Kastanjemousse met mascarpone, peer en kaneel (zuivelvrij te maken)
Verrassend, orgineel, en tegelijk o zo makkelijk toetje. Een mousse van kastanjes met mascarpone. Als je zuivelvrij eet kun je ook kokosroom gebruiken. Afgetopt met gebakken stukjes peer. Ook in de mousse voeg je wat peer toe. En naar keus wat kastanjesap, espresso of amaretto. Een chique, Italiaans geïnspireerd nagerecht dat niet zou misstaan als afsluiting van een uitgebreid kerstdiner.
Planning kerst of luxe diner
Als je dit toetje wilt serveren na een uitgebreid kerstdiner kun je de mousse van te voren maken. Zeker het koken van de kastanjes kun je een paar uur of zelfs een dag van tevoren doen. Ook de peer kun je van tevoren bakken. Zet dan de mousse afgedekt in de koelkast (het makkelijkste is alvast in de glaasjes). De peer voor de topping bewaar je ook in de koelkast, maar bak deze vlak voor serveren nog even kort op.
Andere recepten met kastanje
Hou je van kastanjes? Kijk dan ook eens naar de recepten voor:
- gebakken kip met kastanje pastinaakpuree,
- gegrilde pompoen met geitenkaas en kastanjes, of
- gebakken kastanjes met boerenkool.
Voor meer info over tamme kastanjes, bijvoorbeeld hoe herken je ze, kijk je bij het recept voor kastanjes poffen met boter en zout.
Kastanjes koken
Je kunt kastanjes poffen of koken, zowel in de schil als gepeld. Ik kies er hier voor de kastanjes gepeld te koken. Persoonlijk vind ik dat makkelijker en je kunt eventueel het kookvocht zo ook nog gebruiken. Het kookvocht is overigens licht bitter, dus gebruik er niet te veel van. Kook je ze in de schil? Snij ze dan eerst goed in zodat je straks de schil er makkelijk af kunt halen.
Waar koop je kastanjes?
Kastanjes kun je in het seizoen meestal wel krijgen op je lokale markt. Verder kun je doen zoals ik: rapen op een plek waar ze anders toch verloren gaan. In mijn geval is dat een landweggetje waar een kleine tak van een kastanjeboom overheen hangt. Een deel van de kastanjes belandt in de aangrenzende sloot en een nog kleiner deel in de berm en op de weg. Er rijden daar niet veel auto’s, maar binnen een halve dag zijn ze allemaal plat.
Mag je kastanjes zelf verzamelen?
Ga je tamme kastanjes ‘in het wild’ verzamelen, hou er dan wel rekening mee dat je iets verzamelt dat een eigenaar heeft. Op vrij toegankelijk terrein is dat bijvoorbeeld de gemeente, Natuurmonumenten of één van De Landschappen. Daar wordt wildplukken meestal gedoogd zolang je dat met mate doet. Bij kastanjes is dat bijvoorbeeld een jaszak.
Ga nooit met hele boodschappentassen tegelijk een natuurgebied in. En ga niet van de paden af. Bedenk je ook: een portie bestaat gemiddeld maar uit een stuk 4 à 5 kastanjes. Zonde als je ze vergeet. Als je ze ook niet goed droogt kan je ze na een paar weken namelijk beschimmeld weggooien.
Mascarpone mousse
De zachtheid in de mousse komt van mascarpone. Eén van de lekkerste roomkaasjes. Mascarpone wordt gemaakt van koemelk.
Of kokosroom mousse
Als je geen zuivel eet kun je een paar dagen van tevoren een blik kokosmelk in de koelkast zetten. Het vette deel scheidt zich dan van het waterige deel. Het vet schep je eruit en kun je hetzelfde gebruiken als de mascarpone.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij. Redelijk lowcarb, maar koolhydraatbeperkt en niet koolhydraatarm door zowel de kastanjes als de peer. Kies dan voor een vloeibare zoetstof in plaats van honing.
Zuivelvrij en paleo als je kiest voor kokosroom. Vegan als je kiest voor kokosroom en maple syrup in plaats van honing.
Kastanjemousse met mascarpone, peer en kaneel (zuivelvrij te maken)
Benodigdheden
- kookpannetje
Ingrediënten
- 75 gr tamme kastanjes gepeld gewogen
- 75 gr mascarpone
- 1 peer grote, of 2 kleine
- 2 tl rauwe honing
- 1 tl kaneel
- 2x flinke snuf zout
- kleine beetje roomboter of olie
- 1 tot 2 el espresso of kookvocht kastanjes
Optioneel
- ½ tot 1 el amaretto en minder espresso
Zuivelvrij, vegan en paleo
- 75 gr kokosroom dikke, uit blik
Vegan
- 2 tl ahornsiroop GEEN honing
Koolhydraatbeperkt
- 2 tl siroop met zoetstof bv Holy Hon en GEEN honing (let op: sommige siropen bevatten moutextract en zijn niet glutenvrij)
Bereiding
- Pel de kastanjes rauw. Je weegt ze rauw en gepeld. Je hebt er zo'n 12 nodig. Snij het puntje van de kastanje en rits het velletje naar beneden.
- Zet ze net onder water en kook minimaal een half uur. Laat eventueel nog een uurtje staan om te weken. Laat daarna een kwartiertje uitwasemen en drogen.
- Schil de peer, verwijder het klokhuis en snij in stukjes. Bak de stukjes 5 minuten met een beetje boter of olie. Voeg een flinke snuf zout toe en de kaneel. Bak daarna nog 2 minuten rondom goudbruin. Laat afkoelen.
- Maal de kastanjes fijn in de keukenmachine. Voeg de mascarpone (of kokosroom) en de honing (of Holy Hon of ahornsiroop) toe. Voeg een kwart van de peer toe. Maal tot een dikke pasta.
- Verdun met de espresso, of wat kookvocht van de kastanjes, of met een beetje amaretto. Doe eerst een eetlepel, meng handmatig en test de textuur. Daarna eventueel meer toevoegen.
- De mousse en de peer kun je eventueel even wegzetten tot je gaat serveren. De mousse dan wel afgedekt in de koelkast.
- Schep de mousse in mooie glaasjes. Verwarm eventueel de rest van de peer weer even op. Verdeel daarna over de glaasjes.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Opgeslagen voor kerst!
Ik mis de honing in ingredienten
Klopt, slordig ☺️ ik heb het toegevoegd. Het gaat om 2 tl. Dank voor het doorgeven ♥️