Kabeljauw in sinaasappelsaus met zoete aardappel en rabarber

Heerlijk stoofpannetje met licht zoete en zure smaken van sinaasappel, bataat (zoete aardappel) en rabarber, die mooi combineren met de zachte smaak van kabeljauw. Wat rozemarijn en paprikpoeder maken het helemaal af.

Een makkelijk en licht hoofdgerecht of lunch.

Amandelroom

Als je zuivel eet kun je voor dit gerecht gewone kookroom gebruiken. Voor plantaardige room kun je in de supermarkt kiezen voor haver-, rijst of sojaroom. Persoonlijk eet ik amandelroom.

Amandelroom is voor mij ideaal omdat het zowel paleo is als koolhydraatarm. Het is helaas wel wat lastiger te verkrijgen. De supermarkt en mijn favoriete online winkels zoals Pit&Pit en de Notenshop hebben het in ieder geval niet. Maar het bestaat wel! Ik heb online (ondermeer bij Ekoplaza, de Glutenvrije webshop en Plein) twee merken gevonden die ongezoet zijn: Lima en Ecomil Cuisine (rode letters). Lima bevat gellangom, guarpit en johannesbrood. Ecomil bevat xanthaan- en Arabische gom. Ecomil Cuisine met de blauwe letters en Provomel zijn gezoet en bevatten agave siroop.

Stevige witvis

Het gerecht maak je met stevige witvis. Ik heb gekozen voor kabeljauwhaas van Grutto. Dat is duurzaam gevangen kabelwjauwfilet uit IJsland. Lees meer over duurzaam gevangen wilde vis.

Dieet en ‘vrij van’

Dit gerechtje is paleo en koolhydraatbeperkt. Dus wel low carb maar niet strikt koolhydraatarm door het sinaasappelsap en de zoete aardappel.

‘Vrij van’ zuivel, peulvruchten, (pseudo)granen en noten afhankelijk van gekozen room. Voor kha amandel-, soja- en kokosroom. Voor paleo amandel- en kokosroom. Voor AIP kokos. Voor alleen vegan is haver geschikt (voor glutenvrij alleen indien gegarandeerd glutenvrije haver gebruikt is).

Voor strikt paleo/AIP, danwel ‘vrij van’ nachtschade en/of zaden gebruik je geen paprikapoeder en zwarte peper. Je kunt eventueel wat extra groene kruiden als salie, tijm en oregano toevoegen. Eventueel ook kaneel, maar dat kan snel overheersen.

Kabeljauw in sinaasappelsaus met zoete aardappel en rabarber

Marjolein
Heerlijk eenpans stoofgerechtje met kabeljauw. Je begint met zoete aardappel, die je bakt met rozemarijn en afblust met sinaasappelsap. Nog wat (plantaardige) room erbij en in die saus stoof je de vis en rabarber gaar.
5 van 1 stem
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Vrij van (Pseudo)granen, Ei, Eiwit, Gluten, Noten, Peulvruchten, Pinda, Schaal- en schelpdieren, Soja, Suiker, Vlees, Zuivel
Dieet AIP, Koolhydraatbeperkt, Paleo
Trefwoord Stoofpot
Gang Hoofd: vis & garnalen
Keuken Europees, Nederlands
Porties 1 peresoon
Calorieën 390 kcal

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 1 affiliate linkkabeljauwhaasje duurzaam gevangen zoals van Grutto
  • 1 zoete aardappel (bataat)
  • 2 tot 3 stengels rabarber
  • 1 sinaasappel
  • 1 scheutje room, zuivel of plantaardig 2 tot 3 eetlepels
  • 1 tl rozemarijn gedroogd of een vers takje
  • 1 tl paprikapoeder
  • snufje zwarte peper korrels
  • snufje zout Keltisch zee of roze Himalaya
  • milde olijfolie om in te bakken

Voor strikt paleo/AIP, danwel 'vrij van' nachtschade en/of zaden

  • salie GEEN paprikapoeder en zwarte peper
  • tijm
  • oregano

Bereiding
 

  • Haal de kabeljauw uit de koelkast
  • Warm de pan op en voeg olie toe. Schil de zoete aardappel en snij in kleine blokjes. Bak de blokjes op redelijk hoog vuur rondom bruin in ongeveer 10 minuten.
  • Voeg de paprikapoeder en rozemarijn toe en laat nog een minuutje of twee meebakken.
  • Pers een sinaasappel, let op dat er geen pitjes in komen. Blus de aardappels af met het sinaasappelsap. Voeg een scheutje room toe. Even roeren. Zet het vuur zacht.
  • Was en snij de rabarber in stukken. Voeg toe. weer even omroeren. Doe de deksel op de pan met een flinke kier ertussen. Zo hou je wel de warmte binnen voor extra garing maar kan er tegelijk wat vocht ontsnappen.
  • Leg 4 minuten na de rabarber de vis in de saus. Doe de deksel weer half op de pan.
  • Draai na 3 minuten de vis om. Giet er wat saus over met een lepel. Niet te veel meer roeren, dan blijft de rabarber heel. Stoof nog 3 minuten met de deksel half op de pan.

Notities

De vis heeft in totaal zo’n 6 minuten stooftijd nodig. De rabarber zo’n 10 minuten. Omdat je de rabarber niet tot moes kookt en ook niet roert behoudt het nét een beetje bite. Voor zachte rabarber kook je het een minuutje langer en roer je het stuk.

Voedingswaarde

Calorieën: 390kcal

Standaard berekend voor 1 portie, tenzij anders vermeld in notities.

Standaard berekend voor suikervrije variant. Erythritol in plaats van ahornsiroop, honing en kokosbloesemsuiker (indien van toepassing en tenzij anders vermeld bij notities).

Delen op Facebook Pin recept Vragen?

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept