| | | | | | |

Kalamata olijventapenade met artisjok en ansjovis

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Tapenade van kalamata olijven met artisjok, ansjovis en pompoenpitten. De basis is een klassieke olijventapenade. Maar door kalamata olijven te nemen in plaats van groene en door de toevoeging van artisjok en ansjovis krijgt deze diepere smaken. En ook nog eens helemaal koolhydraatarm, glutenvrij, zuivelvrij en paleo.

Hou je van tapenade? Kijk dan ook eens naar de wat zoetere tapenade van groene olijven en zongedroogde tomaatjes. Deze is koolhydraatbeperkt en vegan. Kijk hier voor meer BBQ en borrel dips met kruiden en groente.

Kalamata! Geen zwarte olijven

Donkere olijven rijpen langer aan de boom. Hierdoor krijgen ze een vollere en diepere smaak. ze zijn ook zachter van textuur. Recent is in het nieuws geweest dat de meeste zwarte olijven eigenlijk chemisch behandelde groene olijven zijn. Voor kalamata olijven geldt dat niet. Deze mogen niet behandeld worden en zijn écht langer gerijpt aan de boom. Een harde, zwarte olijf is chemisch behandeld. Kalamata olijven zijn paars (niet zwart) en zacht.

Dieet en ‘vrij van’

Deze tapenade is koolhydraatarm en paleo. Voor AIP en ‘vrij van’ zaden kun je de pompoenpitten weglaten.

Olijventapenade met artisjok en ansjovis in bruin bakje met ansjovis en artisjokken op de achtergrond, ingezoomd

Kalamata olijventapenade met artisjok en ansjovis

Marjolein
Tapenade van kalamata olijven met artisjok, ansjovis, pompoenpitten, knoflook, extra vierge olijfolie en citroensap.
5 van 2 stemmen
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, A1 caseïne, Ei, Eiwit, Gluten, Nachtschade, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vlees, Zuivel
Dieet Glutenvrij, Koolhydraatarm, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Borrelen, Kerst, Oud&Nieuw
Gang Sauzen & dips
Keuken Europees, Italiaans
Porties 4 personen
Calorieën 136 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Voor 'vrij van' zaden en AIP

  • variant GEEN pompoenpitten

Bereiding
 

  • Ontpit de olijven. Pers de knoflook.
  • Maal als eerste de pompoenpitten fijn.
  • Voeg daarna alle andere ingrediënten toe. Hou iets van het citroensap achter zodat je de dikte goed kunt bepalen. Dunner maken is dan makkelijk, dikker maken is lastiger.

KORTINGSCODES

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)

Funky Fat Choc: Eetlekkeranders10 (10%)
Vlees van Ons: Eetlekkeranders10 (nw klanten 10%)

Notities

Meng niet helemaal glad, kleine stukjes in de tapenade zijn juist wel lekker.

Voedingswaarde

Calorieën: 136kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven