| | | |

Keto kaasbroodje met zaden en noten (met ei, glutenvrij, zonder koemelk of lactose)

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijk koolhydraatarm brood op basis van kaas, ei en lijnzaad. Zeer geschikt voor een ketogeen dieet. In dit recept heb ik het broodje aangevuld met wat pecannoten. Deze kun je vervangen door de meeste andere koolhydraatarme noten zoals walnoten of macademia of zaden als hennepzaad of pompoenpitten.

Fan van koolhydraatarm kaasbrood? Kijk dan ook eens bij dit knoflook kaasbrood. Ideaal voor bij de borrel met een groter gezelschap.

Lijnzaad

Lijnzaad moet je altijd eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan oxideert het vrij snel en verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd.

Hier maal je het lijnzaad net iets langer door. Je wilt liever iets dat lijkt op meel dan op gebroken zaadjes. Breken kan normaal gesproken ook met een vijzel. Maar hier is het handiger om het lijnzaad echt helemaal fijn te malen. Ik gebruik daarvoor zelf een elektrisch koffiemolentje.

Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor alle elektrische koffiemolentjes bij Bol.com.

Lijnzaad is gezond, maar te veel lijnzaad niet: gebruik dagelijks maximaal 3 eetlepels.

Kaas: niet zuivelvrij

De kaas maakt dit broodje lekker luchtig en het heeft geeft veel binding en natuurlijk smaak. Je hebt hier echte smeltkaas voor nodig. Iedere jonge of jong belegen kaas die stevig is, die je wel mooi kunt raspen, is geschikt. Het moet kaas zijn die smelt maar ook uit kan harden. Plantaardige kaas die dat kan ken ik persoonlijk niet. Als jij kaas kent die dat wel kan: dan hoor ik dat graag! Dit recept is naar mijn idee niet zuivelvrij, vegan of paleo te maken. Er zijn wel koemelkvrije of lactosevrije opties.

Zelf heb ik lange tijd geen zuivel gegeten. Inmiddels mijd ik vooral zuivel met het eiwit A1 caseïne. Geiten, schapen en speciale koeienrassen geven zuivel met A2 caseïne. Met mate eet ik daarom geitenkaas. Eet je zelf alle soorten zuivel dan kun je iedere jonge of jongbelegen kaas nemen. Kijk hier voor uitleg over zuivel(vrij) eten in het algemeen en over A2 caseïne.

Smeltkaas zonder koemelk

Voor een koemelkallergie of A1 sensitiviteit kun je geitenkaas nemen. Ik gebruikte zelf jong belegen geitenkaas in een blok. Dat is ook gewoon bij de supermarkt te koop. Ik kan kaas van ‘gewone’ koeien niet verdragen omdat daar het eiwit A1 caseïne in zit. Recent ben ik weer zuivel gaan eten met A2 caseïne: van speciale koeienrassen, geit en schaap.

Smeltkaas zonder lactose

Voor een lactose intolerantie zijn over het algemeen de wat hardere Hollandse kazen geschikt. Wat je kunt verdragen is erg persoonlijk. Het enige algemene advies dat ik kan geven is hoe ouder de kaas is des te minder lactose deze bevat. Vaak gaat jong belegen al goed.

Lijnzaad

Lijnzaad moet je altijd eerst even malen voordat je het kunt verwerken. Als je het heel laat wordt het niet goed verteerd. Koop je het gebroken of maal je het te vroeg dan oxideert het vrij snel en verlies je goede voedingsstoffen. Gemalen lijnzaad wordt ook wel ‘gebroken’ lijnzaad genoemd.

Elektrische koffiemolentjes zijn er in verschillende soorten en prijzen. Ik heb zelf een handzaam molentje van Princess. Kijk hier voor andere elektrische koffiemolentjes.

Lijnzaad is gezond, maar te veel lijnzaad niet: gebruik dagelijks maximaal 3 eetlepels. Dat is een gemiddelde. In dit broodje zit 40 gram (zo’n vier eetlepels). Neem dan dus de dag erna of ervoor wat minder.

Dieet en ‘vrij van’

Glutenvrij en koolhydraatarm. Niet zuivelvrij, vegan of paleo. Wel te maken zonder koemelk, caseïne of lactose.

Keto kaasbroodje met zaden en noten (met ei, glutenvrij, zonder koemelk of lactose)

Marjolein
Heerlijk knapperig en luchtig koolhydraatarm broodje van kaas, ei en lijnzaad. Aangevuld met noten of zaden naar keuze.
5 van 2 stemmen
Bereiding 5 minuten
Oven 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Gluten, Nachtschade, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vis, Vlees
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm
Trefwoord Basisrecept
Gang Brood & deeg
Keuken Europees
Porties 1 persoon
Calorieën 734 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

 • 75 gr jonge tot belegen (geiten)kaas
 • 1 ei
 • 40 gr lijnzaad
 • 25 gr pecannoten
 • 1 tl (wijnsteen) bakpoeder
 • snuf zout roze Himalaya of Keltisch zeezout
 • milde olijfolie om je handen in te vetten

Topping (optioneel)

Bereiding
 

 • Maal het lijnzaad tot poeder met nog net wat stukjes groter zaad. Kluts het ei. Voeg samen en zet even weg. Mag zo'n 10 minuten even wat dikker worden.
 • Warm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat klaar met bakpapier.
 • Maal de pecannoten eveneens tot poeder met wat stukjes erin. Meng met het zout en de bakpoeder. Voeg daarna toe aan het eimengsel.
 • Rasp de kaas. Voeg ook dit toe aan het eimengsel.
 • Doe een druppeltje olie op je handen en vet ze in. Maak een bal van het deeg. Vlak de bal iets af tot de vorm van een hamburgerbroodje.
 • Leg op de bakplaat. Zet in de oven voor 25 minuten.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Aantal calorieën is gebaseerd op 1 broodje. Het broodje is behoorlijk vullend en bevat 1 tot 2 porties.

Voedingswaarde

Calorieën: 734kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven