Keto kaas knoflookbrood met ei en lijnzaad (glutenvrij, zonder koemelk en lactosevrij)
Heerlijk knapperig koolhydraatarm stokbrood of breekbrood voor bij de borrel. De basis is van lijnzaad en ei met (geiten)kaas. Daaraan heb ik knoflook, mediterrane kruiden en olijven toegevoegd. Eet je niet koolhydraatarm of keto maar koolhydraatbeperkt? Dan kun je ook zongedroogde tomaatjes toevoegen.
Heerlijk met een plakje gerookte zalm of serranoham. Denk ook aan wat roomkaas met avocado, een lekkere makreelmousse of eisalade. Inspiratie aan het opdoen voor de feestdagen? Kijk dan ook eens bij de kerstrecepten of bij de borrelhapjes voor Oud & Nieuw.
Hou je van kaasbrood? Dan kun je ook eens kijken bij deze kleinere keto kaasbroodjes. Deze bevatten net iets minder kaas en geen knoflook en kruiden, maar het principe is hetzelfde.
Lijnzaad
Lijnzaad kun je het beste heel kopen, bijvoorbeeld deze van Lowcarbcenter. Lijnzaad moet je altijd wel eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan oxideert het vrij snel en verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd.
Hier maal je het lijnzaad net iets langer door. Je wilt liever iets dat lijkt op meel dan op gebroken zaadjes. Breken kan normaal gesproken ook met een vijzel. Maar hier is het handiger om het lijnzaad echt helemaal fijn te malen. Ik gebruik daarvoor zelf een elektrisch koffiemolentje.
Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor alle elektrische koffiemolentjes bij Bol.com.
Lijnzaad is gezond, maar te veel lijnzaad niet: gebruik dagelijks maximaal 3 eetlepels.
Walnoten
Naast lijnzaad kun je (koolhydrataarme) noten en zaden gebruiken. Koolhydraatarme noten die goed werken in dit recept zijn walnoten. Eerder heb ik in de keto kaasbroodjes ook pecannoten gebruikt.
Pompoenpitten
Als zaad kun je kiezen voor zonnebloempitten, deze zijn alleen wel khb. Een alternatief zijn pompoenpitten. Deze kunnen heel laag zijn in koolhydraten maar zijn erg variabel. Tot nu toe zijn de pitten van Pit&Pit het laagst in koolhydraten wat ik heb kunnen vinden (2 gr).
Kalamata olijven
In de ingrediëntenlijst zie je kalamata olijven staan. Die hebben een mooie volle en rijpe smaak. Waarom niet gewoon zwarte olijven? Recent is in het nieuws geweest dat de meeste zwarte olijven eigenlijk chemisch behandelde groene olijven zijn. Voor kalamata olijven geldt dat niet. Deze mogen niet behandeld worden en zijn écht langer gerijpt aan de boom.
Niet zuivelvrij
De werking van de feta en de jong (belegen) kaas is essentieel in dit recept. Je kunt dit brood niet goed zuivelvrij maken. Maar het kan wel zonder koemelk, A1 caseïne of lactose! Gebruik dan echte feta en geitenkaas of lactosevrije kaas.
Niet vegetarisch
Feta bevat dierlijk stremsel. Dit recept is dus niet vegetarisch.
Feta bevat geen koemelk
Feta is geschikt bij een koemelkallergie, tenminste: als je niet tegelijk ook reageert op schapen- of geitenmelk. En feta is geschikt als je A1 caseïne mijdt maar nog wel A2 caseïne eet.
Dit geldt allemaal alleen voor échte feta. Echte feta wordt namelijk gemaakt van schapenmelk, aangevuld met geitenmelk. Check voor de zekerheid altijd even de verpakking. Lees meer over zuivel en A2 zuivel.
Feta bevat geen lactose
Echte feta is ook lactosevrij te koop. Dit komt doordat schapenmelk al iets minder lactose bevat, maar vooral door de manier waarop feta gemaakt wordt.
Hoeveel lactose er nog in feta zit verschilt wel per productieproces. Hoe traditioneler, des te groter de kans dat er weinig tot geen lactose in zit. Er zijn helaas mensen voor wie ieder spoortje te veel is. Maar als dat bij jou het geval is, bijvoorbeeld omdat je ook lactosevrije melk niet verdraagt, dan hoop ik dat je zelf goed weet wat wel en niet kan.
Kijk altijd op de achterkant van de verpakking bij de voedingswaarde. Let dan op de koolhydraten: lactose is suiker. Bij voorkeur staat het aantal koolhydraten op 0. Ik weet dat dit het geval is bij Dodoni. Deze is te koop bij AH en Jumbo. Andere soorten feta bevatten tot wel 0,7 gram koolhydraten waardoor het erg persoonlijk kan zijn of je ze nog kunt verdragen.
Wellicht nog even goed om te weten: dit geldt alleen voor feta. Bij andere jonge, zachte kazen geldt juist dat deze veel lactose bevatten. Bij de meeste kazen verdwijnt de lactose namelijk pas door rijping, dus als ze ouder en harder worden.
Smeltkaas
Voor een koemelkallergie of A1 sensitiviteit kun je geitenkaas nemen. Ik haal gewone geitenkaas in een blok, ook gewoon bij de supermarkt.
Voor een lactose intolerantie zijn over het algemeen de wat hardere Hollandse kazen geschikt. Wat je kunt verdragen is erg persoonlijk. Het enige algemene advies dat ik kan geven is hoe ouder de kaas is des te minder lactose deze bevat. Vaak gaat jong belegen al goed.
Dieet en ‘vrij van’
Niet zuivelvrij, paleo en niet vegan.
Wél geschikt voor de meeste vormen van koemelkallergie of gevoeligheid voor A1 caseïne. Feta wordt gemaakt van schapenmelk, aangevuld met geitenmelk. Voor de wat rijpere smeltkaas kun je ook geitenkaas gebruiken. Geiten- en schapenkaas bevat A2 caseïne. Lees meer over zuivel en A2 zuivel.
Alle ingrediënten zijn koolhydraatarm behalve de zongedroogde tomaatjes. Let wel op de hoeveelheden. Jonge kaas bevat nog veel lactose (suiker). Meestal wordt een maximum van 100 gram zuivel per dag geadviseerd.
Keto kaas knoflookbrood met ei en lijnzaad (glutenvrij, zonder koemelk en lactosevrij)
Benodigdheden
- oven op 200 en 160 graden
- bakplaat
- (kleine) keukenmachine of vijzel
- (blok)rasp
- mengkom
Ingrediënten
- 250 gr feta
- 100 gr jonge of jong belegen (geiten)kaas
- 125 gr lijnzaad
- 40 gr pompoenpitten of zonnebloempitten (khb)
- 40 gr walnoten
- 3 eieren
- 4 teentjes knoflook tot dubbel zoveel als je van knoflook houdt
- 2 tl chilivlokken
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl gedroogde tijm
- 6 kalamata olijven
- ½ el milde olijfolie
Optioneel (niet kha, maar khb)
Bereiding
- Maal het lijnzaad. Ik gebruik daar een elektrisch koffiemolentje voor.
- Maal de noten, maal daarna de pitten mee. Ik gebruik daar een kleine keukenmachine voor.
- Rasp de kaas. Meng in een kom de feta met de geraspte kaas, de eieren en de gemalen noten en zaden.
- Pers de knoflook en voeg toe. Voeg de kruiden en specerijen toe. Laat 15 minuten staan. Het lijnzaad neemt nu het vocht op uit de eieren en de feta.
- Voeg naar smaak olijven en zongedroogde tomaat toe. Zout is niet nodig, dat zit al in de kaas en de olijven.
- Kneed tot de vorm die je hebben wilt en leg op de bakplaat. Strijk af met wat olijfolie.
- Zet iets meer dan een half uur op 200. De korst mag lekker goudbruin kleuren. Daarna 15 min nagaren op 160 graden.
- Laat afkoelen op een rooster. Niet te wild aansnijden, het kan wat brokkelen.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!