Keto kaasbroodje met zaden en noten (met ei, zonder meel)

Heerlijk koolhydraatarm brood op basis van kaas, ei en lijnzaad. Zeer geschikt voor een ketogeen dieet. In dit recept heb ik het broodje aangevuld met wat pecannoten. Deze kun je vervangen door de meeste andere koolhydraatarme noten zoals walnoten of macademia of zaden als hennepzaad of pompoenpitten.

Kaas

De kaas maakt dit broodje lekker luchtig en het heeft geeft veel binding en natuurlijk smaak. Zelf heb ik lange tijd geen zuivel gegeten. Inmiddels mijd ik vooral zuivel met het eiwit A1 caseïne. Geiten, schapen en speciale koeienrassen geven zuivel met A2 caseïne. Met mate eet ik daarom geitenkaas. Eet je zelf alle soorten zuivel dan kun je iedere jonge of jongbelegen kaas nemen.

Lijnzaad

Lijnzaad moet je altijd eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan oxideert het vrij snel en verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd.

Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van affiliate linkPrincess. Kijk hier voor affiliate linkandere elektrische koffiemolentjes.

Lijnzaad is gezond, maar te veel lijnzaad niet: gebruik dagelijks maximaal 3 eetlepels. Dat is een gemiddelde. In dit broodje zit 40 gram (zo’n vier eetlepels). Neem dan dus de dag erna of ervoor wat minder.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij en koolhydraatarm.

Keto kaasbroodje met zaden en noten (met ei, zonder meel)

Marjolein
Heerlijk knapperig en luchtig koolhydraatarm broodje van kaas, ei en lijnzaad. Aangevuld met noten of zaden naar keuze.
5 van 1 stem
Bereiding 5 minuten
Oven 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees
Dieet Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Basisrecept
Gang Brood & deeg
Keuken Europees
Porties 1 persoon
Calorieën 734 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 75 gr jonge tot belegen (geiten)kaas
  • 1 ei
  • 40 gr affiliate linklijnzaad
  • 25 gr pecannoten
  • 1 tl (wijnsteen) bakpoeder
  • snuf zout roze Himalaya of Keltisch zeezout
  • milde olijfolie om je handen in te vetten

Topping (optioneel)

  • ½ handje affiliate linkpompoenpitten Pit&Pit: laag in koolhydraten (2gr)

Bereiding
 

  • Maal het lijnzaad tot poeder met nog net wat stukjes groter zaad. Kluts het ei. Voeg samen en zet even weg. Mag zo'n 10 minuten even wat dikker worden.
  • War de oven op tot 200 graden. Zet een bakplaat klaar met bakpapier.
  • Maal de pecannoten eveneens tot poeder met wat stukjes erin. Meng met het zout en de bakpoeder. Voeg daarna toe aan het eimengsel.
  • Rasp de kaas. Voeg ook dit toe aan het eimengsel.
  • Doe een druppeltje olie op je handen en vet ze in. Maak een bal van het deeg. Vlak de bal iets af tot de vorm van een hamburgerbroodje.
  • Leg op de bakplaat. Zet in de oven voor 25 minuten.

Notities

Aantal calorieën is gebaseerd op 1 broodje. Het broodje is behoorlijk vullend en bevat 1 tot 2 porties.

Voedingswaarde

Calorieën: 734kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept