Kalamata olijventapenade met artisjok en ansjovis
Tapenade van kalamata olijven met artisjok, ansjovis en pompoenpitten.
Hou je van tapenade? Kijk dan ook eens naar de wat zoetere tapenade van groene olijven en zongedroogde tomaatjes. Deze is koolhydraatbeprkt en vegan.
Zwarte olijven
Recent is in het nieuws geweest dat de meeste zwarte olijven eigenlijk chemisch behandelde groene olijven zijn. Voor kalamata olijven geldt dat niet. Deze mogen niet behandeld worden en zijn echt langer gerijpt aan de boom.
Dieet en ‘vrij van’
Deze tapenade is koolhydraatarm en paleo. Voor AIP en ‘vrij van’ zaden kun je de pompoenpitten weglaten.

Kalamata olijventapenade met artisjok en ansjovis
Benodigdheden
- affiliate link(kleine) keukenmachine of staafmixer
- knoflookpers
Ingrediënten
- 125 gr kalamata olijven mag uit een potje
- 40 gr gegrilde artisjok mag uit een potje
- 20 gr ansjovis = ongeveer 4 stuks
- 1 teentje knoflook
- 1 el affiliate linkpompoenpitten
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 citroen
Voor 'vrij van' zaden en AIP
- variant GEEN pompoenpitten
Bereiding
- Ontpit de olijven. Pers de knoflook.
- Maal als eerste de pompoenpitten fijn.
- Voeg daarna alle andere ingrediënten toe. Hou iets van het citroensap achter zodat je de dikte goed kunt bepalen. Dunner maken is dan makkelijk, dikker maken is lastiger.
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.
Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).
Delen op Facebook Pin recept Vragen?

Eén reactie
Marjolein
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!