Thais geïnspireerde curry van kabeljauw met zoete aardappel en groene asperges in kokosmelk
Makkelijke en snelle curry met Thaise smaken als limoen, kurkuma en gember. De basis van deze curry zoete aardappel in kokosmelk. De laatste minuutjes laat je de kabeljauw en groene asperges even meekoken.
Stevige witvis
Het gerecht maak je met stevige witvis. Ik heb gekozen voor kabeljauwhaasjes van Grutto. Dat is duurzaam gevangen kabeljauwfilet uit IJsland. Lees meer over duurzaam gevangen wilde vis.
Vissaus
Wat is Thais eten zonder umami? Ik gebruik daarvoor een paar druppels vissaus (sap van gefermenteerde ansjovis).
Als je puur en suikervrij wilt eten is het een goed idee om te investeren in een mooie suikervrije vissaus. Echte vissaus bevat niets dan ansjovis en zout. De saus moet maanden tot jaren fermenteren. Deze is niet zomaar in de supermarkt te koop. Alle vissauzen die je in de supermarkt kunt kopen zijn versneld gefermenteerd met enzymen of zoutzuur. Om het gebrek aan smaak te compenseren zijn vaak smaakversterkers en suiker toegevoegd. Jammer, want dat hoort er eigenlijk allemaal niet in.
Ik gebruik het liefst Red Boat Fishsauce. Deze is online te koop. Ondermeer bij de Glutenvrije webshop en bij de Duitse Amazon.
Kaffir limoenblaadjes
Heerlijk in een Zuid-Oost Aziatische curry zijn limoenblaadjes. Deze komen van een speciale plant en kun je gedroogd kopen. Online.
Dieet en ‘vrij van’
Glutenvrij, zuivelvrij, koolhydraatbeperkt en paleo.
AIP en laag histamine zonder de chili peper. Voor laag histamine ook geen limoen en let even op het soort en de bereiding van de vis, zie onder.
Laag histamine
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
Vis is mogelijk niet voor iedereen of in elke fase van een laag histamine dieet geschikt. Als je histamineproblemen hebt maar wel weer wilt opbouwen is vis dan ook niet het eerste dat je kan gaan uitproberen. En vaak kun je het beste beginnen met koolvis uit de diepvries. Dit is ook een witvis, maar geeft soms net wat minder problemen. Gaat dat goed? Dan kun je zalm en kabeljauw proberen.
Het histamine gehalte in vis kan erg snel oplopen. Als de vis meteen na vangst ingevroren wordt, blijft het histamine gehalte zo laag mogelijk. En je beperkt de opbouw van histamine nog meer als je de vis juist niet eerst laat ontdooien maar bevroren gebruik. De vis gaat dan natuurlijk wel wat langer de oven in.
Limoen en chili peper scoren beide een 2 op de SIGHI lijst en kun je beter schrappen. Knoflook heeft een SIGHI 1 score en kan door de meeste mensen in kleine hoeveelheden wel gegeten worden. Asperges en zoete aardappel hebben een SIGHI 0, maar hou er rekening mee dat zoete aardappel zeer hoog is in oxalaat. Kurkuma wordt aangeraden, maar wel zonder de zwarte peper erbij. Kokosmelk is laag in histamine, maar kan wel andere reacties geven.
Thais geïnspireerde curry van kabeljauw met zoete aardappel en groene asperges in kokosmelk
Benodigdheden
- wok of grote bakpan
- knoflookpers
- (blok)rasp
Ingrediënten
- 4 kabeljauw filets
- 4 grote zoete aardappels
- 350 gr groene asperges = 1 bos
- 1 stukje gember
- 1 stukje kurkuma
- 1 snufje zwarte peper
- 2 teentjes knoflook
- 2 stengels bosui
- 1 rode peper
- 1 limoen
- ½ tl (suikervrije) vissaus
- 4 kaffir limoenblaadjes (djeroek poeroet) optioneel, als je ze in huis hebt
- 400 ml kokosmelk = 1 blik
Voor strikt paleo, AIP, laag histamine en vrij van nachtschade
- variant GEEN chilipeper en zwarte peper
Voor laag histamine
- variant GEEN vissaus
- kabeljauwhaasje of koolvis uit de diepvries, niet laten ontdooien
- verse koriander in plaats van limoen (op het laatst toevoegen)
Bereiding
- Schil de zoete aardappel en snij in blokjes. Bak in een grote pan in een flinke eetlepel kokosolie.
- Rasp de gember en kurkuma. Pers de knoflook. Snij de chilipeper in zeer kleine stukjes. Snij de bosui in ringetjes. Was en rasp de limoen. Bak alles kort mee met de aardappels.
- Voeg vers gemalen zwarte peper toe.
- Blus af met de kokosmelk. Voeg de vissaus toe en het sap van de limoen. Laat 15 minuten pruttelen.
- Was en snij de asperges in stukjes.
- Voeg de vis toe en de stukken asperge. Laat nog 5 minuten pruttelen.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!