Kabeljauw met een notenkorstje uit de oven en gebakken spruitjes
Makkelijk gerechtje dat er toch heel sjiek uitziet. De spruitjes bak je met wat olie en knoflook. De kabeljauw krijgt een korstje van noten, knoflook, bieslook en peterselie. Kwartiertje de oven in en klaar! Dit gerecht is speciaal gemaakt voor een laag histamine dieet. Hier gecombineerd met spruitjes. Maar die kun je natuurlijk vervangen door elke groente die je wilt. Voor laag oxalaat MOET je de spruitjes zelfs vervangen. Zie de uitgebreide uitleg hieronder.
Duurzaam gevangen vis
Dit recept maakt gebruik van duurzaam gevangen kabeljauw van Grutto. Deze wordt vers ingevroren. Het lekkerste resultaat krijg je als je deze langzaam laat ontdooien in de koelkast.
Ik heb dit gerecht ooit gemaakt voor een laag histamine dieet. Als je histamineproblemen hebt kun je het beste beginnen met koolvis uit de diepvries. Dit is ook een witvis, maar geeft soms net wat minder problemen. Het histamine gehalte in vis kan erg snel oplopen. Als de vis meteen na vangst ingevroren wordt, blijft het histamine gehalte zo laag mogelijk. En je beperkt de opbouw van histamine nog meer als je de vis juist niet eerst laat ontdooien maar bevroren gebruik. De vis gaat dan natuurlijk wel wat langer de oven in.
Dieet en ‘vrij van’
Koolhydraatarm en paleo. Met wat aanpassingen geschikt voor laag histamine, oxalaat en salicylaat.
Laag histamine
Wanneer is een recept ‘laag histamine’? ‘Eet lekker anders’ gebruikt de SIGHI lijst en de informatie op Mastcell360.com om dit te bepalen. Kijk hier voor meer info over SIGHI en MC360. Hou er rekening mee dat ook de adviezen van deze vooraanstaande bronnen soms nog erg uiteen lopen. Daarnaast kunnen reacties persoonlijk zijn.
Knoflook, bieslook en spruitjes hebben een SIGHI 1 score. Bij MC360 worden deze juist aanbevolen. Eventueel kun je de spruitjes vervangen door groenten met een SIGHI 0 score zoals courgette (zelfde tijd) of groene asperges (5 tot 10 minuten bakken).
Vis is mogelijk niet voor iedereen of in elke fase van een laag histamine dieet geschikt. Witvis (en zalm) komen het meest in aanmerking. Zorg er wel voor dat de vis zo vers mogelijk is (net gevangen). Vis uit de diepvries is zeer geschikt omdat dit heel vers wordt ingevroren.
Eiwit van kippeneieren kun je beter mijden, maar eigeel heeft een SIGHI 0 score en kan dus gebruikt worden.
Laag oxalaat
In sommige lijstjes staan macademia’s als laag oxalaat. In de lijst die waaruit ik geadviseerd wordt staan ze echter hoog. Als je ze gebruikt, week ze dan wel eerst. Je kunt de noten vervangen voor kastanjes uit pot (online te bestellen). In pot (en dus geweekt) is het oxalaat gehalte laag getest in Amerika. Even afspoelen voor gebruik.
Over spruitjes bestaan verschillende onderzoeken. Ongeveer 75 gram is in een onderzoek ooit op laag vastgesteld. In later onderzoek weer wat hoger. Om veilig te zijn vervang je de spruitjes door broccoli of bloemkool.
Laag salicylaat
Vervang de noten voor 4 cashewnoten per persoon en de olijfolie door zonnebloemolie. Spruitjes zijn één van de weinige groenten die je wél kunt eten als je op salicylaat moet letten. Lekker met een puree van doperwten of met (gebakken) rijst.
Laat de rode peper weg.
Kabeljauw met een notenkorstje uit de oven en gebakken spruitjes
Benodigdheden
- oven op 200 graden, ovenschaal
- spatel
- vijzel
- knoflookpers
Ingrediënten
- 1 kabeljauwhaasje duurzaam gevangen zoals van Grutto
- ½ el (grasgevoerde) roomboter of milde olijfolie
- 1 eidooier
- 1 teentje knoflook
- ½ tl bieslook
- ½ tl peterselie
- handje pecan of macademianoten
Voor de spruitjes:
- 150 gr spruitjes schoon gewicht
- 2 teentjes knoflook
- ½ rode peper (Chili of Spaanse) optioneel
- 2 el milde olijfolie
Voor laag histamine en strikt paleo
- variant GEEN rode peper
Variant laag oxalaat
- bloemkool GEEN of max 75 gr spruitjes
- tamme kastanjes uit blik GEEN macademia of pecan
Variant laag salicylaat
- 4 cashewnoten GEEN macademia of pecan
- variant GEEN rode peper
- zonnebloem- of koolzaadolie GEEN olijfolie
Bereiding
- Haal een paar uur van te voren de vis uit de vriezer en leeg in de koelkast. Haal de vis uit de koelkast. Als je weinig tijd hebt laat je de vis buiten de koelkast ontdooien.
- Warm de oven voor op 180 graden.
- Maak de spruitjes schoon en snij door de helft.
- Verwarm de olie in de pan en voeg de spruitjes toe toe. Zet het vuur niet te hoog. De buitenste of losse velletjes kunnen dan gaan verbranden.
- Pers de eerste twee teentjes knoflook, snij het pepertje in kleine stukjes en voeg na een minuut of 10 toe. Bak de spruitjes in totaal voor ongeveer 20 minuten.
- Pers het derde teentje knoflook. Verkruimel of stamp de nootjes (in de vijzel). Splits het ei en bewaar de eidooier. Het wit gebruik je niet. Kluts de dooier met de kruiden, de knoflook en de nootjes.
- Gebruik de helft van de roomboter om de bodem van de ovenschaal in te vetten. Dep de fliet droog en leg op de boter. De andere helft van de boter smeer je op de filet. Strooi zout op de filet. Verdeel het eimengsel over de filet. Zet in de oven voor 13 tot 15 minuten.
Voor laag histamine
- Draai de volgorde om. Leg eerst de bevroren vis in de ovenschaal. Deze heeft een klein half uurtje nodig. Zet de temperatuur iets lager: op 180 graden. Anders gaan de nootjes verbranden. Bak in de laatste twintig miuten de spruitjes.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Heb je dit recept gemaakt of heb je vragen? Laat een reactie achter!
Heerlijk en wat een geweldige website heb je.
Superlief, dankjewel 😊 🥰