Kabeljauw in sinaasappelsaus met zoete aardappel en rabarber
Heerlijk lowcarb (niet strikt koolhydraatarm maar wel koolhydraatbeperkt) stoofpannetje met licht zoete en zure smaken van sinaasappel, bataat (zoete aardappel) en rabarber, die mooi combineren met de zachte smaak van kabeljauw. Wat rozemarijn en paprikapoeder maken het helemaal af. Een makkelijk en licht hoofdgerecht of lunch.
Soort room
Als je zuivel eet kun je voor dit gerecht gewone kookroom gebruiken. Voor plantaardige room kun je in de supermarkt kiezen voor sojaroom. Liever geen haver- of rijstroom. Persoonlijk eet ik amandelroom, dat kun je bestellen Ekoplaza of Glutenvrije webshop.
Stevige witvis
Het gerecht maak je met stevige witvis. Ik heb gekozen voor kabeljauwhaas van Grutto. Dat is duurzaam gevangen kabeljauwfilet uit IJsland. Lees meer over duurzaam gevangen wilde vis.
Andere recepten met rabarber
Ik heb mijn recepten met rabarber verzameld in deze rabarber special. Daar vind je onder meer onderstaande recepten:

Kabeljauw in sinaasappelsaus met zoete aardappel en rabarber
Benodigdheden
- 1 kleine PFAS vrije bakpan of gietijzer als je dat gewend bent
- dunschiller en/of (schil)mesje
Ingrediënten
- 1 kabeljauwhaasje duurzaam gevangen zoals van Grutto
- 1 zoete aardappel (bataat)
- 2 tot 3 stengels rabarber
- 1 sinaasappel
- 1 scheutje room, zuivel of plantaardig 2 tot 3 eetlepels
- 1 tl rozemarijn gedroogd of een vers takje
- 1 tl paprikapoeder
- snufje zwarte peper
- snufje zout Keltisch zee of roze Himalaya
- avocado, milde olijf of high oleic zonnebloemolie om in te bakken
Bereiding
- Haal de kabeljauw uit de koelkast.
- Warm de pan op en voeg olie toe. Schil de zoete aardappel en snij in kleine blokjes. Bak de blokjes op redelijk hoog vuur rondom bruin in ongeveer 10 minuten.
- Voeg de paprikapoeder en rozemarijn toe en laat nog een minuutje of twee meebakken.
- Pers een sinaasappel, let op dat er geen pitjes in komen. Blus de aardappels af met het sinaasappelsap. Voeg een scheutje room toe. Even roeren. Zet het vuur zacht.
- Was en snij de rabarber in stukken. Voeg toe. Weer even omroeren. Doe de deksel op de pan met een flinke kier ertussen. Zo hou je wel de warmte binnen voor extra garing maar kan er tegelijk wat vocht ontsnappen.
- Leg 4 minuten na de rabarber de vis in de saus. Doe de deksel weer half op de pan.
- Draai na 3 minuten de vis om. Giet er wat saus over met een lepel. Niet te veel meer roeren, dan blijft de rabarber heel. Stoof nog 3 minuten met de deksel half op de pan.
KORTINGSCODE
Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)
Notities
Voedingswaarde
Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.
Wat een geweldige idee!😋
Dankjewel!