Lowcarb Thais curry van kabeljauw, zoete aardappel en groene asperges in kokosmelk
Makkelijke en snelle curry met Thaise smaken als limoen, kurkuma en gember. De basis van deze curry zoete aardappel in kokosmelk. De laatste minuutjes laat je de kabeljauw en groene asperges even meekoken.
Stevige witvis: kabeljauw
Het gerecht maak je met stevige witvis. Ik heb gekozen voor kabeljauwhaasjes van Grutto. Dat is duurzaam gevangen kabeljauwfilet uit IJsland. Lees meer over duurzaam gevangen wilde vis.
Vissaus
Wat is Thais eten zonder umami? Ik gebruik daarvoor een paar druppels vissaus (sap van gefermenteerde ansjovis).
Red boat fishsauce
Als je puur en suikervrij wilt eten is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Echte vissaus bevat niets dan ansjovis en zout. De saus moet maanden tot jaren fermenteren. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen zijn versneld gefermenteerd met enzymen of zoutzuur. Om het gebrek aan smaak te compenseren zijn vaak smaakversterkers en suiker toegevoegd. Jammer, want dat hoort er eigenlijk allemaal niet in.Ik gebruik het liefst Red Boat Fishsauce. Deze is online te koop. Ondermeer bij de Glutenvrije webshop en bij de Duitse Amazon.
Kaffir limoenblaadjes
Heerlijk in een Zuid-Oost Aziatische curry zijn limoenblaadjes. Deze komen van een speciale plant en kun je gedroogd kopen. Online, bijvoorbeeld bij de Kruidenbaron. Heb je ze niet? Dan kun je ze gewoon weglaten.

Lowcarb Thais curry van kabeljauw, zoete aardappel en groene asperges in kokosmelk
Benodigdheden
- wok of grote bakpan
- knoflookpers
- (blok)rasp
Ingrediënten
- 4 kabeljauw filets
- 4 grote zoete aardappels
- 350 gr groene asperges = 1 bos
- 1 stukje gember (vers)
- 1 stukje kurkuma (poeder)
- 1 snufje zwarte peper
- 2 teentjes knoflook
- 2 stengels bosui
- 1 rode peper
- 1 limoen
- ½ tl (suikervrije) vissaus
- 400 ml kokosmelk = 1 blik
- 4 kaffir limoenblaadjes (djeroek poeroet) optioneel
Bereiding
- Schil de zoete aardappel en snij in blokjes. Bak in een grote pan in een flinke eetlepel kokosolie.
- Rasp de gember en kurkuma. Pers de knoflook. Snij de chilipeper in zeer kleine stukjes. Snij de bosui in ringetjes. Was en rasp de limoen. Bak alles kort mee met de aardappels.
- Voeg vers gemalen zwarte peper toe.
- Blus af met de kokosmelk. Voeg de vissaus toe en het sap van de limoen. Laat 15 minuten pruttelen.
- Was en snij de asperges in stukjes.
- Voeg de vis toe en de stukken asperge. Laat nog 5 minuten pruttelen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!