| | |

Kabeljauw in sinaasappelsaus met zoete aardappel en rabarber

Ik maak gebruik van affiliate links. Meer informatie daarover vind je in het menu onder samenwerking.

Heerlijk lowcarb (niet strikt koolhydraatarm maar wel koolhydraatbeperkt) stoofpannetje met licht zoete en zure smaken van sinaasappel, bataat (zoete aardappel) en rabarber, die mooi combineren met de zachte smaak van kabeljauw. Wat rozemarijn en paprikapoeder maken het helemaal af. Een makkelijk en licht hoofdgerecht of lunch.

Soort room

Als je zuivel eet kun je voor dit gerecht gewone kookroom gebruiken. Voor plantaardige room kun je in de supermarkt kiezen voor sojaroom. Liever geen haver- of rijstroom. Persoonlijk eet ik amandelroom, dat kun je bestellen Ekoplaza of Glutenvrije webshop.

Stevige witvis

Het gerecht maak je met stevige witvis. Ik heb gekozen voor kabeljauwhaas van Grutto. Dat is duurzaam gevangen kabeljauwfilet uit IJsland. Lees meer over duurzaam gevangen wilde vis.

Andere recepten met rabarber

Ik heb mijn recepten met rabarber verzameld in deze rabarber special. Daar vind je onder meer onderstaande recepten:

Gietijzeren pan met kabeljauw met zoete aardappel en rabarber in sinaasappelsaus

Kabeljauw in sinaasappelsaus met zoete aardappel en rabarber

Marjolein
Heerlijk eenpans stoofgerechtje met kabeljauw. Je begint met zoete aardappel, die je bakt met rozemarijn en afblust met sinaasappelsap. Nog wat (plantaardige) room erbij en in die saus stoof je de vis en rabarber gaar.
5 van 1 stem
Vooraf 5 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Suiker, Vlees, Zuivel
Dieet Koolhydraatbeperkt
Trefwoord Stoofpot
Gang Hoofd: vis & garnalen
Keuken Europees, Nederlands
Porties 1 peresoon
Calorieën 304 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Bereiding
 

  • Haal de kabeljauw uit de koelkast.
  • Warm de pan op en voeg olie toe. Schil de zoete aardappel en snij in kleine blokjes. Bak de blokjes op redelijk hoog vuur rondom bruin in ongeveer 10 minuten.
  • Voeg de paprikapoeder en rozemarijn toe en laat nog een minuutje of twee meebakken.
  • Pers een sinaasappel, let op dat er geen pitjes in komen. Blus de aardappels af met het sinaasappelsap. Voeg een scheutje room toe. Even roeren. Zet het vuur zacht.
  • Was en snij de rabarber in stukken. Voeg toe. Weer even omroeren. Doe de deksel op de pan met een flinke kier ertussen. Zo hou je wel de warmte binnen voor extra garing maar kan er tegelijk wat vocht ontsnappen.
  • Leg 4 minuten na de rabarber de vis in de saus. Doe de deksel weer half op de pan.
  • Draai na 3 minuten de vis om. Giet er wat saus over met een lepel. Niet te veel meer roeren, dan blijft de rabarber heel. Stoof nog 3 minuten met de deksel half op de pan.

KORTINGSCODE

Puur Mieke: Eetlekkeranders5 (voor nieuwe klanten 5%)

Notities

De vis heeft in totaal zo’n 6 minuten stooftijd nodig. De rabarber zo’n 10 minuten. Omdat je de rabarber niet tot moes kookt en ook niet roert behoudt het nét een beetje bite. Voor zachte rabarber kook je het een minuutje langer en roer je het stuk.

Voedingswaarde

Calorieën: 304kcal | Koolhydraten: 35gr | Eiwitten: 4gr | Vetten: 15gr | Verzadigd vet: 2g | MO vet: 2g | EO vet: 10g | Vezels: 8gr | Vitamine A: 18576IU | Vitamine B1: 0.2mg | Vitamine B2: 0.1mg | Vitamine B6: 0.4mg | Vitamine C: 73mg | Vitamine D: 0.02µg | Vitamine E: 3mg | Natrium: 458mg | Magnesium: 49mg | Kalium: 717mg | Calcium: 105mg | Koper: 0.3mg | Foliumzuur: 55µg | IJzer: 1mg | Fosfor: 84mg | Selenium: 2µg | Zink: 1mg

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld.

Heb je dit recept gemaakt?Ik zou het geweldig vinden om een foto te zien. Vermeld @Eetlekkeranders op Insta!
Vragen?

2 reacties

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren geven