Keto kaasbroodje met zaden en noten (koolhydraatarm)
Heerlijk koolhydraatarm brood op basis van kaas, ei en lijnzaad. Zeer geschikt voor een ketogeen dieet. In dit recept heb ik het broodje aangevuld met wat pecannoten. Deze kun je vervangen door de meeste andere koolhydraatarme noten zoals walnoten of macademia of zaden als hennepzaad of pompoenpitten.
Fan van koolhydraatarm kaasbrood? Kijk dan ook eens bij dit knoflook kaasbrood. Ideaal voor bij de borrel met een groter gezelschap.
Lijnzaad zelf malen
Chiazaad kun je gebruiken zoals je het gekocht hebt, het heeft van tevoren geen bewerking nodig. Lijnzaad kun je het beste heel kopen, bijvoorbeeld dit lijnzaad van Lowcarbcenter. Heel lijnzaad moet je altijd wel eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het zelf ver van tevoren in bulk, dan oxideert het vrij snel en verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd.
Hoe kun je lijnzaad malen?
Voor de wraps maal je het lijnzaad net iets langer door dan alleen ‘breken’. Je wilt liever iets dat lijkt op meel dan op gebroken zaadjes. Breken kan normaal gesproken ook met een vijzel. Maar hier is het handiger om het lijnzaad echt helemaal fijn te malen. Ik gebruik daarvoor zelf een elektrisch koffiemolentje. Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor vergelijkbare elektrische koffiemolentjes (bij Bol).
Niet té veel lijnzaad
Lijnzaad is gezond, maar te veel lijnzaad niet: gebruik dagelijks maximaal 3 eetlepels.
Jonge tot belegen kaas
De kaas maakt dit broodje lekker luchtig en het heeft geeft veel binding en natuurlijk smaak. Je hebt hier echte smeltkaas voor nodig. Iedere jonge of jong belegen kaas die stevig is, die je wel mooi kunt raspen, is geschikt. Het moet kaas zijn die smelt maar ook uit kan harden.
Geraspte kaas niet altijd koolhydraatarm!
Als je geraspte kaas nodig hebt voor een recept kun je het beste kaas aan één stuk kopen. Niet alleen is dat vaak goedkoper, maar aan voorgeraspte kaas wordt vaak van alles toegevoegd. Bijvoorbeeld om de kaas niet aan elkaar te laten plakken. Soms zit er zelfs zetmeel in: en dat is nou nét niet handig als je koolhydraatarm eet!

Keto kaasbroodje met zaden en noten (koolhydraatarm)
Benodigdheden
- oven op 200 graden
- bakplaat
- kom + garde
- (blok)rasp
- (elektrisch) koffiemolentje om het lijnzaad te malen
- (kleine) keukenmachine optioneel, voor de pecannoten (vijzelen of met de hand kan ook)
Ingrediënten
- 75 gr jonge tot belegen (geiten)kaas
- 1 ei
- 40 gr lijnzaad
- 25 gr pecannoten
- 1 tl (wijnsteen) bakpoeder
- snuf zout roze Himalaya of Keltisch zeezout
- avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie om je handen in te vetten
Topping (optioneel)
- ½ handje pompoenpitten Pit&Pit: laag in koolhydraten (2gr)
Bereiding
- Maal het lijnzaad tot poeder met nog net wat stukjes groter zaad. Kluts het ei. Voeg samen en zet even weg. Mag zo'n 10 minuten even wat dikker worden.
- Warm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat klaar met bakpapier.
- Maal de pecannoten eveneens tot poeder met wat stukjes erin. Meng met het zout en de bakpoeder. Voeg daarna toe aan het eimengsel.
- Rasp de kaas. Voeg ook dit toe aan het eimengsel.
- Doe een druppeltje olie op je handen en vet ze in. Maak een bal van het deeg. Vlak de bal iets af tot de vorm van een hamburgerbroodje.
- Leg op de bakplaat. Zet in de oven voor 25 minuten.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!