Karnemelk overnight oats met kersen en witte chocola
Overnight oats is een bekend Amerikaans ontbijtje. Het is heerlijk koel en makkelijk te maken. ’s Avonds meng je wat havermout met een scheutje (plantaardige) melk of andere vloeistof en dat zet je weg in de koelkast (overnight). ’s Ochtends hoef je de oats alleen maar even om te roeren en je favoriete toppings erop te doen. Ik gebruik hier karnemelk om de havermout net een licht zuurtje mee te geven. Als je geen zuivel eet kun je wat limoensap en amandelkwark gebruiken.
A2 zuivel
Ik heb lange tijd geen zuivel gegeten. Ik heb veel darmproblemen en onder meer eenlichte lactose intolerantie en een ‘leaky gut’. Langzaamaan gaat het steeds beter. Het lijkt bij mij vooral te gaan om A1 zuivel. Ik ben gaan experimenteren met A2 zuivel en dat gaat erg goed.
Ook A2 zuivel proberen? Kijk dan eens naar de grasgevoerde A2 zuivel van Vlees van Ons. Ik mag een welkomstkorting weggeven van 10%. Gebruik daarvoor de code Eetlekkeranders10.
Meer weten? Lees dan deze info over A2 caseïne.
Witte chocola
Witte chocola wordt over het algemeen gemaakt van cacaoboter, melkpoeder en witte suiker. Cacaoboter is het vet uit de cacaoboon. Cacaoboter bevat geen cacao. En aan witte chocola wordt ook geen cacaoboter toegevoegd.
Er is speciale keto én vegan chocola op de markt: hier zit geen suiker in maar erythritol. De melk is vervangen door kokosmelk en MCT olie. Je kunt deze met 10% korting bestellen bij Funky Fat Choc: alleen witte chocola of een box met verschillende smaken zoals puur, hazelnoot, koffie en kokosoot (kortingscode Eetlekkeranders10).
Eet je wel suiker en liever geen erythritol? Kies dan voor de witte chocola die bij jou past.
Verhoudingen overnight oats
De verhouding tussen haver en vloeistof is bij een overnight oats ongeveer 1 op 2. Ik reken het liefst in eetlepels. Want om vlak voordat ik naar bed ga nog in de weer te zijn met een weegschaal en maatbeker zie ik niet zitten. Dus gewoon 1 lepel havermout op 2 lepels vloeistof. In dit geval is dat karnemelk, maar je kunt ook amandelmelk, koffie, yoghurt of vruchtensap gebruiken. Bij sap of koffie gebruik je net wat minder vloeistof, bij dikke yoghurt net wat meer.
Je kunt aan je haver ook wat chia- of lijnzaad toevoegen. Maar dat neemt meer vocht op dan haver. Voor een overnight chiapudding gebruik je de verhouding 1 op 3.
Is haver glutenvrij?
Haver is van nature glutenvrij. Maar het wordt vaak verwerkt op dezelfde plek als tarwe of andere glutenhoudende granen. Bij haver moet altijd expliciet op het pak staan of het glutenvrij is. Staat het er niet? Dan is het dus niet gegarandeerd glutenvrij! Dit geldt overigens niet alleen voor havermout of havermeel, maar ook voor havermelk of -yoghurt. Zo zijn de drinks en yoghurt van Oatly niet glutenvrij, maar die van AH wel.
Fytinezuur
Er zijn meerdere redenen om geen haver te eten. Zo eet je in een paleo dieet helemaal geen graan. Granen zijn vaak doorgekweekt en zelfs genetisch gemodificeerd, daarbij gaat het met name om tarwe, rijst en maïs. Verder bevatten granen anti-nutriënten als lectines. Dat zijn stoffen die van nature in planten voorkomen. Ze worden wel gezien als het verdedigingsmechanisme van planten. Sommige mensen hebben meer last van deze stoffen dan anderen. Het kan voor hen zelfs een reden zijn om carnivoor te eten.
Haver is van alle granen nog het meest een oergraan met volwaardige voedingsstoffen. Maar ook haver bevat natuurlijke anti-nutriënten. Het belangrijkste anti-nutriënt in haver is fytinezuur. Dat kan ontstekingsbevorderend werken en de opname van sommige voedingsstoffen in de weg staan. Overigens zit fytinezuur ook in noten en zaden. Dat is de reden dat noten en zaden in een Auto Immuun Paleo in de eerste fase ook worden weggelaten.
Lange tijd werd gedacht dat het zinvol was haver eerst te weken voor gebruik. Uit onderzoek blijkt dat het weekwater wel iets van het fytinezuur opneemt, maar lang niet alles. En in het weekwater worden ook goede stoffen opgenomen. Lees daarover deze blog van Monique van der Vloed. Persoonlijk week ik mijn haver daarom niet meer.
Glyfosaat in haver?
Een Amerikaans onderzoek naar ontbijtgranen met havermout trof onder meer in pakken Cheerio’s glyfosaat aan. Dat is een bestrijdingsmiddel (Roundup van Monsanto) dat vooral in Amerika gebruikt wordt. Inmiddels is iedereen er wel van overtuigd dat dat kankerverwekkend is. En het wordt in verband gebracht met Parkinson. Helaas is het Europees nog niet in de ban gedaan. Toch is het de vraag of Nederlandse pakken met ontbijtgranen ook glyfosaat bevatten en of dat dan komt van de haver.
Vooralsnog lijkt het vooral van belang om biologische havermout te kopen zonder andere toevoegingen.
Is haver goed voor je?
Nu we de nadelen weten is het ook goed om eens naar de voordelen te kijken. Want haver bevat essentiële eiwitten, goede mineralen als magnesium en niet oplosbare vezels die zeer gunstig zijn voor je microbioom. Haver verteert heel langzaam en geeft de glucose ook langzaam af in je bloed waardoor de schommelingen in je bloedsuiker veel minder hoog zijn dan bij andere granen.
Ik eet zelf daarom wél haver. Niet elke dag, maar ik mis het als ik het helemaal weglaat. Dus ik eet het af en toe. Voor mijn gevoel doet het mij goed om zo divers mogelijk te eten.
Dieet en ‘vrij van’
Haver past met mate in een koolhydraatbeperkt dieet. Granen eet je niet als je koolhydraatarm moet of wilt eten. Granen bevatten namelijk veel zetmeel, zo bestaat wit brood bijna alleen maar uit zetmeel en dus koolhydraten. Haver komt van alle (pseudo)granen het eerst in aanmerking als je koolhydraatbeperkt eet. Maar wel met mate! Lees meer over het verschil tussen koolhydraatarm en koolhydraatbeperkt.
Haver past niet in een paleo of AIP dieet.
Voor zuivelvrij en vegan kun je deze overnight oats maken met plantaardige melk en een beetje limoensap. Of je gebruikt plantaardige yoghurt of waterkefir.
Karnemelk overnight oats met kersen en witte chocola
Benodigdheden
- koelkast
- glaasje
Ingrediënten
- 5 el havermout of grove havervlokken
- 10 el karnemelk
- flinke hand kersen vers of doosje uit de vriezer
- ¼ tl kaneel
- ¼ tl Bourbon vanille poeder
- snufje zout Keltisch zee of roze Himalaya
- 1 tl witte chocola suikervrij, keto en vegan: 10% korting met code Eetlekkeranders10
Voor vegan en zuivelvrij
- 8 el melk, zuivel of plantaardig GEEN karnemelk
- + 1 limoen, sap van
- of waterkefir
- of yoghurt, zuivel of plantaardig
Bereiding
- Meng de haver met de kaneel, de vanille en het zout. Meng daar de karnemelk door. Zet minimaal 3 uur weg in de koelkast. Liefst een nachtje.
- Haal uit de koelkast en roer door.
- Ontpit en snij de kersen en leg bovenop. Schaaf een klein stukje witte chocola en maak je topping af.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Heb je dit recept gemaakt of heb vragen? Laat een reactie achter!
Verrassende combi, maar werkt goed!