeg de kruiden en specerijen toe. Laat 15 minuten staan. Het lijnzaad neemt nu het vocht op uit de eieren en de feta.
- Voeg naar smaak olijven en zongedroogde tomaat toe. Zout is niet nodig, dat zit al in de kaas en de olijven.
- Kneed tot de vorm die je hebben wilt en leg op de bakplaat. Strijk af met wat olijfolie.
- Zet iets meer dan een half uur op 200. De korst mag lekker goudbruin kleuren. Daarna 15 min nagaren op 160 graden.
- Laat afkoelen op een rooster. Niet te wild aansnijden, het kan wat brokkelen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!