Kalamata olijventapenade met artisjok en ansjovis
Tapenade van kalamata olijven met artisjok, ansjovis en pompoenpitten. De basis is een klassieke olijventapenade. Maar door kalamata olijven te nemen in plaats van groene en door de toevoeging van artisjok en ansjovis krijgt deze diepere smaken. En ook nog eens helemaal koolhydraatarm, glutenvrij, zuivelvrij en paleo.
Hou je van tapenade? Kijk dan ook eens naar de wat zoetere tapenade van groene olijven en zongedroogde tomaatjes. Deze is koolhydraatbeperkt en vegan. Kijk hier voor meer BBQ en borrel dips met kruiden en groente.
Kalamata! Geen zwarte olijven
Donkere olijven rijpen langer aan de boom. Hierdoor krijgen ze een vollere en diepere smaak. ze zijn ook zachter van textuur. Recent is in het nieuws geweest dat de meeste zwarte olijven eigenlijk chemisch behandelde groene olijven zijn. Voor kalamata olijven geldt dat niet. Deze mogen niet behandeld worden en zijn écht langer gerijpt aan de boom. Een harde, zwarte olijf is chemisch behandeld. Kalamata olijven zijn paars (niet zwart) en zacht.
Dieet en ‘vrij van’
Deze tapenade is koolhydraatarm en paleo. Voor AIP en ‘vrij van’ zaden kun je de pompoenpitten weglaten.
Kalamata olijventapenade met artisjok en ansjovis
Benodigdheden
- knoflookpers
Ingrediënten
- 125 gr kalamata olijven mag uit een potje
- 40 gr gegrilde artisjok mag uit een potje
- 20 gr ansjovis = ongeveer 4 stuks
- 1 teentje knoflook
- 1 el pompoenpitten
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 citroen
Voor 'vrij van' zaden en AIP
- variant GEEN pompoenpitten
Bereiding
- Ontpit de olijven. Pers de knoflook.
- Maal als eerste de pompoenpitten fijn.
- Voeg daarna alle andere ingrediënten toe. Hou iets van het citroensap achter zodat je de dikte goed kunt bepalen. Dunner maken is dan makkelijk, dikker maken is lastiger.
KORTINGSCODES
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (nw klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Deze website wordt omgebouwd tot alleen lowcarb. Sommige recepten bevatten nog suiker, honing of ahornsiroop. De bereking van de voedingswaarde is altijd op basis van genoemde zoetstoffen, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!