| | |

Koolhydraatarm kaas knoflookbrood zonder meel

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijk knapperig koolhydraatarm stokbrood of breekbrood voor bij de borrel. De basis is van lijnzaad en ei met (geiten)kaas. Daaraan heb ik knoflook, mediterrane kruiden en olijven toegevoegd. Eet je niet koolhydraatarm of keto maar koolhydraatbeperkt? Dan kun je ook zongedroogde tomaatjes toevoegen.

Heerlijk met een plakje gerookte zalm of serranoham. Denk ook aan wat roomkaas met avocado, een lekkere makreelmousse of eisalade. Inspiratie aan het opdoen voor de feestdagen? Kijk dan ook eens bij de kerstrecepten of bij de borrelhapjes voor Oud & Nieuw.

Hou je van kaasbrood? Dan kun je ook eens kijken bij deze kleinere keto kaasbroodjes. Deze bevatten net iets minder kaas en geen knoflook en kruiden, maar het principe is hetzelfde.

Lijnzaad

Lijnzaad kun je het beste heel kopen, bijvoorbeeld deze van Lowcarbcenter. Lijnzaad moet je altijd wel eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan oxideert het vrij snel en verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd. Lijnzaad is gezond, maar te veel lijnzaad niet: gebruik dagelijks maximaal 3 eetlepels.

Zelf malen

Hier maal je het lijnzaad net iets langer door. Je wilt liever iets dat lijkt op meel dan op gebroken zaadjes. Breken kan normaal gesproken ook met een vijzel. Maar hier is het handiger om het lijnzaad echt helemaal fijn te malen. Ik gebruik daarvoor zelf een elektrisch koffiemolentje.

Ekektrisch koffiemolentje

Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor alle elektrische koffiemolentjes bij Bol.com.

Walnoten

Naast lijnzaad kun je (koolhydrataarme) noten en zaden gebruiken. Koolhydraatarme noten die goed werken in dit recept zijn walnoten. Eerder heb ik in de keto kaasbroodjes ook pecannoten gebruikt.

Pompoenpitten

Als zaad kun je kiezen voor zonnebloempitten, deze zijn alleen wel khb. Een alternatief zijn pompoenpitten. Deze kunnen heel laag zijn in koolhydraten maar zijn erg variabel. Tot nu toe zijn de pitten van Pit&Pit het laagst in koolhydraten wat ik heb kunnen vinden (2 gram per 100 gram).

Kalamata olijven

In de ingrediëntenlijst zie je kalamata olijven staan. Die hebben een mooie volle en rijpe smaak. Waarom niet gewoon zwarte olijven? Recent is in het nieuws geweest dat de meeste zwarte olijven eigenlijk chemisch behandelde groene olijven zijn. Voor kalamata olijven geldt dat niet. Deze mogen niet behandeld worden en zijn écht langer gerijpt aan de boom.

Zongedroogde tomaat is khb

Alle ingrediënten zijn koolhydraatarm behalve de zongedroogde tomaatjes.

Koolhydraatarm kaas knoflookbrood zonder meel

Marjolein
Heerlijk koolhydraatarm stokbroodje voor bij de borrel. Met twee soorten kaas (feta en gewone of geitenkaas), noten en zaden. En als je wilt natuurlijk knoflook. Ook kun je olijven of zongedroogde tomaatjes toevoegen.
5 van 2 stemmen
Bereiding 10 minuten
Oven 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vis, Vlees
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord BBQ, Borrelen, Kerst, Oud&Nieuw, Pasen
Gang Brood & deeg
Keuken Europees, Grieks
Porties 12 sneetjes
Calorieën 197 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 250 gr feta
  • 100 gr jonge of jong belegen (geiten)kaas
  • 125 gr lijnzaad
  • 40 gr pompoenpitten of zonnebloempitten (khb)
  • 40 gr walnoten
  • 3 eieren
  • 4 teentjes knoflook tot dubbel zoveel als je van knoflook houdt
  • 2 tl chilivlokken
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 6 kalamata olijven
  • ½ el milde olijfolie

Optioneel (niet kha, maar khb)

Bereiding
 

  • Maal het lijnzaad. Ik gebruik daar een elektrisch koffiemolentje voor.
  • Maal de noten, maal daarna de pitten mee. Ik gebruik daar een kleine keukenmachine voor.
  • Rasp de kaas. Meng in een kom de feta met de geraspte kaas, de eieren en de gemalen noten en zaden.
  • Pers de knoflook en voeg toe. Voeg de kruiden en specerijen toe. Laat 15 minuten staan. Het lijnzaad neemt nu het vocht op uit de eieren en de feta.
  • Voeg naar smaak olijven en zongedroogde tomaat toe. Zout is niet nodig, dat zit al in de kaas en de olijven.
  • Kneed tot de vorm die je hebben wilt en leg op de bakplaat. Strijk af met wat olijfolie.
  • Zet iets meer dan een half uur op 200. De korst mag lekker goudbruin kleuren. Daarna 15 min nagaren op 160 graden.
  • Laat afkoelen op een rooster. Niet te wild aansnijden, het kan wat brokkelen.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

Zie tekst boven het recept voor uitleg over het gebruik van feta en smeltkaas als je geen koemelk, lactose of A1 caseïne eet.
Filmpje op mijn instagram.
Voedingswaarde berekend per sneetje (12 sneetjes uit één brood) en zonder de tomaatjes.

Voedingswaarde

Calorieën: 197kcal | Koolhydraten: 2gr | Eiwitten: 10gr | Vetten: 16gr | Verzadigd vet: 5g | MO vet: 6g | EO vet: 4g | Vezels: 3gr | Vitamine A: 270IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.3mg | Vitamine B6: 0.2mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 0.5mg | Vitamine D: 0.3µg | Vitamine E: 0.5mg | Natrium: 343mg | Magnesium: 74mg | Kalium: 169mg | Calcium: 187mg | Koper: 0.2mg | Foliumzuur: 27µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 242mg | Selenium: 11µg | Zink: 2mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven