Kastanjemeel
Kun je bakken met kastanjemeel!?
Kastanjemeel is een heerlijk zoet meel waar je perfect mee kunt bakken. Het is één van mijn persoonlijke favoriete glutenvrije melen voor paleo bakken. Het is namelijk niet alleen glutenvrij, maar ook granenvrij.
Wat zijn kastanjes?
Een kastanje is een noot net als een hazelnoot, beukennootjes of eikels. De kastanje groeit aan een tamme kastanjeboom (Castanea sativa). Niet te verwarren met de wilde kastanjeboom, ofwel paardenkastanje (Aesculus hippocastanum).
Een tamme kastanje bevat vrij veel suikers en zetmeel. Een deel van de suikers bestaat uit galactanen. Kastanjes zijn daardoor een FODMAP. Sommige mensen kunnen deze suikers moeilijk verteren en krijgen buikpijn (vergelijkbaar met een lactose intolerantie).
Maar de meeste mensen hebben geen last van deze suikers. Het is juist door de zetmelen goed te gebruiken als glutenvrij meel. Bijvoorbeeld om pannenkoeken mee te bakken zoals deze superdunne flensjes met boekweit en kastanje.
Wat is kastanjemeel?
Een tamme kastanje bestaat uit 3 delen:
- De bolster: dat is de stekelige buitenste schil
- De binnenste schil: dat is het gladde, bruine omhulsel met een lichte ronde vlek
- De noot: dat is de zachte binnenkant
Het meel verkrijg je door de zachte binnenkant te vermalen. Niet te lang, want dan krijg je kastanjepasta.
Is kastanjemeel glutenvrij?
Ja, kastanjes zijn noten en geen granen. Daarom is kastanjemeel van nature glutrenvrij.
Is kastanjemeel koolhydraatarm?
Kastanjemeel bevat helaas wel wat koolhydraten. Het is nog randje koolhydraatbeperkt, maar niet strikt koolhydraatarm en ook niet ketogeen.
Is kastanjemeel paleo?
Ja! Kastanjemeel is een perfect meel voor een paleo dieet. Maar omdat het een noot is is het helaas niet AIP.
Hoe bak je met kastanjemeel?
Het meel is zacht, neemt goed vocht op en geeft een beetje binding. het smaak ook licht zoet waardoor het perfect is voor zoete baksel of hartige baksel met een twist.
Hoe vervang je kastanjemeel?
Omdat kastanje vrij veel zetmeel bevat kun je het niet zomaar vervangen door amandelmeel. Je kunt een recept dus niet met een kleine aanpassing van ruim koolhydraatbeperkt omzetten naar koolhydraatarm. De beste vervangers zijn andere zetmeelhouden de melen.
De beste vervangers van kastanjemeel:
- Boekweitmeel of havermeel (beide redelijk 1op1)
- (Bak)bananenmeel (vaak wel wat aanpassing in vocht)
- Cassavemeel of tijgernotenmeel met wat tapioca (die laatste 5 tot 10%)
Allemaal redelijk 1op1, al zal soms wat aanpassing in vocht nodig zijn. Moeilijker vervangen is tijgernotenmeel. Daar is over het algemeen wat meer vocht bij nodig. Kastanjemeel kun je verrassend genoeg niet 1op1 door amandelmeel vervangen. Amandelmeel is zwaarder, neemt iets minder vocht op en bindt niet.
Meer lezen?
Terug naar meel vervangen.
Hoe bak je met glutenvrij en koolhydraatarm meel?
Soorten melen: