Kelp noodles met paksoi en rode ui
Makkelijk en snel te maken kelp noodles met paksoi, ui, sesamolie , sojasaus en chilivlokken. Een heerlijk én heel makkelijk te maken Aziatische bijgerechtje.
Kelp noodles zijn koolhydraatarme ‘noedels’, ook wel zero noodles, die gemaakt worden van zeewier. Ze zijn misschien iets minder bekend dan de konjac noodles of shirataki noodles. Maar ze lijken er veel op, zowel wat uiterlijk betreft als smaak en bereiding. Is zeewier nog een stap te ver, dan kun je de kelp noodles in dit gerecht ook prima vervangen door konjac.
Eerder maakte ik al een special met 12 recepten voor Aziatische konjac noodles. Omdat konjac en kelp noodles zo op elkaar lijken kun je al deze recepten ook gebruiken voor kelp.
Konjac en kelp noodles
Er zijn 2 soorten noodles die dé perfecte oplossing vormen als je koolhydraatarm eet en toch zin hebt in noodles. Konjac noodles (shirataki) en kelp noodles (zeewier). Ze bevatten beide nauwelijks koolhydraten. Daarom worden ze ook wel zero noodles genoemd.
Kelp noodles worden gemaakt van poeder uit bruin zeewier. Zeewieren zijn sterk en veerkrachtig en met die eigenschap kun je een bindende, gelei-achtige structuur aan voeding geven. Net als bijvoorbeeld met agar agar uit rode zeewieren.
Shirataki noodles zijn traditionele Japanse noodles die worden gemaakt van de wortels van de konjac plant. Ze bevatten nauwelijks calorieën maar vooral veel voedingsvezels die een pre-biotische werking hebben voor je darmen. In die zin zijn ze dus gezond, maar ze bevatten verder nauwelijks vitamines en mineralen.
Helemaal hetzelfde als rijstnoodles of bami zullen beide soorten noodles niet worden. Ze komen het dichtst in de buurt van glasnoodles (gemaakt van mung bonen).
Bereiding van konjac
Je kan dit gerecht maken met kelp noodles of shirataki naar keuze (er zijn dunne en dikke). Op de foto staan de kelp noodles van Wereld van Zeewier. Deze zijn ook te koop bij Puur Mieke. Shirataki zijn te koop bij de Jumbo. Ook de Action en Lowcarbcenter hebben varianten.
De noodles zijn verpakt in water en ze zijn al gekookt. Voor een snelle bereiding hoef je ze alleen af te spoelen onder de koude kraan. Laat de noodles uitlekken in een vergiet. De noodles zijn glad en hebben een beetje een rubberachtige bite. Door het meebakken/koken in de saus worden ze iets zachter.
Maak je saus niet te nat
Aziatische sauzen passen perfect bij gewone rijst of gewone noodles omdat die het vocht opnemen. Konjac en kelp noodles doen dat bijna niet waardoor het bij te dunne sauzen meer een soep wordt. Gebruik dus niet te veel saus en maak de saus zo dik mogelijk. In dit recept ben ik zuinig met de sojasaus en ik voeg wat specerijen in poedervorm toe.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm en vegan. Paleo en ‘vrij van’ soja met kokos amino’s in plaats van sojasaus. Meer koolhydraatarm met bosui dan met rode ui.

Kelp noodles
Benodigdheden
- 1 grote PFAS vrije bakpan of gietijzer als je dat gewend bent
- spatel
Ingrediënten
- 1 portie konjac, shirataki of kelp noodles
- 2 grote bladen paksoi
- 1 kleine ui khb
- of 2 bosui kha
- 2 el chilivlokken weglaten voor paleo
- 1 el (glutenvrije) sojasaus of tamari
- of 1 el kokosamino's voor sojavrij
- 2 druppels sesamolie
- milde olijfolie om in te bakken
- of kokosolie om in te bakken
Bereiding
- Snipper de ui en bak glazig.
- Was de noodles onder koud stromend water, laat even uitlekken en dep daarna droog.
- Was de paksoi en snij in stukjes. Bak mee met de ui.
- Voeg de chilivlokken, sojasaus en sesamolie toe. Bak de noodles nog even kort mee.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!